Felvidék

Zenebona tábor

Felvidék

Helyismereti gyerektábor

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és Népzenei Adattára a népdalkörök, népdalszólisták és citerazenekarok részére népzenei tábort rendez.

Komárom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége   és a társszervezők 2023. július 3 –7. között Komáromban szervezik a XI. Harmos Károly Képzőművészeti Alkotótábort az alapiskolák tanulói részére.

Komárom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a társszervezők 2023. július 3 – 7. között Komáromban szervezik a XVII. Jókai Mór Vers-és Prózamondó Tábort az alapiskolák tanulói részére.

Rimaszombat

II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetem Rimaszombat 2023. július 3- 6.  

Komárom

XXXI. Jókai Mór Nyári Egyetem, Komárom – 2023. július 10 – 14.

Komárom

A 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle helyszíne 2023-tól a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ, amely kiváló akusztikájával, igényes technikai felszereltségével és megfelelő infrastruktúrájával méltó fészke lesz a feltörekvő könnyűzenei előadóknak és formációknak. A felvidéki elődöntő időpontja 2023. szeptember 1., péntek.

Felvidék

A Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának jóvoltából újabb bölcsők érkeztek a térségbe. A következő vándorbölcső átadásra Gömörpéterfalán 2023. augusztus 12-én kerül sor. Várják az érdeklődőket.

Felvidék

Az Ad valorem és a Dialóg nonprofit szervezet első alkalommal 2018-ban szervezte meg az Alternatíva nevet viselő független színházi seregszemlét.

Felvidék

Július 8-án, szombaton 10.00 órai kezdettel szervezik meg a VI. Harcos útja kerékpáros emléktúrát Ekecsen.

Komárom

A Komáromi Regionális Művelődési Központ a MARIANUM Egyházi Iskolaközpont együttműködésével immáron a III. RozprávkovoBábkový tábor – III. MeseBábos tábor szervezésének keretén belül nagy tisztelettel szólít meg minden magyar ajkú gyermeket, akiket érdekel a mesék és a bábok birodalma.

Komárom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a társszervezők 2023. július 3 – 7. között Komáromban II. LEGO-ROBOTIKA tábort szerveznek az alapiskolák 5-8. osztályos tanulói részére.

Komárom

A Komáromi Regionális Művelődési Központ a MARIANUM Egyházi Iskolaközpont együttműködésével immáron a III. Rozprávkovo Bábkový tábor –III. Mese Bábos tábor szervezésének keretén belül nagy tisztelettel szólít meg minden magyar ajkú gyermeket, akiket érdekel a mesék és a bábok birodalma.

Dunaszerdahely

Június 10-én, szombaton 11 órakor hatodszor rendez Magyarország-szerte gyermekemelést a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, kiállva a gyermekvállalás, a családalapítás fontossága mellett. A Kárpát-medencei szintű kezdeményezéshez a gyermekes családok Dunaszerdahely városából harmadszor csatlakozhatnak, a Szövetség a Közös Célokért szervezésében.

Felvidék

A kulturális és tudománydiplomáciai feladatok ellátásáról szóló 241/2016. (VIII. 16.) Korm. rendelet 2. §-a alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium (a továbbiakban: KKM) ösztöndíjpályázatot hirdet a 2023/2024. tanévre, külhoni magyarok ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ KÉPZÉSÉRE.

Felvidék

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázata érettségi-felvételi előkészítő képzésre felvidéki magyar nemzetiségűek számára a 2023/2024. tanévre

Rimaszombat

Fonóka napközis tábor Rimaszombatban

Felvidék

18. Palóc Népművészeti és Kézműves Tábor

Felvidék

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya 2023. október 7-8-án rendezi meg a XXIV. ŐSZIRÓZSA magyarnóta-énekesek országos versenyét. Zenei kíséret: Mezei Zsolt és zenekara – Dunamocs. A versenyen való részvétel feltételei és lebonyolítási rendje nem változik.

Felvidék

Három éve indult kezdeményezésünk – nagy örömünkre – immár összmagyar hagyománnyá vált. Ismét fellobbannak Földünk nagyon sok országának különböző településein, pontjain a Nemzeti Összetartozás Napján, 2023. június 4-én, budapesti idő szerint 20:23-kor az összetartozásunkat is szimbolizáló lángok.

Felvidék

Kaposváron és a felvidéki Dunaszerdahelyen is elindulnak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzései – tudatta az intézmény közleményben az MTI-vel.

Felvidék

A Kézfogás című szerzemény már évek óta létezett, mire berobbant a köztudatba, és elkezdték a nemzeti összetartozás himnuszaként emlegetni. 2019 óta pedig minden esztendőben több ezren adják elő együtt, egy időben a Kárpát-medencében és világszerte a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Felvidék

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya 2023. október 7-8-án rendezi meg a XXIV. ŐSZIRÓZSA magyarnóta-énekesek országos versenyét. Zenei kíséret: Mezei Zsolt és zenekara – Dunamocs. A versenyen való részvétel feltételei és lebonyolítási rendje nem változik.

Felvidék

Az idén érettségiző fiatalok egy csoportját külön ösztöndíjjal ösztönzik arra, hogy Szlovákiában kezdjék meg felsőfokú tanulmányaikat. Három év alatt összességében 9000 eurót kaphatnak, azaz egy akadémiai évben 3000 eurót, a havi lebontásban 300 eurós összeget a tanintézmény fizeti ki számukra.

Felvidék

A Rákóczi Szövetség idén is meghirdeti nagy hagyományú és nagy sikerű Nemzeti Összetartozásnapi Diákutaztatási Programját Kárpát-medencei középiskolások részére.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége pályázatot hirdet a magyar tannyelvű oktatási intézményeket látogató kiemelkedően tehetséges diákok csoportjainak díjazására a VIII. Felvidéki Tehetségnapon, hogy követendő példaként kortársaik elé állíthassuk őket.

Felvidék

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központjának igazgatótanácsa – összhangban egyházunk 2/2022-es, a SZRKE szeretetszolgálatáról szóló törvény 8. §-a (2) bekezdésével – pályázatot ír ki a Diakóniai Központ igazgatói tisztének betöltésére.

Felvidék

Az „Erős vár a nyelv – Jakab István-díj” elnevezéssel, 2015-ben létrejött alapítvány kuratóriuma  meghirdeti a 2022/2023-as évre vonatkozó felhívását, melyre a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának teológus szakos, illetve a Sárospataki Református Teológiai Akadémia teológus és lelkész szakos hallgatói jelentkezhetnek.

Felvidék

Gúta Város Önkormányzata és a Gútai Városi Művelődési Központ közös nyílt pályázatot hirdet a művelődési központ névfelvétele kapcsán az Adamis Anna Művelődési Központ logójának és arculatának megalkotására.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezésében április 18-án valósul meg Zétényben a Községi Könyvtárban idei első képzési napja

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége értesíti Önöket, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága megbízásából meghirdeti a „Szülőföldön magyarul” című programra vonatkozó felhívását a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, illetve hallgatói támogatásra vonatkozó támogatási kérelem benyújtására a 2022/2023-as tanévre.

Felvidék

Szívesen lennél cserkész, de úgy gondolod, túl idős vagy már? Szimpatikus a cserkészmódszer, és örömmel megismerkednél vele mélyebben is? Ne aggódj, a cserkészet nem korosztályfüggő, bármikor csatlakozhatsz.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége április 15-16-án Rozsnyón, a történelmi Városháza dísztermében kétnapos szakmai konferencia keretében rendezi meg a „Cselekvő közösségek – innovatív iskolák” címmel szakmai, közoktatási konferenciáját.

Felvidék

Szívesen lennél cserkész, de úgy gondolod, túl idős vagy már? Szimpatikus a cserkészmódszer, és örömmel megismerkednél vele mélyebben is? Ne aggódj, a cserkészet nem korosztályfüggő, bármikor csatlakozhatsz.

Felvidék

A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház Polgári Társulás már hagyományosan X. alkalommal rajzpályázatot hirdetkicsiknek és nagyoknak.

Felvidék

Magyarország Kulturális és Innovációs Minisztériuma megbízásából a Tempus Közalapítvány (TKA) meghirdette ösztöndíjpályázatát külhoni felsőoktatási mester vagy doktori képzésen részt vevő szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára, illetve a szülőföldi felsőoktatási intézmények valamelyikében oktatói tevékenységet folytató szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára a 2022/2023-as tanévben.

Felvidék

Madarak és fák napja alkalmából – immár második alkalommal – országos erdei dalos találkozót szervez az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány. Az Énekelj az Erdőben élménynap az éneklés szárnyaló örömével kapcsolja össze az embereket a természettel. Legyen a mi ajándékunk az erdő felé a szívből jövő énekszó, köszönetképpen az éltető forrásvízért, a tiszta levegőért, a gyógyító növényekért.

Felvidék

Olyan személyek jelentkezését várjuk, akik elhivatottságot éreznek arra, hogy részt vegyenek a segítő, karitatív munkában. A jelentkezéshez nem feltétel sem a humán szakterületen végzett munka, sem a pszichológiai ismeretek.

Felvidék

 RAJZPÁLYÁZAT 7-12 ÉVES GYEREKEKNEK  „Csodálatos Barlangvilág 2023 – Folytasd a rajzot – készíts új barlangot!”

Felvidék

A Komáromi Jókai Napok Alapítvány, Komárom Városa, és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ ezennel meghirdeti az 58. Jókai Napokat, a szlovákiai magyar amatőr színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválját.

Komárom

Március 8-án, szerdán 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Komáromi kvízt a komáromi RÉV épületében.

Felvidék

Közzétette a Zeneakadémia a 44 ezer euró (17 millió forint) összdíjazású Bartók Világverseny idei kiírását, amelyre ezúttal hegedűsöket várnak.

Felvidék

A kolozsvári Filmtett Egyesület meghirdette idei alkotótáborát. Idén a nyárádszentlászlói Pásztortűz Panzióba várják a 18 és 30 év közötti, a filmkészítés iránt érdeklődő fiatalokat a teljes Kárpát-medencéből, július 31. és augusztus 10. között.

Nagyszombat megye

Nagyszombat megye ismét meghirdette pályázati felhívásait a helyi önkormányzatok és a megye területén működő civil szervezetek rendezvényeinek és tevékenységeinek támogatására

Felvidék

A Nemzetpolitikai Államtitkárság idén tizedik alkalommal hirdeti meg Miénk a város! című játékát, amelyre 6–10 éves külhoni óvodások és kisiskolások jelentkezhetnek. A játék február 17-én indul.

Felvidék

A Szepsiben működő Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány elnöksége és titkársága felhívással fordul a térség magyar közösségeihez. A kassai Thália Színház támogatására Csemadok színházi bérlet létrehozásán tevékenykednek.

Komárom

A Komáromi Jókai Színház jubileumi évadának egyik kiemelt eseményeként hamarosan kisebbségi színházakat, társulatokat látnak vendégül a Duna menti városban – adta hírül a színház.

Komárom

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nyári napközis táborai – 2023

Ipolybalog

A PUERI FABRI XXXI. Regionális és Nemzetközi Képzőművészeti Pályázatot és Kiállítást 2023-ban Ipolybalogon rendezzük meg. A versennyel a képzőművészet iránt érdeklődő, alkotószellemű, tehetséges gyermekek bemutatkozását szeretnénk elősegíteni, egyúttal a régió magyar és szlovák lakosságának kulturális együttműködését kívánjuk erősíteni.

Komárom

A Pro museum Polgári Társulás és minden társszervező nevében szeretnénk felkérni Önöket, hogy 2023-ban is tiszteljék meg részvételükkel helytörténeti konferenciánkat Komáromban.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség pályázatot hirdet “Nép és nemzet 2023“ című kézműves vándorkiállításon való részvételre.

Felvidék

Szlovákiában egy időben a kamarazenélésnél szinte minden műfaj nagyobb népszerűségnek örvendett: a népzene, világzene és a jazz jobban előtérbe kerültek. A fiatalabb korosztály tagjai – akik komolyzenével foglalkoztak –inkább a szóló pályafutásukat bontakoztatták ki, pedig a kamaramuzsika lényege épp az együttzenélés örömében rejlik.

Felvidék

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach dallamain keresztül mindenkivel megismertesse a zenei kultúránk sokszínűségét és végtelen szépségét.

Felvidék

Ex libris-pályázatot hirdet Petőfi Sándor születése bicentenáriumán Vámospércs Városi Önkormányzat és a Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület.

Rimaszombat

Gyermekkönyv maraton Rimaszombatban

Felvidék

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2023-as Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!

Felvidék

Tóth Károly Fiatal Kiválósági Program (TKFKP) névvel hirdet pályázatot a Fórum kisebbségkutató Intézet.

Felvidék

Az idei esztendőben immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a pedagógusok kreativitását motiváló felhívását. Az Alkotni is engedd című pályázatára árpilis 30-ig várják a jelentkezőket.

Felvidék

Kortárs Hangon ’23

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége április közepén szervezi meg Rozsnyón a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXVIII. Országos Találkozóját. A  szakmai eseményen átadásra kerül a Felvidéki Magyar Pedagógusok Díja, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének díjai is.

Alistál

Országos Kántorképző Tanfolyam

Felvidék

XXI. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a 2022/23-as tanévben meghirdeti a II. Felvidéki Fizikaversenyt az alapiskolák 8., illetve a nyolcéves gimnáziumok 3. évfolyamának tanulói részére. A verseny célja a magyar iskolába járó tehetséges diákok érdeklődésének fizika felé irányítása, a fizika tantárgy népszerűsítése.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a komáromi Jókai Mór Alapiskola a 2022/23-as tanévben meghirdeti a Jókai és kora irodalmi-műveltségi vetélkedőt. Célcsoportként jelentkezőnek várják az alapiskolák felső tagozatát és a nyolcosztályos gimnáziumok 1–4. évfolyamát látogató tanulókat.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a komáromi Jókai Mór Alapiskola, Komárom városa és a városi művelődési központ 2023. június 17-én a Jókai Napok kísérőrendezvényeként meghirdeti a XVI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált.

Felvidék

ANTALFAI FEJLESZTŐ MŰVÉSZETTERAPEUTA KÉPZÉS INDUL

Felsőszeli

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola igazgatósága meghirdeti a „Csillagoknak teremtője…” országos népdalverseny XV. évfolyamát, melyremájus 19-én 8.30 órai kezdettel kerül sor az iskola épületében.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) nem csupán a felvidéki magyar  pedagógusközösség szakmai támogatója, hanem a  fiatal generációk tehetséggondozását is felvállalja. Mára már hagyománnyá vált az SZMPSZ berkeiben a különböző tanulmányi versenyek és legkülönfélébb tehetség kibontakozását segítő pályázatok megszervezése és lebonyolítása. A felvidéki magyar tanintézmények diákjai számára január végén több versenyt és pályázatot is hirdetet a pedagógusszövetség.

Felvidék

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumával karöltve az SZMPSZ idén is meghirdeti az igen népszerű képzőművészeti pályázatát – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumával karöltve az SZMPSZ idén is meghirdeti az igen népszerű képzőművészeti pályázatát

Felvidék

46. KÁRPÁT-MEDENCEI KÖZÉPISKOLÁS IRODALMI PÁLYÁZAT

Felvidék

A KORTÁRS HANGON ’23 nemzetközi irodalmi pályázat kiírása megtörtént. A beadási határidő: 2023. február 5., vasárnap éjfél. Részletek a plakáton!

Felvidék

Az Anyanyelvápolók Szövetsége Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet a költő tiszteletére.

Felvidék

A Csemadok Területi Választmánya Dunaszerdahely, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia meghirdeti a kiemelkedő néprajzkutatóról és folklórgyűjtőről elnevezett országos népmesemondó versenyét, melynek célja a magyar népmesekincs és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése. A verseny idei aktualitását Ipolyi Arnold születésének 200. évfordulója adja.

Nagyszombat

A Nagyszombat megye által szervezett Az év ökológiai projektje verseny 12. évfolyamába február 28-ig lehet nevezéseket küldeni. Erről a megyei hivatal kommunikációs osztálya tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

Felvidék

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezőként és szakmai rendezőként tizenharmadik alkalommal hirdetik meg az országos népzenei vetélkedő népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére.

Felvidék

Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a Duna Menti Tavasz országos gyermek báb- és színjátszófesztivál főszervezőjeként társrendezőivel, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányával, Dunaszerdahely Város Önkormányzatával és a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtal közösen meghirdetik a 47. DUNA MENTI TAVASZ SEREGSZEMLÉT.

Párkány

A párkányi székhelyű Vis Vitalis Klub február 12-én, vasárnap immár harmadik alkalommal szervezi meg a Párkányi Téli Futás sporteseményt. A sportkedvelők három különböző távon mérhetik össze erejüket. A jelentkezés már elkezdődött.

Felvidék

A Kisebbségi Jogvédő Alapítvány keretein belül működő Kisebbségi Jogvédő Intézet célja a nemzeti kisebbségek jogi védelmének elméleti és gyakorlati vizsgálata és előmozdítása. Az Intézet ezen céljának megvalósítása érdekében pályázatot hirdet a nemzeti kisebbségek jogi védelmével kapcsolatos tanulmányok írására.

Léva

A Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség Szeretve ártottunk címmel szervez műhely-konferenciát Léván. A január 27-én és 28-án sorra kerülő szakmai találkozón a társfüggőség és a kapcsolati problémák kerülnek terítékre. Az érdeklődők január 15-ig jelentkezhetnek a konferenciára.

Nagyszombat Megye

Nagyszombat Megye Önkormányzata már 2010-től megszervezi a természeti környezetünk védelmét és építését szolgáló programok versenyét „zöld megyénkben”. Ezek a projektek és tevékenységek az illegális szemétlerakatok felszámolására, a szelektív hulladékgyűjtés iskolai bevezetésére, a zöld növényzet kiültetésére, az újrahasznosítható energiaforrások felhasználására vagy a környezetvédelmi tudatosság erősítésére irányulhatnak.

Felvidék

Kortárs hangon nemzetközi irodalmi pályázat

Felvidék

Tudjuk, hogy nehéz időket élünk, de ebben a helyzetben még fontosabb a nők szerepe, az édesanyáké, a gondozóké. Ebben a járvány sújtotta nehéz időszakban, a gazdasági válságban, amely a járvány és a háború következménye, is úgy érezzük, szükség van a példaképekre, így a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás ismét női példaképeket keres. 

Dunaszerdahely

Az adományokat a Szívből jövő segítség társulásnak adják át, akik eljuttatják majd a rászoruló családok gyermekeinek az ajándékokat.

Felvidék

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Civil Központok országos hálózata, valamint a Katolikus Karitász együttműködésével 2022. adventi időszakában adománygyűjtést szervez kárpátaljai magyar óvodák, gyermekotthonok, bentlakásos intézmények, általános-és középiskolák, kollégiumok számára.

Dunaszerdahely

A pályázat célja és a rendelkezésre álló keretösszeg: az iskolai és óvodai oktatási, nevelési és kulturális versenyek, rendezvények, programok szervezési költségeihez történő anyagi hozzájárulás.  

Komárom

Hevesy György kárpát-medencei Kémia Verseny – jelentkezési határidő 2023. január 13-ig

Felvidék

Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny – jelentkezési határidő 2022. december 16.-ig

Rimaszombat

OLVASNI JÓ! – Majoros Nóra: A néma táltos országos irodalmi-történelmi vetélkedő az alapiskola felső tagozatos tanulói és a nyolcosztályos gimnáziumok 1-4 évfolyamos tanulói számára

Párkány

eleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny – jelentkezési határidő 2021. január 22.-ig

Felvidék

A Komáromi Jókai Színház és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma színháztörténeti vetélkedőt szervez a Madách-évforduló alkalmából. A vetélkedő témája Madách Imre pályája és Az ember tragédiája című drámai költemény.

Rimaszombat

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központja a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. rimaszombati kirendeltségével közösen „Új trendek az oktatásban” szakmai fórum oktatási  intézmények, fejlesztő, gyártó és kereskedő vállalatok részére címmel szakmai fórumot szervez Rimaszombatban a Csillagházban 2022. november 15-én.

Felvidék

Ez éven végre élőben kerülhet megrendezésre a BETHLEN KATA SZAVALÓVERSENY a Zempléni Református Egyházmegyében.

Felvidék

A Kutató Diákok Mozgalma a 2022/23-as tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XXIII. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2023), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt.

Felvidék

Tudományos poszter pályázatot hirdet a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Kara az OTDT Közgazdaságtudományi Szakmai Bizottságával karöltve. 

Dunaszerdahely

Az SZMCS vezetősége szervezésében a dunaszerdahelyi Vöröskereszt segítségével lehetőség van egy ilyen képzést elvégezni 2022. november 25-27. között Dunaszerdahelyen.

Felvidék

Ahogy már megszokhattátok, a hűvös idővel együtt Különös december pályázatunk is megérkezik. Idén sincs ez másként, a mai nappal kezdődően várjuk csodálatos, kreatív, szívmelengető alkotásaitokat. 

Felvidék

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája irodalmi pályázatot hirdet az 1997. január 1-je után született alkotók számára, próza és vers kategóriában.

Felvidék

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja örömmel és várakozással hirdeti meg a már hagyományossá vált Rajzpályázatot.

Felvidék

November közepén emlékezik meg a világ magyarsága a magyar nyelv napjáról illetve a magyar szórvány napjáról. Ez alkalmakból a Csemadok Országos Elnöksége esszéíró pályázatot hirdet az általános iskolák felső tagozata (I. kategória), a középiskolások (II. kategória) és a felnőtt nemzedék (III. kategória) számára. Az esszék tárgya az anyanyelvhez és szülőföldhöz való ragaszkodás, a nemzeti identitás kérdésköre valamint a kisebbségi sors vállalása.

Felvidék

A felvidéki kortárs irodalmi szcéna meghatározó alkotójára, Grendel Lajos Kossuth-díjas író születésének 75. évfordulójára emlékezve képző- és iparművészeti pályázatot hirdet meg a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület.

Felvidék

1. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál

Felvidék

MEGNYÍLT A JELENTKEZÉSI FELÜLET: XXIV. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny

Felvidék

Ismét megrendezik az 5 határon át vetélkedőt, mely a 2022/2023-as tanévben 2022. november 2-ától 2023 áprilisáig kerül megrendezésre.

Komárom

„A jelenlét megtartó ereje” – ezzel a mottóval rendezi meg a TANDEM nonprofit szervezet idei élménykonferenciáját november 17-én, amely a koronavírus-járvány két online éve után ismét élőben valósul meg Révkomáromban.

Felvidék

Már második éve vehetik igénybe a határon túl és a diaszpórában élő, felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező hallgatók is a Magyar Ifjúsági Konferencia közreműködésével a Hungarian Startup University Programot (HSUP), melynek szakmai megvalósításában kiemelt partnerként az Óbudai Egyetem is részt vesz. A képzésre október 20-ig lehet regisztrálni.

Komárom

A Komáromi Jókai Színház meghallgatást hirdet Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című musicaljének néhány szerepére.

Felvidék

A Gábriel Polgári Társulás „Pislákoló mécses” címmel szavalóversenyt rendez. Nevezni a hazai és az egyetemes magyarság papköltőinek verseivel, valamint a magyar és a világirodalom istenes verseivel, prózáival, illetve pozitív emberi értékeket hordozó művekkel lehet az alábbi kategóriákban.

Felvidék

A „Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete a tizennegyedik éve sikeresen folytatott Életmese írói pályázata mellett idén is meghirdette a VIII. Kárpát-medencei élő és online Életmese felolvasó- és illusztráló versenyét.

Felvidék

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) közéleti programjaira még október 15-ig pályázhatnak az érdeklődők. A Női Közéleti Vezetőképzőre, az Erdélyi Politikai Iskolába és a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőre várják mindazok jelentkezését, akik szeretnének jobban elmélyülni a politika és a közélet világában.

Felvidék

„A tehetség kincs!” – ezzel a jelmondottal hirdeti meg minden évben a Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi Ösztöndíjprogramját, mellyel tehetséges, ám nehéz anyagi körülmények között élő diákokat támogat a szervezet. Az ösztöndíjprogram idén új elemmel bővül, és a pénzügyi támogatás mellett már szakmai mentorálás is segíti az ösztöndíj nyerteseit.

Pozsony

A Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség szeretettel hív és vár minden érdeklődőt a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola vendégelőadói által tartott tanulmányi napokra a pozsonyi székhelyű Nagyszombati Egyetem Teológiai Karának épületébe, vagyis az Aloisianum nagytermébe (a pozsonyi jezsuita templom mellett), ahol 2022. október 22-én délelőtt 9-kor kezdődik az új akadémiai év első képzési napja.

Felvidék

Az új országos néptánc és népi játék képzési program a Táncfórum – Magyar Néptáncosok Szakmai Szervezete szárnyai alatt indul, együttműködve a Hagyományok Háza Hálózat felvidéki egységével és Balatoni Katával, neveléstudományi kutatóval, aki egyben az “Így tedd rá” programgazdája. 

Felvidék

Az Anyanyelvápolók Szövetsége Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet a költő tiszteletére.

Felvidék

A pályázattípus különböző országokból érkező 13-30 év közötti fiatalok csoportjainak teremt lehetőséget a találkozásra és az egymástól való tanulásra egy adott tematika mentén (5-21 napig).

Felvidék

Kiírták a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2023-as pályázatait hétfőn – jelentette be a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Budapesten.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Mentor TT – Felvidéki Tehetségsegítő Tanács a magyarországi NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM keretében (NTP-ADY-M-22) Ady Endre-ösztöndíjat hirdet a magyar nyelvű oktatásban résztvevő, kiemelkedően tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű (nagycsaládban él; árva vagy félárva; a szülő egyedülálló; valamelyik szülő regisztrált munkanélküli vagy tartósan súlyos beteg vagy fogyatékossággal élő; olyan egyéb, igazolható családi körülmény, amely miatt a családja az átlagosnál rosszabb anyagi körülmények között él, így zavartalan tanulása veszélyeztetve van).

Rimaszombat

Az SZMPSZ Rimaszombat Regionális Pedagógiai Központja 2022. október 21-én 9.00 – 16.00 óra között Rimaszombatban a Csillagházban az alsó tagozatos tanítók és nevelőnők részére pedagógus-továbbképzést szervez, melynek témája a fonomimika. Az előadó dr. Fenyvesi Margit egyetemi tanár, aki a régi olvasástanítási hagyományokat átgondolva, átdolgozva visszanyúlt a fonomimikához, bizonyítva annak hatékonyságát.

Felvidék

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága megbízásából meghirdeti a  „Szülőföldön magyarul” című programra vonatkozó felhívást a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, illetve hallgatói támogatásra vonatkozó támogatási kérelem benyújtására a 2021/2022-es tanévre.

Ipolyság

Harmincnégy éve, 1989-től január 22-e a magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imánk, a Himnusz írását. A Palóc Társaság tanulmányírói pályázatának célja a szülőföld iránti hűség erősítése, a magyarságtudat elmélyítése a felnövekvő magyar ifjúságban, az anyanyelvi képességek fejlesztése és magyar fiataljaink tehetségének kibontakoztatása.

Ipolyság

A szülőföldhöz való hűség költője, Sajó Sándor születésének 154. évfordulója tiszteletére „MAGYARNAK LENNI: NAGY S SZENT AKARAT!” címmel a Palóc Társaság 2022-ben ismét meghirdeti a magyar költők hazafias verseinek szemléjét.

Felvidék

A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány elkötelezett amellett, hogy a generációnkat a sokakra jellemző felszínes gondolkodás helyett az elmélyült, komoly kérdéseket boncolgató elmélkedésre motiváljuk, olyan társadalmi és erkölcsi kérdéseket feszegetve, amik ma is aktuálisak, és akár a saját életünk folyamán is felmerülhetnek.

Felvidék

A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány Velünk élő hagyományok – Fotókon a Kárpát-medence népszokásai címmel fotóversenyt hirdetett. hogy a Kárpát-medence máig élő népszokásait feltérképezzük és minél többekkel megismertessük. Merüljünk el a múltban és mutassuk meg gazdag örökségünket! 

Komárom

A Hol volt, hol nem volt… című mesefesztiválunk ebben az évben immáron a 7. alkalommal valósul meg a komáromi járásbeli magyar tannyelvű óvodák, alapiskolák, speciális alapiskolák és a 8 osztályos gimnáziumok tanulói tehetségének bemutatására.

Felvidék

Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU pályázat keretében – tudatta az Európai Bizottság hétfőn.

Felvidék

A szlovákiai magyar nyelvű Mária Rádió, a Mirjam Rádió szeptember 15-étől meghirdeti II. Rajzpályázatát a szlovákiai magyar nyelvű óvodák, alapiskolák és középiskolák körében. A pályázat célja, hogy az értékrendünkben megőrizze központi helyén a keresztény, családi és nemzeti-kulturális értékeket.

Zselíz

Mielőtt még lehullanak a falevelek és zimankó, eső, ködfátyol borítja be a világot, az indián nyár (vénasszonyok nyara) teljében, a zselízi templombúcsú hétvégéjén, szeptember 17-én, szombaton őszi fesztivált szervez a Csemadok Zselízi Alapszervezete, hogy élményekkel gazdagon várhassák a Garam mentén a telet.

Felvidék

A Gazdasági Minisztérium (MH) hosszú távon támogatja a hulladék energetikai hasznosítását, vagyis az elektromos áram és fűtőenergia hulladékból való előállítását. Támogatását a zöldtárca hatáskörébe tartozó, hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvények és stratégiai dokumentumok észrevételezése kapcsán fejezte ki. Ezt a minisztérium sajtóosztálya közölte a TASR hírügynökséggel.

Galánta

A Galántai Honismereti Múzeum idén is bekapcsolódik az egész kontinensre kiterjedő Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatba. Szeptemberre új múzeumpedagógiai programot készítettek az általános iskolák részére, művészetterápiás workshopot szerveztek felnőtteknek és előadással, koncerttel fűszerezett egész estét betöltő ingyenes programmal várják a látogatókat.

Komárom

Január közepén mutatta be az oktatásügyi minisztérium azt a javaslatát, melynek értelmében 2024-ig fokozatosan, 40 központban 400 mentor segíti majd a pedagógusok munkáját.

Nemeshódos

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Nemeshodos Község Önkormányzatával, a Csemadok helyi alapszervezetével, a Hodosi citerazenekarral karöltve 2022. október 15-én, szombaton megrendezi a XXIII. Országos Citeratalálkozót.

Felvidék

Több munkakörben is felvételt hirdetett az Ifjú Szivek. A táncszínház pozsonyi székházának közel három éve tartó felújítása után hamarosan visszaköltözik az épületbe. Az átépítésből fakadóan a közeljövőben megváltozik a társulat és az épület működése is.

Felvidék

A fenti címmel kilencedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát MAFOSZ védnökséggel a DaDalia Galeria Fotóköre, a Dr Brusznyai Árpád Művelődési ház és Könyvtár és a Derekegyházért Közhasznú Egyesület.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért Pogány Erzsébetnek, a társulás néhai igazgatójának és társalapítójának állít emléket a Pogány Erzsébet-díj adományozásával.

Felvidék

A Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat két év kihagyás után ismét meghirdeti az  “Ölelj át!” (HOLD ME TIGHT) kapcsolatépítő házaspár kurzust Vácott 2022. október 13. és 15. között. Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 18.

Felvidék

Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére hirdetik meg a 21. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre október 2-áig lehet nevezni – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója az MTI-vel.

Komárom

Komárom Város Önkormányzat az EFOP - 1.2.11-16-2017-00011 számú Esély-otthon - Otthonteremtés és közösségépítés a fiatalokért Komáromban pályázat keretében lakhatás biztosítására!

Felvidék

Eduard Heger kormányfő, Ján Budaj környezetvédelmi és Igor Matovič pénzügyminiszter közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy az Európai Uniós helyreállítási alapból régebbi családi házak felújítására is lehet majd támogatást igényelni.

Komárom

Szeptember 21–22-én Komáromban szervez szakmai napokat Közös úton címmel a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Szeretettel várják mindazon könyvtárosok, pedagógusok és további érdeklődők jelentkezését, akik szeretnének új ötleteket, inspirációt gyűjteni a tanév és az ősz kezdetén.

Felvidék

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya 2022. október 08-09-én rendezi meg a XXIII. ŐSZIRÓZSA magyarnóta-énekesek országos versenyét, ha időközben nem lépnek életbe újabb országos korlátozások.

Deresk

A rendezvényre ezúton tisztelettel meghívjuk azokat a pályakezdő pedagógusokat, akik az idén fejezték be felsőfokú tanulmányaikat, és szeptembertől a felvidéki magyar iskolákban kezdik meg pedagógiai hivatásuk gyakorlását.