Kárpát-medence

A Könyvkiadás Kollégiuma pályázatot hirdet a könyvkiadási tevékenység 2019. évi megújítására, fejlesztésére, a magyar könyvkultúra jelentős értékeinek létrehozására az alábbi témakörökben.

Felvidék

2020-ban már 24. alkalommal hirdetjük meg pályázatunkat. Kérjük a Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben, Kárpátalján, Őrvidéken, Magyarországon vagyis az egész Kárpát-medencében élő magyar fiataljainkat, hogy dolgozataikkal vegyenek részt a pályázaton, gondolataikkal járuljanak hozzá a trianoni szétszakítottság ellenére is élő nemzeti összetartozás eszméjének megszilárdításához és terjesztéséhez.

Felvidék

Az SZMPSZ meghirdeti a HATÁRTALANUL! program a Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerésére című pályázatát, tanulmányi kirándulást 7-12. évfolyamon tanuló diákok részére.

Felvidék

A pályázati kiírás november 15-én jelent meg a https://baross-palyazatok.eu/ oldalon, ahol további részleteket is megtalál. 

Felvidék

A XXV. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (OTTDK – 2019/2020) diákversennyel kapcsolatos információk:

Felvidék

Remek lehetőség, értékes nyereményekkel, tanulmányi úttal. A részvétel ingyenes.

Felvidék

A Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztályának támogatásával a tavalyi évhez hasonlóan diákjaink ismét részt vehetnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (Szakma Sztár) és a Magyar Agrárkamara versenyein.

Felvidék

…ne bánkódjál, én jó vitéz társom, ürülj minden gondoktul…- így vezeti be pályázati meghirdetését európai Balassi-folyamat kiindulópontja, a balassi.eu. A kiírás ebben az évben a Balassi vitéz társai címet viseli. „A sok ezredéves múltban gyökerező magyar közműveltség rajongóinak, az európai életérzés iránt vonzódó fiataloknak élménykínáló alkalma az európai életérzés ünnepe, a Bálint napi Balassi-fesztivál” – olvasható a szövegben. Immár a XV. alkalommal kerül sor az európai életérzés ünnepére, amely többek közt a fals Valentin-ünnep semlegesítését van hivatva szolgálni.

Felvidék

Másodszor hirdeti meg a Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig címmel a határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló élőszavas népmesemondó versenyét. A szervezők a jelentkezéseket december 31-ig várják.

Felvidék

A KUCKÓ polgári társulás a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséggel közösen fotópályázatot hirdet kilenc kategóriában.

Felvidék

A Család és Társadalom Polgári Társulás a 2019/2020-as tanévben is megrendezi képzőművészeti versenyének következő, A család cigaretta nélkül 8. évfolyamát

Kassa

Április 1-jén került meghirdetésre az Interreg V-A Szlovákia Magyarország keretében megvalósuló Kisprojekt Alap 2. pályázati felhívása a keleti programterület számára, amely a következő megyéket foglalja magába: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nógrád megye, Heves megye, Kassa megye, Besztercebánya megye.

Felvidék

A Csemadok TV Galánta, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága – CSEMADOK a szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenyét 2020. május 22-24-én Galántán, a XVIII. Kodály Napok keretében rendezi meg.

Felvidék

A Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – újra meghirdeti vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében. A játékos vetélkedőre most a Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló diákok, valamint a középfokú oktatási intézmények 9. osztályos diákjai és felkészítő tanáraik jelentkezhetnek. Egy csapat 3 diákból és 1 felkészítő tanárból áll. Egy iskolából több csapat jelentkezését is várjuk, de a tanárok és a tanulók csak egy csapatban versenyezhetnek. A 7. és a 8. és 9.osztályos csapatok külön versenyben mérik össze tudásukat.

Komárom

A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karának Hallgatói Önkormányzata immáron hetedik alkalommal hirdeti meg az ÜZLETI TERV versenyét középiskolások részére. A résztvevők egy előre megadott struktúrában – a CANVAS üzleti modell alkalmazásával – prezentálhatják üzleti elképzeléseiteket.

Felvidék

Az ösztöndíj névadójának szellemiségét követendő, elsősorban a Collegium Hungaricumokban és külföldi magyar intézetekben, valamint egyéb helyszíneken.

Felvidék

A Periférián Alapítvány, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a MNLSZSZB Megyei Levéltára, a Jósa András Múzeum pályázatot hirdet középiskolai diákoknak és felsőoktatási hallgatóknak Mit jelent nekem Trianon? címmel.

Komárom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ), a Szlovák Nemzeti Múzeum a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a társszervezők 2019/2020-as tanévben is meghirdetik a szlovákiai magyar iskolák és óvodák XIII. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatát.

Komárom

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet Hunyadi János ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre vagy részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2019/2020-as tanév tavaszi szemeszterében. Az ösztöndíj havi összege nyolcvanezer forint, melyet a fogadó felsőoktatási intézmény folyósít az ösztöndíjas részére.

Felvidék

Az Egyházi célú támogatások 2020. évi felhívása és kapcsolódó dokumentum:

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet országos bábos képzést rendez a bábcsoportok vezetőinek, a bábozással és színjátszással foglalkozóknak Dunaszerdahelyen, 2019. november 28 – december 1-jén (péntek-vasárnap) a Szabó Gyula utcai Építészeti Szakközépiskola épületében.

Rimaszombat

A Pósa Lajos Társaság pályázatot hirdet Az Én Ujságom című gyermeklap megjelenésének 130. évfordulója alkalmából

Felvidék

A „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2020.” című kiírások tekintetében módosított időpontban: 2019. október 1. – 2019. november 15. között lehet pályázatot benyújtani.

Felvidék

A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a BGA Zrt. november 21-én, csütörtökön 10.00 órai kezdettel a Vajdahunyad várában rendezi meg a Határtalanul! Több mint turizmus konferenciát. A házigazda Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, de előadást tart Erdélyi Rudolf, a BGA vezérigazgatója, Benke István, a Nemzeti Fuvarozók Ipartestületének FB elnöke, a szervezésben érdekelt utazási irodák, iskolák képviselői, külhoni és anyaországi pedagógusok.

Galánta

A Csemadok Galántai Területi Választmánya meghirdeti Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny, melynek időpontja november 14.- 16. A nemzetközi versenyre november 1-ig lehet jelentkezni.

Felvidék

Az alábbiakban tudják letölteni “A szomszédos országokban működő vállalkozások gyermekbarát tevékenységének támogatása” c. pályázati felhívás valamint “A szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatása” c. pályázati felhívás eredményeit.

Felvidék

Megjelent a 2019. évi „Határtalanul! program – Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” című pályázati kiírás többletforrással támogatott pályázatok döntési listája, melyet oldalunkról tudnak letölteni.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Mentor TT – Felvidéki Tehetségsegítő Tanács a magyarországi NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM keretében(NTP-ADY-M-19) Ady Endre-ösztöndíjat hirdet a magyar nyelvű oktatásban résztvevő, kiemelkedően tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására.

Kárpát-medence

VI. Szeretett világunk címmel hatodik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát MAFOSZ védnökséggel a DaDalia Galeria Fotóköre, a Dr Brusznyai Árpád Művelődési ház és Könyvtár és a Derekegyházért Közhasznú Egyesület. Nevezési határidő október 15-e. 

Komárom

Hagyományt teremtve, immáron a IV.Hol volt, hol nem volt… c. mesefesztivál valósul meg a Komáromi járás magyar tannyelvű óvodáinak, alapiskoláinak és a 8 osztályos gimnáziumainak tanulói részére.

Felvidék

Idén 31. alkalommal kerül átadásra a Gábor Dénes-díj.

Felvidék

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzetpolitikai Kutatóintézete a 2019/2020-as tanév szemeszterében szakmai gyakorlati lehetőséget hirdet egyetemi hallgatók számára.

Felvidék

Szeptember 22-én  megkezdődött az internetes szavazás az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága által meghirdetett pályázatra. Ezúttal két felvidéki jelölt is a második fordulóba került, az egyházgellei dr. Fehér Diana, valamint a királyhelmeci dr. Rajna Katalin.

Nagyabony

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Nagyabony község önkormányzata a Csemadok helyi szervezetével és a Nagyabonyi Citerazenekarral karöltve 2019. október 19-én, szombaton Nagyabonyban megrendezik a XXI. Országos Citeratalálkozót.

Kárpát-medence

Az Európai Bizottság pályázati felhívása ifjúsági csereprogramok támogatására az Erasmus+ program keretén belül.

Kárpát-medence

A Visegrad Fund pályázati felhívása a visegrádi országok területén működő szervezetek együttműködési projektjeinek megvalósítására a Visegrad és a Visegrad+ programok keretein belül.

Dunaszerdahely

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Arany Opus Díj címmel szépirodalmi pályázatot hirdet szlovákiai magyar (állandó szlovákiai lakhellyel rendelkező) szerzők számára.

Párkány

A LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás pályázatot hirdet az egykori párkányi járásban lévő falvak értékeinek felgyűjtésére. Leadási határidő október 1-e.

Kárpát-medence

A pályázat célja: A magyar nyelvű szépirodalom értékeit tudatosító, népszerűsítő rendezvények megvalósítása.

Kárpát-medence

A móri  Wekerle Sándor Alapítvány és a Lamberg-kastély Kulturális Központ novella pályázatot hirdet a 2019. évi Wekerle Napok rendezvényhez kapcsolódóan Wekerle Sándorról, a dualizmus Magyarországának kiemelkedő államférfijéről. 

Szepsi

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya társszervezőjével, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel közösen meghirdeti a XXI. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált, amely november 07. és 10. között kerül megrendezésre, Szepsiben. Jelentkezni szeptember 30-ig kell a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya címén.

Uzapanyit

Szavazni a https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka/finalisti linken, a Krásy Slovenska lapban megtalálható szelvényen vagy sms-ben lehet. A 7773-as telefonszámra a STROM*XX* (az uzapanyiti fa a 10-es sorszámot viseli) formát kell beküldeni.

Felvidék

A Lakitelek Népfőiskola 2019-ben Karikatúra pályázatot hirdet, amelynek célja, hogy új teret és lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencében élő 14 és 35 év közötti fiatal művészeknek, rajzolóknak a nagyközönség előtti megjelenésre, szakmai találkozóra, kiállításra.

Kárpát-medence

Április 1-jén került meghirdetésre az Interreg V-A Szlovákia Magyarország keretében megvalósuló Kisprojekt Alap 2. pályázati felhívása a keleti programterület számára, amely a következő megyéket foglalja magába: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nógrád megye, Heves megye, Kassa megye, Besztercebánya megye.

Kassa

A Csemadok Kassai Városi Választmánya domborművel ellátott emléktáblával kíván tisztelegni a szervezet néhai elnöke, Kolár Péter emléke előtt. A bronztábla a kassai Csemadok-székház belső udvarának falát díszíti majd, és a tervek szerint még az idén elkészül.

Felvidék

Az NKA pályázatot hirdet a könyvkiadási tevékenység 2019. évi megújítására, fejlesztésére, a magyar könyvkultúra jelentős értékeinek létrehozására az alábbi témakörökben.

.

A teremtett világ megőrzésében nagy szerepük van a helyi közösségeknek. Kis lépésnek tűnő cselekedeteink is sokat számíthatnak környezetünk védelmében. Az Ökogyülekezeti Mozgalom arra hívja az egyházi közösségeket, hogy a Teremtés Hete alkalmából (2019. szeptember 29. és október 6. között) szervezzenek helyi teremtésvédelmi megmozdulásokat.

Kárpát-medence

Megjelentek a Határtalanul! program 2019. évi nyílt pályázatok eredményei, melyeket az alábbi linkekre kattintva tudnak megtekinteni. 

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége 2019-ben a megszokottól eltérően, az ősz folyamán rendezi meg a Felvidéki Vállalkozói Expót, melynek helyszíne a dunaszerdahelyi MOL Aréna lesz.

Kárpát-medence

Az Európai Bizottság pályázati felhívása civil társadalmi projektek 2019. évi támogatására, az Európa a polgárokért program keretében.

Kárpát-medence

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya 2019. október 12-13-án rendezi meg a XX. ŐSZIRÓZSA magyarnóta-énekesek országos versenyét. A versenyzők minősítve lesznek (arany, ezüst, bronz).

Ipolynyék

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya 2019. október 12-13-án rendezi meg a XX. ŐSZIRÓZSA magyarnóta-énekesek országos versenyét. A versenyzők minősítve lesznek (arany, ezüst, bronz).

.

Még javában tart a nyári szünidő, amely a legtöbb gyermeknek a felhőtlen pihenés jegyében telik. A Magyar Református Szeretetszolgálat az előgondoskodás jegyében, már most azon munkálkodik, hogy megkönnyítse az iskolakezdést a rászoruló családok számára. A Szeretetszolgálat összefogott az ismert és kedvelt Belmil iskolatáska márkával és közös adománygyűjtést szervezett a nehéz körülmények között élő gyermekek megsegítésére.

Rimaszombat

Az épület kitakarítására, a bútorok helyrerakására és az intézményindítás előkészítésére gyülekezetünk 2019. augusztus 26-tól augusztus 28-ig az óvodában, augusztus 28-tól augusztus 30-ig az alapiskolában szervez önkéntes munkát, melynél várjuk a leendő szülők segítségét is.

Felvidék

Pályázati kiírás külhoni magyar diákok közötti kapcsolatok megteremtésére, erősítésére

Felvidék

Csatlakozva az Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezéséhez, a Felvidéken is gyűjtik a még jó állapotban lévő, de lecserélt iskolatáskákat, hogy eljuthassanak a rászoruló gyermekekhez.

Kárpát-medence

Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelent a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának döntése szerint, a Nemzeti Együttműködési Alap „Adományok után járó normatív kiegészítésen alapuló támogatás civil szervezetek részére 2019.”című, NEA-19-N jelű pályázat kiírása. A pályázat célja a civil szervezetek működésének támogatása.

Rimaszombat

A tervek szerint a programban a bevezető és köszöntő után lesz kulturális program, majd a tanárok bemutatása és beszámolójuk következik az „Ipariról “. Ezt a meghívott „iparista“ klubok képviselőinek rövid bemutatkozás és beszámolója követi majd és a résztvevők bemutatkozása, ismerkedése. A rendezvény teljes meghívóját alább találják:

Bős

                                                Bős, 2019. szeptember 13-15.

Komárom

A 20. század egyik legismertebb és legsokoldalúbb magyar énekesnőjének állít emléket immár negyedik alkalommal a HÁZY ERZSÉBET Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny, amelyre augusztus 25-ig jelentkezhetnek az énekesek. 

Kárpát-medence

Egy összefogásra hívja fel a figyelmet Fehér József Magyar Turán Alapítvány munkatársa, s szól a felvidéki Magyar Testvérekhez, azokhoz, akiknek fontos a múltunk tisztelete és szívesen tesznek annak megismeréséért.

Kárpát-medence

Az ELTE Kollégiumi Központ elsőéves felvételt hirdet az ELTE Nagytétényi úti Kollégiumába azoknak a külhoni magyar nemzetiségű hallgatóknak, akik külföldi állandó bejelentett lakcímmel rendelkeznek, és budapesti, vagy Pest megyei felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban állnak.

Pozsony

Augusztus 11-ig lehet jelentkezni a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumba, egy online kérdőív kitöltésével. Képzések, belvárosi szállás és magyar közösség várja az egyetemistákat.

Kárpát-medence

Új pályázatokat hirdetett meg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia. Jelentkezési határidő augusztus 4-e, vasárnap éjfél. 

Felvidék

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pályázatot hirdet Márton Áron ösztöndíjra, 10 hónap időtartamra szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára a KKM magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő részvételre a 2019/2020-as tanévben.

Kárpát-medence

Tematikus gyermek-színjátszótábor – a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet XI. gyermek-színjátszó tábora (általános iskolásoknak) – Dunaszerdahely, 2019. augusztus 14-18. (szerda-vasárnap)

Kárpát-medence

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet Hunyadi János ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre vagy részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2019/2020-as tanév őszi szemeszterében.

Komárom

A Dialóg nonprofit szervezet, magyar nyelvű drámapályázatot hirdet fiatal felvidéki magyar szerzők részére. Ezzel szeretnénk elősegíteni a méltánytalanul elhanyagolt szlovákiai magyar dráma megújulását. Beadási határidő: 2019. július 31.

Felvidék

A Dialóg nonprofit szervezet magyar nyelvű drámapályázatot hirdet fiatal felvidéki magyar szerzők részére. Ezzel szeretnénk elősegíteni a méltánytalanul elhanyagolt szlovákiai magyar dráma megújulását.

Felvidék

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében idén már 9. alkalommal zajlik ez a jótékonysági kezdeményezés.  A Felvidéken a Szlovákiai Agrárkamara és a Gazda Polgári Társulás a Falugazdász program keretén belül – idén 3. alkalommal karolták fel az idei búzaadományok begyűjtését.

Újbást

Balatoni kirándulás a Medvesalja Ifjúsági Csoport (MICS) szervezésében

Kárpát-medence

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosítószámú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” projekt keretében Kultivál 2019 „Érzem – teszem – mutatom” címmel ifjúsági közösségfejlesztő tábort rendez. Időpont: 2019. augusztus 8–11. Helyszín: Lakitelek Népfőiskola. Jelentkezési határidő: 2019. július 15.

Kárpát-medence

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány fotópályázatot hirdet határon túli magyar fotósok számára, két kategóriában.

Nemesradnót

A Csemadok Nemesradnóti Alapszervezete a Csemadok megalakulásának 70. évfordulója alkalmából fotókiállítást rendez 2019. július 20-án, a falunapon a Csemadok sátorban. Ehhez képeket gyűjt.

Kárpát-medence

2019.július 12-ig pályázhatnak egyetemi vagy főiskolai hallgatók a Collegium Talentum program ösztöndíjára. A tehetséggondozó program feladata a külhoni magyar értelmiség-nevelés és utánpótlás támogatása – tájékoztatott Juhász György a Selye János Egyetem rektora, a program ösztöndíjbizottsági tagja.

Érsekújvár

A Szlovákiai Magyar  Könyvtárosok Egyesülete idén ősszel ünnepli megalakulásának és működésének 20. évfordulóját.  Ez alkalomból szakmai konferenciát szerveznek Érsekújvárott 2019. szeptember 25-27.között. A konferencia a " Tudás tárháza: könyvtár a neved?" címet viseli.

Kárpát-medence

Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) meghirdette a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2019/2020-as tanév őszi szemeszterében folytatandó Hunyadi János ösztöndíjas részképzésre a pályázatot.

Pozsony

Június 30-ig lehet jelentkezni a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumba, online kérdőív kitöltésével. A diákok képzéseket, magyar közösséget és belvárosi szállást kapnak.

Kárpát-medence

A pályázat keretében 18 személy ösztöndíj támogatására van lehetőség, személyenként 440 000 Ft összegben (220 000 Ft/félév/fő). A támogatás kizárólag az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Továbbképző Központ által meghirdetett Logopédiai rehabilitáció elnevezésű két féléves szakirányú továbbképzésen való részvételre fordítható.

Kárpát-medence

Gyermek népzenei és néptánc tehetségkutató verseny

Léva

A Kadosa Pál Zongoraversenyen részt vehet minden zeneiskolát végző/végzett diák vagy egyéb foglalkozású – kivéve konzervatóriumot és zeneművészeti főiskolát végző/végzett hallgató.

Kárpát-medence

A Mária Rádió bekapcsolódik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület keretében megrendezésre kerülő Világméretű szentségimádásba. Az eseményre Úrnapja szombatján, június 22-én, reggel 7 óra, és este 7 óra között kerül sor a Mária Rádióban.

Léva

A Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség Transzgenerációs örökségeink címmel hirdeti meg műhely-konferenciánkat, melyre ezennel sok szeretettel hívják, várják a téma iránt érdeklődőket. Jelentkezési határidő június 15-e.

Kárpát-medence

A TINTA Könyvkiadó pályázati felhívása iskolai és közkönyvtárak bővítésére, könyv- és szótárállományuk gyarapítására 50%-os kedvezményes pályázati áron. Határon túli intézmények pályázatait is várják.

Kárpát-medence

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma a Rákóczi Emlékév Testület fővédnöksége mellett II. Rákóczi Ferenc és a szabadságharc címmel gyermekrajz pályázatot hirdetett.

Kárpát-medence

Imádkozz és gyújts gyertyát!

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére 2019-ben első ízben ajánlja fel a lehetőséget, hogy iskoláink pályázzanak az emberi erőforrások minisztere által adományozandó köznevelési díjra az oktatási ágazatban.

Kárpát-medence

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. helyi értékeket bemutató kisfilmes pályázatot hirdet magyarországi és határon túli alkotói közösségek számára az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosítószámú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” projekt keretében.

Gömör-Tornai Karszt

Május 27-ig hét kategóriában nevezhetik be az érdeklődők a Karszt Helyi Akciócsoport területén készült legszebb fényképeiket abba a fotóversenybe, amelyből kategóriaként egy – egy fotó jut majd tovább az országos versenyre. Az abszolút győztesről az Agrokomplex 2019 Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon döntenek.

Felvidék

Jelentkezés módja: Írásban a vagy szóban a Via Nova partnerszervezeteinek vezetőinél. A szóbeli jelentkezést később a nevezési lappal írásban is megerősíteni szükségeltetik.

Patas

A KOKA Fashion Design Divattervező Pályázatot hirdet! 

Felvidék

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség március 11-én ismét útjára indította az Év Faluja versenyt. 2019-ban 10. alkalommal rendezi meg a vetélkedést a környezetvédelmi minisztérium, a Falvak Megújításáért Egyesület, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása társszervezésében.

Csáb

Május 19-ére immár hatodik alkalommal szervezik meg a Nagykürtösi járás magyar ajkú fiataljai részére az Ifjú Tehetségek Fesztiválja (ITEFESZT) elnevezésű tehetségkutató versenyt, aminek ezúttal is Csáb ad otthont.

Krasznahorkaváralja

Múzeumunk a VÚB bank alapítványa által meghirdetett verseny 750 projektje közül bekerült abba a kilencbe, amely április 28-ig sms versenyben vesz részt.

Pozsony

A Csemadok országos irodája magyarországi állami támogatással nekilátott a pozsonyi Jeszenák-sírbolt részleges felújításának. A szükséges dokumentumok, engedélyek beszerzése a támogatás egy jelentős részét felemésztette.

Komárom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége értesíti az érintetteket, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2019. március 8-án meghirdette a „Szülőföldön magyarul” című programra vonatkozó felhívását a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz, illetve hallgatói támogatásra vonatkozó kérelem benyújtására a jelenlegi, aktuális tanévre. A támogatási kérelem utolsó postára adási dátuma: 2019. április 26.

Felvidék

A pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás és a kultúra támogatása által.

Martos

Az Esterházy Akadémia szónokversenyt hirdet a nyilvános beszéd PITCH műfajában egyetemisták, doktoranduszok és 31 évnél fiatalabb felvidékiek számára.

Martos

Az Esterházy Akadémia fogalmazásíró versenyt hirdet a felvidéki magyar gimnáziumok és középiskolák diákjai számára a tollforgatás alábbi műfajaiban: család-és falutörténet, elmélkedés, esszé, helyszíni beszámoló, portré.

Dunaszerdahely

A 2019-as évben, a Duna Menti Tavasz szervezőbizottsága Rákóczi emlékek címmel a Duna Menti Tavasz fesztivál idejére gyermek képzőművészeti versenyt hirdet.

Felsőszeli

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola, az iskola mellett működő Szülői Szövetség, az  SZMPSZ Galánta-Vágsellye Területi Választmánya és a Csemadok Felsőszeli Alapszervezete a magyarul éneklő .tanulóifjúság számára meghirdeti a „Csillagoknak teremtője…” országos népdalverseny XIV. évfolyamát, melyre május 3-án 8.30 órai kezdettel kerül sor az alapiskola épületében. Jelentkezési határidő 2019. április 17.

Nagymegyer

A Felvidék Arca szépségversenyre a 17-25 év közötti hajadon, felvidéki magyar lányok jelentkezését várják.

Budapest

A Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiumának pályázati felhívása nagy hagyománnyal rendelkező, vagy innovatív irodalmi és irodalomértelmező (kritikai vagy irodalomtörténeti) kulturális értékkel bíró országos, vagy fontos regionális szereppel rendelkező magyarországi kiadású és határon túli magyar nyelvű hagyományos (print) szépirodalmi sajtótermékek megjelentetésének támogatására.

Nagykapos

A Herczegh Károly Alapítvány és a Nagykapos és Vidéke Társulás „A mi büszkeségünk…” címmel történelmi-irodalmi pályázatot hirdet a Kárpát-medencei általános  iskolák tanulói számára.

Rozsnyó

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a magyarság kiemelkedő néprajzkutatójának és folklórgyűjtőjének, Ipolyi Arnoldnak tiszteletére, tizedik alkalommal hirdeti meg fent nevezett versenyét.

Alistál

A CSEMADOK Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, a Csemadok Dunaszerdahelyi TV mellett működő Ifjúsági Tanácsa a CSEMADOK Alistáli Szervezetével közösen megrendezi az Év hangja 2019 táncdalénekes pop-rock dalversenyt. A jelentkezési határidő: 2019. március 30.

Felvidék

A Palóc Társaság 2019-ben is meghirdette az Ősi Tudás rovásírás-vetélkedőt és műveltségi találkozót. Jelentkezési határidő 2019. március 25.

Pozsony

A szlovák kulturális minisztérium legújabb projektje keretén belül 1,5 millió eurót fordít a hagyományos kultúra támogatására. Professzionális és amatőr népi együttesek, valamint egyéni népművészek is pályázhatnak március 23-ig a Művészeti Alapban kiírt felhívásra.

Komárom

A versenyre jelentkezési határidő: március 10., motivációs levél leadásával lehet.

Dunaszerdahely

Az amatőr gyermekbábozás és színjátszás a csoportok és egyének (bábszólisták) egész évi alkotó tevékenységének bemutatkozása a bábjátékos, színjátszó és szerkesztett játékok kategóriában.

Dunaszerdahely

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezőként és szakmai rendezőként tizenkettedik alkalommal hirdetik meg az országos népzenei vetélkedő népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet meghirdeti könnyűzenei tehetségkutatóját, az 5. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét, amely a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása.

Csallóközcsütörtök

A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház Polgári Társulás rajzpályázatot hirdet kicsiknek és nagyoknak.

Nagymegyer

Történelmi vetélkedő a Mátyás király-emlékév alkalmából, Főszervező: Csemadok Országos Tanácsa

XIV. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz kapcsolódó plakáttervezési pályázat.

Bálint napi Balassi-fesztiválhoz kapcsolódó pályázat

kitelepítés

Ipolynyék

verseny

Nyitra

legere

Szabadka

verseny

Őrsújfalu

és

Galánta

opus

Dunaszerdahely

felhívás

Nemeshodos

citera

Pozsony

tánc

Érsekújvár

vers

Érsekújvár

énekelt vers

Dunaszerdahely

rockin

Pannonhalma

Gaucsik

Alsóbodok, Élesmart

tábor

Jablonvca

ki

Érsekújvár

gulyás

Léva

Kadosa

Hatfaa

Őrös

Egyházasbást

a

Bosznia-Hercegovina

Bosznia

Budapest

iskola

Ipolyvisk

pályázat

Dunaszerdahely

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és a Tumultus Polgári Társulás a SZMAKTEP (Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Tehetséggondozó Program) központi rendezvényeként meghirdeti zenei tehetségkutatóját, a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjét, amely egyben a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása. A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója pedig a Cseh Tamás Program és a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.

Gúta

kattancs

Pozsony

felhívás

Zselíz

önkéntes

Somorja

pályázat

Kárpát-medence

utazás

Komárom

SZMPSZ

Csallóköz

népviselet

Dunaszerdahely

felhívás

Dunaszerdahely

Képzőművészet

Ipolyszakállos

folk

Rozsnyó

Ipolyi

Dunaszerdahely

báb

Dunaszerdahely

DMT

pályázat

Rimaszombat

Ferenczy

Felvidék

reformata

Galánta

felhívás, Kodály

pályázat

Komárom

vetélkedő

Pozsony

állás

Kárpát-medence

felhívás

Szímő

Szímő

Somorja

adomány

Rimaszombat

tompa

Dunaszerdahely

Kincskeresők XII. – helyi értékeket kutató diákok konferenciája

Pozsony

Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága

Somorja

Csali

Galánta

Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny

Szatmárnémeti

Hajnal Akar Lenni (HAL) népdaléneklési verseny, felhívás

Dunaszerdahely

A Felvidéki Értéktár Bizottság (alapítói a Csemadok Országos Elnöksége, a Gazda Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet – mint a Csemadok szakmai háttérintézménye) Felvidéki Értékőrzők címen QR kódos, képeslapos interaktív vetélkedőt szervez.

Komárom

Galánta

szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenye

Dunaszerdahely

Szanyi Mária

Budapest, Tápiógyörgye

kirándulást szervez az 1956-os szabadságharc 60. évfordulója alkalmából

Arany Opus Díj pályázat, 2016

Dunaszerdahely

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Arany Opus Díj címmel szépirodalmi pályázatot hirdet szlovákiai magyar (állandó szlovákiai lakhellyel rendelkező) szerzők számára.

Dunaszerdahely

Tavaszi szél

Nagykapos

Harmónia-díj szervezőbizottsága

Ipolynyék, Balassagyarmat

Érsekújvár

A szakmai találkozó fő célja a felvidéki magyar verséneklők eszmecseréje, egymás megismerése, szakmai segítése.

Gyulafehérvár

Magyar Közösség Pártja és az MKP Keresztény Platformja

Komárom

Kamaszkritikus pályázat

Fülek ás környéke

megzenésített versek népszerűsítése

Érsekújvár

Losonc

Péterfala, Baranta völgy

Komárom, Selye János Egyetem

Budapest

Peszektergenye

Csörgő - Vermes Tanya (Gúta)

Kokava Línia, Rimaszombati járás

Budapest

Dunaszerdahely

Pozsony

Bátorkeszi

Perbete, futballpálya

Ógyalla

Pelsőc

Csáb

Szigetköz, Csallóköz

Dunaszerdahely

Felsőszeli