Komárom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége értesíti az érintetteket, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2019. március 8-án meghirdette a „Szülőföldön magyarul” című programra vonatkozó felhívását a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz, illetve hallgatói támogatásra vonatkozó kérelem benyújtására a jelenlegi, aktuális tanévre. A támogatási kérelem utolsó postára adási dátuma: 2019. április 26.

Csáb

Május 19-ére immár hatodik alkalommal szervezik meg a Nagykürtösi járás magyar ajkú fiataljai részére az Ifjú Tehetségek Fesztiválja (ITEFESZT) elnevezésű tehetségkutató versenyt, aminek ezúttal is Csáb ad otthont.

Patas

A KOKA Fashion Design Divattervező Pályázatot hirdet! 

Léva

A Kadosa Pál Zongoraversenyen részt vehet minden zeneiskolát végző/végzett diák vagy egyéb foglalkozású – kivéve konzervatóriumot és zeneművészeti főiskolát végző/végzett hallgató.

Felvidék

A Dialóg nonprofit szervezet magyar nyelvű drámapályázatot hirdet fiatal felvidéki magyar szerzők részére. Ezzel szeretnénk elősegíteni a méltánytalanul elhanyagolt szlovákiai magyar dráma megújulását.

Komárom

A Dialóg nonprofit szervezet, magyar nyelvű drámapályázatot hirdet fiatal felvidéki magyar szerzők részére. Ezzel szeretnénk elősegíteni a méltánytalanul elhanyagolt szlovákiai magyar dráma megújulását. Beadási határidő: 2019. július 31.

Párkány

A LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás pályázatot hirdet az egykori párkányi járásban lévő falvak értékeinek felgyűjtésére. Leadási határidő október 1-e.

Kassa

Április 1-jén került meghirdetésre az Interreg V-A Szlovákia Magyarország keretében megvalósuló Kisprojekt Alap 2. pályázati felhívása a keleti programterület számára, amely a következő megyéket foglalja magába: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nógrád megye, Heves megye, Kassa megye, Besztercebánya megye.

Martos

Az Esterházy Akadémia szónokversenyt hirdet a nyilvános beszéd PITCH műfajában egyetemisták, doktoranduszok és 31 évnél fiatalabb felvidékiek számára.

Martos

Az Esterházy Akadémia fogalmazásíró versenyt hirdet a felvidéki magyar gimnáziumok és középiskolák diákjai számára a tollforgatás alábbi műfajaiban: család-és falutörténet, elmélkedés, esszé, helyszíni beszámoló, portré.

Dunaszerdahely

A 2019-as évben, a Duna Menti Tavasz szervezőbizottsága Rákóczi emlékek címmel a Duna Menti Tavasz fesztivál idejére gyermek képzőművészeti versenyt hirdet.

Felsőszeli

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola, az iskola mellett működő Szülői Szövetség, az  SZMPSZ Galánta-Vágsellye Területi Választmánya és a Csemadok Felsőszeli Alapszervezete a magyarul éneklő .tanulóifjúság számára meghirdeti a „Csillagoknak teremtője…” országos népdalverseny XIV. évfolyamát, melyre május 3-án 8.30 órai kezdettel kerül sor az alapiskola épületében. Jelentkezési határidő 2019. április 17.

Nagymegyer

A Felvidék Arca szépségversenyre a 17-25 év közötti hajadon, felvidéki magyar lányok jelentkezését várják.

Budapest

A Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiumának pályázati felhívása nagy hagyománnyal rendelkező, vagy innovatív irodalmi és irodalomértelmező (kritikai vagy irodalomtörténeti) kulturális értékkel bíró országos, vagy fontos regionális szereppel rendelkező magyarországi kiadású és határon túli magyar nyelvű hagyományos (print) szépirodalmi sajtótermékek megjelentetésének támogatására.

Nagykapos

A Herczegh Károly Alapítvány és a Nagykapos és Vidéke Társulás „A mi büszkeségünk…” címmel történelmi-irodalmi pályázatot hirdet a Kárpát-medencei általános  iskolák tanulói számára.

Rozsnyó

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a magyarság kiemelkedő néprajzkutatójának és folklórgyűjtőjének, Ipolyi Arnoldnak tiszteletére, tizedik alkalommal hirdeti meg fent nevezett versenyét.

Alistál

A CSEMADOK Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, a Csemadok Dunaszerdahelyi TV mellett működő Ifjúsági Tanácsa a CSEMADOK Alistáli Szervezetével közösen megrendezi az Év hangja 2019 táncdalénekes pop-rock dalversenyt. A jelentkezési határidő: 2019. március 30.

Felvidék

A Palóc Társaság 2019-ben is meghirdette az Ősi Tudás rovásírás-vetélkedőt és műveltségi találkozót. Jelentkezési határidő 2019. március 25.

Pozsony

A szlovák kulturális minisztérium legújabb projektje keretén belül 1,5 millió eurót fordít a hagyományos kultúra támogatására. Professzionális és amatőr népi együttesek, valamint egyéni népművészek is pályázhatnak március 23-ig a Művészeti Alapban kiírt felhívásra.

Komárom

A versenyre jelentkezési határidő: március 10., motivációs levél leadásával lehet.

Dunaszerdahely

Az amatőr gyermekbábozás és színjátszás a csoportok és egyének (bábszólisták) egész évi alkotó tevékenységének bemutatkozása a bábjátékos, színjátszó és szerkesztett játékok kategóriában.

Dunaszerdahely

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezőként és szakmai rendezőként tizenkettedik alkalommal hirdetik meg az országos népzenei vetélkedő népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére.

Csallóközcsütörtök

A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház Polgári Társulás rajzpályázatot hirdet kicsiknek és nagyoknak.

Nagymegyer

Történelmi vetélkedő a Mátyás király-emlékév alkalmából, Főszervező: Csemadok Országos Tanácsa

XIV. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz kapcsolódó plakáttervezési pályázat.

Bálint napi Balassi-fesztiválhoz kapcsolódó pályázat

kitelepítés

Ipolynyék

verseny

Nyitra

legere

Szabadka

verseny

Őrsújfalu

és

Galánta

opus

Dunaszerdahely

felhívás

Nemeshodos

citera

Pozsony

tánc

Érsekújvár

vers

Érsekújvár

énekelt vers

Dunaszerdahely

rockin

Pannonhalma

Gaucsik

Alsóbodok, Élesmart

tábor

Jablonvca

ki

Érsekújvár

gulyás

Léva

Kadosa

Hatfaa

Őrös

Egyházasbást

a

Bosznia-Hercegovina

Bosznia

Budapest

iskola

Ipolyvisk

pályázat

Dunaszerdahely

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és a Tumultus Polgári Társulás a SZMAKTEP (Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Tehetséggondozó Program) központi rendezvényeként meghirdeti zenei tehetségkutatóját, a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjét, amely egyben a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása. A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója pedig a Cseh Tamás Program és a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.

Gúta

kattancs

Pozsony

felhívás

Zselíz

önkéntes

Somorja

pályázat

Kárpát-medence

utazás

Komárom

SZMPSZ

Csallóköz

népviselet

Dunaszerdahely

felhívás

Dunaszerdahely

Képzőművészet

Ipolyszakállos

folk

Rozsnyó

Ipolyi

Dunaszerdahely

báb

Dunaszerdahely

DMT

pályázat

Rimaszombat

Ferenczy

Felvidék

reformata

Galánta

felhívás, Kodály

pályázat

Komárom

vetélkedő

Pozsony

állás

Kárpát-medence

felhívás

Szímő

Szímő

Somorja

adomány

Rimaszombat

tompa

Dunaszerdahely

Kincskeresők XII. – helyi értékeket kutató diákok konferenciája

Pozsony

Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága

Somorja

Csali

Galánta

Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny

Szatmárnémeti

Hajnal Akar Lenni (HAL) népdaléneklési verseny, felhívás

Dunaszerdahely

A Felvidéki Értéktár Bizottság (alapítói a Csemadok Országos Elnöksége, a Gazda Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet – mint a Csemadok szakmai háttérintézménye) Felvidéki Értékőrzők címen QR kódos, képeslapos interaktív vetélkedőt szervez.

Komárom

Galánta

szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenye

Dunaszerdahely

Szanyi Mária

Budapest, Tápiógyörgye

kirándulást szervez az 1956-os szabadságharc 60. évfordulója alkalmából

Arany Opus Díj pályázat, 2016

Dunaszerdahely

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Arany Opus Díj címmel szépirodalmi pályázatot hirdet szlovákiai magyar (állandó szlovákiai lakhellyel rendelkező) szerzők számára.

Dunaszerdahely

Tavaszi szél

Nagykapos

Harmónia-díj szervezőbizottsága

Ipolynyék, Balassagyarmat

Érsekújvár

A szakmai találkozó fő célja a felvidéki magyar verséneklők eszmecseréje, egymás megismerése, szakmai segítése.

Gyulafehérvár

Magyar Közösség Pártja és az MKP Keresztény Platformja

Komárom

Kamaszkritikus pályázat

Fülek ás környéke

megzenésített versek népszerűsítése

Érsekújvár

Losonc

Péterfala, Baranta völgy

Komárom, Selye János Egyetem

Budapest

Peszektergenye

Csörgő - Vermes Tanya (Gúta)

Kokava Línia, Rimaszombati járás

Budapest

Dunaszerdahely

Pozsony

Bátorkeszi

Perbete, futballpálya

Ógyalla

Pelsőc

Csáb

Szigetköz, Csallóköz

Dunaszerdahely

Felsőszeli