Pozsony

A hetvenéves Reicher Gellért Pozsonypüspöki szülötte, 1971-től dolgozott a Csemadokban, akkor lett a Szőttes szervezőtitkára. Emellett a Csemadok központ ügyeit is intézte, több országos rendezvény szervezője volt. 2019. április 16-án halálos baleset érte.

Pozsony

A filmet a MICROGRAMMA stúdió készítette, Haraszti Gyula irányításával. A film elkészítését a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

Felvidék

A Magyar-Szlovák határtérségben kulturális tematikus útként működő, Palóc Út Klaszter Egyesület, a Podpolanie Kulturális Utat tervező, Komunikačné centrum DETVA, a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, a Slovenské národné múzeum, valamint Hrusov, Vanyarc önkormányzatai közös pályázatot nyújtottak be.

Gombaszög

Idén is folytatódik a gombaszögi pálos monostor feltárása. A jelentős középkori régészeti lelőhelyen tavaly az egykori létesítmény templomát, idén pedig a hozzá tartozó kolostort, vagyis a szerzetesek lakhelyéül szolgáló épületet tárják fel. A szakmai  munkát április 16-ától folytatják.

Komárom

„Lovász Bálint leckét adott nemcsak a szlovákiai magyar politikumnak, civil szerveződéseknek érdekérvényesítésből, következetességből, kreativitásból, hanem a Szlovákia teljes társadalmának”

Felvidék

Április 12-én emlékezünk a Felvidékről kitelepített magyarok tízezreire. A magyar Országgyűlés 2012 decemberében a  86/2012 (XII. 7.) számú határozatával nyilvánította emléknappá április 12-ét. Felvidék-szerte pénteken és a hétvégén is több településen tartanak megemlékezést. 

Felvidék

A magyar költészet napja alkalmából Felvidék-szerte is sok helyütt ünnepelték különféle rendezvényekkel április 11-én a magyar költészet napját. 

Rimaszombat

A Naša Sobota (Mi Szombatunk) Polgári Társulás Rimaszombatban létrehozott egy közösségi munkavégzési központot Kruháč elnevezéssel, mely elsősorban a fiatal vállalkozókat célozza meg. A központ székhelye a Bartók Béla utcában van.

Komárom

Egy rádió, egy nyomtatott hetilap és egy online portál képviselőivel folyt az a kerekasztal-beszélgetés, melyre a XV. Komáromi Egyetemi Napokon került sor a felvidéki magyar sajtó helyzete kapcsán.

Csata

Az idén 19 esztendős Romane Jile Polgári Társulás szervezésében a csatai kultúrházban zajlott a Nemzetközi Roma Világnap alkalmából rendezett ünnepség.

Rimaszombat

A rendszerváltás hajnalán, 1989-ben hozták létre a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzetet, amely megalakulása 30. évfordulójára kiállítással emlékezik a Gömör-Kishonti Múzeumban. A tárlat május 9-ig tekinthető meg, de csoportos tárlatvezetést tartanak április 4-én, 12-én, 17-én, 25-én és május 2-án 8, illetve 10 órától az iskolák, míg április 17-én 17 órától a felnőttek részére.

Nagykapos

Amíg pénteken az Erdélyi János Napok keretében a város XIX. században élt és tevékenykedő szülöttéről szólt a megemlékezés, addig szombaton a XX. század magyar jogtudományának jeles képviselője /aki ugyancsak Nagykapos szülötte/, Herczegh Géza Gábor játszotta a főszerepet.  

Felvidék

Idén már 31. alkalommal került megrendezésre a Hallgatói Parlament április 5 és 7 között. Ez alkalommal a cseh fővárosban, Prágában gyűltek össze a Diákhálózat tagszervezetei.

Rimaszombat

Intim zónája és magánélete mindenkinek van. De vajon igaz ez a virtuális térre is? Az interneten hol vannak a határai a privát világunknak? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne szivárogjanak ki személyes adataink?

Martos

A Via Nova 2019. március 9-én ünnepélyes keretek között Alsóbodokon tartotta alakuló ülését, ugyanis a továbbiakban szövetségként, ernyőszervezetként működik tovább. Célja, hogy összefogja a felvidéki ifjúsági érdekeltségű polgári társulásokat.

Somorja

A Fórum Kisebbségkutató Intézet YouTube csatornáján már elérhető az 1956-os dokumentumfilm teljes videóanyaga 4K felbontásban.

Érsekújvár

A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete hetven évvel ezelőtt elsőként alakult meg az országban. Székházát a tagság építette fel önerőből, szintén elsőként az országban, és hosszú évtizedekig egyetlen saját házzal rendelkező szervezetként élte a magyar életét az egyre jobban elszlovákosodott városban.

Pozsony

Itt az idő – 1848/49 Pozsonyban címmel nyílt  kiállítás Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. A tárlat anyaga részletes képet ad arról, milyen szerepet játszott az egykori koronázó város az 1848/49-es szabadságharc előzményeiben, történéseiben és az azt követő eseményekben.

Felvidék

Konferenciát tartottak „A politikai kommunikáció kihívásai az online demokrácia/ véleményformálás időszakában” témában március 9-10-én.

Pozsony

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala egy videofilmmel kíván az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozva segíteni a döntés előtt álló szülőknek.

Pozsony

Az idei március tizenötödikei nemzeti emlékünnepen Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott a hetvenhat esztendeje Rárósmúlyadon született, ma Helembán élő M. Nagy László fotográfusnak a szlovákiai magyarság kulturális öröksége megőrzését szolgáló művészi munkája elismeréseként.

Dunaszerdahely

Életveszélyben és krízishelyzet esetén magyarul érhető el az a telefonos lelki elsősegélyt nyújtó szolgáltatás, amelyet a Szövetség a Közös Célokért társulás indított a magyarországi és a kárpátaljai mintát követve.

Komárom

Az ügyeleti szolgálat célja, hogy a hívó legyen a központban, mivel a hallgatás és a meghallgatás folyamata segíti a rászorulót abban, hogy önmaga jusson el a probléma megoldásáig.

Nagymegyer

A nagymegyeri kultúrházban március 10-én tartották a Magyar Művészetért Díjrendszer 43. díjátadó gáláját, melyen átadták az Ex Libris díjakat. A rendezvényt gazdag kultúrműsor kísérte, ünnepi beszédet Csáky Pál, Menyhárt József és Gubcsi Lajos mondtak.

Alsóbodok

„Minden aktív és működő csapatunk bejegyeztetheti saját polgári társulását, amihez minden segítséget és támogatást megadunk és rendelkezésére bocsátjuk a Via Nova új székhelyének, a Martosi Rendezvényligetnek a létesítményeit” – tette hozzá Gubík.

Kassa

A Kassai Polgári Klub (KPK) és a Major család szervezésében megemlékeznek gróf Esterházy János születésének évfordulójáról a Csáky-Dessewffy palota udvarán elhelyezett mellszobornál.

Balogtamási

Benedek Lászlóval, a gömöri barlangkutató fotóssal Haják Szabó Mária beszélgetett a Kossuth rádió Nagyok című műsora március 5-i adásában. A Gömöri Fotóklub vezetője, A Kultúráért Gömörben és Gömörön túl társulás elnöke a műsorban felcsendülő zeneszámokat közeli munkatársaitól  és barátaitól választotta.

Losonc

A 30 éves losonci Kármán József Színház március 6-án mutatta be ünnepi műsorát Dalszínház - múzeum címmel. Napra pontosan 30 évvel ezelőtt, március 6-án volt a társulat első premierje. A darabot a losonci B. S. Timrava Színházban láthatta a közönség.

Alsóbodok

Közösen imádkoztak a zarándokok a helyi és a Felvidék más szegleteiből érkező hívekkel Alsóbodokon Esterházy János boldoggá avatásáért.

Komárom

Komáromban március 5-én jogsegélyszolgálati iroda kezdte meg működését, mely ingyenesen és magyar nyelven is jogi tanácsadással szolgál az arra szorulóknak. A Megyeház utca 14. szám alatti iroda hat alkalmazottja közül öten tökéletes magyar nyelvtudással rendelkeznek.

Nyitra

2019. március 5-én került sor Magyarország nyitrai tiszteletbeli konzulátusának megnyitójára. A város központjában a Kalmár utcában (Kupecká) levő konzulátust Vargha Tamás, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának államtitkára, Pavol Sýkorčin, a Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyekért Felelős Minisztériuma Szolgálati Hivatalának vezetője és Gál József, Magyarország nyitrai tiszteletbeli konzulja közösen adta át rendeltetésének.

Pozsonypüspöki

Szentmise keretében emlékeztek meg Kucsera József lengyel honvédről, valamint a forradalom és szabadságharc többi hősi halált halt áldozatáról a felújított Szent Miklós-plébániatemplomban.

Rozsnyó

A civileket érintő törvénnyel és magyarországi forrásokkal ismerkedtek meg a rozsnyói pályázati felkészítő résztvevői  február 28-án a Rákóczi Magyar Házban. A Pro Le-Ti polgári társulás szervezésében megvalósult pályázati felkészítő találkozón a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor programjai mellett a civil szférát érintő, 2019 januárjától érvényes, a nyilvántartásra és az elektronikus regisztrációra vonatkozó jogszabály változásairól is szó volt.

Dunasápújfalu

Kultúrműsorral gazdagított tagsági alakuló ülést tartott a Csemadok Dunasápújfalui Alapszervezete március 3-án. Az újjászerveződött közművelődési szervezet elnöke Neszméri Tünde, portálunk munkatársa lett. A vasárnapi esemény kapcsán kérdezte a Felvidék.ma az elnököt.  

Pozsony

A szlovák kormány február 27-én elfogadta azt 2030-ig szóló stratégiát, mely rendeltetését tekintve hatékony környezetvédelmi irányelvnek számít majd Szlovákiában a legnagyobb környezetvédelmi problémák – nevezetesen az illegális hulladéklerakatok felszámolása, a levegő, illetve a fajok és élőhelyek védelme – kezelése terén.

Nagycétény

A Ringató foglalkozások a Cseperedő program jóvoltából ingyenesek, a foglalkozásvezető pedig szeretettel vár minden érdeklődőt kedden délelőttönként a nagycétényi tornaterembe, csütörtökönként pedig Nyitrán a Zoboralji Kulturális és Információs Központ nagytermébe.

Losonc

Immár öt évtizedes múltra tekinthet vissza a losonci Kármán Napok hagyományos tavaszi rendezvénysorozata.

Rimaszombat

Eredményt hirdettek a XVIII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Versenyen, amelyre 30 felvidéki iskolából összesen 182 pályamunka érkezett.

Felvidék

A Kárpát-medencei interaktív honismereti vetélkedőben véget ért a három fordulóból álló válogató. A külhoni magyar általános iskolák tanulói számára meghirdetett versenybe húsz felvidéki csapat jelentkezett. A felvidéki elődöntő március 22-én lesz Nagymegyeren. A döntőt Magyarországon tartják 2019 áprilisában.

Szepsi

Fennállásának tízéves évfordulóját ünnepli az idén a szepsi székhelyű Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ. Ennek apropóján Kupec Mihállyal, az intézmény igazgatójával beszélgetett a Ma7.

Komárom

A régió első közösségi kertje az Általános Hitelbank Alapítványa (Nadácia VÚB) által meghirdetett pályázatnak köszönhetően jöhet létre tízezer eurós támogatásból – mondta el érdeklődésünkre Szegi Aranka, a pályázó KompAkt nonprofit szervezet alapító tagja.

Palást

Január végétől az érdeklődő Palást környékiek minden kedden 18 órától gyógytornás foglalkozáson vehetnek részt a helyi tornateremben – Mozdulj, hogy gyógyulj jelige alatt.

Taksony

A falu újonnan alakuló polgári társulásának, a Pro Taxond-nak a célja, hogy újra fellendítse a magyar közéletet és kultúrát a faluban és megismertesse a gyerekekkel a magyar hagyományok és népi élet alapjait.

Kassa

Fried István irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem professzora tartott előadást Márai Sándor, a huszadik század koronatanúja címmel az író halálának 30. évfordulója alkalmából Kassán.

Losonc

Besztercebánya megye regionális termékeit állították ki, illetve árusították a losonci Galéria bevásárlóközpontban.

Szőgyén

A múlt év nyarán ifj. Fekete László pályázatot adott be a Volkswagen céghez tanösvény kialakítására Szőgyén és Kürt között. Mivel a pályázat sikeres lett, a napokban elkezdték a megvalósítását.

Galánta

Kevés galántai magyar érdeklődik a Csemadok munkája iránt.

Nagykér

Érsekújvár

Érsekújvárban, a Nobilitas Carpathia égisze alatt nyolcadik alkalommal szervezték meg a felolvasóestet „Adjátok vissza a hegyeimet!” címen. A Főtéri Művelődési Ház földszinti bábtermében várta Berényi Margit, a rendezvény háziasszonya az irodalomkedvelő közönséget.

Dunaszerdahely

Dunaszerdahelyen először került sor arra a családi programra, amelyet a házasság hete rendezvénysorozat alkalmából szerveztek február 23-án.

Komárom

Bodrogközi kis faluból került Komáromba, ma már a teológiai kar dékánja. Édesapja halála hozott változást az életében, hogy a lelkészi hivatásban megtalálja önmagát. A kilencvenes évek után ma újra lelkészhiány fenyeget, nem vonzó a fiatalok számára a lelkészi pálya – állítja. A lelkészképzés mellett az egyházat érintő társadalmi kérdések is szóba kerültek, amikor Lévai Attilával, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánjával a Ma7 rovatveyetője, Kolek Zsolt beszélgetett.

Párkány

Pénteken, február 22-én rendhagyó történelemórára került sor a párkányi gimnáziumban. A történelemóra házi kiállítás megnyitójával kezdődött, melyet a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás és a szentendrei székhelyű Vigyázók Had-és Kultúrtörténeti Egyesület állított össze.

Érsekújvár

Hetven évvel ezelőtt alakult meg a Csemadok, amelynek voltak előzményei is, hiszen a Felvidéken már a két világháború között is működtek kultúregyesületek, a hontalanság évei után pedig szinte azonnal alakultak színjátszó csoportok, énekkarok.

Somorja

A somorjai Moziban Grendel Lajosra emlékeztek február 21-én. A rendezvény a Somorjai Kaszinó és a Mozi Klub szervezésében valósult meg. Az emlékest vendégeivel, Tőzsér Árpáddal és N. Tóth Anikóval az est házigazdája, Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó főszerkesztője beszélgetett.

Felvidék

Sok népművészeti kincs rejlik a Felvidék hagyományőrző vidékein, ahol a népzenegyűjtők a legszebb magyar népdalokkal találkoztak és találkoznak ma is.

Pozsony

A Pozsonyi Csárda a Mihály-kapu utca 20-as szám alatt, lefelé jövet a Mihály-kaputól az Egyetemi Könyvtár felé a Mihály-kapu utca és a Bástya utca sarkán található.

Pozsony

A Pozsonyi Áfonya – Satinský-díjban részesült a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. A rangos elismerést a Vigadóban rendezett Pozsonyi bálon vehette át a szervezet.

Rimaszombat

Rimaszombatban a házasság hete alkalmából családi délutánra hívták a újszülötteket nevelőket és a várandós édesanyákat. A vendégek ismertették a Gólyahír, a Köldökzsinór, a Cseperedő és az Óvodafejlesztési programok lényegét, amelyeket magyarországi támogatással vehetnek igénybe a felvidéki családok.

Pozsony

A pozsonyi városnézés iránt érdeklődők nemcsak szlovákul, hanem más nyelveken is meghallgathatják az ismertetéseket. A magyart kivéve…

Rimaszombat

A Fundament Polgári Társulás szervezésében mutatták be a rimaszombati Csillagházban A gömöri géniusz – Tompa Mihály élő gömöri emlékezete című könyvet, mely több volt, mint puszta könyvbemutató, tele volt élettel és aktualitással - adta hírül a Felvidék.ma.

Pozsony

A Pozsonyi Főegyházmegyében imaévet hirdetnek új papi hivatásokért.

Szőgyén

Rimaszombat

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Komárom

Budapest

Dunaszerdahely, Szepsi, Budapest

Királyhelmec

Szőgyén

Gömörpéterfalva

Dunaszerdahely

Léva

Somorja

Csicsó

Királyhelmec

Rozsnyó

Pozsony

Mokcsakerész

Hanva

Fülek

Rimaszombat

Csiliznyárad

Pozsony

Gömörpéterfala

Ipolyság

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Nagykapos

Dunaszerdahely

Rimaszombat

Érsekújvár

Alsózeli

Pozsony

Dunaszerdahely

Galánta

Somorja

Kassa, Érsekújvár, Pozsony

Tornalja

Pozsony

Buzita, Nána, Budapest

Szútor, Gombaszög

Dunaszerdahely

Komárom

Királyfia

Ipolyság

Dunaszerdahely

Galánta

Érsekújvár

Somorja

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Buzita

Pozsony

Dunaszerdahely

Rimaszombat

Ipolyság

Zselíz

Szőgyén

Dunaszerdahely

Királyhelmec

Pozsony

Dunaszerdahely

Nyitra

Szentpéter

Párkány

Kisújfalu

Szalka, Kéménd, Gúta, Ipolyság

Zoboralja / Tata

Komárom

Egyházasbást

Rimaszombat

Hetény

Köbölkút

Nagymegyer

Pozsony

Búcs

Dunaszerdahely

Kassa, Szerencs

Kassa

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely, Rimaszombat

Érsekújvár

Komárom

Kassa

Szentpéter

Pozsony

Dunaszerdahely

Komárom, Gombaszög

Nemeshódos

Érsekújvár

Pozsonypüspöki

Dunaszerdahely

Rimaszombat

Ipolynyék

Gímes

Szepesgörgő

Komárom

Pozsonypüspöki

Léva

Érsekújvár

Pozsony

Rimaszombat

Dunaszerdahely

Budapest

Ipolyvisk

Sajószentkirály

Nagyszombat

Királyhelmec

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Nagyölved

Komárom

Balogújfalu

Rozsnyó

Budapest

Komárom

Bátka

Aha

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Kovácspatak

Somorja

Kassa

Szőgyén

Alsóbodok

Szepsi

Galánta

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Nyékvárkony

Galábocs

Sajószentkirály

Ipolybalog

Alsóbodok

Ipolybalog

Ipolybalog

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Somorja - Tejfalu

Komárom, Udvard, Érsekújvár, Gúta, Somorja, Dunaszerdahely, Pered, Nyitraújlak, Királyhelmec, Kassa, Várhosszúfalu, Rimaszombat, Losonc, Kalonda, Nagycsalomja, Ipolynyék, Ipolyság, Palást, Léva, Pográny

Taliándörögd

Bátka

Királyhelmec

Pozsony

Martos

Gombaszög

Kalász

Dunaszerdahely

Gombaszög

Martos

Dunaszerdahely

Martos

Dunaszerdahely

Martos

Komárom

Dévény

Várhosszúrét

Dunaszerdahely

Gombaszög

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Szepsi

Rimaszécs

Komárom

Zselíz

Komárom

Nagyölved

Ipolyság

Rimaszombat

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Kisújszállás

Pozsony

Szalka

Liptószentmiklós

Rozsnyó

Dunaszerdahely

Őrsújfalu

Dunaszerdahely

Rimaszombat

Rimaszombat

Dunaszerdahely

Rimaszombat

Zoboralja

Rimaszombat

Tornalja

Kassa

Komárom

Komárom

Pozsony

Vásárút

Kassa

Prága

Pozsony

Komárom

Dunaszerdahely

Nagymegyer

Dercsika

Párkány

Rimakokova

Ipolyság

Rimaszombat

Léva

Ipolyság

Komárom

Budapest

Kassa

Kazincbarcika

Rimaszombat

Lakitelek

Dobfenek

Nyitra

Csiliznyárad

Csallóközcsütörtök

Dunaszerdahely

Galánta

Rimaszombat

Felvidék

Felvidéken is Forr(t) a dal már!

Pozsony

Ipolyság

Garamkövesd

Nagymegyer

Komárom

Nagykapos

Nagymegyer

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Nána

Magyarbőd

Kassa

Léva

Dunaszerdahely

Léva

Dunaszerdahely

Ajnácskő

Pozsony

Dunaszerdahely

Somorja

Kolon

Galánta

Zselíz

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Tornalja

Nyitra

Pozsony

Kassa

Pozsony

Nagymegyer

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Kassa

Mokcsamogyorós

Királyhelmec

Galánta

Pozsonypüspöki

Pozsony

kárpótlás

Dunaszerdahely

Pozsonypüspöki

Rimaszombat

Komárom

Kolon

Gúta, Nyitracsehi

Párkány

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

nyelvi jogok

Dunaszerdahely

vetélkedő

Pozsonyeperjes

emlékműavatás

Dunaszerdahely

Iringó

Betlér

Betlér

kultúra

Dunaszerdahely

Csallóközi

Dunaszerdahely

koncert

Simoni

Fülek

Fülek

jdj

Dunaszerdahely

vetélkedő

Medvesalja

jdj

Rimaszombat

jdj

Rimaszombat

Holló

Rimaszombat

Holéczy

Budapest

Bíró Szabolcs

Dunaszerdahely

drukkerek

Somorja

Lekenye

Buzita, Szepsi

Érsekújvár

Berzéte

Beke Beáta

Dunaszerdahely

Gál Tamás

Dunaszerdahely

Határtalanul

Somorja

Neszméri Tünde

Nagykapos

nyelvrendőrsg

Dunaszerdahely

Magyarközi találkozó

Nagyfödémes

Csemadok

Komárom

Lehár verseny

Budapest

Gloria Victis

Gömör

Adomány érkezése Gömörbe

Felsőszeli

Kukoricafosztás, ének és muzsika mellett

Párkány

Szivárvány kórus

Rimaszombat

Komárom

Laboda Róbert

Beretke

Benedek László

Pozsony

Balog Zoltán pozsonyi tartózkodása során találkozott Menyhárt Józseffel

Búcs

Szalai Erika

Nemesradnót

Homoly Erzsó

Budapest

és a nyelvhasználat

Zselíz

Csonka Ákos

Galánta

Csemadok díjak

Kingyes

Feszty-emlékév: pályázati pénzekből újítanák fel a volt kingyesi művésztanyát

Rimaszombat

Kezdj okosan! - konferencia - harmadszor

Pozsony

Újabb reform készül az oktatásügyben

Galánta

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Galántai Honismereti Múzeumban

Nagymegyer

Menyhárt, MKP

Zobor-vidék

A zoboralji beiratkozások margójára

Dunaszerdahely

Bíró Szabolcs

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Török Levente

Dunaszerdahely

Virágh Mária

Rozsnyó

Nagyapáink örökségét viszik tovább

Ipolynyék

Bátorkeszi

Pozsony

Pozsony

Nemesradnót

Dunaszerdahely

Csáky Pál EP képviselő és Dyoníz Hochel, az Európai Parlament Szlovákiai Tájékoztatási Irodájának képviselője adják át Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének az Európai Polgári Díjat.

Nagykapos

Varga Tibor

Zobor-vidék

Tóth Klára

Köbökút

Berényi Kornélia

Érsekújvár

A verseny abszolút győztese a szentpéteri származású, budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló, a Virtuózok elnevezésű magyarországi televíziós tehetségkutató műsorból is ismert Sárközi Xénia lett.

Zselizt

017. június 8–10.

Kistárkány

Egy napra a szilváé lett a főszerep

Rimaszombat

Beke Beáta

Kassa

Dunaszerdahely

Publikálva: 2016, szeptember 14.

Budapest

A megbeszélésnek több felvidéki résztvevője volt

Nagykapos

A szeptemberi alkalmon besegített a Petőfi Sándor Program Ung-vidéken tevékenykedő ösztöndíjasa, Horti Réka is, aki néptáncot és népi játékokat tanított a gyermekeknek. A fiatal budapesti ösztöndíjas, aki egyébként a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes táncosa, ezentúl a további foglalkozásokon is részt vesz, hogy többek között néptáncot oktasson. A következő hétvégi iskolát október 9-én tartják.

Rimaszombat

Homoly Erzsébet

Kassa

Balassa Zoltán

Dunaszerdahely

Tilajcsik Edit

Ipolyság

Pásztor Péter

Rimaszombat

Hetény

Másfél évig dolgozott Buda halála előadásán Gál Tamásnak gyorstalpaló volt képzőművészetből, amíg elkészítette a bábokat és a díszletet

Felvidék.ma

Dunaszerdahely

Kis Márta, Kovács Csonga anikó

Pozsony

Juhász Katalin

Dunaszerdahely

Hanva

Lezsák Sándor

Alsószeli

Érsekújvár

Parlament, Felsőházi Terem

Dunaszerdahely

Komárom

Almágy

Palást

Komárom

Palást

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Szepsi

Dunaszerdahely

Jászó

Kövecses

Pozsony

Érsekújvár

Komárom

Tornalja

Éberhard

Magyarország

Fülek, Tornalja, Harkács

Rimaszombat

Dunaszerdahely, Győr

Dunaszerdahely

Pozsony

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Rimaszombat

Fülek

Tornalja

Léva

Zselíz, Schubert park

Dunaszerdahely, Deáki

Mírov

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Pozsony

Rozsnyó

Tornalja

Rozsnyó

Dunaszerdahely

Szlovákia

Zselíz, 1982

Palást

Zselíz, Schubert park

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely

Rimaszombat

Nagymegyer

Gombaszög

Párkány

Dunaszerdahely

Felsőszeli

Szímő (Zemné)

Köbölkút

Ógyalla, Komáromfüss

Felvidék

Galánta, művelédési ház

Somorja, Nagymegyer, Dunaszerdahely