Vajdaság

„Reszket a lelkem, mert eszembe jutottál”: Határon túliak jelentkezését is várják a Versünnep 2023 eseménysorozatra

Budapest

A pályaművet Petőfi Sándor verseinek, versrészleteinek felhasználásával kell megalkotni a Magyar Rádió Gyermekkórusa számára dedikálva. A kórus tervezett létszáma maximum 75 fő.

Magyarország

A Versünnep 2023. évi eseményeire vajdasági iskolák és civil közösségek is jelentkezhetnek.

Felvidék

A környezetvédelem és a környezettudatosság népszerűsítését célozza meg a csapatverseny. A vetélkedőt az alapiskolák 7–9., illetve a nyolcéves gimnáziumok 2–4. évfolyamos tanulói részére hirdették meg.

Felvidék

Zenei pályázatot hirdet népzenészeknek, népzenei együtteseknek a Himnusz című költemény megírásának 200. évfordulója tiszteletére a gyulai Erkel Ferenc Emlékház, illetve az intézményt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Felvidék

Az idei év kiemelt irodalmi évfordulóihoz kapcsolódik tematikájában a 2023-as Versünnep, amelynek versenyprogramjába még várják a jelentkezéseket.

Budapest

2023. január 20-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Online Nyílt Napot tart.

Felvidék

A 2023-as Fenntarthatósági Témahét programsorozatot a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága hirdeti meg, idén április 24-28. között kerül megrendezésre. Fővédnöke Áder János volt köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Alapítvány. A programot számos minisztérium, szakmai szervezet, egyetem és nagyvállalat támogatja

Budapest

Írnál? Nem áll tőled távol a dráma (no, nem vérmérsékletben, hanem műfajilag)? Szeretnél fejlődni, kísérletezni, esetleg egy művedet színpadon is látni? Akkor ne riadj meg a címtől és a kicsit Petőfis sziluettől sem. Az apostol és költőnk választási tragikomédiája kiindulópont lesz, hogy megtaláljuk azokat a kérdéseket, témákat, amik Téged itt és most foglalkoztatnak, amik színpadra kívánkoznak, hogy minél több mindenkihez elérhessenek.

Budapest

A Nemzeti Művelődési Intézet Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye befejezésének 200. évfordulójára emlékezve, és az országos programsorozathoz kapcsolódva, alkotó pályázatot hirdet a szakköri közösségek részére.

Budapest

A Magyar Tudományos Akadémia honlapján már olvasható a Lendület-kutatócsoportok létrehozására kiírt pályázati felhívás.

Budapest

Vasárnapig várja az alkotásokat a hetedik alkalommal meghirdetett Mesterecset pályázatára a Magyar Államkincstár.

Budapest

A Petőfi Irodalmi Múzeum képzőművészeti pályázatot hirdet 16 és 26 év közötti alkotók számára, akik érdeklődnek az irodalom, a képzőművészet iránt és szívesen alkotnának egy olyan különleges művészkönyvet*, amely Petőfi Sándor életútjának eseményeire, életművének alkotásaira, illetve alakjának máig ható jelenségére reflektál.

Budapest

Bizonyosan láttátok már Petőfi Sándort festményeken, rajzokon, vagy szoborként. Vicces lehet elgondolkodni, vajon milyen szelfiket készített volna magáról, ha lett volna okostelefonja – de mindez csak gondolatbeli játék, mert Sándorunknak semmilyen telefonja és fényképezőgépe sem lehetett, hiszen mindezeket csak később találták fel. 

Budapest

Alkotói támogatás filmművészettel kapcsolatos – kiadványok-tanulmányok, filmszociológiai tanulmányok (középpontban az alkotói divatok, trendek – nézői szokások), valamint cikkek, konferencia előadások, monográfiák létrehozására

Budapest

Belső terekben, illetve több vetítési felületen megvalósuló filmes alkotások, installációk, mozgóképestartalmak (indoor 3d projection mapping) létrehozása.

Budapest

Neumann János születésének 120. évfordulója tiszteletére a Neumann János Számítógéptudományi Társaság kreatív pályázatot hirdet 6-19 éves, legfeljebb középiskolás diákok számára.

Budapest

A Média a Családért Alapítvány 15 éve díjazza azokat a cikkeket és műsorokat, amelyek a családról és a családnak szólnak: történeteket mesélnek el, kérdéseket tesznek fel, válaszokat keresnek a családokat érintő élethelyzetekre, problémákra. 2023. január 10-én éjfélig lehet szavazni az alapítvány honlapján az idei legjobbnak tartott történetekre és azok szerzőire, a Média a Családért-díj leendő közönségdíjasaira.

Budapest

A 2022/2023. tanévi versenyszezonban a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ a határon túli magyar anyanyelven oktató intézmények részére is meghirdeti a Mozgóképalkotó versenyt. A versenybe bárhonnan be lehet kapcsolódni, online térben az eredményes versenyzés minden feltétele teljesíthető.

Felvidék

 Ismét várja a zenészek jelentkezését A Dal! A Duna élő show-ja jövőre is a nézőkkel együtt keresi az ország legjobb dalát és a közönségkedvenc produkció elnyeri „Az Év Dala 2023” címet. Hazánk egyedülálló dalversenyére január 13-ig lehet jelentkezni.

Lakitelek

Felhívás: Hungarikum vetélkedő

Budapest

A pályázaton legfeljebb 500.000 Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető, azon kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok részére, akik képességeik és tudásuk alapján esélyesek arra, hogy a kiírásban felsorolt külföldi felsőoktatási intézmények egyikére felvételt nyerjenek alap- vagy mesterképzésre, és akik a beadás időpontjában a 17. életévüket már betöltötték és legfeljebb 23 évesek, azaz nem töltötték be a 24. életévüket a pályázat beadásának napján.

Budapest

Jelentkezz a 2023-as Mentorprogramunkba, ahol összekötünk sikeres vezetőkkel, vállalkozókkal vagy szakterületed példaképeivel.

Budapest

A Talent Kapital Hungary nemzetközi projekt csapata elkötelezett abban, hogy személyes és szakmai fejlődésükben támogassa a világban tanuló, dolgozó magyar tehetségeket.

Budapest

Pályázz a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal magyar nyelvű ösztöndíj programjára és fejlődj személyre szabott mentorálás segítségével! Téged keresünk, ha 18-35 éves* vagy, és ötlettel, prototípussal vagy már működő szolgáltatással állsz elénk.*

Lakitelek

A Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – újra meghirdeti vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében.

Budapest

A 2022/2023. tanévi versenyszezonban a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ a határon túli magyar anyanyelven oktató intézmények részére is meghirdeti a Magyarországi kalandok versenyt 2., 3. és 4. évfolyamos osztályközösségek részére. A versenybe bárhonnan be lehet kapcsolódni, online térben az eredményes versenyzés minden feltétele teljesíthető.

Felvidék

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezésér.

Budapest

Mindig is Elon Musk vagy Mark Zuckerberg nyomdokaiba szerettél volna lépni? Vagy esetleg Karikó Katalin munkája nyűgöz le? Már az ötleted is megvan, hogy hogyan tehetnéd jobbá Te is a világot? Akkor itt a helyed a megújult Országos Tudományos és Innovációs Olimpián!

Budapest

A Magyar Cserkészszövetség szeretettel hív Titeket is az idei országos vezetői konferenciájára, az Indabára, melyre 2022. 12. 02-03. (p-szo) Budapesten kerül sor.

Szeged

 Örömmel hívjuk és várjuk a Kárpát-medencéből a külhoni és a határainkon belüli magyar pedagógusokat a Szarvason, 2022. november 24-26. között tartandó IV. Kárpát-Medencei Pedagógiai Konferencia és Módszertani Napok elnevezésű programunkra!

Budapest

Népszámlálások a Kárpát-medencében Rubicon-est A történeti Magyarországon 1869-1910 között ötször, Trianon óta, 1920-2022 közt pedig az ez évivel együtt 11 alkalommal rendeztek népszámlálást.

A Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár Irodalmi pályázatot hirdet Illyés Gyula-120 alkalmából.

Felvidék

A Hagyományok Háza Forgószél és Garabonciás címmel ismét meghirdeti hon- és népismereti levelezőversenyét. Idén a megmérettetés vezérmotívuma a pásztorélet lesz. A szervezők az egész Kárpát-medencéből szeptember 23-ai határidővel várnak jelentkezéseket.

Felvidék

A Katolikus Központi Alapítvány pályázatot hirdet a 2022/2023. évi Szent Imre ösztöndíj elnyerésére. Pályázhatnak azok a nappali munkarendben, magyarországi tanintézményben tanuló, hitüket gyakorló katolikus fiatalok (a kispapok kivételével), akik köznevelési intézmény, szakképző intézmény 9-15. osztályos tanulói vagy diplomával még nem rendelkeznek, és felsőoktatási intézményben első felsőoktatási szakképzésben, vagy első diplomás képzésben vesznek részt.

Kihirdették az Álljon meg egy novellára! pályázat nyerteseit.

Az Irodalmi Rádió szerkesztősége videós pályázatot hirdet szerzői számára.

Budapest

A Hagyományok Háza Nyitott Műhely pályázatot hirdet népi kézművesek, iparművészek, tervezők, designerek, crafterek és egyéni alkotók számára a „kis feketéhez” illő, a válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményből és budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott műtárgyak motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkező öltözékkiegészítő szettek és modern öltözékek készítésére.

Balatonfüred

A balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. 2013-tól az Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei Prímásverseny is.

Kalocsa

A Hagyományok Háza, Homokmégy Község Önkormányzata, Kalocsa Város Önkormányzata, A Kalocsai Múzeumbarátok Köre és a Viski Károly Múzeum Kalocsa pályázatot hirdet kalocsai hímzés témában.

Lakitelek

E konferenciáknak az egyéni kapcsolatépítés elősegítése mellett kiemelt célja a Kárpát-medence tudományos kapcsolatrendszerének szorosabbra fűzése is.

Online

A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) 2022-ben is megrendezi a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet, a tavalyi és tavalyelőtti évhez hasonlóan online formában 2022. július 12-14. között.

Felvidék

Igaz történeteket, történetcsokrokat várunk műfaji kötöttség nélkül.