Felvidék

Az idei iskolaévben is megszervezik a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyt a szlovákiai magyar alapiskolák 7-8., illetve a nyolcosztályos gimnáziumok 2-3. évfolyamos tanulói részére.

Felvidék

ecemberben elstartolt az MVM EDISON startup verseny hatodik szériája, amelyre 2022. január végéig jelentkezhetnek ötleteikkel a most induló vagy már meglévő vállalkozások. A pályázatokat két érettségi fázisban és hat kategóriában várja az MVM Csoport szakértő zsűrije. A legjobbak az értékes nyeremények mellett esélyt kaphatnak egy legfeljebb 50 millió forintos magvető befektetésre.

Felvidék

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Tempus Közalapítvány (TKA) pályázatot hirdet fiatal határon túli magyar oktatói ösztöndíjra a 2021/2022-es tanévben a szülőföldi felsőoktatási intézmények valamelyikében oktatói tevékenységet folytató román vagy szerb vagy szlovák vagy ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára.

Felvidék

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet Hunyadi János ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre vagy részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2021/2022-es tanév tavaszi szemeszterében. Az ösztöndíj havi összege nyolcvanezer forint, melyet a fogadó felsőoktatási intézmény folyósít az ösztöndíjas részére.

Felvidék

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet pályázatot hirdet alap- és mesterszakos főiskolai és egyetemi hallgatók részére, nemzetstratégiai hangsúllyal készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására. A diplomamunka pályázaton a 2020/2021-es tanév tavaszi és a 2021/2022-es tanév őszi szemeszterben megvédett diplomamunkákkal lehet pályázni, amennyiben adiplomamunka értékelése átlagban legalább négyes (romániai és ukrajnai osztályozás szerint legalább 8; szlovákiai rendszerben legalább 2 vagy C).

Felvidék

A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány tanulmányi versenyt szervez Mindszenty bíboros születésének 130. évfordulójához közeledve

Felvidék

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kiírta a 2022. évi OTKA pályázatokat - jelentette be Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-nek küldött közleményben.

Felvidék

Országos képzőművészeti verseny a 2021/22-es tanévre az óvodások és az alapiskolások részére

Felvidék

Az Aranybulla kikiáltásának 800. évfordulójára a Vörösmarty Társaság irodalmi pályázatot hirdet. A magyarság történelmének egyik legjelentősebb eseményéhez, annak emlékezetéhez kapcsolódó alkotásokat várnak a szervezők. Pályázni lehet vers, széppróza, esszé, tanulmány, illetve színpadi mű kategóriában.

Komárom

Eladó – kiírták a versenytárgyalást a komáromi volt rendelőintézetre

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége jótékonysági versenyt hirdet, melynek részeként három pályázó ötletét támogatjuk 333 euró értékben.

Felvidék

Külhoni szervezetek programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás

Felvidék

A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány ifjúsági népdalversenyt hirdet az egész Kárpát-medencére kiterjedően.

Felvidék

A Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. pályázati felhívása magyar és határon túli magyar zenekarok, világzenét játszó magyar zenekarok valamint nemzetközi pályát megcélzó zenekarok számára, Budapest Ritmo zenei fesztiválon való részvételre

Felvidék

Pályázat Magyarországgal szomszédos országok magyarlakta területein működő könnyűzenei koncerthelyszineken, magyar fellépőkkel megvalósuló élőzenei koncertprogramok támogatására

Felvidék

A pályázat mindenki számára nyitott, aki betöltötte a 14. életévét, és még nem múlt el 30 éves, elfogadja a részvételi feltételeket és a témának megfelelő pályázati anyagot nyújt be. Beküldési határidő: 2021. december 31. – a határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

Felvidék

December 31-ig lehet jelentkezni a Nemzetpolitikai Államtitkárság Minden szava arany című videós pályázatára.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Mentor TT és a Kincskeresők Tájegységi Értéktár idén ismeghirdeti a Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok esszépályázatát.

Online tér

Gyűjtés indul a járvány miatt nehéz helyzetbe került gyerekek számára

Online-tér

A Miskolci Nemzeti Színház a bicentenárium alkalmából drámapályázatot hirdet, melynek első díjjal kitüntetett darabját 2023. augusztus 24-én kívánja bemutatni.

Felvidék

Jelen pályázati kiírás célja Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás, a kultúra, az egyház, a sport, a közösségek és a diaszpóra támogatása által.

Felvidék

JÁRD VÉGIG: A TEHETSÉGGONDOZÁS ÚTJÁT IS! online program

Felvidék

A gyűjtés az idei advent első vasárnapjától folytatódik. Ez alkalommal is minden egyházi szervezet és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház minden gyülekezetének figyelmébe ajánlják, akik maguk is felkérhetnek, toborozhatnak önkénteseket a saját köreikből.

Felvidék

A gyűjtés az idei advent első vasárnapjától folytatódik. Ez alkalommal is minden egyházi szervezet és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház minden gyülekezetének figyelmébe ajánlják, akik maguk is felkérhetnek, toborozhatnak önkénteseket a saját köreikből.

Felvidék

a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválja

Felvidék

XVIII. Csengő Énekszó – a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválja

Felvidék

A komáromi Selye János Gimnázium a Magyar Kémikusok Egyesületének Kémiatanári Szakosztálya és a Debreceni Egyetem segítségével Szlovákiában tizenhetedik alkalommal is meghirdeti a magyarországi 54. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyt a 2021/2022-es tanévre.

Komárom

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny meghirdetése a 2021/2022-es tanévre a szlovákiai magyar középiskolák részére

Felvidék

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz különleges meseíró-pályázatot hirdet a szüreti időszakra.

Felvidék

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja rajzpályázatot hirdet általános iskolások részére, amelynek témája: Élményeim az otthoni tanulásról.

Felvidék

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány – a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai támogatásával – pályázatot hirdet alapfokú és középfokú oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok számára a „Hungarikum Pedagógus Műhely” munkájához való csatlakozásra.

Felvidék

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány – a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai támogatásával – pályázatot hirdet alapfokú és középfokú oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok számára a „Hungarikum Pedagógus Műhely” munkájához való csatlakozásra.

Felvidék

Nyílt pályázatot hirdet könyvkiadói tevékenységet végző magyarországi és határon túli gazdasági társaság vagy civil szervezet digitalizálási, multimédiás vagy hangoskönyv programjainak támogatására a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából.

Felvidék

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem pályázatot hirdet ösztöndíjra a szülőföldi felsőoktatási tanulmányok támogatása céljából a 2021/2022-es tanévben külhoni felsőoktatási mester vagy doktori képzésen részt vevő szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára.

Felvidék

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola pályázati felhívása anyaországi és határon túli középiskolás (9-13.évfolyamon tanuló) diákok számára, Pilinszky Jánossal és munkásságával kapcsolatos fotók, plakátok, videók, kisfilmek, illetve portrék beküldésére.

Felvidék

A Barankovics István Alapítvány pályázati felhívása anyaországi és határon túli, általános iskolás 7-8 osztályos tanulók és középiskolás diákok számára, Slachta Margit életével és tevékenységével kapcsolatos videóesszék beküldésére.

Felvidék

tanítom – Pályázat pedagógusok részére, jó gyakorlatok beküldése és terjesztése céljából

Felvidék

A szlovákiai magyar nyelvű Mária Rádió, a MIRJAM RÁDIO rajzpályázatot hirdet a szlovákiai magyar nyelvű alapiskolák és középiskolák körében.  A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a keresztény, családi, és nemzeti kulturális értékekre. A pályázat részleteit az alábbiakban olvashatják:

Rimaszombat

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Tanácsa ZST-26/2021-es számú határozatában pályázatot hirdet a rimaszombati Református Oktatási Központ (Spojená škola Reformovanej kresťanskej cirkvi) igazgatói állásának betöltésére 2022. február 1-től.

Felvidék

2022-ben is gazdára vár „Az Év Dala” elismerés. Ismét az ország legjobbját keresi A Dal című műsor. A műfajában egyedülálló dalverseny évről-évre színesíti a hazai könnyűzenei palettát, és gyarapítja a fülbemászó dallamok repertoárját. Az új évad számos újdonsággal várja a zenészeket és majd a Duna Televízió nézőit

Felvidék

Felhívás: Wallenberg nyomán – vetélkedő középiskolások részére

Felvidék

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásábóla Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya és a Gömör-Kishonti Művelődési Központ 2021- ben meghirdeti a XX. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Versenyt.

Felvidék

A Krajcáros Alapítvány EMLÉKEZIK és a ma élő nemzedékünket EMLÉKEZTETI a BÉKE jelentőségére november 11-én 11 órakor.

Felvidék

Pályázat népzenei szólisták és együttesek népszerűsítésének elősegítése céljából

Felvidék

A Halmos Béla Program célja a népzenei utánpótlás támogatása, színvonalas népzenei és világzenei produkciók fellépési lehetőségeinek, bel- és külföldi népszerűsítésének, a Kárpát-medencei és moldvai magyarság, valamint a velük együtt élő nemzetiségek népzenei világát jellemző kulturális sokszínűség bemutatásának elősegítése.

Felvidék

Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója alkalmából kéthetes programsorozattal emlékezik meg a közmédia a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőről. Ikonikus műveinek bemutatása mellett az MTVA rajzpályázatot is hirdetett. Az alkotásokat utolsó nagyszabású munkája, a Toldi animációs sorozat kapcsán várják a szervezők.

Felvidék

A Honismereti Szövetség – folytatva az immár negyedszázados hagyományt – Kárpát-medencére kiterjedő honismereti – művelődéstörténeti vetélkedőt hirdet és szervez hetediktől tizenkettedik évfolyamos középiskolás diákok részére A millenniumi ünnepségek témakörben. (A határon túli iskolák esetében a hetedik évfolyamtól várunk csapatokat bármilyen iskolatípusból.)

Felvidék

Elérhetők a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2022. évre szóló pályázati felhívásai. A Miniszterelnökség által biztosított keret 1,58 milliárd forinttal bővült az előző évhez képest. A korábbi évhez hasonlóan most is az ún. összevont és az egyszerűsített pályázatok közül választhatnak a szervezetek.

Felvidék

A Honismereti Szövetség – folytatva az immár negyedszázados hagyományt – Kárpát-medencére kiterjedő honismereti – művelődéstörténeti vetélkedőt hirdet és szervez hetediktől tizenkettedik évfolyamos középiskolás diákok részére A millenniumi ünnepségek témakörben. (A határon túli iskolák esetében a hetedik évfolyamtól várunk csapatokat bármilyen iskolatípusból.)

Felvidék

Irodalmi pályázat

Felvidék

CÉDRUS – A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központjának szociális ruhaboltja és élelmiszerbankja Rimaszombatban is várja az adományokat

Felvidék

Már hagyománya van annak, hogy októberben, az idősek hónapja alkalmából a nyugdíjasok ingyenesen léphetnek be a Galántai Honismereti Múzeumba.

Online tér

Alexander Ballek, a Szlovák Statisztikai Hivatal elnöke hozzátette: a népszámlálási kérdőívek kitöltését segítő asszisztensek március 31-ig biztosan nem fogják meglátogatni azokat, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel.

Felvidék

A Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány videópályázati felhívása hazai és határon túli, 12–22 év közötti diákok, diákközösségek és tanáraik számára, szép, vicces, humoros, emlékezetes családi pillanatokat megjelenítő, 2–5 perc hosszúságú alkotások beküldésére.

Felvidék

Rajzold le a kedvenc gubád és pályázz a Rozmaring kunyhó ajándékcsomagjaira!

Felvidék

A rendelkezésre álló bő 2 hónap talán elegendő a felhívásban közzétett feltételek teljesítésére. Az előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy az iskolákban, vagy a tanítványok tarsolyában (saját érdeklődés által vagy családi indíttatásból) mindig van kész helytörténeti anyag, amely csak bemutatásra vár.

Felvidék

A Magyar Festészet Napja  ez év októberében is megrendezésre kerül. Lehetőség van a MFN honlapján csatlakozni a rendezvényhez ahol  a kollégák regisztrálják az eseményt, vagy nekem tudjátok megküldeni és én továbbítom a rendezvény adatait.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Mentor TT – Felvidéki Tehetségsegítő Tanács a magyarországi NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM keretében (NTP-ADY-M-21) Ady Endre-ösztöndíjat hirdet a magyar nyelvű oktatásban résztvevő, kiemelkedően tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására.

Felvidék

A többéves hagyománnyal bíró mesefesztiválunk idén már a VI. Hol volt, hol nem volt… elnevezést viselve valósul meg a komáromi járásbeli magyar tannyelvű óvodák, alapiskolák, speciális alapiskolák és a 8 osztályos gimnáziumok tanulói nagy örömére.

Felvidék

Immár ötödik éve nyújt lehetőséget védett népi építészeti emlékek támogatására a Magyar Kormány által létrehozott Népi Építészeti Program, mely 2019 óta a Teleki László Alapítvány lebonyolításában, a Miniszterelnökség támogatásával évi 1,5 milliárd forintos keretből működik. A Program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson olyan védett épületek tulajdonosainak – szervezeteknek és magánszemélyeknek –, amelyek népi építészeti értéket képviselnek.

Felvidék

A Magyarságkutató Intézet és az Anyanyelvápolók Szövetsége pályázatot hirdet magánszemélyek számára a II. Magyar nyelvjárások napja alkalmából a magyar nyelvjárások és területi változatok értékeinek megőrzése céljából az alábbi két témakörben:

Felvidék

2021-ben is keresik Szlovákia tanárát

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Arany Opus Díj címmel szépirodalmi pályázatot hirdet szlovákiai magyar (állandó szlovákiai lakhellyel rendelkező) szerzők számára.

Felvidék

A korábban megjelölt határidő helyett 2021. október 15. (péntek) 23:59-ig várják minden érdeklődő szíves jelentkezését és kéziratát. Kérdés, és kérés esetén továbbra is elérhetők vagyunk a  email címen.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Naszvad Város Önkormányzata, Csemadok helyi alapszervezete a Viza citerazenekarral karöltve 2021. október 23-án, szombaton megrendezi a XXII. Országos Citeratalálkozót.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért Pogány Erzsébetnek, a társulás néhai igazgatójának állít emléket a Pogány Erzsébet-díj adományozásával.

Felvidék

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának célja jelen Felhívás közzétételével az, hogy felmérje azon támogatási igényeket, amelyek a 2022. költségvetési év során az egyházi jogi személyek közösségi célú programjainak megvalósításához szükségesek.

Felvidék

Mától egészen október 7-ig lehet jelentkezni a Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Versenyre, új nevén az Athletica Galacticára. A három fordulós verseny döntősei közül a legjobbak bekerülhetnek a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) húsz fős felkészítő csapatába. 

Felvidék

A „Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete a tizenharmadik éve sikeresen folytatott Életmese írói pályázata mellett meghirdeti a VII. Kárpát-medencei Élő és online Életmese felolvasó- és illusztráló versenyét.

Felvidék

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzetpolitikai Kutatóintézete a 2021/2022-es tanév őszi szemeszterében szakmai gyakorlati lehetőséget hirdet egyetemi hallgatók számára.

Felvidék

Egyedülálló ösztöndíjas program indul a határon túli, vállalkozni vágyó, felsőoktatásban tanulók számára a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) és a Hungarian Startup University Program (HSUP) közös együttműködésében.

Felvidék

Az ORSZÁGOS MÉCS LÁSZLÓ IRODALMI TÁRSASÁG irodalmi pályázata

Felvidék

A Rákóczi Szövetség az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan diákutaztatási pályázatot hirdet magyarországi és külhoni középiskolai osztályközösségeknek.

Felvidék

Az Országút Társulat műfordítói pályázatot hirdet

Felvidék

A Raoul Wallenberg Egyesület (1055 Budapest, Balassi Bálint utca 27.) és az egyesület keretében működő Gábor Zita Emberi Jogi és Képzési Központ JÖVŐKÉPEK néven, pályázatot ír ki az oktatási, nevelési, gyermekvédelemi intézményekben, a civil- és egyéb segítő szervezetekben tevékenykedő pedagógusok, nevelők, szociális munkások számára.

Felvidék

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága megbízásából meghirdeti a „Szülőföldön magyarul” című programra vonatkozó felhívását a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, illetve hallgatói támogatásra vonatkozó támogatási kérelem benyújtására a 2020/2021-es tanévre.

Online-tér

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága megbízásából meghirdeti a „Szülőföldön magyarul” című programra vonatkozó felhívását a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, illetve hallgatói támogatásra vonatkozó támogatási kérelem benyújtására a 2020/2021-es tanévre.

Komárom

A Dialóg nonprofit szervezet 2021-ben újra drámapályázatot hirdet szlovákiai magyar szerzők részére ezúttal két kategóriában. A kategóriákat a mű célcsoportja szerint határoztuk meg, tehát a felnőtt közönség számára készülő színművek mellett szeretnénk, ha a gyermek és ifjúsági színművek is teret kaphatnának. A drámák témája és műfaja kötetlen.

Felvidék

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Rubicon Intézettel közös szervezésben pályázatot hirdet családtörténeti kutatómunka alapján megírt magyar nyelvű közlemények benyújtására a Kárpát-medence országaiban felsőfokú- vagy középiskolai oktatásban részt vevő jelentkezők számára.

Online tér

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál keretében jelentkezz önkéntes mesemondónak, és legyél Te is részese ennek a mesés vállalkozásnak!

Online-tér

Ismét meghirdette a Szegedi Kis István kutatói ösztöndíjat a MANK

Bátorkeszi

Elkészült a Bátorkeszi Református Bölcsőde, melynek ünnepélyes átadására 2021. szeptember 2-án, 13.00-kor kerül sor. 

Felvidék

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett, idén 11 éves „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból ajánlanak fel búzát a magyar gyermekeket segítő szervezetek számára.

Online-tér

Pilinszky-szöveg megzenésítésére írt ki pályázatot az MRME. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft. (MRME) pályázatot írt ki zenemű komponálására Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából. 

Felvidék

A Szlovák Belügyminisztérium 2014. október 10-én bejegyezte a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulást, s e kitüntetés átadására évente egy alkalommal kerül sor Komáromban, hogy ily módon ismerje el a nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteket.

Online tér

A Rákóczi Szövetség idén is meghirdeti a 2021/2022-es tanévben a külhoni magyar tanítási nyelvű általános/alapiskolák első évfolyamába beiratkozó diákok számára a Magyar Iskolaválasztási Programját.

Felvidék

A nyári időszakban a turista forgalom megszaporodása miatt a Duna mentén a szemét is gombamód szaporodik. A Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet ezt nem hagyja csak úgy, és közös összefogásra invitálja a Duna menti településeken élő lakosságot, de első sorban Dunamocs település lakosainak jelentkezését várja. Azon fiatalok jelentkezését is várjuk Szlovákia déli régióiból ( Nyugattól egészen Keletig ), akik szívesen tennének élőkörnyezetükért helyileg, ezzel pedig egy Felvidéki hálózat kialakítását kezdeményeznénk közös összefogással .

Gömörpéterfala

Nevezzen a Barkósági Parasztolimpiára!

Online-tér

A Lakiteleki Népfőiskola 2021-ben Karikatúra pályázatot hirdet, amelynek célja, hogy új teret és lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencében élő 14 és 35 év közötti fiatal művészeknek, rajzolóknak a nagyközönség előtti megjelenésre, szakmai találkozóra, kiállításra.

Felvidék

SAKKPALOTA Komplex Képességfejlesztő Program online továbbképzésre jelentkezhetnek a felvidéki magyar alsó tagozatos pedagógus közösségek, intézményenként kötelezően 3 fő.

Vágfarkasd

Református óvodaátadó Vágfarkasdon

Perbete

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház fennhatósága alá tartózó Perbetei Református Egyházközség óvodájának és bölcsődéjének avató ünnepségére augusztus 23-án, 10.30-kor kerül sor.

Online-tér

Közép-Európában is egyedülálló, egy amerikai egyetemmel közös, így amerikai-magyar diplomát adó, angol nyelvű, üzleti MBA képzésre lehet jelentkezni a győri Széchenyi-egyetemen augusztus 23-ig. 

Online-tér

Az Ars Sacra Alapítványnál különösen fontosnak tartják, hogy a jövő generációját is megismertessék a hagyományos európai kultúrával és értékekkel. 2021 Szent József és a családok éve is, így az idei fesztiválon hangsúlyos szerepet kapnak a családi programok.

Online-tér

Pályakezdő pedagógusok jelentkezését várják

Felvidék

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház). A www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 20-án éjfélig.

Felvidék

A 7. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle helyszíne ezúttal is a Vásárúti Kulturális Központ, a felvidéki elődöntő időpontja pedig 2021. szeptember 1., szerda.

Felvidék

Kérem jelentkezési szándékukat jelezzék válaszukban, a  -ra, vagy bármilyen felmerülő kérdés esetén hívjanak a +421908561346 telefonszámon.

Online-tér

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is meghirdette az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó közlekedési-környezetvédelmi kreatív pályázatát „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel.

Online-tér

Új pályázatot hirdetett meg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia és az Íróakadémiát működtető intézmény, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG).

Felvidék

Tudjuk, hogy nehéz időket élünk, de ebben a helyzetben még fontosabb a nők szerepe, az édesanyáké, a gondozóké. Ebben a járvány sújtotta nehéz időszakban is úgy érezzük, szükség van a példaképekre, így a Femine Fortis – Erős Nők polgári társulás ismét női példaképeket keres.

Online tér

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyílt pályázatot írt ki kiemelt művészeti célok megvalósításának támogatására határon túli magyar színházak és táncegyüttesek számára.

Felvidék

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége fotópályázatot és kiállítás sorozatot rendez a magyar és a határon túl élő és alkotó, magukat magyar nemzetiségűnek valló fotográfusok részére.

Felvidék

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet Hunyadi János Ösztöndíjra a 2021/2022-es tanév időtartamára a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű, magyar állami ösztöndíjjal támogatott mesterképzésén jelen pályázatban meghatározott szakok egyikén I. évfolyamon (keresztféléves mesterképzés esetén a 2. és 3. félévben) tanulmányokat folytató csángó-magyar, szlovákiai magyar és a diaszpórában élő magyar nemzetiségű hallgatók számára, akik a 2015/2016-os tanévtől a 2020/2021-es tanévig terjedő időtartamban a magyarországi felsőoktatási intézmények alapképzésén miniszteri / Hunyadi János ösztöndíjasként végezték tanulmányaikat.

Felvidék

A SZITAKÖTŐ gyerekfolyóirat pályázati felhívása hazai és határon túli alkotók számára, a téli álom témájában készült versek, mesék, prózák és ismeretterjesztő cikkek beküldésére.

Felvidék

Az Országgyűlési Múzeum pályázati felhívása „Múzeum határok nélkül” – Kárpát-medencei fiatal magyar muzeológusok együttműködése ösztöndíj elnyerésére, a fiatal magyar muzeológusok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása céljából.

Felvidék

10. Új Kenyér havi Palóc Piac – Parádsasvár

Online-tér

Az ösztöndíjasok sikeres pályázás esetén 45 ezer forintos magyar állami ösztöndíjban részesülnek havonta, a képzés tíz hónapjára.

Felvidék

Már elérhető az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Hunyadi János ösztöndíjpályázata, amelyben a kormány a hazai felsőoktatásban állami ösztöndíjjal tanuló külhoni fiatalok részére nyújt havi rendszerességű támogatást – közölte a tárca az MTI-vel kedden.

Karva

A szlovákiai magyar színjátszók egyik legfontosabb találkahelye Karva, ahol újra megnyitja kapuit a Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábor. Július 30. és augusztus 8. között fiatal amatőr színjátszók veszik birtokukba a karvai szakközépiskola kollégiumát, ahol kilenc napon át dolgoznak azon, hogy a lehető legalaposabban elsajátítsák a színészmesterség alapjait.

Online tér

Július 31-ig várják továbbra is a jelentkezéseket az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia pótfelvételijére. Még 5 fő számára van lehetőség részt venni a 2021. őszén induló 10 hónapos, teljesen költségmentes, bentlakásos képzésen. Határon túli magyar fiatalok jelentkezését is várják nagy szeretettel az Akadémián.

Felvidék

A közmédia idén is elindítja tehetséggondozó programját, amelynek célja a fiatal utánpótlás kinevelése a tartalmi és a produkciós területre. A NYÁR 21 legutóbbi adásában Apró Georgina, a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány ügyvezető igazgatója, Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója, valamint Bartha Tímea, a közmédia egyik ifjú tehetsége beszéltek arról, miért érdemes jelentkezni a mentorprogramba.

Felvidék

A Nemzeti Újrakezdés Program II. pályázati kiírása a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek programjainak és rendezvényeinek megvalósítását szeretné ösztönözni, e célokat tükröző igényes, minőségi pályázatok támogatásával az alábbi hat alprogram keretében:

Ipolyság

Az ipolysági Szokolyi Alajos Olimpiai Klub és Ipolyság város szeretettel hív minden kedves érdeklődőt a somorjai X-bionic sphere sportközpontba, ahol az Olimpiai Fesztivál rendezvényén veszünk részt. Gyertek velünk szurkolni, az olimpiai játékok élő közvetítését követni, sportolni, valamint számos kulturális és sportbemutatón részt venni.

Online-tér

A tervezett 6 magyarországi továbbképzésre a határon túli magyar pedagógusszervezetek (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma és Muravidéki Magyar Pedagógusok Egyesülete) közösen tettek javaslatot.

Felvidék

Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriumának partnerintezménye a Selye János Egyetem tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma a tanulmányaikat és/vagy oktatói és kutatómunkájukat a felsőoktatásban/oktatásban végző külhoni magyar fiatalok szakmai munkáját, az értelmiségi pályán való előrehaladásukat segítendő, pályázatot hirdet a 2021– 2022-es akadémiai évben a Collegium Talentum (CT) programban való részvételre.

Felvidék

Július 17. és 21. között Kárpát-medencei történelem, irodalom és reál szakos tanárok táboroznak a Rákóczi Szövetséggel.

Felvidék

Az intenzív program keretében – a tervek szerint és jelentkezők számának függvényében – három 7 fős színész és egy 6 fős drámaíró csoportot kívánunk szervezni. (A színész csoportokhoz csatlakozhat 1-1 fő színjátszó rendező.), és egy 5 fős rövidfilmkészítő szekciót szervezünk.

Felvidék

A Komáromi Regionális Művelődési Központ a MARIANUM Egyházi Iskolaközponttal egyetemben az első  Mese Bábos tábor szervezésének keretén belül nagy tisztelettel szólít meg minden, a bábozás és a mesevilág iránt érdeklődő magyar ajkú gyermeket.

Felvidék

A Kárpát-medence testvértelepülési programjával a határon túli magyarság 55 százalékát érték el, a legmagasabb arányban Kárpátalján és a Vajdaságban, ahol a magyar lakosság 73, illetve 69 százaléka kapcsolódott a programokhoz.

Felvidék

Ahogy arról beszámoltunk, 2021. június 30-án 14 órakor nagyszabású virtuális gálával zárult a Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul 2020/21 középiskolai vetélkedősorozata, amelyen összesen több mint 112 ezer külhoni és anyaországi diák vett részt. A nagydöntőbe 22 osztály jutott be a Kárpát-medence iskoláiból.

Felvidék

Megváltoznak a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) szakmai bizottságaiba történő tagjelölés és -választás feltételei. Ez utóbbiak döntenek a támogatások odaítéléséről.

Online-tér

Közös kalandra hívja az általános iskolás alsó tagozatos gyermekeket idén nyáron az Ars Sacra Alapítvány 2021. július 1-től augusztus 20-ig 8 héten át tartó kihívás kvízekkel és kreatív feladatokkal.

Királyhelmec

Királyhelmec Város újra meghirdeti a Tóthpál Gyula Fotópályázatot. A fotópályázatot először 2016-ban rendezték meg, Tóthpál Gyula születésének 75. évfordulója alkalmából. A szlovákiai magyar fotográfia egyik legismertebb alakjának emléke előtt tisztelgő versenybe életkor szerint négy kategóriában nevezhetnek a fotósok:

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a magyarság kiemelkedő néprajzkutatójának és folklórgyűjtőjének, Ipolyi Arnoldnak tiszteletére, meghirdette országos népmesemondó versenyét, melynek célja a magyar prózai népköltészet és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése. A verseny szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia.

Online-tér

A Csemadok Országos Tanácsa és a Csemadok Ifjúsági Tagozata online vers- és prózamondó versenyt hirdet. Beküldési határidő 2021. június 30.

Felvidék

A Kisebbségi Jogvédő Intézet a nyári egyetem által egy olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal folytatott párbeszédre, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket.

Online tér

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Márton Áron ösztöndíjprogramjának 2021/2022-es tanévre szóló ösztöndíj-pályázatai is elérhetők.

Felvidék

Október 22-től érhető el a tárca COVID iskolai szemafor oldalán az az űrlap, amelynek kitöltésével és a telefonszámok megadásával az iskolaigazgatók kérhetik ezt a szolgáltatást. Az oktatási tárca adatai szerint jelenleg 18 318 ilyen SIM-kártyát használnak a pedagógusok.

Online-tér

Az Éltető Lélek Alapítvány, a miskolci Versbarátok Köre és a Keresztény Értelmiségiek miskolci csoportja meghirdeti a 2021-es, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvénysorozatához kapcsolódó Eucharisztikus szavalóversenyt.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és Népzenei Adattára a népdalkörök, népdalszólisták és citerazenekarok részére népzenei tábort rendez.

Felvidék

A CED 2021. május 14. és 2021. június 18. között várja a pályázók jelentkezését a mentorprogramba.

Online-tér

A korcsoportonkénti díjazottaknál a csomagok értékes tárgynyereményeket (társasjáték, ceruzakészlet, játékok) tartalmaznak 15, 12 és 9 ezer forint értékben. A közönségdíjasok szintén hasonló értékben kapnak ajándékcsomagot.

Felvidék

Június 18-án és 19-én szervezik meg a VI. FIGUR Népzenei Tanfolyamot a komáromi Zichy-pont épületében.

Felvidék

A versenyben részt vevő települések az oldalon történt regisztrációt követően a regisztráció során megadott e-mail-címre jóváhagyó e-mailt kapnak, az ebben szereplő linkre kattintva jutnak el a nevezési felületre.

Online tér

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága első alkalommal rendezi meg Kárpát-medencei középiskolások számára a Lingua Materna elnevezésű vetélkedőjét.

Online tér

FELHÍVÁS - LINGUA MATERNA 2021

Online-tér

– az Oktatási Hivatal képzése

Online-tér

Közös énekléssel erősítsük a magyarság összetartozását a Nemzeti Újrakezdés Évében is június 4-én. A Nemzeti Összetartozás Napjára, 2021. június 4-ére a Kossuth-díjas, énekes, zenész, zeneszerző Szarka Tamás immár 3. alkalommal hívja közös éneklésre a világ magyarjait.

Rimaszombat

Téged is vár a Gólyavár! címmel hirdette meg beiratkozási kampányát a Református Óvoda. A 2021/2022-es tanévre a beiratkozás 2021. május 1-jétől 2021. május 31-ig tart.

Rimaszombat

A rimaszombati Református Alapiskolában a 2021/2022-es tanévben is nyílik 5. osztály. Ez úton is szeretnénk tájékoztatni az érdeklődő szülőket és törvényes képviselőket a gyermekeknek az 5. osztályba való beíratásának módjáról.

Online tér

Meghirdették a 2021. évi Érték és Minőség Nagydíj pályázatot, a gazdaság szinte teljes palettáját lefedő 41 főcsoport több mint 100 témakörében május 31-ig lehet beadni a jelentkezéseket a Kárpát-régió egész területéről – jelentette be zártkörű tájékoztatón Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat alapítója.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ), a Szlovák Nemzeti Múzeum a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a társszervezők 2020/2021-es tanévben is meghirdetik a szlovákiai magyar iskolák és óvodák XIV. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatát.

Felvidék

Ilyen a 21. századi értékőrzés: módszertan és digitalizáció témában képzést szervez a Mentor Tehetségsegítő Tanács.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége társszervezőivel rendhagyó módon ONLINE hirdeti meg a XIV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált a Kárpát-medence magyar tanulóinak részére. 

Felvidék

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány fotópályázat-sorozatot írt ki KÁMME Fotóműhely címmel határon túli fotósok számára. 

Felvidék

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány fotópályázat-sorozatot írt ki KÁMME Fotóműhely címmel határon túli fotósok számára. 

Felvidék

A Rákóczi Szövetség a június 4-i nemzeti összetartozás napjához és a nemzeti újrakezdés évéhez kapcsolódóan rendhagyó diákutaztatási pályázatot hirdet magyarországi és külhoni középiskolai osztályközösségek részére.

Felvidék

A felhívásra 2021. április 28-tól május 23-án éjfélig lehet jelentkezni. A jelentkezők három kategóriában pályázhatnak: fényképezőgéppel készült kép kategória (két téma), mobiltelefonnal készült kép kategória (két téma) és ifjúsági kategória (két téma).

Online-tér

A Mentor Tehetségsegítő Tanács képzést szervez: Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban címmel.

Online-tér

A Felvidékről 22 tanuló kapcsolódott be a versenybe, mely 5 fordulóból állt. Érték-beszélgetés, fénykép- térkép-, és video-készítés, mondamazsolázás mellett online kvízt is töltöttek ki a résztvevők. A munkákat igyekeztünk bemutatni az intézet web- és Instagramm oldalán.

Online-tér

Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny értékelése

Online tér

    Budapest, 2021. április 20., kedd (MTI) - Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor István Filmfesztiválra, amelyet a tervek szerint augusztus 19. és 22. között rendeznek meg Balatonszemesen - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Online tér

A pályázat benyújtásának határideje: 2021. május 14. 12.00 óra (közép-európai idő szerint).

Felvidék

A Szlovákiai Református Egyház Diakóniai Központja meghirdeti a Tartós Szeretet élelmiszergyűjtési akciót, amely lebonyolítására ismét önkéntesek jelentkezését várják május 9-ig. 

Felvidék

A Szeretethíd 2021-hez ITT lehet csatlakozni. „Tegyünk együtt a Föld épségéért, hiszen közös célunk a védelme” – írják a szervezők. Az önkéntes akcióhoz május 7-ig várják az érdeklődőket.

Online tér

Jelentkezési határidő május 7-e éjfél. 

Online tér

Idén is megnyílt a jelentkezés a Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programjára

Felvidék

A projekt második szakaszában tovább bővül a projektbe való bekapcsolódás lehetősége. Szlovákiából hat 21-30 év közötti mozgáskorlátozott fiatal jelentkezését várják egy mentorálási programba.

Online tér

Elindult a jelentkezés az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémiára

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a járványhelyzetben is rendületlenül folytatja hiánypótló tevékenységét a felvidéki magyar pedagógusok közösségében. Alkalmazkodva  a szigorú korlátozásokhoz, az online térben szervezi meg a pedagógusok ismeretszerző és közösségépítő alkalmait.

Felvidék

Célja olyan jelentős múlttal rendelkező fát találni, mely ráirányítja a figyelmet az őshonos, különleges vagy veszélyeztetett fákra és egyben a környezetvédelem fontosságára is.

Felvidék

A gömörhorkai székhelyű HORKAI Polgári Társulás nyilvános gyűjtést szervez a rozsnyói Szent Borbála Kórház javára. A kezdeményezéshez csatlakozó adományozók új lélegeztetőgépek megvásárlásához járulnak hozzá.

Online tér

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére 2021-ben is felajánlja a lehetőséget, hogy iskoláink pályázzanak az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozandó

Online tér

Felhívjuk a kedves magyar szülők, leendő szülők figyelmét, hogy az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetnek a Felvidéki Vándorbölcső gömöri, Rimaszombat és környéke régióban elindított vándorbölcsőre.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége pályázatot hirdet a magyar tanítási nyelvű oktatási intézményeket látogató kiemelkedően tehetséges DIÁKOK és CSOPORTOK díjazására.

Online tér

A születésnapi ünnepséget – amennyiben az aktuális szabályozás erre lehetőséget ad – a történelmi-turisztikai helyszín hivatalos megnyitójának évfordulóján, 2021. augusztus 15-én tartják.

Online tér

2021-ben a TéKa Társulás, vagyis a Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása egy tanulmányíró pályázatot hirdet a szlovákiai magyar fiatalok számára. A pályázat azoknak a szlovákiai magyar hallgatónak szól, akik valamilyen felsőoktatási intézményben tanulnak és nem töltötték még be a 35. életévüket.

Online tér

A tárlat bemutatja a film születésének izgalmas időszakát, a gyártás- és mozitörténet korszakait, egyedülálló tárgyi emlékeit. Megemlékezik a nagy nemzetközi sikerekről, a külföldön alkotó világhírű művészekről és hatásukról a világ filmművészetére. A kiállítást gazdag kísérőprogram egészíti ki – közölte az NFI.

Online tér

A Savaria Filmakadémia Egyesület és a Szombathelyi Médiaközpont 2021-ban is meghirdeti a Savaria Filmszemlét.

Online tér

Indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség és Középiskolás Programjába

Felvidék

Azóta a világ számos országa csatlakozott az akcióhoz, és a sárga nárcisz a tavasz, de a remény, az együttérzés és a rászoruló betegek megsegítésének szimbóluma is lett.

Felvidék

Az Oktatástámogatási Alap pedagógusoknak és tanulóknak nyújt kölcsönt, amellyel áthidalhatják a jelenlegi járványhelyzetből adódó anyagi nehézségeiket. Tavaly 291 pedagógus 2 687 200 euró összegben részesült kölcsön formájában az alapból. Úgynevezett stabilizációs kölcsönt pedig 337 esetben 674 000 eurós összegben biztosítottak. Az eredetileg betervezett pénzösszeget többször megemelték. Ezt az alap weboldalán közzétett éves jelentésükben közölték.

Online tér

A minisztérium ezeket a vizsgákat május 3-a és 14-e közöttre javasolja, de az is lehet, hogy egyáltalán nem lesznek felvételi vizsgák, és a tanulókat az alapiskolai eredményeik alapján veszik fel.

Online tér

A videoklip-pályázatra április 9. éjfélig lehet jelentkezni saját kisvideóval, ahol mindenki megmutathatja, hogyan táncol és zenél az elkészített hangszerekkel a Lóci játszik új dalára.

Felvidék

A Szlovák Központi Csillagvizsgáló határon túli együttműködésbe kezdett a tatai Posztóczky Károly Csillagvizsgálóval. A projekt a „Csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül” címet viseli, költségvetése 391 020 euró, melyből 332 ezer eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroznak.

Online tér

Balog-völgyi II. Rákóczi Ferenc Otthoni Vetélkedő: virtuális díjátadás

Online tér

A Gábriel Polgári Társulás „Pislákoló mécses” címmel vers és prózamondó versenyt / versklip versenyt rendez.

Online tér

A Mörk Magyar Óriásnyúl Tenyészet pályázatot hirdet Magyarország területén és határvidékein, általános iskolában tanuló diákok számára.

Online tér

A bősi Amadé László Magyar Tannyelvű Alapiskola vezetősége, a tanári kar és több bősi szülő azon munkálkodik, hogy minden lehetséges módon segítse az intézményt. Szerintük a magyar iskolához foggal-körömmel ragaszkodni kell, mert az anyanyelvű oktatás megmaradásunk egyik záloga. Az iskola mellett működő Gyermekeinkért Polgári Társulás most egy pályázatra nevezett be, hogy ezzel is segítsenek abban, hogy az iskola növelni tudja az oktatás színvonalát.

Online tér

A „Roma Show” elnevezésű ének-zenei tehetségkutató verseny a  Csácsé Rom Cigány Kulturális Egyesület, a Cselekvő Romák Egyesület támogatásával kerül megrendezésre. A legfőbb célja a tehetséges roma előadók felkutatása és népszerűsítése. Szakmai partnere az Agrárminisztérium.

Felvidék

Termelőket szólít meg a COOP Jednota, felvásárolná az eladatlan készleteket

Felvidék

Ne feledjük: a magyarság érték, vállaljuk a népszámláláson is!

Online tér

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2021. május 29-30-án Rozsnyón kétnapos szakmai konferencia keretében rendezi meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXVI. Országos Találkozóját.

Online tér

Húsvéti tojásfestő pályázatot hirdet Mosonyi Éva tojásíró népi iparművésszel együttműködésben a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Kárpát-medencében élő magyarok körében.

Felvidék

A felsorolás egyelőre irányelv jellegű, melyet a több tízoldalas dokumentumból szemezgetett szerkesztőségünk. Az egészen konkrét, végső dokumentum 2021 végére készül el, addig ez gyakorlatilag egy munkaanyag, amely tovább bővülhet és konkretizálódhat. Amennyiben tehát tisztelt olvasóinknak is lennének javaslataik, észrevételeik a stratégiai prioritásokat illetően a megyei alelnök úr részére, azokat az  címre küldhetik el.

Online tér

Még lehet jelentkezni A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program magyarországi és külhoni óvónőknek írt ki pályázatokat

Online tér

A komáromi Selye János Gimnázium a Minden Morzsa Számít Egyesület segítségével Szlovákiában ötödik alkalommal is meghirdeti a magyarországi 5. Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc Szónokversenyt a 2020/2021-es tanévre.

Online tér

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is meghirdeti rajz- és esszépályázatát a magyar zászló és címer megünneplésére.

Rimaszombat

Minden évben a Városnapok alkalmával ünnepi képviselő-testületi ülésre kerül sor, ahol átadásra kerülnek Rimaszombat Városdíjai. A koronavírussal kapcsolatos jelenlegi helyzet valószínűleg nem engedi meg a személyes találkozást, de a város vezetése ennek ellenére is szeretné bizonyos formában kiemelni és megjutalmazni Rimaszombat jeles személyiségeit.

Online tér

Reménykedünk, hogy az emberekben ez a nehéz időszak fokozza az alkotási vágyat, így legalább annyi pályamunka beérkezésére számítunk, mint a már említett legutóbbi alkalommal.”

Online-tér

A mesterséges intelligenciára épülő technológia ma már a gazdaság minden szegmensében jelen van, ezért a jövő gazdasági szakembereinek is fontos tisztában lenniük azzal, hogy alkalmazásuk hogyan illeszkedik a vállalatok működésébe és stratégiájába.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség rendhagyó pályázatot hirdet. Várjuk azoknak az műveknek a fotóját, amiket felvidéki kézművesek alkotnak, alkottak.

Felvidék

A honi civil, egyházi és politikai szervezetek a népszámlálást megelőzően „A magyarság érték” szlogennel közös tájékoztató kampányt hirdettek, amely önálló Facebook- és Instagram-oldalakkal is rendelkezik.

Online tér

A helyi értékek, a kulturális örökség és a közösségek a fejlődés motorjai lehetnek – fogalmazott a sajtófőnök –, és a DANUrB+ keretében ehhez nyújtanak szakmai támogatást: tudást, közösséget, a közös cselekvés lehetőségét.

Kalonda

A pályázat teljes költségvetése a 15 település számára 345 796,05 €, amelyből az ERFA támogatás 293 926,64 €.

Komárom

A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület, a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány és a Palatinus Polgári Társulás pályázati felhívására professzionális képző- és iparművészek pályázhatnak BicikliArt/ArtBike – elmozdulás témában.

Online tér

Az államtitkár elmondta: a képzések iránt rendkívül nagy az érdeklődés, egy-egy alkalmon több mint 200 külhoni szakember vesz részt, de jelentős számban kapcsolódnak be laikusok, érdeklődők is.

Szőgyén

„Pajtával és tájházzal a hagyományok megőrzéséért” címmel nyert ötvenezer eurós pályázati támogatást a bátorkeszi Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás és a szőnyi Kemence Egyesület az Interreg V-4 Szlovákia – Magyarország által meghirdetett Kisprojekt pályázaton.

Online tér

A pályázatra összesen 11 pályamunka érkezett. A bíráló bizottság döntése alapján az idei Jókai-díjat és arany díszoklevelet Pétervári Zsolt (Veszprém) nyerte el színvonalas értekezésével.

Online tér

Az SZMPSZ Rimaszombati Területi Választmánya és Regionális Pedagógiai Központ szervezésében online képzés valósul meg igazgatók, igazgatóhelyettesek és a témában érintett pedagógusok részére 2021. február 25-én (14.00 – 17.00)  „A pedagógusok szakmai fejlődésének jogszabályi keretei” címmel, amelyre szeretettel hívunk és várunk a következő elérhetőséggel:

Felvidék

„Az óvodák február 15-ig jelentkezhetnek a pályázatra, és március 1-től május 31-ig vásárolhatják meg a segédeszközöket. A támogatás maximális összegét 1000 euróban állapították meg” – tájékoztatott a minisztérium.

Online tér

A Segítség.ma a szakmai utánpótlást is támogatja. Az adatbázisban szereplő orvosoknál feltüntették azt is, hogy az adott orvos fogad-e szakmai gyakorlatra orvostan-hallgatót. „Ezzel a lehetőséggel is szeretnénk támogatni azt, hogy a magyarországi egyetemeken tanuló orvostan-hallgatók szülőföldjükön találják meg boldogulásukat” – emelte ki Veres Márton. Az adatbázisban szereplő orvosok kapcsolatfelvételét is erősítheti a szakmai hálózat kialakításával.

Felvidék

Molnár Attila (a Csenkey Baranta vezetője) „Az Aranyló gyermekei“címmel meseíró pályázatot hirdet 77 magyar történelmi témában a Kárpát-medence magyartanítási nyelvű alapiskolái felső tagozatos diákjai részére.

Felvidék

Molnár Attila (a Csenkey Baranta vezetője) „Az Aranyló gyermekei“címmel meseíró pályázatot hirdet 77 magyar történelmi témában a Kárpát-medence magyartanítási nyelvű alapiskolái felső tagozatos diákjai részére.

Felvidék

Radovan Debnár szerint legjobb a tanulást azzal kezdeni ami bennünket a leginkább érdekel, illetve amire a leginkább szükségünk van, majd ezeket az ismereteket tovább alkalmazni a gyakorlatban.

Felvidék

A verseny célja: elősegíteni a kémia iránt érdeklődő diákok szakmai fejlődését.

Felvidek

Várják a természettudományok terén tehetséges felvidéki fiatalok jelentkezését

Felvidék

A verseny célja: elősegíteni a biológia iránt érdeklődő diákok szakmai fejlődését, Herman Ottó munkásságának megismerését és a természeti értékek feltárását.

Felvidék

A Versenyt a Magyar Természettudományi Társulat (MTT) földrajz–földtan témakörben magyarországi és határon túli magyar anyanyelvű iskolák 13-14 éves (hetedik és nyolcadik évfolyamos) tanulói számára hirdeti meg. A Verseny fordulóira az MTT központi feladatlapokat készít a Versenykiírásban megadott ismeretanyagból.

Felvidék

Január 22-én, a magyar Himnusz születésének a napján vegyék le 1 napra az EU zászlaját az önkormányzati hivatalok homlokzatairól!

Online tér

A Falvak Kultúrájáért által 1998-ban alapított a magyar államnak millenniumra ajándékozott elismerés a Kultúra Lovagja cím, amely valamennyi földrészre kiterjedve a civilszervezetek legmagasabb elismerése, az esélyegyenlőség példája.

online-tér

A megítélt nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás összege személyenként: 60 euró. A megítélt hallgatói támogatás összege személyenként: 10 euró.

Kassa

Felvidéken a Rovás Polgári Társulás kap kiemelt figyelmet, amely a kassai és Kassa környéki magyarságot fogja össze.

Komárom

Az SZMPSZ pályázatot hirdet azoknak a tehetséges szlovákiai magyar pedagógusoknak, akik hivatásuk gyakorlása mellett ecsettel, tollal vagy egyéb eszközzel valamely más területen is kiemelkedőt alkotnak.

Felvidék

Az SZMPSZ pályázatot hirdet azoknak a tehetséges szlovákiai magyar pedagógusoknak, akik hivatásuk gyakorlása mellett ecsettel, tollal vagy egyéb eszközzel valamely más területen is kiemelkedőt alkotnak.