Felvidék

FRISSÍTVE: A Bethlen Gábor Alapkezelő által a 2019/2020. tanévre, 2020. március 5-től meghirdetett „Szülőföldön magyarul” támogatási program pályázati felhívásait mind a hat régióban – a COVID-19 okozta világjárvány kapcsán bevezetett intézkedések miatt, melyek nem teszik lehetővé a támogatási igények eredetileg tervezett benyújtását –, indokolttá tették a kérelmek benyújtási időszakának meghosszabbítását.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Bartók Béla 1910. márciusi és novemberi nagymegyeri gyűjtésének 110. évében Lement a vacsoracsillag címen népdalversenyt hirdet Nagymegyeren, 2020. novemberében.

Felhívás a XXV. Aranycitera vetélkedőn való részvételre.

Felvidék

A pályázaton 300 000 forint keretösszegű utazási támogatás nyerhető el. A pályázat feltétele, hogy meg kell jelölni és fel kell keresni egy olyan történelmi emlékhelyet az utazás során, amely szorosan kapcsolódik a 20. századi magyar történelem valamely meghatározó eseményéhez. A kirándulásról a Rákóczi Szövetség applikációjába képes beszámolót kell feltölteni.

Felvidék

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei helyi- és ifjúsági szervezetei számára a 2020. évi Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából.

Felvidék

Harminckét éve, 1989-től január 22-e a magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imánk, a Himnusz írását. A Palóc Társaság tanulmányírói pályázatának célja a szülőföld iránti hűség erősítése, a magyarságtudat elmélyítése a felnövekvő magyar ifjúságban, az anyanyelvi képességek fejlesztése és magyar fiataljaink tehetségének kibontakoztatása.

Felvidék

Nagytiszteletű és Tiszteletes Lelkész Testvérek! Nagytiszteletű Egyházközségek! 2020. szeptember 20-án vettünk búcsút az oroszkai templomban, majd az érsekkétyi temetőben lelkésztársunktól, Tóth Árpádtól, aki nagy hirtelenséggel, tragikus körülmények között 45 évesen távozott közülünk.

Online-tér

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet Hunyadi János Ösztöndíjra a 2020/2021-es tanév időtartamára a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű, magyar állami ösztöndíjjal támogatott mesterképzésén jelen pályázatban meghatározott szakok egyikén I. évfolyamon (keresztféléves mesterképzés esetén a 2. és 3. félévben) tanulmányokat folytató.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a magyarság kiemelkedő néprajzkutatójának és folklórgyűjtőjének, Ipolyi Arnoldnak tiszteletére, meghirdette országos népmesemondó versenyét, melynek célja a magyar prózai népköltészet és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése. A verseny szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia.

Komárom

Hagyományt teremtve, immáron az V.Hol volt, hol nem volt… c. mesefesztivál valósul meg a Komáromi járás magyar tannyelvű óvodáinak, alapiskoláinak, speciális alapiskoláinak és a 8 osztályos gimnáziumainak tanulói részére.

Baradla-barlang

Fontos gyógyturisztikai fejlesztések zajlanak az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban (SKHU-1601/1.1/035). A Baradla-barlangban a próbaterápiák sora véget ér, e témában tart sajtótájékoztatót az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

Felvidék

A Rákóczi Szövetség „Várak és Erődtemplomok, történelmünk dicső hírmondói” címmel rajzpályázatot hirdet Kárpát-medencei és diaszpórában élő általános iskolások részére.

Dernő

Az év fája 2020 versenyre idén a dernői (Rozsnyói járás) kocsányos tölgyet is benevezték.

Felvidék

A Zenthe Ferenc Színház – névadója születésének századik évfordulójára – nyílt drámapályázatot hirdet, két kategóriában, melyekben a műfaj szabadon választható.

Felvidék

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya társszervezőjével a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel közösen meghirdeti a XXII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált, amely 2020. november 12. és 15. között (csütörtök – péntek – szombat – vasárnap) kerül megrendezésre, Szepsiben.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Arany Opus Díj címmel szépirodalmi pályázatot hirdet szlovákiai magyar (állandó szlovákiai lakhellyel rendelkező) szerzők számára.

Egyházkarcsa

Az Egyházkarcsai Római Katolikus Egyházközség és Dabas Város Önkormányzata, valamint a Petőfi Baráti Társulás sikeres pályázatot nyújtott be a határokon átnyúló Szlovákia-Magyarország Interreg pályázati kiírás keretében. A projekt célja a kulturális örökség megőrzése, templomrekonstrukció megvalósítása Egyházkarcsa településen, valamint Szlovák Alkotóház és Babamúzeum létrehozása Sáriban (a projekt száma: SKHU/WETA/1901/1.1/103).

Online tér

A GLORIA VICTIS TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2020-AS ÉVI ELSŐ FORDULÓJÁNAK EREDMÉNYEI

Online tér

Budapesti, felvidéki, vajdasági és székelyföldi osztályok győzelmével ért véget a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Nagy Nyári Határtalanul Vetélkedő, amelynek döntőjét a járványhelyzet miatt online tartották.

Felvidék

Esztergomban, a magyar államiság bölcsőjében, Szent István királyunk születésének, koronázásának és halálának helyszínén került sor 18. alkalommal a Szent István-díj átadására.

Felvidék

A pályamunkákat 2020. szeptember 25-ig az alábbi címre kérjük eljuttatni:

Online tér

Összesen 247 külhoni magyar fiatal nyújtotta be jelentkezését a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Jó tanuló, jó sportoló című felhívásra.

Fülek

Rendhagyó módon, de idén is átadta a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás a Példakép-díjat. A kitüntetést olyan nőknek ítélik oda, akik önkéntes tevékenységükkel kiemelkedőt alkotnak, példát mutatnak a környezetüknek és az egész magyarságnak.

Rimaszombat

Az elmúlt tanévben a Pro scholis és az SZMPSZ Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központja közös szervezésében a 12. pedagógiai projekt értékösszefoglaló projektként zárult, melynek központi gondolata az volt, vajon mit érdemes megmutatnunk a világnak Gömörből és Nógrádból. Mindazt, amit a több hónapon át tartó munkával összegyűjtöttünk, Gömör és Nógrád helyi értékei, természeti kincsei, szellemi és kulturális öröksége címmel közkinccsé tesszük, bemutatjuk.

Szőgyén

Programsorozat a Partnerséget építünk c. szlovák-magyar együttműködés keretében

Zselíz

Tíz alkotó és művész vehette át a Junior Prima Díjat Népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten – közölte a díjat támogató Docler csoport az MTI-vel. A díjazottak között van a zselízi születésű Juhász Sándor néptáncos is.

Felvidék

Az európai rendezvényhez csatlakozva hetedik alkalommal szervezik meg országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét szeptember 25. és 27. között. A rendezvény célja a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatása, ezáltal a helyi kézműves közösségek kialakulásának és megerősödésének elősegítése.

Felvidék

A Selye János Egyetem elsősöket fogadó emblematikus rendezvénye, a Gilice gólyatábor, az idei évben a járványügyi helyzetre való tekintettel sajnálatos módon elmarad. De! A Hallgatói Önkormányzat semmiképp sem szeretné elmulasztani a gólyák beavatásának és segítésének folyamatát, ezért kárpótlásul megrendezésre kerül az egy napos Gólyatúra.

Felvidék

Jogosult kérelmezőknek azoknak az alap- és középiskoláknak a fenntartói számítanak, amelyekben valamelyik kisebbség nyelvén folyik az oktatás, vagy tanítják a kisebbségi nyelvet is.

Dunaszerdahely

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet országos bábos képzést rendez a bábcsoportok vezetőinek, a bábozással és színjátszással foglalkozóknak Dunaszerdahelyen, szeptember 25-26-27-én (péntek-szombat-vasárnap) a Szabó Gyula utcai Építészeti Szakközépiskola épületében.

Dunamocs

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya 2020. október 10-11-én rendezi meg a XXI. ŐSZIRÓZSA magyarnóta-énekesek országos versenyét, ha időközben nem lépnek életbe újabb országos korlátozások. Zenei kíséret: Mezei Zsolt és zenekara – Dunamocs. A versenyen való részvétel feltételei és lebonyolítási rendje nem változik.

Felvidék

Sok szeretettel hívjuk és várjuk a „3. Duna-konferencia” című rendezvényünkre.

Felvidék

A tanévnyitón átadták a Makkai Sándor-díjat is. Ennek odaítéléséről az Oktatásügyi Bizottság előterjesztése nyomán a Zsinat döntött a tavaszi ülésszakán. A díjjal azon magyarországi és határon túli pedagógusokat jutalmazzák, akik a református nevelési eszmények mindennapi gyakorlatba való átültetésében elévülhetetlen érdemeket szereztek.

Online tér

Nagy örömünkre szolgál, hogy a mindannyiunkat sújtó pandémia ellenére 2020-ban is sokan határoztak úgy, hogy a Debreceni Nyári Egyetem online kurzusain keresztül fejlesztik magyar nyelvtudásukat. A nyári hónapokban közel 150 külföldi nyelvtanuló választott bennünket, és sikeresen befejezte a 40 órás nyelvkurzusokat vagy a 8 órás tematikus kurzusokat.

Felvidék

Az 6. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle helyszíne ezúttal is a Vásárúti Kulturális Központ, a felvidéki elődöntő időpontja pedig 2020. szeptember 1., kedd.

Felvidék

Külhoni és anyaországi diákok egyaránt próbára tehetik tudásukat a Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul programjának virtuális nyári vetélkedőjén, mely keretében a magyar történelemmel, irodalommal, néprajzzal, földrajzzal kapcsolatos izgalmas kérdésekre válaszolhatnak.

Losonc

A helyek száma korlátozott, max. 15 személyes kisbusszal megyünk, kérjük, minél hamarabb jelentkezzetek, mert lehetséges, hogy a későn jelentkezőknek nem jut hely.

Online tér

Célja, hogy megtaláljuk azokat a külhoni diákokat, akik a tanulás mellett valamely sportág területén is kiemelkedő teljesítményt értek el, ezáltal a magyar közösségünk érdemeit gyarapítják és értékeinket képviselik.

Rimaszombat

Idén 230 éves a rimaszombati evangélikus templom tornya, amely sürgős felújításra szorul. Ennek kapcsán adománygyűjtésbe kezdtek a helyiek. A részletekről a rimaszombati evangélikus lelkészt, Lisák Viktóriát Nyitrai Nóra kérdezte.

Felvidék

Átfogó elméleti és gyakorlati képzésen sajátíthatják el a hallgatók a közszolgálati újságírás és a  szerkesztés ismereteit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, később pedig a közmédia gyakornoki programjában is részt vehetnek. A szeptemberben induló, szakirányú médiaképzésre már lehet jelentkezni.

Felvidék

2020. november 5-9. a fesztivál új időpontja.

Zoboralja

A felvidéki Zoboralján körzeti magyar nyelvű óvoda és bölcsőde nyílik 2020 szeptemberében a Kárpát medencei Óvodafejlesztési Program és a pozsonyi székhelyű Video Alapítvány támogatásával. A fenntartó szervezet a Zoboralja Kht.

Felvidék

A programot az MKP is támogatja. A felvidéki összeöntés előzetes időpontja augusztus 30., a helyszín Bős városa, addig várják a szervezők az adományokat.

Felvidék

A Diákhálózat tagszervezetei által szervezett  39. Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor 2020. szeptember 2-7. között kerül megrendezésre.

Dunaszerdahely

Jelentkezni 2020. augusztus 15-ig lehet a  elérhetőségen egy rövid önéletrajz és a korábbi munkák mellékelésével. Az érdeklődők kérdéseiket is ezen a címen tehetik fel.

Felvidék

A projekt folytatásaként idén is pályázatot hirdetnek a klasszikus ruhadarabhoz illő népies kiegészítők (ékszer, táska, kalap, sál, kabát) készítésére.

Pozsony

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium a korábbi tapasztalatok alapján idén is pótfelvételit hirdet. A jelentkezés meghosszabbítása elsősorban azoknak kíván lehetőséget nyújtani, akik tavasszal még nem tudták, melyik egyetemi városban folytatják tanulmányaikat, illetve korábban nem szereztek tudomást erről a lehetőségről. 

Komárom

A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara pótfelvételit hirdet a 2020/2021-es évre, Missziológia, diakónia, szociális gondoskodás bakkalaureusi és magiszteri, valamint a Református teológia magiszteri és doktori képzéseinek tanulmányi programjaira. A felvételi jelentkezési lap beadásának határideje:  augusztus 10. – nappali  tagozat (Bc. és Mgr., kis-és nagydoktori /ThDr. és PhD./ képzések) 

Gömörpéterfala

Az Ősök Útján idén egyfajta íjász szakai találkozó is lesz egyben, többek között íjászversennyel!

Kassa

Szeptember megnyílhat a Kassai Magyar Református Óvoda. Megkapták a Szlovák Köztársaság Oktatási Minisztériumának engedélyét. Történelmi pillanathoz érkeztek, újra van református oktatási intézmény Kassán.

Gombaszög

A Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia szervezésében első alkalommal kerül megrendezésre a - FolkSzöglet Országos Népművészeti Tábor.

Dunaszerdahely

Tematikus gyermek-színjátszótábor, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet XII. gyermek-színjátszó tábora Dunaszerdahelyen, 2020. augusztus 12-16-án, (szerda-vasárnap).

Losonc

A világ legértékesebb aranygyűjteménye érkezett meg Pozsonyba! 2020. augusztus 1-én, szombaton a losonciak és környékbeliek meglátogatják a kiállítást. Az autóbuszos programra július 25-ig lehet jelentkezni.

Felvidék

Szeretnék elérni, hogy a felsőoktatásban a legfontosabb motivációt ne a diploma és a fokozatok megszerzése jelentse, hanem a pedagógus életpályához méltó módon a hallgatókat ismereteik folyamatos és sokoldalú bővítésére ösztönözzék.

Felvidék

A pályázat célja A Magyar Nemzetpolitika A nemzetpolitikai stratégia eleme című KIM dokumentum 3.2.4. pontjába foglalt Collegium Talentum tehetséggondozó program feladata a külhoni magyar értelmiség-nevelés és utánpótlás támogatása.

Felvidék

Jelentkezési határidő: 2020. július 20-ig elektronikus úton: ITT!

Eperjes

E sorok írója is egyetért a fentiekkel és ezért felkéri a tisztelt Olvasókat, hogy írják alá a petíciót. Minél többen teszik meg ezt, annál jobb! Eddig 425-en írták alá.

Csicsó

A Csicsói Helyi Értéktár Bizottság és a Csicsó p.t. közösen szervezi meg a Csicsó képes öröksége című pályázatot.

Nagymagyar

Ez a tavasz most nem csábíthat messze távoli vidékekre, de felfedezhetjük közvetlen környezetünk természeti szépségeit.

Felvidék

Külön pályázati kategóriaként hirdetjük meg egy-egy tájegység, település, hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekciót, amely emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település, vagy tájegység helyi kézműves hagyományát.

Felvidék

Felhívás szobrok, faragások, egyéb fából készült egyedi kézműves alkotások létrehozására.

Felvidék

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap 2018-as évben a Kárpát-medencében levő magyar középiskolák diákságának a nemzeti és a keresztény értékrend megszólítása érdekében megalapította a Stádium Díjat.

Királyhelmec

Királyhelmec Város újra meghirdeti a Tóthpál Gyula Fotópályázatot. A fotópályázatot először 2016-ban rendezték meg, Tóthpál Gyula születésének 75. évfordulója alkalmából. A szlovákiai magyar fotográfia egyik legismertebb alakjának emléke előtt tisztelgő versenybe életkor szerint négy kategóriában nevezhetnek a fotósok:

Felvidék

A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara felvételt hirdet ThDr. cím megszerzésére. Jelentkezési határidő 2020. június 30.

Felvidék

Több ezer diákot és tanárt várnak a Rákóczi Szövetség nyári táborai Magyarországról és határon túlról egyaránt.

Felvidék

A versenyben csak az SZMCS tagjai vehetnek részt.

Gúta

Isolation art challenge - ebbe a külföldről jött kezdeményezésbe több felvidéki iskola bekapcsolódott. A Corvin Mátyás Alapiskola sem hagyta ki. :) Koordinátor: Mgr Zsíros Viktória

Somorja

A Csemadok Somorjai Alapszervezete immár 7. alkalommal rendezi meg a vers- és meseíró pályázatát, melyre 2020. június 4-ig várják az írásokat.

Gombaszög

További adományokat ide várnak: SK49 5200 0000 0000 1734 7721.

Kalonda

A részletekkel hamarosan jelentkezünk, addig is várjuk a jelentkezéseket, a kérdéseket a e-mail címünkre.

Felvidék

Idén szomorú évfordulóhoz érkezik a magyarság, június 4-én lesz száz éve, hogy aláírták a trianoni békediktátumot, melynek következtében Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát.

Felvidék

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnökségi tanácsa azt kéri, hogy június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján közép-európai idő szerint délután fél ötkor szólaltassák meg templomaik harangját a református közösségek

Felvidék

Az Új Egység Mozgalom közös megemlékezésre hívja a Kárpát-medence magyarságát június 4-én. A trianoni békeszerződés gazdasági-társadalmi hatásait tekintve a magyar történelem legsúlyosabb tehertétele volt, mely egyaránt sújtott és sújt napjainkban is minden magyart nemzeti, vallási és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül – olvasható a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

Online tér

ÜZENHETÜNK A JÖVŐ MAGYARJAINAK!

Felvidék

A hazai és a külhoni nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítésének támogatására; már működő helyi települési értéktárakkal együttműködésben; települési, tájegységi értéktárak létrehozására, valamint a Kárpát-medencei hagyományos öltözet-kultúra továbbörökítésére megjelent az idei évi hungarikum pályázat. Mindhárom célterületnél működési támogatásnak nem minősülő, egyszeri, vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Felvidék

„Komplex szemléletű felkészítő képzés pedagógusok számára a fogyatékos emberek társadalmi integrációja érdekében”

Dunaszerdahely

Folyamatosan kísérletezünk - hogyan tehetnénk jobbá, kényelmessé a könyvbarátok részére a kedvenc könyvük kiválasztását.

Dunaszerdahely

az Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolában

Online tér

A Csemadok Ifjúsági Tagozatának tagjai és a Csemadok fiatal tagjai régiójuk meséit mondják el.

Online tér

Nehéz időt élünk, amikor tevékenységünket nem tudjuk a megszokott rendben folytatni.

Felvidék

A 2015-ben létrejött Jakab István Alapítvány kuratóriuma a 2019/2020-as tanévre Erős vár a nyelv címmel pályázatot hirdet a komáromi Selye János Egyetem Református Teológia Kara teológus szakos, illetve a Sárospataki Református Teológiai Akadémia teológus és lelkész szakos hallgatói számára. A pályázat leadási határideje: 2020. május 31.

Komárom

XIII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál

Felvidék

A Matyó Népművészeti Egyesület a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai támogatásával 2020-ban 7. alkalommal rendezi meg a Százrózsás Hímzőpályázatot és Kiállítást.

Felvidék

Fejtegetés a közös európai jövőről,

Online tér

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége videófilmet készít, melybe szeretné bevonni a magyar oktatási intézményeket.

Online tér

Nemzeti Összetartozás Napja – „Milyen jó, hogy itt vagyunk” címmel videópályázatot hirdet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. 

Komárom

A Grund Mire való az iskola elnevezésű versenye 3 kategóriában várja az alkotásokat: digitális, kézműves és szöveges. A versenyre diákok, tanárok, szülők vagy akár nagyszülők is nevezhetnek (ha közösen szeretnének alkotni a családok). Határon innen és túlról is várják az alkotásokat. Jelentkezési határidő május 25-e.

Felvidék

A nemzeti összetartozás emlékművének az elkészítésére vár ötletpályázatokat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK); a pályaművek benyújtásának határideje május 22.

Felvidék

A Hagyományok Háza a „Maradj otthon!” felhíváshoz csatlakozva, alkotói pályázatot hirdet népi kézművesek számára.

Online tér

A járvány okozta rendkívüli körülmények a Kárpát-medencei magyarság társadalmi-gazdasági helyzetére is súlyos hatást gyakorolnak. Ebben a témában a Market Insight Kft. kutatást végez, s kérik az Olvasóink segítségét is.

Galánta

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola, az iskola mellett működő Szülői Szövetség, az  SZMPSZ Galánta-Vágsellye Területi Választmánya és a Csemadok Felsőszeli Alapszervezete a magyarul éneklő tanulóifjúság számára meghirdeti a “Csillagoknak teremtője…” országos népdalverseny XV. évfolyamát, melyre május 7-én 8.30 órai kezdettel kerül sor az alapiskola épületében.

Felvidék

Az Unió kohéziós támogatási politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól (nemzeti régiók).

Rimaszombat

A Cserkész KiMitTudra a pályázatok beküldésének határideje holnap lejár, így szűk két napotok maradt, hogy elküldjétek számunkra munkáitokat!

Felvidék

Virágozta anno… címmel hirdetett rajz- és alkotópályázatot a bútorfestésről a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye. Az alkotások beérkezési határidejét április 30-ig hosszabbították meg.

Felvidék

Tájékoztatjuk a pedagógusokat, tanulókat/diákokat és a szülőket, hogy Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma létrehozta a Nemzeti Köznevelési Portált (NKP), és annak használatát felajánlották és ingyenesen hozzáférhetővé tették a külhoni magyarok számára is. A tananyag nem minden esetben egyezik a szlovákiai tantervvel, de nagyon jól használható és segíti a távoktatásban a tanulást.

Pozsony

Tudjuk, hogy nehéz időket élünk, de ebben a helyzetben még fontosabb a nők szerepe, az édesanyáké, a gondozóké. Ebben a nehéz időszakba is úgy érezzük, szükség van a példaképekre, így a Femine Fortis – Erős Nők polgári társulás ismét női példaképeket keres.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége értesíti az érintetteket, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. meghirdette a „Szülőföldön magyarul” című támogatási (ösztöndíj) program felhívását a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás, illetve hallgatói támogatás igénylésére a 2019/2020-as tanévre. 

Komárom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ), a Szlovák Nemzeti Múzeum a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a társszervezők 2019/2020-as tanévben is meghirdetik a szlovákiai magyar iskolák és óvodák XIII. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatát.

Felvidék

IPOLYI ARNOLD ORSZÁGOS NÉPMESEMONDÓ VERSENY

Felvidék

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére. A benyújtási határidő: április 15.

Felvidék

A pályázatok benyújtásának határideje: 2020. április 15., 23:59

Felvidék

A Kisebbségi Jogvédő Intézet esszépályázatot hirdet külhoni és magyarországi egyetemi hallgatóknak (jogász, társadalomtudományi, politológus szak), fiatal jogászoknak és kisebbségvédelemmel foglalkozó pályakezdő külhoni fiataloknak az alábbiak szerint.

Felvidék

A húsvéti költészet felfrissítése céljából közös pályázatot hirdet a Magyar Írószövetség, a Könyvtárellátó Nonprofit Társaság, az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális folyóiratcsalád, a Petőfi Irodalmi Ügynökség által alapított Hajónapló kulturális gyűjtőportál és a Kello Könyvkultúra Magazin az alábbiak szerint.

Felvidék

A magyar költészet napja alkalmából a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai online szavalóversenyt hirdetnek a Kárpát-medencei fiatalok részére. Az öt és tizennyolc év közötti korosztály képviselői magyar költők verseivel nevezhetnek a versenybe, melynek határideje április 11-e.

Felvidék

Életmese írói pályázatot 12. éve hirdetik meg a Kárpát-medencében minden korcsoport számára (4 kor szerinti kategóriában).

Felvidék

A Külügyi Műhely c. online tudományos folyóirat Szerkesztőbizottsága ezúton szeretné leendő szerzőink figyelmét felhívni arra, hogy a 2020/1. számhoz magyar nyelvű kéziratokat fogad 2020. április 10-ig.

Felvidék

A Rákóczi Szövetség a Magyar Iskolaválasztási Programja keretében 10 000.- Ft egyszeri ösztöndíjat adományoz mindazon határon túli családoknak (pályázók köre: a megjelölt településeken működő iskolák szerint), akik gyermekeiket a magyar iskola első, Romániában nulladik (előkészítő) osztályába íratják. A Szövetség a támogatás lehetőségét felhívás keretében teszi közzé minden évben az iskolai beiratkozásokat megelőzően, határon túli partnerszervezetei, illetve a határon túli magyar óvodák és iskolák közreműködésével. Az ösztöndíjra igényt tartó családok ezirányú kérelmüket egy erre a célra készített ösztöndíj igénylőlap kitöltésével és pályázatuk online beküldésével tehetik meg az iskolai beiratkozás alkalmával.

Komárom

A Komáromi Református Egyházközség pályázatot hirdet a Református Óvoda igazgatói állásának betöltésére. Jelentkezési határidő 2020. április 9.

Felvidék

Különdíj „A legaktívabb külhoni magyar közösség” számára

Felvidék

A népművészeti alkotó- és előadóművészek április 1-jéig pályázhatnak a Népművészet Ifjú Mestere díjra.A Hagyományok Háza a pályamunkákat az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából várja. Az elismeréseket augusztus 20-a alkalmából adják át.

Felvidék

További információ kérhető a  e-mail címen, illetve a Rákóczi Szövetség központi irodájának munkatárasai állnak az érdeklődök rendelkezésére.

Felvidék

Abban az esetben módosulhat a támogatási időszak záró dátuma 2020. október 31-ére, ha a pályázat alapján létrejött támogatási jogviszony kedvezményezettje 2020. március 31. 23:59-ig az EPER-ben erre vonatkozóan módosítási kérelmet nyújt be.

Felvidék

Az SZMPSZ vezetősége kéri a egykori, jelenlegi tagokat és nem tagokat, hogy osszák meg a birtokukban lévő – a Szövetség tevékenységét megörökítő – régi fényképeket.

Rimaszombat

Várják a Gömör – Kishont régió hagyományos családi receptjeit

Komárom

A Komáromi Jókai Napok Alapítvány, Komárom Városa, és a Komáromi Városi Művelődési Központ ezennel meghirdeti az 57. Jókai Napokat, a szlovákiai magyar amatőr színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválját.

Dunaszerdahely

A dunaszerdahelyi városi médiát működtető Perfects Rt. pályázatot hirdet a 2000 és 2006 között született fiataloknak, hogy rövid, legfeljebb háromperces videóban mutassák be Dunaszerdahely szépségeit, értékeit úgy, ahogyan ők látják.

Felvidék

 A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését.

Felvidék

A Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet (a Csemadok szakmai háttérintézménye) pályázatot hirdet Ünnepeink 2020 címen.

Komárom

“Ady Endre-ösztöndíj a külhoni magyar nyelvű oktatásban résztvevő kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására”

Felvidék

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolai szervezetei számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából, azzal a céllal, hogy minél több iskolában emlékezzenek meg a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar emberről.

Felvidék

A Savaria Filmakadémia Egyesület és a Szombathelyi Médiaközpont 20120-ban is meghirdeti a Savaria Filmszemlét. Időpont: 2020. június 3-5.

Felvidék

A Versünnep Alapítvány a Nemzeti Összetartozás Évének jegyében 2020-ban a civil közösségek számára is meghirdette a Versünnep 2020 eseménysorozatot.

Ipolyság

Az ŐSI TUDÁS című rovásírás-vetélkedő és műveltségi találkozó célja megismertetni és megszerettetni a magyar fiatalokkal ősi műveltségünket, magyar kulturális örökségünket, a magyar rovásírást, elmélyíteni fiataljainkban a magyarsághoz való tartozás felemelő érzetét és szilárd tudatát, mert Sajó Sándorral valljuk: „Magyarnak lenni büszke gyönyörűség!”

Komárom

 A trianoni békediktátummal kettészakított város, Komárom Önkormányzata és az 1931. évi dicsőséges óceánrepülés gépének, a Justice for Hungary pilótájának nevét viselő egyesület, az Endresz Csoport Egyesület a Kárpát-medence magyarsága számára A magyar fájdalom és összetartozás versei – Trianon 100 címmel verspályázatot hirdet nyílt és középiskolás kategóriában.

Felvidék

Több mint 100 Kárpát-medencei középiskola közel 6 000 diákja utazik a március 15-i Diákutaztatási Program keretében legalább egy határ átlépésével ünnepelni.

Székesfehérvár

KI GÉPEN SZÁLL FÖLÉBE” a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, és a nagyváradi Tanoda Egyesület hadtörténelmi, honvédelmi témájú, Kárpát-medencei gyermekrajzpályázata 2020-ban.

Dunaszerdahely

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet – a Duna Menti Tavasz országos gyermek báb- és színjátszófesztivál főszervezőjeként – társrendezőivel, Dunaszerdahely Önkormányzatával, a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtal közösen meghirdetik a 45. DUNA MENTI TAVASZ seregszemlét.

Nemesradnót

A Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete és Rákóczi Szövetség Gömörben polgári társulás 2020-ban meghirdeti a Balog-völgyi II. Rákóczi Ferenc Vetélkedőt.

Komárom

A komáromi Városi Művelődési Központ improvizációs mesterkurzust hirdet hegedűsöknek. A tanfolyam, mely havonta egy hétvégén kerülne megrendezésre Frankie Látó, világhírű jazzhegedűs tartaná Komáromban, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

Rimaszombat

Felhívjuk azon jogi és magánszemélyek figyelmét, akik adóbevallást kötelesek leadni, hogy adójuk 2%-val ebben az évben is támogathatják a rimaszombati Katolikus Kör társulást is.

Felvidék

A Baross-19-NMG azonosítószámú pályázati felhívás keretében támogatást nyert Végső Kedvezményezettek listája

Komárom

A komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ égisze alatt működő balettképzés, Süll Tamás PhD. vezetésével nagy népszerűségnek örvend a komáromi szülők és gyerekek körében. Jelenleg három korosztály számára működik a foglalkozás, de a visszajelzések alapján további csoport indítását tervezi az intézmény,teret biztosítva ezzel a 4-5 éves gyermekeknek is.

Felvidék

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából idén is utazási lehetőséget hirdet Kárpát-medence középiskolásoknak a Rákóczi Szövetség.

Rimaszombat

A  Csemadok Országos Tanácsa  megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi  Választmánya és a Gömör-Kishonti Művelődési Központ 2020-ban meghirdeti a XIX. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Versenyt.

Felvidék

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya társszervezőivel: a Csemadok területi választmányaival, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével és a Rimaszombati Gömör-Kishonti Népművelési Központtal közösen meghirdeti a XXIX. Tompa Mihály Országos Versenyt.

Felvidék

A Miniszterelnökség – a Miniszterelnökséget vezető miniszter által adományozható elismerésekről szóló 15/2015. (III. 11.) MvM rendelet alapján ­– felhívást tesz közzé a 2020. évi Értékteremtő Közösségekért díj adományozására vonatkozóan. A díj annak a 2011. évi CLXXV. törvény 2. § (6) bekezdés b) és c) pontja szerinti szervezetnek, valamint határon túli civil szervezetnek adományozható, melynek értékteremtő, értékmegőrző tevékenysége példaértékű, továbbá annak a természetes személynek, aki a közösség vagy közösségek ilyen irányú tevékenységét elősegíti, támogatja, vagy munkájával hozzájárul a civil szervezetek magas színvonalú működéséhez.

Felvidék

NEA eredmények!!!

Felvidék

A Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj program a külhoni magyar gazdasági jogászképzést kívánja fejleszteni. A jelen pályázati kiírás célja, hogy olyan jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő, mindkét országban tapasztalatokat szerzett jogászokkal rendelkezzenek a közösségek, akik segítenek e cél elérésében, továbbá lehetőséget adjon a magyar nemzetiségű jogászok közötti szakmai együttműködésre.

Felvidék

A pályázati kiírás célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, a Magyarországgal fennálló sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, valamint a magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás és a kultúra támogatása által.

Felvidék

A Szlovák Belügyminisztérium 2014. október 10-én bejegyezte a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulást, s e kitüntetés átadására évente egy alkalommal, áprilisban kerül sor Komáromban a Kultúrpalotában, hogy ily módon ismerje el a nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteket.

Felvidék

A Periférián Alapítvány, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a MNLSZSZB Megyei Levéltára, a Jósa András Múzeum pályázatot hirdet középiskolai diákoknak és felsőoktatási hallgatóknak Mit jelent nekem Trianon? címmel.

Felvidék

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (a továbbiakban: Alapkezelő) által a BGA Felvidék Kft. (s.r.o.) közreműködésével pályázat alapján nyújtható támogatás az oktatás és a kultúra támogatása által a Szlovákiában élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, a Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítását, valamint a magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítését célozza.

Felvidék

A Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma  versíró pályázati felhívása diákok részére. A versenyre három korcsoportban lehet nevezni. 

Rimaszombat

1.  A város tulajdonában lévő ingatlan eladása: Rimaszombatban az Iskola utcában, Rimaszombat kataszteri területén a város beépített területén:

Felvidék

Az ösztöndíj névadójának szellemiségét követendő, elsősorban a Collegium Hungaricumokban és külföldi magyar intézetekben, valamint egyéb helyszíneken.

Komárom

A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karának Hallgatói Önkormányzata immáron hetedik alkalommal hirdeti meg az ÜZLETI TERV versenyét középiskolások részére. A résztvevők egy előre megadott struktúrában – a CANVAS üzleti modell alkalmazásával – prezentálhatják üzleti elképzeléseiteket.

Felvidék

A Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – újra meghirdeti vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében. A játékos vetélkedőre most a Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló diákok, valamint a középfokú oktatási intézmények 9. osztályos diákjai és felkészítő tanáraik jelentkezhetnek. Egy csapat 3 diákból és 1 felkészítő tanárból áll. Egy iskolából több csapat jelentkezését is várjuk, de a tanárok és a tanulók csak egy csapatban versenyezhetnek. A 7. és a 8. és 9.osztályos csapatok külön versenyben mérik össze tudásukat.

Felvidék

A Csemadok TV Galánta, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága – CSEMADOK a szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenyét 2020. május 22-24-én Galántán, a XVIII. Kodály Napok keretében rendezi meg.

Kassa

Április 1-jén került meghirdetésre az Interreg V-A Szlovákia Magyarország keretében megvalósuló Kisprojekt Alap 2. pályázati felhívása a keleti programterület számára, amely a következő megyéket foglalja magába: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nógrád megye, Heves megye, Kassa megye, Besztercebánya megye.

Felvidék

A Család és Társadalom Polgári Társulás a 2019/2020-as tanévben is megrendezi képzőművészeti versenyének következő, A család cigaretta nélkül 8. évfolyamát

Felvidék

2020. január 10. 24.00-ig lehet szavazni a magyarországi és idén először a külhoni Média a Családért-díj 2019 közönségdíjasaira a mediaacsaladert.hu oldalon.

Felvidék

A KUCKÓ polgári társulás a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséggel közösen fotópályázatot hirdet kilenc kategóriában.

Felvidék

A Felvidék.ma információi szerint a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház adománygyűjtést szervez az eperjesi tűzeset károsultjainak a részére.

Felvidék

Másodszor hirdeti meg a Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig címmel a határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló élőszavas népmesemondó versenyét. A szervezők a jelentkezéseket december 31-ig várják.

Felvidék

…ne bánkódjál, én jó vitéz társom, ürülj minden gondoktul…- így vezeti be pályázati meghirdetését európai Balassi-folyamat kiindulópontja, a balassi.eu. A kiírás ebben az évben a Balassi vitéz társai címet viseli. „A sok ezredéves múltban gyökerező magyar közműveltség rajongóinak, az európai életérzés iránt vonzódó fiataloknak élménykínáló alkalma az európai életérzés ünnepe, a Bálint napi Balassi-fesztivál” – olvasható a szövegben. Immár a XV. alkalommal kerül sor az európai életérzés ünnepére, amely többek közt a fals Valentin-ünnep semlegesítését van hivatva szolgálni.

Rimaszombat

Kárpát-medencei Református Oktatási Alap adománygyűjtése

Felvidék

A Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztályának támogatásával a tavalyi évhez hasonlóan diákjaink ismét részt vehetnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (Szakma Sztár) és a Magyar Agrárkamara versenyein.

Felvidék

Remek lehetőség, értékes nyereményekkel, tanulmányi úttal. A részvétel ingyenes.

Felvidék

A XXV. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (OTTDK – 2019/2020) diákversennyel kapcsolatos információk:

Felvidék

A pályázati kiírás november 15-én jelent meg a https://baross-palyazatok.eu/ oldalon, ahol további részleteket is megtalál. 

Felvidék

Az SZMPSZ meghirdeti a HATÁRTALANUL! program a Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerésére című pályázatát, tanulmányi kirándulást 7-12. évfolyamon tanuló diákok részére.

Felvidék

2020-ban már 24. alkalommal hirdetjük meg pályázatunkat. Kérjük a Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben, Kárpátalján, Őrvidéken, Magyarországon vagyis az egész Kárpát-medencében élő magyar fiataljainkat, hogy dolgozataikkal vegyenek részt a pályázaton, gondolataikkal járuljanak hozzá a trianoni szétszakítottság ellenére is élő nemzeti összetartozás eszméjének megszilárdításához és terjesztéséhez.

Kárpát-medence

A Könyvkiadás Kollégiuma pályázatot hirdet a könyvkiadási tevékenység 2019. évi megújítására, fejlesztésére, a magyar könyvkultúra jelentős értékeinek létrehozására az alábbi témakörökben.

Rimaszombat

A Vöröskereszt Rimaszombati Területi Egyesülete gyűjtést szervez rászoruló gyerekek számára.

Komárom

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet Hunyadi János ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre vagy részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2019/2020-as tanév tavaszi szemeszterében. Az ösztöndíj havi összege nyolcvanezer forint, melyet a fogadó felsőoktatási intézmény folyósít az ösztöndíjas részére.

Felvidék

Az Egyházi célú támogatások 2020. évi felhívása és kapcsolódó dokumentum:

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet országos bábos képzést rendez a bábcsoportok vezetőinek, a bábozással és színjátszással foglalkozóknak Dunaszerdahelyen, 2019. november 28 – december 1-jén (péntek-vasárnap) a Szabó Gyula utcai Építészeti Szakközépiskola épületében.

Rimaszombat

A Pósa Lajos Társaság pályázatot hirdet Az Én Ujságom című gyermeklap megjelenésének 130. évfordulója alkalmából

Felvidék

A „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2020.” című kiírások tekintetében módosított időpontban: 2019. október 1. – 2019. november 15. között lehet pályázatot benyújtani.

Felvidék

A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a BGA Zrt. november 21-én, csütörtökön 10.00 órai kezdettel a Vajdahunyad várában rendezi meg a Határtalanul! Több mint turizmus konferenciát. A házigazda Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, de előadást tart Erdélyi Rudolf, a BGA vezérigazgatója, Benke István, a Nemzeti Fuvarozók Ipartestületének FB elnöke, a szervezésben érdekelt utazási irodák, iskolák képviselői, külhoni és anyaországi pedagógusok.

Galánta

A Csemadok Galántai Területi Választmánya meghirdeti Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny, melynek időpontja november 14.- 16. A nemzetközi versenyre november 1-ig lehet jelentkezni.

Felvidék

Az alábbiakban tudják letölteni “A szomszédos országokban működő vállalkozások gyermekbarát tevékenységének támogatása” c. pályázati felhívás valamint “A szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatása” c. pályázati felhívás eredményeit.

Felvidék

Megjelent a 2019. évi „Határtalanul! program – Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” című pályázati kiírás többletforrással támogatott pályázatok döntési listája, melyet oldalunkról tudnak letölteni.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Mentor TT – Felvidéki Tehetségsegítő Tanács a magyarországi NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM keretében(NTP-ADY-M-19) Ady Endre-ösztöndíjat hirdet a magyar nyelvű oktatásban résztvevő, kiemelkedően tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására.

Kárpát-medence

VI. Szeretett világunk címmel hatodik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát MAFOSZ védnökséggel a DaDalia Galeria Fotóköre, a Dr Brusznyai Árpád Művelődési ház és Könyvtár és a Derekegyházért Közhasznú Egyesület. Nevezési határidő október 15-e. 

Komárom

Hagyományt teremtve, immáron a IV.Hol volt, hol nem volt… c. mesefesztivál valósul meg a Komáromi járás magyar tannyelvű óvodáinak, alapiskoláinak és a 8 osztályos gimnáziumainak tanulói részére.

Felvidék

Idén 31. alkalommal kerül átadásra a Gábor Dénes-díj.

Felvidék

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzetpolitikai Kutatóintézete a 2019/2020-as tanév szemeszterében szakmai gyakorlati lehetőséget hirdet egyetemi hallgatók számára.

Felvidék

Szeptember 22-én  megkezdődött az internetes szavazás az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága által meghirdetett pályázatra. Ezúttal két felvidéki jelölt is a második fordulóba került, az egyházgellei dr. Fehér Diana, valamint a királyhelmeci dr. Rajna Katalin.

Nagyabony

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Nagyabony község önkormányzata a Csemadok helyi szervezetével és a Nagyabonyi Citerazenekarral karöltve 2019. október 19-én, szombaton Nagyabonyban megrendezik a XXI. Országos Citeratalálkozót.

Kárpát-medence

Az Európai Bizottság pályázati felhívása ifjúsági csereprogramok támogatására az Erasmus+ program keretén belül.

Kárpát-medence

A Visegrad Fund pályázati felhívása a visegrádi országok területén működő szervezetek együttműködési projektjeinek megvalósítására a Visegrad és a Visegrad+ programok keretein belül.

Dunaszerdahely

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Arany Opus Díj címmel szépirodalmi pályázatot hirdet szlovákiai magyar (állandó szlovákiai lakhellyel rendelkező) szerzők számára.

Párkány

A LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás pályázatot hirdet az egykori párkányi járásban lévő falvak értékeinek felgyűjtésére. Leadási határidő október 1-e.