Szabadka

Megszervezésre kerül a Civil Akadémia előadássorozat A kilencedik megnyert választás közgazdász szemmel című előadása 2019.06.25-én kedden, 18.00 órai kezdettel, Szabadkán.

Topolya

A Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál a hét elején a kézimunkázók kiállításával startolt, amit szombaton 19 óráig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Kishegyes

A kishegyesi önkormányzat vezetősége fogadta dr. Szőke Annát – A kishegyesi óvodapedagógus egyedüli határon túli ként kapta meg a Brunszvik Teréz-díjat

Visegrád

Vajdasági sikerekkel zárult az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó Visegrádon. A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság három kategóriában írt ki pályázatot. Vajdaságba összesen négy díj került.

Magyarkanizsa

A Tisatour projektnek köszönhetően kenukkal, evezőkkel, tárolóval, mentőmellényekkel és konyhai felszereléssel is bővült a magyarkanizsai cserkészcsapat Vízitelepe.

Újvidék

Magyar borok kóstolgatása kíséretében nyílt meg tegnap délután a 16. Interfest nemzetközi borfesztivál.

Újvidék

Az újvidéki leendő elsősöknek is kiosztották a Rákóczi Szövetség által támogatott iskolatáskákat. A községben 32 magyar ajkú kisdiák ül iskolapadba. Az értékes ajándékot az MNT illetékesei adták át.

Szabadka

217 iskolatáskát osztottak ki a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kedden délután Szabadkán azoknak az óvodásoknak, akik szeptemberben magyar nyelven kezdik meg az iskolát.

Zenta

Jubilál a Mosolytenger Gyermekfesztivál, ugyanis 10. alkalommal rendezték meg Zentán a nagy népszerűségnek örvendő családi rendezvényt.

Bácskossuthfalva-Mora

Az idei évben jegyzi a bácskossuthfalvi székhelyű Moravicai Értelmiségi Fórum a megalakulása huszadik évét. A MÉF a megalakulása alkalmával kitűzött céljaival összhangban igyekezett múlt évben is a helyi közösség művelődési igényeit kiszolgálni.

Palics

Gálaműsorral zárta az idei évadot a Palics Magyar Művelődési Egyesület. Csütörtök este a palicsi Vigadóban minden szakosztály fellépett. Volt néptánc, népzene és színdarab.

Nagybecskerek, Muzslya

Nagybecskereken és Muzslyán is megkapták a gyerekek az iskolatáskákat

Nezsény, Ürményháza, Erzsébetlak, Szentmihály

Nagy meglepetésben volt részük a szórványban működő óvodák magyar, végzős növendékei körében, hiszen a minap Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja látogatta meg őket, és ajándékot vitt nekik.

Óbecse

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából Óbecse területén összesen 137 új iskolatáska talált gazdára azok között a végzős óvodások között, akik szeptemberben magyar nyelven kezdik meg az iskolát.

Zombor

Csaknem harminc babacsomagot adtak át ünnepélyesen Zomborban a nyugat-bácskai családoknak a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program keretében.

Bácsfeketehegy

Ma kezdődik a négynapos rendezvénysorozat – Gazdag gyermekprogram várja a családokat – Idén is lesz utcabál és tűzijáték

Hajdújárás

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete 2011-ben alakult, nevét három évvel ezelőtt Kolibri a Családokért Egyesületre változtatta. A hajdújárási székhelyű, de saját székház nélküli egyesületben nyolc év alatt csaknem kétszáz család fordult meg ötszáz gyermekkel.

Magyarkanizsa

149 iskolatáskát osztottak ki a Rákóczi Szövetség és az MNT jóvoltából Magyarkanizsán.

Zenta

A Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Tanács segítségével Vajdaság szerte 1450 iskolatáskát oszt szét magyar osztályokba induló végzős óvodásoknak.

Horgos

Nagy esemény előtt áll Horgos, hiszen a hétvégén ott kerül megrendezésre az idei Gyöngyösbokréta és a Durindó.

Zenta

Néhány nappal ezelőtt tartotta meg évi közgyűlését a Zentai Cukorbetegek Egyesülete, amelynek új vezetőségét is megválasztották.

Marosvásárhely

Erdélyben járt a Népkör Magyar Művelődési Központ táncegyüttese

Zenta

Városfejlődés, városfejlesztés — tapasztalatok címmel szervezett tanácskozást Zentán a Regionális Tudományi Társaság, a Magyar Regionális Tudományi Társaság és a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány.

Csóka

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány fotópályázatot hirdet határon túli magyar fotósok számára, két kategóriában.

Budapest

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége május 19-én tartotta Budapesten tisztújító küldöttgyűlését.

Magyarkanizsa

Laktációs alapismeretek elnevezéssel, Vajdaságban magyar nyelven először került megrendezésre az a képzés, amelyet Magyarkanizsán az Ifjúsági Otthonban tartunk a hétvégén. A képzés részvevői topolyai, zentai, verseci, szabadkai és magyarkanizsai egészségügyi dolgozók.

Topolya

Három évvel ezelőtt, 2016-ban jött létre Topolyán a Men-thal Drogprevent Civil Szervezet, melynek alapítója és elnöke Holló István nyugalmazott rendőrfőnök. Munkatársaival célul tűzték ki a kábítószer elleni küzdelmet.

Kishegyes

Csaknem 300 gyermek vett részt az óvodások színjátszó találkozóján – Az anyanyelv ápolása és a hagyományok megőrzése a rendezvény célja – Anyaországi ajándék a találkozó résztvevőinek

Zenta

Dr. Jung-Németh Erzsébet a szürke, esős keddi nap ellenére is kerékpáron, fiatalos lendülettel érkezik, és mosolyogva fogad a rendelőjében

Hertelendyfalva

Gyermekrajz-kiállítást nyitottak meg a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.

Tóthfalu

Tóthfaluban ismét cserkésztoborzóra került sor. Ez az esemény Rózsa Antoanetta,  tóthfalusi tanítónő kezdeményezésének, lelkes kitartásának és nyitottságának köszönhető.

Újvidék

A Vajdasági Magyar Diákszövetség hetedik alkalommal szervezi meg Újvidéken a Diáknapok és Egyetemista Játékok programját. A csütörtöktől szombatig tartó programnak az Európa Kollégium ad otthont.

Bácskossuthfalva

A minap hatodik alkalommal rendezett Diákszínjátszó Találkozót a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola, a Moravicai Értelmiségi Fórum társszervezésében.

Magyarkanizsa

Tavaszköszöntő találkozójukat tartották meg néhány nappal ezelőtt Magyarkanizsán, Bödő Kálmán otthonában a helyi és környékbeli biotermelők.

Magyarkanizsa

Tíz évvel ezelőtt azonban létrejött egy szervezet Magyarkanizsán, a Mancs Állatvédő Egyesület, melynek tagjai tesznek azért, hogy a kevésbé szerencsés állatoknak is jobb sorsuk legyen. Felkerestem az egyesület elnökét, Dávid Józsefet.

Bácskossuthfalva

Helytörténeti írások Papp Dániel születésének 150. évfordulója alkalmából – A Monográfia Helytörténeti Egyesület könyvbemutatója

Belgrád

Az Európa Kollégium zenei tehetségei mutatkoztak be Belgrádban

Óbecse

2019. május 6-án kreatív gyermekfoglalkozásokkal várta a Than Emlékház az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola tanulói számára, akiket Potrebić Tőzsér Gabriella tanítónő vezetett. A matematika foglalkozásokat Zita Diana, matematika szakos tanár vezette.

Bezdán

Bezdán a magyar—szerb—horvát hármas határnál található a Duna mellett. A helyiek szerint a település nem csupán egy falu, hanem egy nagy sziget.

Szentmihály

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben megvalósult a harmadik MentŐv program. A programot a csapatmentori hálózat MentŐv mini projekt tagjai hozták létre.

Karácsfalva

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 2 őrsvezetőjelöltje, 2 őrsvezetője és kettő vezetője vett részt Karácsfalván a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség őrsvezetőképző előhétvégéjén.

Muzslya

A Magyar Cserkészszövetségek Fórumának tavaszi közgyűlésének a vajdasági Muzslya adott otthont.

Muzslya

A Vajdasági Magyar Cserkészövetség első őrse a Turul őrs 30 éve alakult a vajdasági Muzslyán. Szövetségünk alapjait ők fektették le. Az ő kitartó és lelkes munkájuknak elismeréseként állítottunk emléktáblát a muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban 2019.05.03-án.

Zenta

Városfejlődés, városfejlesztés – tapasztalatok címmel szerveztek konferenciát Zentán.

Topolya

A Petőfi Sándor Cserkészcsapat a horgászegyesülettel, és a 3+ Nagycsaládos Egyesülettel közösen meghirdetett Föld napi takarítási akcióját április utolsó napjaiban bonyolította le.

Adahatár

Az előző napi, kifejezetten hűvös és esős idő miatt az idén valamennyivel kevesebben látogattak el a környékbeli települések közkedvelt majálisozóhelyére, az adahatári tanyaiskolához.

Pacsér

Évtizedek óta hagyomány, hogy Pacséron tábortűz lobban fel április utolsó napjának estéjén.

Mohol

A moholi idősek és nyugdíjasok klubja a helyi nyugdíjas-egyesülettel közösen különféle rendezvényeket szervez az idős és magányos embereknek.

Óbecse

A sajtótájékoztató alaklmával a projekt vezető partner a magyarországi Ecocenter Alapítvány elnöke, Halász Györk és a szerbiai projektpartner a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke, Bonifárt László beszámoltak a megvalósult program elemeiről, sikeréről, elért eredményeirő, tapasztalatairól.

Szabadka

A Jászai Mari-díjat a napokban veszi át Magyarország szabadkai főkonzulátusán.

Kupuszina

Az április közösségi találkozónak a nyugat-bácskai Kupuszina adott otthont. Mise után a hívek és a plébános Zsúnyi Tibor átvonultak a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület épületébe, ahol kezdetét vette a találkozó.

Óbecse

Az ECO-SCHOOL Interreg-IPA Magyarország-Szerbia határon átnyúló projekt utolsó eseményére került sor 2019. április 18-án, Óbecsén a Than Emlékházban, az interaktív kiállítás megnyitóra.

Topolya

Topolya község Művelődési Háza szervezésében a topolyai tájházban Tavaszköszöntő kiállítás nyílt. A kiállítás anyagát Topolya község óvodásai és iskolásai alkották. Alkotásaik a tavasz és a húsvét témája köré rendeződtek.

Bácskossuthfalva

Bácskossuthfalva apraját-nagyját megmozgatta a központban felállított tojásfa díszítése. Az ovisok húsvéti dalokat adtak elő, és valamennyi gyermek hozott magával egy-egy fára szánt színes, kifújt tojást.

Nyugat-Bácska

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával Nyugat-Bácska szórványközösségei is vendégül láthatják az ünnepi családi műsort.

Bácskertes

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulata tegnap este sajtótájékoztatón számolt be a XXIV. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján elért sikeréről.

Haraszti

Horvátországi és Szlovéniai magyarokkal vette fel a kapcsolatot a Keresztény Értelmiségi Kör anyaországi partnerszervezetével, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével karöltve.

Nagykároly

Az erdélyi Nagykárolyban vendégeskedtek a kárpát-medencei magyar cserkészszövetségek legjobb őrsei az elmúlt hétvégén.

Kiskunfélegyháza

A Fenntartható életmódot népszerűsítő pályázat keretén belül az Ökobecse Polgári Egyesület 2 pályázatot hirdetett meg amelyre 20-20 kitűnő alkotás érkezett.

Tornyos

Vajdaságot járva gyakran áthaladunk Tornyoson, ezen a Zenta és Topolya között található, 1500 főt számláló, főleg magyarok lakta (a roma nemzetiségűek a lakosság 15%-át teszik ki) településen.

Kevi

A kevi Móra István Művelődési Egyesület több mint tíz éve szervezi meg rendszeresen környezetszépítési akcióját Buránysoron annak érdekében, hogy a falu mindig kellően tiszta és rendezett legyen.

Nagybecskerek

A nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskolában csütörtökön két anyaországi középiskola kirándulóit fogadták, akik a Határtalanul! program keretében.

Zenta

Általános és középiskolás diákok, fiatalok és felnőttek, idősek és gyerekek együtt szavalták tegnap délben Zenta főterén Fehér Ferenc Zentai hajnal című költeményét a magyar költészet napja alkalmából szervezett rendezvényen.

Drea

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indított SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen címmel.

Újvidék

Lennert Géza (Budapest, 1952) fotográfus, kisgyerekkora óta Jugoszláviában/Szerbiában él.

Zenta

Ft. mgr. Szakály Józsefről van szó – mostani beszélgetőtársamról –, a Szabadka-Kertvárosi Munkás Jézus-plébániatemplom plébánosáról, aki március 26-án Zentán járt, és a Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében egy rendkívül színvonalas előadást tartott szülővárosa lakóinak.

Tóthfalu

Kishegyes és Szabadka

Az újvidéki székhelyű Agapé könyvkiadó Kft. közösségi találkozókat szervez, melynek célja hogy a Vajdaságban élő olvasóinknak és híveinkhez még közelebb hozzuk a Hitélet katolikus folyóiratot és egyéb kiadványainkat.

Martonos

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben lezajlott a második MentŐv hétvége.

Bajsa

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre háromnapos nyitott műhelymunkát tart

Doroszló

Egyéves szünet után, 2019. március 26-án, az Angyali üdvözlet másnapján alakult újra a Keresztény Értelmiségi Kör doroszlói helyi csoportja.

Szeged

124-en indultunk útnak Vajdaságból, hogy részt vegyünk a 15. alkalommal megrendezett Árvízi Emléknapon, majd az esti A dzsungel könyve c. előadáson, amit cserkészek adtak elő cserkészeknek

Óbecse

A fenntartható változások az otthonodban című pályázat és a Forgass filmet bármivel című pályázat eredményhírdetése.

Drea

A SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt részeként került megrendezésre az második mezőgazdasági képzés Drea településén.

Mártély

…akkor veszi kezdetét egy másik. Így van ez a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség keretein belül tavaly ősszel útjára indított felnőttképzés esetében is.

Óbecse

Tematikus tanulmányi kirándulás-víztakarékosság

Hajdújárás

A Kolibri a Családokért Egyesület tisztújító közgyűlése 2019.

Óbecse, Törökbecse

Tematikus tanulmányi kirándulás-társadalom és környezet

Temerin

A Temerinben pénteken délután megtartott, Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének 30. népművészeti, azaz népzenei és néptáncvetélkedőjén 26 műsorszámot láthattunk – 8 szólóénekesét, illetve duóét, két énekcsoportét, két szólótáncosét, három tánccsoportét, és hat hangszeren játszó szólistáét.

Kishegyes

Családok hétvégi akadémiája a Kátai-tanyán

Szentmihály

Az ébredő természetben a 47. sz. II. János Pál Cserkészcsapat

Maradék

Zsúfolásig megtelt a maradéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székháza szombaton este a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb, Maradék maradéka című kiadványának ünnepélyes bemutatóján, amelyen a külhoni magyar újságíró-egyesületek együttműködése jegyében jelen voltak a VMÚE legutóbbi nyári riporttáborában részt vevő erdélyi újságírók is.

Kupuszina

Tuladuna, avagy százéves a kupuszinai színjátszás. Ünnepélyes bemutatót tartottak a Petőfi Sándor ME színpadán

Kishegyes

Kézimunka kiállítással folytatódott a falunapi rendezvénysorozat Kishegyesen, mely ezúttal egyben a falu újratelepítésének 250. évfordulójának a megünneplése is.

Zenta

A falugazdász hálózat bővítése, a Magyarok Kenyere programban való sikeres részvétel és az új székházba való költözés voltak a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tavalyi fontosabb eredményei.

Királyhalom

Az 1600 lakosú, határ menti településen nagy reményt fűznek a Szabadka—Szeged vasútvonal újbóli beindításához, valamint a határátkelőtől a Buki hídig terjedő, ez évben építendő kerékpárúthoz. A falu legtömegesebb civil szervezete a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, melynek valamilyen formában Királyhalom szinte minden lakosa tagja.

Zenta

Közös sétát tartottak ma Zentán a Down-szindróma világnapja alkalmából a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete szervezésében. A sétát követően a helyi önkormányzat illetékesei is vendégül látták a résztvevőket.

Bácskossuthfalva

A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület női veteráncsapata első lett a hétvégén Bácskossuthfalván megtartott V. Moravica-tűzoltókupán.

Versec

A verseci Tóth Angéla portréja

Versec

​​​​​​​Közösen az ünnepért, közösen a jövőért jelmondattal indították ünnepi műsorukat Versecen a helybéli, dettai, ürményházi, udvarszállási és fejértelepi egyesületek fellépői március 16-án.

Padé

A Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezésében március 15-én Padén is megemlékeztek nemzeti ünnepünkről.

Csóka

A Csóka Művelődési és Oktatási Központ színháztermében szerdán este A forradalom hangjai címmel művelődési műsor keretében emlékeztek meg az 1848–49-es magyar szabadságharc évfordulójáról.

Topolya

A Topolyai Téli Esték hatodik előadásának témáját a vajdasági vásárok képezték.

Újvidék

Erős Ervin zeneszerző, zenész. Megzenésített versek, színházi előadások zenéje, musicalek, filmzene és saját szerzemények is fűződnek a nevéhez.

Muzslya

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület nagytermében március 13-án került sor a Petőfi a szívünkben (Petőfi és kortársai) elnevezésű hagyományos és közkedvelt szavalóversenyre.

Kevi

Keviben a Móra István Művelődési Egyesület szervezésében kedd este emlékeztek meg az 1848–49-es magyar forradalomról és szabadságharcról.

Budapest

Vajdasági nap a Hagyományok Házában

Zenta

A Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének jóvoltából új színes kiadványt jelentettek meg a helyi látványosságok bemutatására.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület székházában napi szintű foglalkozás folyik sérült és fogyatékkal élő fiatalokkal.

Topolya

A környezetvédelem kérdése minduntalan háttérbe szorul – a Krivaja szennyezéséről Miklós Csongort, az Arcus Környezetvédő Egyesület alelnökét kérdeztünk

Kishegyes

A hétvégén egy újszerű foglalkozásra került sor a Kishegyesi Könyvtár olvasótermében. A könyvtárnak és a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének közös szervezésében első alkalommal tartottak interaktív illemórát.

Péterréve, Topolya

Az újvidéki székhelyű Agapé könyvkiadó Kft. közösségi találkozókat szervez, melynek célja hogy a Vajdaságban élő olvasóinknak és híveinkhez még közelebb hozzuk a Hitélet katolikus folyóiratot és egyéb kiadványainkat.

Kishegyes

A negyedik és egyben az utólsó témanapra 2018. március 3-án került sor a kishegyesi Ady Endre Kisérleti Általános Iskolában.

Topolya

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület a virágzó löszpusztagyepre hívta fel a figyelmet

Szabadka

Interjú Pénzes János szabadkai megyés püspökkel

Zenta

Topolya

Bár a téli madáretetés a jó idő beköszöntével már-már a végére jár, a téma mégsem veszít aktualitásából, kiváltképpen azok számára, akik az elkövetkezendő télen is szeretnék etetni a madarakat.

Zentagunaras

Ada

Zenta

Kishegyes

Újvidék

Topolya

Kishegyes

Szabadka

Drea

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében valósul meg a SocioAgro projekt is.

Kishegyes

Kishegyes

Tiszaszentmiklós

Újvidék

Szentes

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében valósul meg a SocioAgro projekt is. 

Topolya

Muzslya

Most hétvégén tartotta második felnőttképzési hétvégéjét a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség a muzslyai Emmausz kollégiumban.

Gunaras

Több, mint tíz civil szervezet működik Gunarason – A helyi közösség közel másfél millió dinárral támogatja tevékenységeiket – Pályázási segítség a falugazdász-irodától.

Topolya

Önkormányzati támogatás a topolyai község önkéntes tűzoltó testületeinek.

Bácsfeketehegy

Bácsfeketehegyen újdonságnak számított a cserkészet, a cserkész foglalkozás egészen a tavalyi év őszéig, ugyanis a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöksége csapatalapításon kezdett el munkálkodni

Magyarkanizsa

Három nő, három életút, három művész mutatkozott be szerda este Magyarkanizsán a 13. Youmig fórumon. A téma: Hogyan érvényesülni művészként Szerbiában?

Bajmok

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság az idén jegyzi megalakulásának 10. évét, ezért az első, alakuló összejövetelük helyszínére, Bajmokra térnek vissza a május 11-ére tervezett találkozójuk alkalmával

Zenta

Pénteken este a zentai Művelődési Ház színháztermében, a magyar kultúra napjának központi ünnepségén méltatások kíséretében kiosztották a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjait, a Magyar Életfa-díjat, az Aranyplakettet és a Plakettet

Magyarkanizsa

A Felnőttképzők Regionális Hálózata (rövidítve FERHA) székhelye Magyarkanizsán van.

Mokrin

Egy magyarországi és szerbiai intézmények részvételével zajló IPA projektnek köszönhetően a Túzoklegelő Különleges Természeti Rezervátumnál valósul meg a beruházás.

Bácskossuthfalva

Kilencedik alkalommal szervezett Vince-napi venyigeszentelő ünnepséget a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, a falu nyugati határában, összesen 15 hektáron elterülő szőlőskertekben.

Feketics

Ma este a 18 órakor a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban egy történelmi előadással kezdetét veszi a Mári-napi szaladás 170. évfordulójára szervezett megemlékezés.

Csóka

Hétfőn a csókai Művelődési Ház színháztermében is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról.

Mórahalom

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség a 2019-es évet Regös hétvégével indította. A programnak Mórahalmon a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola adott otthont.

Temerin

Bemutatták azokat a borkülönlegességeket, amelyekkel öt ország termelői neveztek be a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre. A Temerini Kertbarátkör rendezvényének több mint ezer látogatója volt.

Ada

Dr. Hódi Éva nyugalmazott magyartanár és könyvtárvezető, könyvek szerzője és szerkesztője, az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke a tavalyi év végén vette át az anyaországban a Magyar Nyelvőr Díjat.

Szabadka

A vajdasági zongoraszerető emberek már tudják, hogy ha november, akkor Piano Fest Szabadkán. Tavaly úgy alakult, hogy az Electe civil szervezet kénytelen volt két részre bontani a fesztivált, ami öröm a hallgatóságnak, mert így januárban gazdag zongorajátékokkal kezdődik az év.

Hertelendyfalva

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben megnyílt Ömböli Lea fiatal helyi képzőművész első önálló tárlata. A kiállításon főleg illusztrációkat láthat a közönség.

Bácsfeketehegy

A legaktívabb civil szervezet a Feketics Művelődési Egyesület, mely rengeteg szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújt a helyiek és a településre látogatók számára.

Kisorosz

Az elmúlt év utolsó hónapjában Kisoroszon, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központban összegyűltek a térséghez tartozó civil szervezetek képviselői

Topolya

Négy éve jegyezték be Topolya nagycsaládos egyesületét, melynek jelenlegi tagságához csaknem 50 család tartozik.

Kupuszina

A hétvégén az idei házigazdáknál, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben megtartották a Négyesfogat, vagyis Doroszló, Gombos, Kupuszina, Szilágyi műkedvelői egyesületei közös rendezvénysorozatának záróműsorát.

Zenta

Újabb tábori élményben lehetett része a zentai Ispiláng néptáncegyüttes gyermekeinek, akik ellátogattak Zentán a zsinagóga épületébe, ahol a múlt hét derekától vasárnapig folyt a munka.

Temerin

Kárpát-medencei magyar összefogássá vált a temerini borverseny

Ludas

Tizenötödik alkalommal tartották meg a hagyományos ludasi kártyabajnokságot

Kishegyes

A Nők Kishegyesi Fóruma hátrányos helyzetű gyerekeknek tart foglalkozásokat – Az idén anyaországi segítséget is kap a csoport

Vajdaság

2018-ban számos programot szerveztek a vajdasági magyar családoknak

Csantavér

A hétvégén kisállat-kiállítást tartottak Csantavéren

Szabadka

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács komplex tehetséggondozó programot folytat Bátorítás és ösztönzés címmel, amelynek keretében több hétvégén keresztül rendeznek különböző foglalkozásokat a diákoknak.

Vajdaság

Mészáros Anikó egy piros színű, harsány gyermekkönyvet dobott a gyermekszobák polcára. Ez az Epreskerti mesék.

Kishegyes

Óvodapedagógusok számára tartanak bábjátszáskurzust Kishegyesen

Temerin

Január 4-én, a délutáni órákban cserkészek gyülekeztek Temerinben, ahol egy közös hétvégét tölthettek el. A hétvégére Erdélyből is érkeztek cserkészek így a már kialakult barátságokat is tudták ápolni a résztvevők és újabbak is születhettek.

Drea

Decemberben immár hagyományossá vált évzáró műsorral zárta az évet a dreai lurkóház. Az ünnepségre a dreai lurkóházban 2018. december 19.-én került sor. A hófödte táj még hangulatosabbá tette a napot.

Budapest, Pannonhalma, Bécs, Linz

Az idei évben rendhagyó módon több napos kirándulással egybekötött program volt szervezve a Betlehemi Békeláng átadó ünnepségére.

Bajsa

Február 24-én a várdaróci „Petőfi Sándor“ MKE menyecsketánccsoportjának tagjai a vajdasági Bajsára utaztak, ahol a bajsai Préló rendezvényén vettek részt.

Zenta

Zenta

Bajmok

Hertelendyfalva

Zenta

Muzslya

Tornyos

Bácskossuthfalva

Gunaras

Felsőhegy

Topolya

Csóka

Még midig gyilkol a Furadan – A madártani egyesület széles körű akciója

Zenta

Az ünnepi vásárban kézműves termékeket, házi készítésű élelmiszereket, valamint italokat is vásárolhatnak az arra járók.

Kishegyes

Kishegyes

Kézműves játszóház gyermekeknek Topolyán.

Drea

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében valósul meg a SocioAgro projekt is.

Budapest

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre az Ablak a valóságra – INDABA 2018 elnevezésű cserkészkonferencia, melyen a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 5 taggal képviseltette magát.

Topolya

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat tizenöt éve – Az önkéntesek munkája felbecsülhetetlen.

Szeged

Szeged, Magyarország, december, 01, 2018. – Adventre készülvén, alkotóházat szerveztek a szegedi Katolikus Házban.

Topolya

Mórahalom

Most hétvégén tartotta a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség segédőrsvezetői útóhétvégjét. A rendezvényen 20 jelölt és négy kiképző vett részt Mórahalmon.

Dunaszerdahely

Vajdasági civil szervezetek a felvidéki demográfiai konferencián

Budapest, Sepsiszentgyörgy, Székelykeve, Újvidék

Három ország négy településének részvételével idén első alkalommal rendezte meg a Határon átívelő közösségi és civil találkozók elnevezésű rendezvényt az Interkulturális Központ a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával.

Muzslya

Ezen választott mottóval folyt Muzslyán, illetve egypár helyszín erejéig Nagybecskerek központjában a III. Interrégiós, illetve a XVII. Délvidéki régiós Háló-találkozó.

Szabadka

Bemutatták Pap Ágota Mi a gyerek? című kötetét

Oromhegyes

A hétvégén tartották meg Oromhegyesen az Ezer esztendő mesemondó versenyt, amelyet Magyarkanizsa Község Pedagógusegyesülete hirdetett meg, immár tizenharmadik alkalommal.

Hertelendyfalva

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség Civil Tájékoztató Fórumot szervezett Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székházában.

Bácskossuthfalva

Hagyományteremtő céllal először ültettek hársfákat szombaton Bácskossuthfalván a tavaly született kisbabáknak.

Temerin

Temerinben szombaton este tartották meg a Tini-ifjúsági énekes vetélkedőt, ezúttal 17 fiatal lépett színpadra és szórakoztatta csaknem három és fél órán keresztül a közönséget.

Ürményháza

November 24-én tartották meg a dél-bánsági Ürményházán a sorrendben tizennyolcadik Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű történelmi vetélkedőt.

Temerin

A történelmi Magyarország területén a Temerini Ipartestület volt a második olyan szervezet, amely a kisvállalkozókat közösségbe tömörítette.

Tiszaszentmiklós

Hagyományos disznótort szervezett a Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület Tiszaszentmiklóson a Szent József-plébániatemplom udvarában, amelyen a falu fiataljai is részt vettek.

Zenta

A községbeli pedagógusokat ünnepelték pénteken este a zentai Művelődési Házban, ahol a Hófehérke Óvoda, a Stevan Sremac Általános Iskola, a Stevan Mokranjac Alsófokú Zeneiskola, illetve a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, az Egészségügyi Középiskola, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint a Zentai Gimnázium idén jubiláló dolgozóit is köszöntötték.

Szabadka

Szabadka

A szabadkai Életjel idén ünnepli könyvkiadó tevékenységének ötvenedik évfordulóját.

Kalocsa

Egynapos zarándoklatra hívott a KÉK (Keresztény Értelmiségi Kör) Kalocsára.

Szentmihály

Cserkész lélekszámbővülés Szentmihályon

Újvidék

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

Bácsfeketehegy

A reformáció emléknapja kapcsán arra kértem Orosz Attila lelkipásztort, a Bácskai református egyházmegye esperesét, hogy válasszon erre az alkalomra egy igét, mely megadná a beszélgetés alaphangulatát.

Székelykeve, Újvidék, Temerin, Tiszakálmánfalva

Művelődési és hagyományőrző rendezvényeket tartottak több vajdasági településen

Topolya

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület idén is meghirdette a napraforgó-gyűjtési akcióját, melynek célja, hogy az egyesület által felállított madáretetők a tél folyamán megtelve várják az énekesmadarakat.

Szabadka

A szabadkai Népkör MMK Oláh Sándor Körgalériájában kedden este megnyílt a topolyai Ács József Képzőművészeti Csoport kiállítása.

Kishegyes

Idén 15 éves a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete – Hagyományos disznótorral és alkalmi műsorral ünnepelt az egyesület

Hollókő

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma 2018. október 21 és 28. között tartotta 6. tiszti tanfolyamát Magyarországon, Hollókőn.

Horgos

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség felnőttképzést indít azok számára, akik szeretnének csatlakozni a cserkészet munkájához és közösségéhez.

Szabadka

„Tanító vagyok, és a saját osztályomban is vannak ilyen gyerekek. Az a legfontosabb, hogy erősítsd, kihozd belőle a legtöbbet. Ez az én történetem, meg a diáké, viszont nagyon fontos a szülői együttműködés, mindhárman szükségesek vagyunk a fejlődéshez.

Topolya

Szombaton ragyogó napsütésben tartották meg a topolyai Vásártéren a sorrendben 6. Szármafesztivált, ami nem csupán egy főzőverseny, hanem valóban fesztiváli programkínálattal várja a látogatókat.

Muzslya

Szentmisével, játékos foglalkozással ünnepelte a muzslyai cserkészcsapat névadóját november 4-én délelőtt.

Kishegyes

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai szombaton este az 1956-os magyar szabadságharc tiszteletére tartottak megemlékezést.

Tiszaszentmiklós

Második alkalommal tartottak Libanapot Tiszaszentmiklóson, a falu nevét viselő magyar kultúrkör szervezésében.

Muzslya

Muzslya lakóssága immár tizennegyedik alkalommal készült a Pásztornapokra.

Zenta

Kispiac

Tizenkettedik alkalommal tartottak nemzetközi népzenei találkozót Kispiacon szombat délután.

Magyarkanizsa

Horgos

Hétvégén tartották meg a III. Vajdasági Civil Pikniket a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban.

Óbecse

III. NEMZETKÖZI KÖRNYEZETBARÁT ALKOTÓI TALÁLKOZÓ

Muzslya

A muzslyai Emmausz Kollégium adott otthon a környező cserkészcsapatok nagy játék-délutánjának

Szeged

A Bogáncs (Dél-alföldi) őrsvezetőképző vezetőképző záró hétvégéjét Szegeden tartották 

Muzslya

Zenta

Csóka

Zenta

Szentmihály

Szabadka

Gyűjtők 78. Nemzetközi Találkozója: Az aranyórától a régi bankókig mindenre volt érdeklődő .

Pacsér

Bácskossuthfalva

Magyarkanizsa

Sátoraljaújhely

Most hétvégén tartotta a Magyar Cserkészszövetségének Fóruma közgyűlését  Sátoraljaújhelyen.

Martonos

Toborzót tartott a 30. számú Damjanich János Cserkészcsapat Martonoson a Helyi Közösség épülete előtti parkban és téren.

Szabadka

Ismét Fleis Anasztáziát választották a KODDE elnökének.

Csóka

Muzslya

2018.09.16-án tartottuk meg a muzslyai plébánia udvarán cserkészcsapatunk toborzóját, amelyen 15 gyermek volt jelen.

Mártély

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség most hétvégén tartotta csapatvezetői hétvégéjét a magyarországi Mártélyon a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban.

Óbecse

Őszi ifjúsági bált tartottak Óbecsén

Csóka

Csókán szombaton az Orpheus Művelődési Egyesület In vino veritas címmel harmadik alkalommal szervezte meg a Nemzeti borfesztivált és kórustalálkozót a bor és a dal jegyében.

Hajdújárás

Folytatódott a Média és Kulturális fesztivál Hajdújáráson

Mohol

Első ízben rendeztek emléknapot a moholi származású Vlasity Károlyné Zélity Klára nótafa tiszteletére. A rendezvényt hagyományteremtő céllal indították el.

Nagykikinda

Rekordot döntöttek a nagykikindai Töknapokon, ezentúl egy 295 cm-es tök a leghosszabb. A sorrendben 33. rendezvényen súlyban azonban nem sikerült túlszárnyalni az 507 kg-os eredményt, amit 2014-ben mértek.

Óbecse

Fiatal történészek számára szerveztek konferenciát szombaton Óbecsén. A Than Emlékházban megtartott eseményt a Than Fivérek Értelmiségi Kör szakcsoportja szervezte.

Topolya

Fiatal természetkutatók gyűltek össze kétnapos tanácskozásra Topolyán. Madárgyűrűzési bemutatót is tartottak, és tudományos munkákat is ismertettek.

Temerin

Kosaras ünnep volt tegnap Temerinben (így nevezik a helybeliek a hetipiac napját), egyben a 20. Dél-bácskai Tökfesztivál záró rendezvényének napja, amikor is kiállították a versenytököket, a kézművesek, amatőr festők alkotásait, kihirdették a fesztivál rekordjait

Hertelendyfalva

Egy egy hónapos rövid képzést követően hét vajdasági szórványközpontban teljesítenek majd szolgálatot a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaiként.

Oromhegyes

Kis- és nagyméretű faszobrok, valamint padok is készülnek a VIII. Nemzetközi Fafaragó-táborban Oromhegyesen. Idén 10 vajdasági és magyarországi amatőr és képzett alkotó érkezett a négynapos táborba.

Budapest

Első alkalommal került határon túlra a Nemzeti Vágta fődíja, méghozzá Vajdaságba

Bácskossuthfalva

Milyen kalandos története van a bácskossuthfalvi I. világháborús emlékműnek!

Magyarkanizsa

Léphaft Pál karikaturistával a lét nagy misztériumáról, a humorról beszélgettünk

Újvidék

Bensőséges hangulatban vasárnap délután ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját az újvidéki Petőfi Sándor MMK berkeiben működő Mimóza kézimunkacsoport.

Szabadka

A Kosztolányi Dezső cserkészcsapat minden évben toboroz új tagokat. A szervezők idén elsősorban általános iskolások jelentkezését várták.

Vajdaság területe

Idén újult lendülettel és új tagokkal vette kezdetét a Petőfi Sándor Program, melynek lényege a határon túl élő magyarság identitásának erősítése, a szórványban élő magyarok felkarolása, magyar nyelvük, hagyományaik ápolása.

Topolya

A Topolyai Napok elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül a szervezők mindig is igyekeztek olyan programokat összeállítani, melyek közt lehetőség szerint minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt.

Szabadka

Gálahangversenyt tartottak Bátori Éva szoprán mesterkurzusának résztvevői

Belgrád

Elindult a munka a Karika nevet viselő magyar kultúregyesületben

Kúla

Immár tizenegyedik alkalommal tartottak hagyományőrző napot a kúlai Gödör sportpályán.

Hertelendyfalva

A hertelendyfalvi Varga Erzsébet a helyi Tamási Áron SZMME kézimunkázóinak csoportvezetője.

Muzslya

A Szent István-nap alkalmából adták át Magyarországon, a budavári palotában a Népművészet Mestere díjakat. A kitüntetettek között van a muzslyai Lele József citerás is.

Kúla

A Keresztény Értelmiségi Kör védőszentje, Szent Ágoston napját, immár hagyományosan, idén is megünnepelte a civil szervezet.

Ada

Az adai IFIX Ifjúsági Szervezet sok fiatalt gyűjt maga köré, hiszen egész évben színes programokkal kedveskedik a tagoknak itthon és külföldön egyaránt.

Drea

A SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt részeként került megrendezésre az második mezőgazdasági képzés Drea településén.

Szeged

A tavalyi sikerre való tekintettel, idén ismét Ifjúsági találkozót szerveztek a szegedi Katolikus Házban.

Nagykovácsi

Végre elérkezett a nap, amikor a muzslyai gyerekek, 22-en elindultak a várva várt Határtalanul táborba.

Szeged

A projekt elsődleges célja a régió népi kultúrájának és kulturális örökségének bemutatása és népszerűsítése a fiatalok körében

Palást

A segédtiszti képzés egyik legnagyobb eleme a tábor, ami Szlovákiában Paláston vette kezdetét a cserkészotthonban

Majdán

A szabadkai 52. számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat Gróf Zrínyi Miklós fiú raja portyát szervezett a kelebiai erdőben.

Kishegyes

Tiszaszentmiklós

Szabadka

Martonos

Szabadka

Bácsfeketehegy

Zenta

Törökkanizsa

Budapest

Szent István ünnepe alkalmából idén is kiosztották a Külhoni Magyarságért Díjakat Budapesten. Idén tíz személy és szervezet kapta meg az elismerést.

Újvidék

Telt házas közönség ünnepelt vasárnap este Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. A Szent István emlékére rendezett esemény kenyérszenteléssel kezdődött, majd színielőadással folytatódott.

Kishegyes

Szombaton ünnepi gálaműsorral ért véget a XXX. Szép Szó Tábor. A tábort ezúttal is a kishegyesi Kátai-tanyán tartotta a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.

Horgos

Az idei kiscserkész tanyázását a 11.sz. Nepomuki Szent János cserkészcsapat és az 52.sz. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat közösen szervezte meg.

Kicsind

Nyáron táborozni nagyon jó móka mindenki számára. A mi táborozásunk idén is nagyon jól sikerült. A keretmese keretében a cserkészek a gall törzsbe látogattak el. Sokan voltunk, azaz 5 cserkészcsapat táborozott együtt.

Fillmore

A Fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban tartott 51. Nyári Magyar Iskolatáborban jártak az ösztöndíjasok

Temerin

Dél-Alföld

A Magyar Cserkészszövetség V. Dél-Alföldi cserkészkerület őrsvezetőképzésen vettek részt a vajdasági cserkészek

Sikasszó

A X. erdélyi segédőrsvezetőképző táborban jártak a vajdasági cserkészek

Muzslya

A muzslyai 4.sz.Szent Imre herceg cserkészcsapat nyári táborát 2018.aug.1-3.ig tartottuk meg a muzslyai réten található „Marika tanyán”.

Ludas

Kanizsamonostor

Szeged - Törökkanizsa

Az eső ellenére, sátorfánkat felszedve, „paripáinkat” beizzítva szombaton július 7-én Szegedről eltekertünk Törökkanizsára.

Catskill hegység, USA

Június utolsó hetét cserkésztáborban töltöttük. A newbrunswick-i csapatok hosszú évek után ismét táborozásba vágták a fejszéjüket.

Drea

A SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen projekt részeként került megrendezésre az első mezőgazdasági képzés Drea településén.

Bajmok

Csütörtökön kezdődött és vasárnap ért véget Bajmokon a 13. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltótábor. A táborba öt országból – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Szlovéniából és Szerbiából – nyolcvanöt gyermek harmincöt kísérővel érkezett.

Magyarország

Zentagunaras

Padé

Törökfalu

Magyarkanizsa

New Brunswick, New York

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség USA tanulmányút ösztöndíjas első beszámolója

Topolya

Temerin

Zentagunaras

Kaviló

Tornyos

Csóka

Muzslya

Kishegyes

Törökbecse

Magyarkanizsa

Tata

Csóka

Törökbecse

Szenttamás

Erzsébetlak

Topolya

Szent Iván napját a fény napjaként is említik egyes források, ami egyrészt a nyári napforduló közelségét, másrészt Szent Iván éjszakájának lobogó tüzeit jelöli.

Torda

A Tordaiak Klubja fennállásának huszadik évfordulóját és a Tordai Újság 90. számának a megjelenését ünnepelték szombaton a bánáti Tordán.

Bezdán és Kúla

Bezdán és Kúla településeken köszöntik a Vajdaságban, Bácskában született magyar újszülötteket, ahol átnyújtják részükre a Szövetség babanaplóját

Oromhegyes

Néptánctalálkozót szervezett az oromhegyesi Petőfi Sándor ME

Szabadka

Pénteken este Mátyás király Szabadkán címmel tartottak ünnepi előadást a Kosztolányi Dezső Színházban. A rendezvény Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója előtt tisztelgett. Az estet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezte.

Magyarkanizsa

Idén is megszervezte Magyarkanizsa Község Pedagógus Egyesülete a Tisza tábort

Zombor

A több mint tízéves zombori Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért civil ernyőszervezet az egyéb szervezői tevékenységek mellett a zombori irodában (Szentháromság tér 1I/24) egész éven át folyamatos pályázatírási, projekttervezési és -lebonyolítási szolgáltatásokat végez tagjai számára.

Kishegyes

A Kishegyesi Könyvtár és a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete második alkalommal szervez kreatív nyári tábort gyerekek számára.

Csóka

A már tradicionálissá vált Csókai Nyári Művelődési Napokat hétfőn nyitották meg, amikor is a hirtelen jött eső áthúzta a szervezők számítását, s a szabadtéri programokra váró nézőket és fellépőket tető alá kényszerítette.

Zenta

A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok vajdasági záróeseményeként tartották meg Zentán a Légyott a könyvvel című rendezvényt.

Zenta

Jó hangulatban kezdődött meg június 15-én Zentán a Tiszavirág Fesztivál, viszont az első nap programját a hirtelen jött, kiadós esőzés sajnos megzavarta.

Szabadka

Lelkes közönség töltötte meg június 16-án este a Népkör Magyar Művelődési Központ színháztermét, amikor is sor került a hagyományos évadzáró rendezvényre.

Kishegyes

A gálán kiosztották az alapítvány díjait, melyek közül az egyik legrangosabbat, az EX Libris Díjat a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kapta meg.

Óbecse

Az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület nyolcadik éve emlékezik meg a Környezetvédelmi világnapról.

Bácsfeketehegy

Meglehetősen jól megúszták a kiszámíthatatlan időjárást Bácsfeketehegyen, ahol a hétvégén rendezték meg a mind nevesebb meggynapokat, és ünnepelték a falu napját.

Zenta

Az olykor párás, olykor pedig csapadékos idő ellenére szombat délután sokan látogattak el a zentai Népkertben megrendezett Mosolytenger fesztiválra, a CI-FI Civil Központ szervezte Vajdaság-szerte ismert rendezvényre.

Szabadka

Amikor dr. Raffai Judit néprajzkutató először hallott népmesét igazi, nagy mesemondótól, egy olyan világ tárulkozott ki előtte, amely bizonyára már előzőleg is élt benne.

Horgos melletti Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház

Szentmisével és Néri Szent Fülöpről szóló szentbeszéddel vette kezdetét a Keresztény Értelmiségi Kör idei Barátkozási Napja.

Törökbecse

Kettős jubileumot ünnepeltek a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület táncosai.

Szabadka, Óbecse, Temerin, Újvidék

Szabadkán, Óbecsén, Temerinben és Újvidéken is működtet irodát a Kisebbségi Jogvédő Intézet.

Párkány

A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) 34. ülését Párkányban tartotta 2018. június 1 és 3 között.

Kiskunfélegyháza

Az ECO-SCHOOL – oktatási hálózat az ökotudatos fenntartható életért elnevezésű Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia nyitókonferenciára 2018. május 30-án került sor Kiskunfélegyházán.

Topolya

Május végén nyílt és a hétvégén zárult a topolyai Radar Rádióklub telekommunikációs kiállítása, amelynek anyagát az egyesület munkájában használatos készülékek mellett számos fénykép és oklevél is gazdagította.

Zenta

A Pro Scientia Naturae Alapítvány II. Ötletből valóság vajdasági fiatal (agrár)vállalkozói és innovációs versenyének idei vezérmotívuma az okos gazdálkodás volt

Magyarkanizsa

Szombaton tartották meg a juhászok és a gazdák hetedik találkozóját, ami annyiban tért el az eddigiektől, hogy máskor Ilonafalván, míg most a magyarkanizsai vásártéren nyírták és főzték a birkákat.

Törökkanizsa

Gálaműsorral fejeződött be Törökkanizsán az LV. Gyöngyösbokréta és a XLII. Durindó.

Szeged, Ópusztaszer

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjában a Kárpát-medencei gyermekek egymást látogatják meg az összetartozás napja alkalmából

Szabadka

Vasárnap délután vidám daloktól és gyermekzsivajtól volt hangos Szabadka főtere

Szabadka

A IX. MTTK Gyereknap alkalmából szombaton kilenc órától délig az 5 és 12 és közötti gyermekek vehették tulajdonba Szabadka főterét.

Temerin

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség és a Romániai Magyar Cserkészszövetség közös szervezésében került megrendezésre május 25 és 27 között a segédőrsvezető képzés előhétvégéje.

Bácskossuthfalva

Tóthfalu

Bogrács és pálinkafesztivál Tóthfaluban

Erzsébetlak

Erzsébetlakon háromnapos szakmai továbbképzést tartottak a vajdasági magyar művelődési egyesületek és szakcsoportok csoportvezetői és önkéntes segítői részére.

Óbecse

Programdömping és díjeső — ez az óbecsei kultúrkör

Zombor

A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága Petőfi Sándor ösztöndíj-programjának keretében Cs. Tóth Gabriella néprajzkutató kilenc hónapot töltött Nyugat-Bácskában, segítve az itteni magyar közösségek identitásmegőrző és hagyományokat éltető munkáját.

Eszék

Az eszéken megrendezett Mátyás király, a mecénás és a katona című vándorkiállítás megnyitóját a zentai Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület táncosai tették még ünnepélyesebbé.

Ada

Adán a Prométheusz civil szervezet a helyi Cseh Károly Általános Iskolával karöltve első alkalommal szervezte meg a RoboBrain elnevezésű informatikaversenyt.

Zenta

A hét végén fennállásának hetvenedik évfordulóját ünneplő Zentai Rádió Klub úgynevezett rádiós rókavadász versenyt tartott gyerekeknek.

Újvidék

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2018. május 18-án Újvidéken, a Bölcsészettudományi Karon szervezett VMTDK-házikonferenciát.

Szabadka

A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete idén is megszervezte akadémiai angol képzését English for Academic Superheroes címmel.

Szabadka

Ladócki Gábor, a Szabadka-szerte ismert és elismert nyugdíjas testnevelő tanár, egykori kiváló sportoló, edző, játékvezető, sportmunkás a napokban ünnepli a 90. születésnapját.

Ócsa

A tavasz beköszöntével kezdetét vette a már hagyományszerű felkészülés a vezetőképző táborokra.

Muzslya

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Varga Zoltán muzslyai cserkésztiszt

Zöldfási Lelkigyakorlatos Ház

Május második hétvégéjén zárult az Őrsvezető képzés harmadik elő hétvégéje, amely alatt a jelölteknek lehetőségük nyílt részt venni a Tábor kapu próbán és a Kulcspróbán.

Óbecse

Az idén hatodik alkalommal emlékeztünk meg a Madarak és Fák napjáról. Irodalmi és képzőművészeti pályázatot szerveztünk a gyerekek számára.

Bácsfeketehegy

Tegnap délelőtt a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat székházába látogatott Glenn Morrison, Ausztrália belgrádi nagykövetségének első titkára és a nagykövet helyettese.

Újvidék

Svetozar Marković Gimnáziumban a hétvégén tartották meg hatodik alkalommal a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a középiskolások Gion Nándor Olvasási Versenyét.

Pacsér

Pacsérra szervezett kerékpártúrát a Bácsalmási Mentő Alapítvány az elmúlt hétvégén.

Zágráb

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség is tagja a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (MCSSZF), amely a magyar cserkészszövetségeket összefogó fórum. A MCSSZF tavaszi közgyűlését 2018. május 4-6 között tartotta Zágrábban.

Szabadka

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben mutatták be Szarvas István kötetét

Budapest

Szőke Anna Pro Ethnographia Minoritatum emlékérmes

Topolya

Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán a moziterem előcsarnokában a helyi Nefelejcs kézimunkacsoport szervezésében.

Zenta

Zentán a Művelődési Házban rendezték meg a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének anyák napi műsorát.

Bácskossuthfalva

Elsősorban életének színhelyén, Ausztriában, Bajorországban és Lengyelországban terjedt el Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének tisztelete, de a mi vidékünkön is egyre több helyen emlékeznek meg a vértanú, 3. századi katonatiszt halála kapcsán május 4-éről, a tűzoltók világnapjáról.

Kishegyes

A szerbiai Vöröskereszt minden évben kiír egy pályázatot általános iskolás és középiskolás diákok számára, aminek az a címe, hogy A vér életet jelent.

Ada

A Vadvirág Hagyományápoló Kör ma és holnap (pénteken és szombaton) tizenhatodik alkalommal tartja meg a Tavaszi Vadvirág Fesztivált

Magyarkanizsa

Tegnap írták alá a magyarkanizsai városháza nagytermében azokat a szerződéseket, melyekkel a civil szervezeteket támogatja az önkormányzat.

Zentagunaras

Szabadka

Zenta

Topolya

Bácskossuthfalva

Kishegyes

Topolya

Kishegyes

Szabadka

Mohol

Újvidék

Az újvidéki Agapé Könyvkiadó Kft. 2018.április 14.-én tartotta jubileumi ünnepségét a Bonaventuriánum Ferences Lelkipásztori és Kulturális Központ nagytermében. Az Agapé Könyvkiadó fennállásának és működésének 40. évfordulóját ünnepelte.

Gunaras

Pacsér

Temerin

Nagybecskerek

Újvidék

Vajdaság

Szabadka

Húsvéti kézműves foglalkozás és közös locsolkodás az 52.sz. Kosztolányi Dezső Cserkészcsapatnál

Magyarkanizsa

A Felnőttképzők Regionális Hálózatának köszönhetően tartottak felzárkóztató számítástechnikai tanfolyamot az 55 évnél idősebbek számára a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény oktatási részlegében.

Újvidék

A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) vajdasági régiójának tagjai 2018. március 28.-án tartották regionális közgyűlésüket Újvidéken.

Szabadka

Öt kategóriában díjazták a legtehetségesebb vajdasági magyar fiatalokat a szabadkai Városházán megtartott VI. Vajdasági Tehetség Gálán.

Vajdaság

A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) vajdasági régiója ma tisztújító közgyűlést tartott, amelyen részt vettek a Vajdasági Ifjúsági Központ (VMIK), a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz), a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ) képviselői.

Szabadka

Gálaestet tartottak a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület új székházának átadása alkalmából a szabadkai Jadran színpadon.

Kishegyes

Korabeli feljegyzések szerint 1769-ben a tavasz első napján érkeztek meg az első telepesek a mostani Kishegyes területére. 249 évvel ezelőtt Békésszentandrásról 81 család telepedett itt le a jobb élet reményében, majd a falu betelepítésének később volt néhány hulláma.

Écska

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet harmadízben szervezett jogásztanácskozást, amelyen ezúttal is érdekes és hasznos témákról hallhattak a részvevők.

Ada

Évi közgyűlését tartotta a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. Az adai városháza dísztermében megtartott közgyűlésen 37 tagszervezet vett részt.

Zenta

Elkezdődött a zentai Locator Város- és Környezetvédő Egyesület előadás-sorozata, amely a természettel összhangban lévő életmódra igyekszik felhívni a polgárok figyelmét.

Szabadka

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon szombaton a WordPress – honlapkészítés egyszerűen és gyorsan című ingyenes képzést tartottak.

Csongrád

A Családok éve 2018 programsorozat keretében március 17-én, szombaton a csongrádi Sághy Sportcsarnokban rendezte meg a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete a Vajdasági Magyar Családok Fesztiválját.

Szabadka

A mozgás, az egészséges életmód minden életkorban fontos, viszont a várandósság alatt külön figyelmet kellene rá fordítani.

Dél-Bácska és Csongrád megye

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indít SocioAgro - Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés - küzdelem a tartós munkanélküliség ellen címmel

Közép-Bánság, Csongrád megye

A KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pro Porta Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indít Közösségi lábnyom - Önkéntesek és közösségek határok nélkül címmel

Topolya

Száztizennégy polgári egyesület részesült idén támogatásban.

Szentmihály

A bánáti Szentmihályon szerény, de tartalmas műsorral emlékeztek meg vasárnap az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról.

Újvidék

A Magyar Nyelvtudományi Társaság az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával immár sokadszor hirdette meg a Kárpát-medencei helyesírási versenyt Magyarországon, valamint a határon túli magyar lakta területeken, az általános iskolák felső tagozatos diákjai számára.

Oromhegyes

Mozgalmas művelődési élet Oromhegyesen – Az elvándorlás nehezíti a munkát – Koncz Lázár, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke válaszolt kérdéseinkre

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartott előadást Nagy Tibor történész.

Budapest

A Kőketánc, a KMV és az InterEtno Fesztivál néptáncvetélkedőinek többszörösen díjazott ifjúsági tánccsoportja, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretében működő Kiscimbora egy héttel ezelőtt ismét lehetőséget kapott arra, hogy fellépjen a Budapesten megtartott Ifjúsági Néptáncantológián.

Topolya

A korábban meghozott költségvetési terv alapján határozta meg és fogadta el a községi képviselő-testület, hogy Topolya mekkora összeggel tudja támogatni a civil szervezetek, a sport- és a művelődési egyesületek munkáját, fejlesztésüket.

Zenta

XX. Hagyományaink Ünnepe Zentán

Zenta

Március 5-én indult el az újabb, három hetes intenzív fejlesztői kurzus, amelyen a Pető András Főiskola konduktorai tartanak foglalkozásokat.

Baja - Szabadka

A bajai Türr István Múzeum, a Szabadkai Városi Múzeum és a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet közös projektje.

Újvidék

Eddigi eredményeikről, kutatásaikról és tevékenységükről számoltak be az újvidéki Európa Kollégiumban a Várady kiválósági ösztöndíjprogram ösztöndíjasai.

Zenta

Új elnököt és új vezetőséget választott a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ tagsága.

Zenta

A zentai hagyományőrző közösségek bemutatkozó estjén Sőregi Anna és a Juhász Zenekar volt a díszvendég

Szeged

A 14. Árvízi Emléknap 2018-ban március 3.-án volt megrendezve a szegedi Dóm téren.

Szabadka

Szabadka

Zombor

Tiszakálmánfalva

Szabadka

Újvidék

Magyarkanizsa

Szentmihály

Szabadka

Szabadka

Magyarkanizsa

Kishegyes

Topolya

Hajdújárás

Ada

Ada községben tavaly több baba született, mint a korábbi években.

Zenta

Kishegyes

Topolya

Elkezdődött a felkészülés az idei Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiválra.

Szabadka

A Vajdasági Pax Romana szervezésében hétfőn este a városháza dísztermében Czigány György, a népszerű Ki nyer ma – játék és muzsika tíz percben című rádiós zenei vetélkedő volt műsorvezetője és felesége, Simon Erika tartott könyvbemutatót.

Topolya

A topolyai Művelődési Ház minden hónapban színes programokat kínál a polgároknak, és igyekszik minden korosztályt megszólítani. Februárban sem lesz ez másként.

Zenta

Ahogyan már megszokhatta a zentai közönség, a város 2018-ban is gazdag palettáját kínálja a legkülönbözőbb kulturális programoknak.

Temerin

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program jóvoltából érkezett támogatás jó helyre került, ugyanis évek óta nem volt lehetőségük magyar nyelvű taneszközöket használni - mondják az intézményben.

Budapest

A Kárpát-medencében élő magyar fiatalok tehetségének kibontakoztatására adott lehetőséget a Palóc Magyar Társaság magyarságismereti esszéíró pályázata, melyet idén 22. alkalommal hirdettek meg.

Zenta

A zentai Népi Technika előadótermében hétfőn délután Alkalmazott biológiai növényvédelem a növényházi zöldségtermesztésben címmel tartott ismeretterjesztő előadást az Éld az életed! Egyesület Életmód egy órában c. sorozatában Kovács Dobák Attila zentai/szentesi növényorvos.

Topolya

Könyvbemutató és ünnepi műsor a magyar kultúra napja alkalmából Topolyán

Temerin

A temerini Szirmai Károly MME és az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad a magyar kultúra napja alkalmából pénteken este a színházteremben két rövid színpadi játékot mutatott be.

Óbecse

Szombaton este a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a magyar kultúra napját ünnepelték

Zenta

Diósi János doroszlói művelődésszervező a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségén, Zentán átvette a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség életműdíjának minősülő Magyar Életfa Díjat.

Magyarlapád

Ismét lezárult egy segédtiszt vezetőképző, amely immáron az ötödik, melyet a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma szervezett.

Topolya

A napokban lezárult a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület fenyőgyűjtési akciója, amikor a polgárok a karácsonyra feldíszített gyökeres fenyőiket felajánlhatták az erdei fülesbaglyoknak a város központjában lévő telelőhelye javára.

Topolya

A Gazdakör az egyik legrégebbi topolyai civil szervezet. Egy 1893-ból fennmaradt újságcikkben is említik, ami azt jelenti, alapítása még ennél is korában megtörtént.

Topolya

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár egész évben színes programokkal, versenyekkel, irodalmi tanácskozásokkal és pályázatokkal emlékezett meg a névadójáról.

Topolya

Csóka

Halálának első évfordulója alkalmából a Csóka Művelődési és Oktatási Központ koszorút helyezett el Fehér Kálmán költő sírjánál, majd emlékestet tartott a helyi könyvtárban.

Szabadka

A téli szünidőben a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács 4 napos tábort szervezett az általános iskolák 3. és 4. osztályos diákjai számára vizuális nevelés, alkotás jegyében

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtárban ma ér véget egy háromnapos, téli szünidő-búcsúztató foglalkozás.

Pacsér, Bácskossuthfalva

A bácskossuthfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a hagyományokhoz híven kiegészíti a faluban állomásozó hivatásos testület tevékenységét

Királyhalom

A királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület története az 1950-es évekig nyúlik vissza

Temerin

Szombaton tartják Temerinben a Kertbarátkör szervezésében az idei Vince-napi nemzetközi borverseny osztályozóját.

Zenta

Az általuk használt ingatlanok bérleti díjára és a működésükhöz szükséges rezsiköltségek fedezésére is pályázniuk kell ezentúl a Zenta községbeli civil szervezeteknek és sportkluboknak

Szabadka, Horgos

Téli népzenei tábor Szabadkán és Horgoson — A Népkör Magyar Művelődési Központ és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület közös szervezésében téli népzenei tábort rendeznek két helyszínen.

Topolya

Az új év első rendezvényeként a felújított topolyai színházteremben újévi koncertet tartott a topolyai Cantus Firmus Kamarakórus.

Vajdaság, Magyaroszrszág, Horvátország, Szlovénia, Kárpátalja

A magyar kormány 2017-et Arany János emlékévvé kiáltotta ki, s az emlékév egészen 2018. júniusáig fog tartani. Épp ezért a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az idei évet egy magyarországi tájoló körúttal kezdte

Tóthfalu

Öt napos téli népzenei tábort tartottak Tóthfaluban. A 90-es években rendszeres volt a településen a népi hagyományok ápolását fenntartó tábor. A szervezők ezt szerették volna idén újraéleszteni.

Fehértemplom

Msgr. Bogdán József papköltő, tizenegy verseskötet és más irodalmi alkotások szerzője, a Szeged-Csanádi Székeskáptalan tiszteletbeli kanonoka, Fehértemplom és a hozzá tartozó filiák plébánosa 2017-ben két rangos, anyaországi kitüntetésben részesült: márciusban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, decemberben pedig a Magyar Örökség díjat vette át.

Topolya

A Gazdakör szervezésében a meghívott előadók többek között az IPARD pályázatokról, a tartományi pályázatokról és gyakorlati kérdéseikről hallhattak.

Bácskossuthfalva

Újvidék

Szabadka

Óbecse

Kishegyes

Topolya

Horgos

Nagy érdeklődés közepette tartották meg a horgosi borkóstolót.

Kishegyes

Karácsonyi vásár és ünnepi műsor volt Kishegyesen.

Mohol

Óbecse

Zenta

Szabadka

Magyarkanizsa

Kishegyes

Zenta

Topoly

Magyarkanizsa

Kishegyes

Kishegyes

A Vöröskereszt kishegyesi szervezete a héten 300 ételcsomagot osztott ki a község rászorulói között. Rendszeres akcióról van szó, de csak tavaly nyílt először lehetőség arra, hogy egy évben kétszer kerüljön rá sor – mondta el Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára. Ez alkalommal igyekeztek új embereket is bevonni a csomagosztás kedvezményezettjei közé.

Horgos

Összefogaló a XXI. számú őrsvezetőképzés záró programjáról

Topolya

A közelmúltig a vízimadaraink, récék, libák, szárcsák és hattyúk követték a természet diktálta játékszabályokat, amikor a tél közeledtével élőhelyükön fogytán volt a táplálék, fogták magukat és melegebb égtájra költöztek.

Újvidék

2017. november 25-én, Újvidéken, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában tartotta meg tisztújító közgyűlését a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE).

Budapest

A budapesti Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány szervezésében Akiért nem szólt a harang mottóval az idén is szentmisét mutatnak be a második világháború végén, 1944-45-ben áldozatul esett vajdasági magyarokért.

Szabadka

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar egykori hallgatói kerültek fel az Akikre büszkék vagyunk elnevezésű dicsőségtablóra, amelyet a kar fennállásának 11. évfordulója alkalmából adott át az egyetem Karrierépítő Központja.

Szabadka

Friss, lendületes, tenni akaró fiatalokból áll a mai VIFÓ, azaz a Vajdasági Ifjúsági Fórum csapata, mely a legrégebbi és legnagyobb ifjúsági szervezet Vajdaságban.

Tornyos

Idén is sokrétű tevékenységet fejtett ki a Tornyosi Ifjúsági Szervezet, amelynek aktivistái saját programjaik mellett a falu egyéb szervezetei által életre hívott rendezvények megszervezésében és lebonyolításában is igyekeztek közreműködni. Projektumaikat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Zenta község önkormányzata támogatásával valósították meg.

Szabadka

A Seychelle-szigetek, Izland és Srí Lanka madarai címmel a Szabadkai Városi Múzeum és a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület szervezésében nyílt csütörtökön kiállítás a városi Emléktárgyboltban.

Ada

November 25-én a Vadvirág Művelődési Egyesület székházában ismét megrendezik az adai rockfesztivált

Temerin

A temerini Tájház Alkotóházának galériájában megnyílt a 38. TAKT táborban készült munkákból összeállított kiállítás. A tábor, amelyen zömében vajdasági fiatalok vettek részt, a szén jegyében zajlott.

Zenta

A Történelem egy órában című sorozat legújabb eseményén dr. Pécsi Ágnes egyiptológus, a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem alapítója tartott képvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadást.

Tata

A Keresztény Értelmiségi Kör küldöttsége Szabó Károly elnök vezetésével vett részt partnerszervezete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szokásos őszi küldöttgyűlésén.

Zombor

Szabadka

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület tizennegyedik alkalommal tartotta meg a Ricsaj Népművészeti Találkozót, melynek célja a hagyományápolás, a barátkozás és a tapasztalatcsere.

Újvidék

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán első alkalommal indítanak hindi nyelvkurzust az Indiai Nagykövetség, az Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsa és a Kar együttműködésével.

Zenta

A zentai Gyermekbarátok Egyesülete két évvel ezelőtt indította el a Vidám Kórház elnevezésű projektumát, amelynek keretében a gyermekjogok világnapja alkalmából is játékos foglalkozásokat tartottak a kórház gyermekosztályán.

Székesfehérvár

A délvidéki csapat idén 20 érmet nyert a Kárpát-medencei összmagyar diákbajnokság 13. teremdöntőin

Horgos

Horgoson a Domus Pacis közösségi és lelkigyakorlatos ház adott otthont a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség XXI. számú őrsvezetőképzésénék záró programjának.

Muzslya

Csík Mónika író, költő és Sándor Zoltán író, szerkesztő, volt a vendége a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad irodalmi estjének.

Szabadka

A Talentum Egyesület szervezésében Szabadkán a Gyermekszínházban immár ötödik alkalommal szervezték meg a Vajdasági Gyermek Szólótáncversenyt.

Ada

Adán pénteken és szombaton a Könyvtárnaptár című képzőművészeti pályázat díjkiosztó ünnepségével, a pályázatra beküldött gyermekrajzokból összeállított kiállítással, a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégszereplésével és slam poetry esttel ünnepelték meg a Szarvas Gábor Könyvtár napját.

Szabadka

A hétvégén immár harmadik alkalommal szervezték meg a Nyom-követés irodalomtudományi műhely-konferenciát Szabadkán.

Magyarkanizsa

A hagyományoknak megfelelően a pedagógusnapi Ünnepi Akadémián adták át az Év pedagógusa díjakat a község legkiemelkedőbb pedagógusainak

Szabadka

A felnőtt alkotókat megcélzó, III. Nemzetközi ex libris kiállítás megnyitójára szerdán este került sor a Szabadegyetem galériájában.

Belgrád

A koncertet a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke szervezte a magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum támogatásával.

Újvidék

Negyvenkét kárpát-medencei nyelvész jelentkezett az Egyetemi Nyelvészeti Napokra, amelyet most 25. alkalommal szervezett meg az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék.

Zenta

Az Éld az életed! Egyesület Életmód egy órában sorozatának legújabb eseményén Dosztán Tibor bácsföldvári hit- és nevelőtanár tartott ismeretterjesztő előadást pénteken este a Zentai Alkotóházban Család-e a család? címmel.

Torda

A budapesti Rákóczi Szövetség vajdasági partnerével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal ma kezdte meg Tordán kézbesíteni azoknak az elsősöknek az ösztöndíjat, akiket szüleik magyar tagozatra írattak.

Udvarnok

Szombaton Udvarnokon megtartották a 7. Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyt. A bánáti falu egyetlen magyar jellegű rendezvényén negyven általános iskolás gyerek lépett fel.

Péterréve

Ötödik alkalommal tartották meg a hétvégén a Délvidéki Sajó Sándor hazafias versmondóversenyt, amelyet ezúttal a nemrégiben felavatott péterrévei Nagycsaládos Házban szerveztek meg.

Kispiac

Ada

Felsőhegy

Újvidé

Oromhegyes

Kishegyes

Óbecse

Kishegyes

Kishegyes

Budapest

Martonos

Ada

Hajdújárás

Szabadka

Magyarkanizsa

Kishegyes

Magyarkanizsa

Kishegeys

Szabadka

Kilencedik alkalommal szervezte meg a szabadkai Caritas az idősek világnapjának megünneplését.

Újvidék

Guinness-rekordot kíséreltek megdönteni az újvidékiek a város főterén a fogyatékossággal élők megsegítésével foglalkozó Egy kupak a mosolyért elnevezésű humanitárius-környezetvédelmi szervezet akciójának köszönhetően.

Szabadka

Zenta

Topolya

Újvidák

Firigyháza

Firigyháza

Kishegyes

Temerin

Kishegyes

Bogaras

Palics

Ada

Kishegyes, Bácsfeketehegy

Magyarkanizsa

Oromhegyes

Magyarkanizsa

Bácsfeketehegy

Torontálvásárhely

Völgyes

Lukácsfalva

Ada

Tiszaszentmiklós

Erdély

Imádok kerékpározni, sokfelé jártam már két keréken. A Tour de Délvidék azonban mindeddig kimaradt az életemből, pedig évek óta rendszeresen várom az újabb útvonaltervet, de mégsem jelentkezem.

Topolya

Napraforgót gyűjt a madarak téli etetéséhez a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület

Eger

Vajdaságból a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikórusa és az óbecsei Botra Férfikórus Aranypáva Nagydíjban részesült.

Bácskossuthfalva

Bűvészelőadás, kézműves foglalkozások, palacsintaparti várta a bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládos Egyesület tagságát és valamennyi falubeli csemetét.

Óbecse

Tegnap délután az óbecsei uszodában Játék határok nélkül vetélkedőt szervezett az Óbecsei Ifjúsági Iroda.

Vajdaság települései

„Küldetésem van!” mottóval háromnapos, pedagógusoknak szentelt képzőkonferenciát tartanak Vajdaságban.

Szabadka

Az Interetno ünnepélyes megnyitójára ma 20 órakor kerül sor a Népkör MMK-ban

Szabadka

Idén is muzsikált az udvar Szabadkán. A komolyzenei koncertet a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület szervezte immár hetedik alkalommal a Városi Múzeum udvarában.

Bácsföldvár

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) az idén nyolcadik alkalommal szervezte meg Bácsföldváron a régi sportok, illetve népi játékok vajdasági olimpiáját.

Óbecse

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében Vajdaságban Óbecsén kezdték el az elsők között ünnepelni Szent István napját.

Kishegyes

Javában tart a kishegyesi Kátai-tanyán a 29. Szép Szó Vers- és Prózamondó Tábor.

Ada

Az Aranykapu Művelődési Egyesület szervezésében kedden délután tartották meg Adán az idei Nagyboldogasszonyi Aranykapu-vásárt.

Tiszaszentmiklós

A tiszaszentmiklósi kézművestáborban jártunk

Topolya

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár adott otthont a CoderClub táborának, vagyis a nyári programozóiskolának.

Zenta

Fennállásának 135. évfordulóját ünnepelte a Zentai Gazdakör

Szabadka

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület jövőre ünnepli fennállásának 120. évfordulóját.

Királyhalom, Ásotthalom

A Kerékpárral 7 határon át program keretében első alkalommal szervezett kerékpártúrát az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.

Temerin

A Legszebb konyhakertek határon átívelő program második kertszemléjét tartja a Temerini Kertbarátkör

Szabadka

Immár három éve végzik fáradhatatlanul munkájukat az Anima Szabadka Egyesület aktivistái, akik az elmúlt évek során nagyon sok kóbor állatnak találtak új otthont.

Felsőhegy, Zenta

A fiatalokat leginkább a korosztálybeli társaik tudják megszólítani – vallják az illetékesek. A fiatal önkéntesekre mindig nagy szükség van, azonban számuk egyre inkább fogy.

Szabadka

Huszonegyedik alkalommal is megkezdődött a Szabadkai Nyári Akadémia, a térség legnagyobb magyar nyelvű, nemzetközi pedagógusképzése.

Ludas

Tizenhatodik alkalommal Fokhagymafesztivál

Kevi

Jubileumi kenyérszentelő ünnepet tartottak Keviben. A falu legrangosabb rendezvényén megáldották a búzát és az új kenyeret. A felvonulás szervezője a helyi Móra István Művelődési Egyesület.

Topolya

Véget ért a huszonhetedik ÖKO-CAMP, melyet a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület szervez minden évben a Topolyai-tó partján.

Óbecse

Házat vett nemrégiben a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Óbecsén. A székház mellett lévő ingatlan helyén ifjúsági szállót, táborhelyet és új próbatermet is szeretnének kialakítani.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy változatos foglalkozásokat biztosítson tagjainak.

Orom

Az oromi Tájház udvarán immár hatodik alkalommal tartották meg a játék– és mesetábort, melynek fő célja a gyerekek kimozdítása a modern technika vívmányai elől.

Zenta

Műhelymunka. Közös alkotás, táborozás. Egy hely, ahol megfér együtt Csehov és Molnár Ferenc, ahol improvizációkkal, beszédgyakorlatokkal, tánc és zene segítségével születik meg valami egy hét alatt.

Szabadka

Fennállásának 25. évfordulójára, Sutus Áron személyében, új elnököt kapott a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

Kishegyes

Az egész héten át tartó Anna-napok rendezvénysorozat, mondhatni, a hétvégén kulminált. Szombaton délelőtt a labdarúgópályán hagyományos ételek főzőversenyére került sor, a Kecsketenyésztők Községi Egyesületének szervezésében.

Törökfalu

Topolya

Bácsfeketehegy

Nádaspatak

15 éves kimaradás után az Erzsébet Táborok keretein belül újból Nagytábort szervezett a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, amelyre nagy örömünkre 19 cserkész és 5 vezető érkezett a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségtől.

Óbecse

Ürményháza

Topolya

Adorján

Topolya

Hajdújárás

Kanizsamonostorí

Bácskossuthfalva

Kishegyes

Martonos

Muzslya

Kishegyes

Zenta

Újvidék

Szabadka

Országszerte megajándékozza a babákat a Vöröskereszt

Szabadka

Magyarkanizsa

Kishegyes

Topolya

Csaknem negyven éve működik a topolyai Csörgő citerazenekar – Számos elismeréssel és díjjal jutalmazták a munkásságukat – Az idén nekik ítélték a Bodor Anikó-díjat

Zombor

Interjú Dr. Karcher Erzsébettel

Kispiac

Finom illatok, hangulatos zene, ínycsiklandó ételek – ez volt Kispiacon a Nemzetek főzőversenye. Nyolcvan csapat nevezett idén. Az ételeket mesterszakácsok pontozták a verseny során.

Ada

Kispiac

Az érdeklődők több előadást is hallhatnak a csodatévő király életéről. Emellett szabadkai művészek történelmi festményeit is megtekinthetik. Gyermekrajz-kiállítással és filmvetítéssel is készültek a jelenlévőknek.

Magyarkanizsa

Amikor bejelentettük a cseriti-adománybolt vagy ahogy kitalálói nevezik, a cseriti-pont megnyitását, mindössze egyetlen polcon láttunk adományokat, a tegnapi megnyitóra viszont megtelt az üzlethelyiség polcokkal és adományokkal is.

Szabadka

Kukában kotorászó nincstelenek, padon alvó hajléktalanok és földön kéregető szegények mellett járunk el mindennap a városban. Újságíróként nem hunyhatok szemet e felett a jelenség felett. Egy órán át beszélgettem Molnár Stipan Péter hajléktalannal.

Palics

A Palics Magyar Művelődési Egyesület irodalmi szakosztálya szervezett adománygyűjtést a szegény körülmények között élő Kökény család részére a palicsi Vigadó teraszán.

Topolya

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat a fogyatékkal élő gyerekeknek és felnőtteknek nyújt szakszerű ellátást. A közelmúltban működési engedélyt is kapott, mely nagymértékében megkönnyíti a munkáját.

Krivaja

Tűzoltó rohamkocsit kapott a Krivaja Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A szlovéniai adománynak köszönve négy év után ismét van tűzoltó járműve a Topolya községbeli falunak.

Szabadka

Vasárnap este tartotta évadzáró gálaműsorát a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület a Jadran Színpadon.

Topolya

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében a hétvégén megtartották a hatodik Közép-bácskai Népművészeti Fesztivált.

Szabadka

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ számára véget ért egy újabb évad, melyet szombaton este egy vidám és pörgős hangulatú gálaműsorral zártak.

Topolya

Sihelnik József végzettsége természetvédelmi mérnök, a huszonhat éve létező topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület oszlopos tagja, főleg ornitológiával foglalkozik.

Óbecse

Nagy örömünkre szolgál, hogy Vajdaságban, azon belül Óbecsén mutathatjuk be a KÉSZ által kiadott Kárpát-medencei népénekgyűjteményt, amelybe a magyar nyelvterület öt régiója népénekeit gyűjtötték egy csokorba.

Szabadka

Május végén a makkhetesi helyi közösség területén megnyílt a Caritas Servis, amely kerékpárok javításával foglalkozik. Ric Gábor, a Caritas Szabadka igazgatója lapunknak elmondta, régi álmuk volt egy szociális vállalkozás beindítása.

Szabadka

Szabadka gazdagnak egyáltalán nem mondható zenei életében gyakran hosszú hetekig nem történik semmi, majd egyszer csak ugyanazon a napon két koncertet is rendeznek. Ez történt az elmúlt hétvégén is.

Zenta

Szép idő, több ezer vidám látogató és változatos játékhelyszínek jellemezték a vasárnap délután rendezett VIII. Mosolytenger Gyermekfesztivált.

Muzslya

Tegnap este meglepetés-tábortűzzel zárult a cserkészavató Muzslyán. Azt megelőzően a délutáni órákban szokásosan őrs összejövetelt tartottak, délelőtt pedig a gyermekek, ifjúság és családok szentmiséjén ejtették meg a cserkészek felvételét a csapatba.

Bajsa

A helyi közösség idén is kiosztotta elismeréseit a falu életében jelentős szerepet betöltő személyeknek, intézményeknek. A kitüntetettek közül faluplakettben részesült az 50 éves Testvériség-Egység Általános Iskola. Szoboravatót tartottak.

Bácsfeketehegy

Vasárnap véget ért a XIII. Bácsfeketehegyi Falunap és XIV. Bácsfeketehegyi Meggynapok rendezvénysorozat.

Palics

Tánc, színielőadás, népi énekek, citeraszó, kellemes hangulat. Csütörtök eset tartotta évadzáró ünnepségét a Palics Magyar Művelődési Egyesület.

Monostorszeg, Zombor

A Sombor nevet viselő búváregyesület (DPA Sombor) tagjai nem mindennapi akciót tartottak. A környezetvédelmi világnap alkalmából megtisztították a beledobált szeméttől a Bácskai Nagy-csatorna 14 kilométeres szakaszát.

Újvidék

72 éve alapították és 60 éve szüntették meg az újvidéki Egység Sportegyesületet.

Zenta

A zentai állatvédők a közelmúltban kutyabemutatókkal hálálták meg a kisiskolások törődését

Ilonafalva

Hatodik alkalommal rendezték meg Ilonafalván a Juhászok és mezőgazdasági termelők találkozóját

Szabadka

A szabadkai Életjel Kiadó és a Szabadkai Városi Múzeum szervezésében szombaton Kreatív kuckó nyílt a szabadkai városháza főbejárata melletti Ajándékbolt-galériában.

Óbecse, Ada, Zenta

Tegnap Óbecsén megkezdődött az V. Tudományok Útja elnevezésű, tudománynépszerűsítő rendezvénysorozat.

Mohol

Harminc denevér- és madárodút függesztettek ki a fákra, valamint egy 80 kilogramm kapacitású magvas etetőt helyeztek el Adán a rekreációs parkban a hétvégén a Zöldike természetvédelmi civil szervezet önkéntesei.

Horgos

Egész Vajdaságból és az anyaországból is érkeztek vendégek a Keresztény Értelmiségi Kör hagyományos Barátkozási Napjára.

Palics

Palics érdemes polgára kitüntetést kapott dr. Huszár Elvira karnagy és Milan Uzelac a palicsi Szent Orbán-napi ünnepségen

Óbecse

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében pénteken délután Óbecsén 21. alkalommal rendezték meg az általános iskolások Kőketánc énekes népi gyermekjáték- és néptáncvetélkedőjét.

Bácskossuthfalva

Az elmúlt hétvégén kedvükre hódoltak kedvenc szabadidős tevékenységeiknek a bácskossuthfalviak, valamint a környező települések és községek sportolói.

Újvidék

Intenzív tárgyalások és előkészítések után 2017-ben három helyszínen, Zágrábban, Újvidéken és Ljubljanában rendezi meg Pécs átfogó bemutatkozását a várost képviselő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Zenta

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének szervezésében Zentán kezdetét vette az a képzés, amelynek köszönhetően a jövőben tovább bővül a falugazdász hálózat, s az eddigi négy helyett tizenegyen tevékenykednek majd falugazdászként.

Győr

A Magyar Sportújságírók Szövetsége a múlt hét elején Győrben rendezte meg közgyűlését, amelyen a vajdasági és a kárpátaljai sportújságírók is a szövetség tagjaivá váltak.

Topolya

Topolya Község Múzeuma kilencedik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatban.

Zenta

Luther Márton 500 éve címmel tartotta meg filmvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadássorozatának záró részét szerda este a zentai Alkotóházban dr. Reisinger János neves budapesti irodalomtörténész.

Kishegyes

Kishegyesen lezajlott az óvodás színjátszók találkozója – Háromszáz gyermek lépett színpadra

Horgos

2017. május 13-án szombaton tartotta a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség az V. szövetségi Sportnapját Horgoson.

Óbecse

Az Ökobecse Polgári Egyesület az idén ötödik alkalommal szervez rendezvényt a Madarak és fák napja alkalmából.

Bácskossuthfalva, Juhász Bálterem

Bácskossuthfalva adott otthont a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület idei közgyűlésének

Bácsfeketehegy

Véget ért a diákszínjátszó-találkozó Bácsfeketehegyen – Palicsi a továbbjutó a magyarországi országos találkozóra

Oromhegyes

Szombaton és vasárnap falunapot és a kilencedik Pásztornapokat tartották meg Oromhegyesen, ahol a programok sokaságával tarkították a rendezvénysorozatot.

Torda

Horgászversennyel, a felújított sportöltöző és a tűzoltóotthon átadásával, szentmisével és művelődési műsorral kezdődött pénteken a falunap és a templombúcsú megünneplése a bánáti Tordán.

Ada

Adán bemutatták a zlatibori Čigota szakkórház gyerekeknek összeállított fogyókúrás programját

Szabadka

Ilyennek képzeljük a Fabula Rasa diákszínjátszóinak grundját is, mely kilenc évvel ezelőtt szintén üres volt, azóta pedig itt gyülekeznek a szabadkai fiatalok, hogy egyre izgalmasabb és nagyszabásúbb produkciókkal kápráztassák el a közönséget.

Bajsa

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre tegnap délelőtt tavaszi munkaakciót szervezett az Etnoházban.

Zentagunaras

A hagyományossá vált Fülemülék éjszakáját a Topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár hetedik alkalommal szervezte meg.

Orom

Szórakoztató előadással mutatkoztak be a szajáni amatőr színjátszók pénteken este Oromon.

Szabadka

Az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén a Vándordíjat az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói érdemelték ki

Zenta

A Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet az idén is megszervezte a már hagyományosnak nevezhető anyák napi műsorát Zentán.

Kúla

Pénteken este a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban, ahol bemutattuk legújabb kiadványainkat, valamint kisorsoltuk idei nyereményjátékunk ajándékait is.

Szabadka

Az egymást követő frontok, a nyárias és a télies hőmérsékletek szédítő váltakozása nemcsak az emberek szervezetét és egészségét teszi próbára, hanem minden élőlényét.

Szabadka

Igazi kézműves műhelyekben készítették el a szabadkai cserkészek az anyák napi meglepetéseket szombaton a református templom udvarában felállított standoknál. A játékokban és meglepetésekben gazdag családi napot ökumenikus istentisztelettel és közös vacsorával zárták.

Vajdaság területe

Jövőre, 2018. november 11-én lesz száz éve, hogy véget ért az első világháború. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány a Honvédelmi Minisztérium támogatásával a határon túli magyarok által lakott régiókban is igyekszik minél több emléket megmenteni

Zenta

A Szent Mór Iskolaközpont tanulói a II. Kosztolányi Cserediákprogram keretében jártak térségünkben

Vajdaság

Becse

Ada

Martonos

Vajdaság

Szabadka

Magyarkanizsa

Kishegyes

Muzslya

Szabadka

Csóka

Magyarkanizsa

Kishegyes

Mohol

Szabadka

Domus Pacis

Zenta

Muzslya

Zenta

Ma már bizony ritka alkalom, hogy egy egyházi közösség templomot építsen, az meg, hogy három építése is elkezdődjen egy pap szolgálati ideje alatt szinte elképzelhetetlen.

Magyarkanizsa

Kupuszina

Ada

Szikrázó napsütésben érkeztek a versenyzők a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében megrendezett XVII. Vajdasági Suliszínház Fesztivál második elődöntőjére, amelyet március 24-én az adai színházteremben tartottak meg.

Csóka

Csókán szombaton a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében Rákóczi Emléknapot tartottak dr. Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség elnökének a védnökségével.

Topolya

Szombaton Topolya Község Múzeuma adott otthont a Kiss Lajos Néprajzi Társaság egész napos rendezvényének, amelynek keretében közgyűlésre, könyvbemutatóra és díjkiosztóra is sor került.

Szabadka

Interjú Gyurkovics Hunor képzőművésszel, néprajzkutatóval

Újvidék, Európa Kollégium

Széchenyi István életművéről nyílt kiállítás kedd este Újvidéken, az Európa Kollégiumban.

Zenta

2012 óta március 21-én tartják a Down-szindróma nemzetközi napját. Ebből az alkalomból a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezte kedden délelőtt nyílt napot tartott.

Magyarkanizsa

Magyarkanizsán tegnap kiosztották az Aranytollas diák elnevezésű fogalmazásverseny legjobbjainak járó elismeréseket.

Topolya

Topolyán a Vöröskereszt községi szervezetének keretében már évek óta működik sikeresen elsősegélycsoport. Vezetőjüket, Tóth Bálintot, a szervezet önkéntesét kértük fel, hogy elemezze tavalyi tevékenységüket és vázolja fel idei terveiket.

Vajdaság

Ma van az erdők nemzetközi világnapja. Felmérések szerint egy 30 éves fa naponta 120 kilogramm szennyeződést szűr ki a levegőből, vagy egy év alatt akár két személy számára elegendő oxigént termel.

Zenta

Március 21-e nemcsak a tavasz első napja, hanem a bábszínjátszás világnapja is. A hétvégén a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének szervezésében Zentán megtartották a tizenharmadik Bábfesztivált.

Szabadka

Dr. Galgóczy Gábor nyugdíjas orvos, 1998 óta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagja, 2000 óta elnökségi tag, 2011 óta elnökhelyettes, a legutóbbi tisztújításon pedig társelnöknek választották.

Topolya

A hétvégén Topolyán a helybeli Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ székházában rendezték meg a nyelvújító Kazinczy Ferenc nevét viselő Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét.

Zenta

Júliusban az ausztriai Villach városában rendezik meg a tűzoltó-olimpiát, amelyen Szerbiát Zenta korpontos női tűzoltócsapata képviseli.

Muzslya

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület az idén is megszervezte a Petőfi a szívünkben (Petőfi és kortársai) elnevezésű szavalóversenyt

Újvidék

Erdély Lenke, tartományi képviselő asszony, frakcióvezető, a Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének elnöke köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy nekünk itt, most és holnap március mutatja a követendő utat.

Topolya, Művelődési ház

Nagy érdeklődés övezte az ökológiai sokszínűségről, az agrár és ipari fejlődés hatásairól, a környezetünkben élő egyes növény- és állatfajok kihalásának következményeiről tartott előadást a Topolyai Téli Esték rendezvénysorozatán kedden.

Temerin

A Szirmai Károly MME 2017. március 12-én, vasárnap este ünnepi műsort mutatott be a színházteremben a Nemzeti szabadság napja alkalmából.

Kárpát-medence

A Rákóczi Szövetség Március 15-i Diákutaztatási Programja keretében 101 középiskola pályázott sikerrel Kárpát-medencei utazási támogatásért.

Óbecse

Kisruhák, lábbelik, játékok, babakocsi, etetőszék – egyszóval minden volt szombaton az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben

Topolya, Művelődési ház

A Palicsi-tó ezer éve címmel megtartott előadás során a Művelődési Ház kiállítótermében arról hallhattak az érdeklődők, hogy vízépítési szempontból több homogén időszakot különböztetünk meg

Topolya

A Pécsi Tudományegyetem Galanthus Projekt 2020 elnevezésű nemzetközi kutatómunkájába topolyai diákok és az Arcus Környezetvédő Egyesület is bekapcsolódott.

Zombor, Bezdán

Forr a dal már- márciusban újrakezdtük- Tóth Péter műsora

Zenta

Március 4-én cserkész toborzó lett tartva Zentán a Thurzó Lajos Általános Iskolában.

Zenta

Finomabbnál finomabb barackos ételekből és italokból nyílt kiállítással, valamint színvonalas produkciókkal ünnepeltek együtt a Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok

Szabadka

Vállalkozói-felsőoktatási kerekasztalt szervezett 2017. március 2-án Szabadkán a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával közösen

Zenta

Holnap, szombaton 10 órától a zentai Thurzó Lajos-iskola udvarában cserkésztoborzást szervez a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség.

Bácsfeketehegy

Újraalakult a helyi színtársulat – A bácsfeketehegyiek szeretnék visszakapni a színháztermüket

Újvidék

Többnyelvű tábla – Karrierirodát indít a Vajdasági Magyar Diákszövetség

Fölsőhegy

Fölsőhegyen évtizedekre visszanyúló hagyománya van a télbúcsúztató farsangi felvonulásnak.

Temerin

Ludas

Tóthfalu

Mohol

Muzslya

Szabadka

Topolya

A fórum elsődleges célja a mangalicatenyésztés magyarországi és vajdasági gyakorlatának bemutatásával a tapasztalatok megismerése és azok kicserélése irányul

Zenta

Szabadka

Muzslya

Ada

Kishegyes

Magyarkanizsa

Újvidék

Újvidék

Kishegyes

Ada

Ada, Mohol

Topolya

Zenta

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárai által alapított InGenium Alapítvány a múlt hét végén tartotta meg a zentai Royal Hotelben az idei jótékonysági bálját

Szabadka, Népkör Magyar Művelődési Központ

Vőfélybált tartottak a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Az eseményre Vajdaság több településéről és Magyarországról is érkeztek ceremóniamesterek.

Zenta

A Vajdaságban 2017. január 14-én szervezték meg a Magyar Kultúra Napja központi rendezvényét Zentán.

Szabadka

Vajdasági Magyar Művészeti Díjat vehetett át munkásságáért Horváth Emma, az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör elnöke

Budapest

A Példakép Alapítvány tavaly a határon túli fiatal magyar vállalkozók között kereste a példaképeket

Ludas

A természetbarátok lékvágással óvják a Ludasi-tó élővilágát

Belgrád

Ünnepi megemlékezéseket tartanak Magyarországon és világszerte a magyar kultúra napja alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet szervezésében.

Ludas

Snapliztak, heteseztek, majd filkóztak napokon keresztül a 13. ludasi kártyaverseny résztvevői.

Péterréve

Pillepalackok értékesített kupakjaiból lett speciális számítógépe egy péterrévei vak kisfiúnak.

Bácskossuthfalva

Széles körű összefogásnak köszönhetően indult be hétfőn Bácskossuthfalván a nappali melegedő.

Óbecse

A Than műhely és Than emléktábor a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg 2017. januárjától májusáig.

Muzslya

Az iskolakezdést megelőző héten — a gyerekek nagy örömére — Muzslyán az idén is megrendezték a hagyományos téli oratóriumot

Temerin

Kishegyes

A téli szünidőt sok gyerek a számítógép előtt tölti. A Nők Kishegyesi Fóruma ez ellen szeretett volna tenni, amikor megszervezték a szünidei programsorozatot a székházukban.

Topolya

Huszonhat éves fennállása óta a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület változó sikerességgel, mégis kitartóan működik.

Óbecse

Az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület már évek óta újrahasznosított anyagokból épít madáretetőket, hogy segítsen az állatokon.

Kárpát-medence

A Kárpát-medence magyarok lakta vidékein élő ötszáz önkéntes részvételével mindenki számára hozzáférhető hangos biblia készült

Szabadka

Az Anima Állatvédő Egyesület kezdeményezi a petárdahasználat korlátozását

Csantavér, Tornyos

Csapatunk január 5-e és 8-a között, kihasználva a téli szünet adta lehetőségeket, téli programot szervezett tagjai számára.

Magyarkanizsa

Szakmai tanácskozással zárult az a Képesség- és személyiségfejlesztés elnevezésű program, amelyet a projekt hordozója, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ a NIS Szerbiai Kőolajipari Részvénytársaság pályázati támogatásából valósított meg.

Topolya

Topolya központjában már csaknem harminc éve rendszeresen használt erdeifülesbagoly-telelőhely található, melyet egyre nagyobb érdeklődés övez.

Zenta, Művelődési Ház

Háromnapos intenzív próbafolyamatot követően vasárnap este a zentai Művelődési Házban tartott műhelybemutató koncertet a Vajdasági Nagyzenekar Brasnyó Antal vezetésével és Csizmadia Anna vendégszereplésével.

Zenta

Szentmihály

A bánáti Szentmihályon a nagy hideg ellenére, a hétvégén megtartották a galambászok és kisállattenyésztők hagyományos év elejei kiállítását és börzéjét.

Szabadka

A Szabadka melletti külső helyszíneket is figyelembe véve – Újvidék, Nagybecskerek és Zenta – mintegy 200 pedagógus jelentkezett a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett Téli Egyetem nevű akkreditált képzéssorozatra.

Zenta

Sokrétű természettudományi és képzőművészeti foglalkozások, kiváló hangulatú kísérőprogramok és életre szóló barátságok jellemezték az idei Bolyai Téli Tábort

Magyarkanizsa

Mázlistának nevezhetjük-e azt, aki gondozásra szorul, elveszítette a hozzá legközelebb állókat, kinevetik a lányok vagy nem fogadja be a társadalom, mert más mint az átlagember, fogyatékkal él? Már hogyne volna mázlista!

Szenttamás

Orom

Szabadka

Zenta

Kishegyes

Szabadka

Szentmihály

Szabadka

Interjú Dobai István atyával

Hertelendifalva

Kishegyes

Zombor

Óbecse

Zenta

Magyarkanizsa

Óbecse

Muzslya

Interjú Kalapis Stojan atyával (a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke, és az Emmausz Kollégium igazgatója)

Zenta

Bácsfeketehegy

Magyarkanizsa

Horgos mellett, Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) adventi lelkinapot szervezett a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban, november 26-án.

Újvidék

Az EUTEKA és a TACSO szervezésében november 24-én az Újvidéki Egyetem Rektorátusának olvasótermében EU-s alapok – projektek és partnerség címmel egynapos képzést tartottak a könyvtárak, a civil szervezetek és a helyi médiák képviselői számára.

Zenta

A Zentai Fogyasztóvédelmi Központ a hétvégén ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját.

Tornyos

Négy évtizedes néprajzi gyűjtőmunka eredménye egy helyen

Doroszló

Bemutatkozó estet tartottak a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben a szenttamási Gion Nándor Emlékház munkatársai.

Nagybecskerek

Nagybecskereken, a Szathmáry Karolina Kollégiumban tartották meg ma 16. alkalommal a Délvidéki Háló találkozót

Szabadka

Családi történeteken és szubjektív beszámolókon keresztül ismerkedtek meg a háromfős középiskolás csapatok 1956 eseményeivel.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat az idén is megszervezte a Mindent értük, semmit helyettük elnevezésű alkotótáborát.

Zenta

Kedden este a Zentai Alkotóházban Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus tartott ismeretterjesztő előadást Megszentelt emlékeink címmel az Éld az életed Egyesület által szervezett Életmód egy órában sorozat keretein belül.

Topolya

Milyen igényeik vannak a nagycsaládosoknak? Milyen problémákkal találják magukat szemben? Milyen jogi és szociális helyzetben vannak? Milyen segítségre számíthatnak Szerbiában? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ Topolyán a Nagycsaládok Szerbiában elnevezésű konferencián

Törökbecse

A Törökbecsétől keletre elterülő Sóskopó Speciális Természeti Rezervátum látogatóközpontjánál a törökbecsei vadászegyesület szervezésében idén is megtartották az egyre népszerűbb Darufesztivált.

Ada

A múlt év végén kezdte meg működését Adán és Törökfaluban a települési értéktárbizottság a Vajdasági Magyar Értéktár keretében.

Újvidék

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, így a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia is idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

Baja

A bajai székhelyű Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége szervezésében november 12-én tartották meg a Civilek XV. Határ Menti találkozóját

Ada

A márciustól októberig tartó versenyidény során a ligaküzdelmekben, az országos bajnokságon és a világkupán is jól szerepeltek az Ada Aeroklub repülőmodellezői

Bácsfeketehegy

Szombaton délelőtt gyerekekkel és fiatalokkal telt meg a bácsfeketehegyi (feketicsi) Kultúrotthon. A Feketics Művelődési Egyesület és a Bácsfeketehegyi Asztaliteniszklub szervezésében asztalitenisz bajnokságra került sor.

Tiszakálmánfalva

Az idén tízéves az általános iskolás tanulók zenés-énekes vetélkedője. A rendezvényt a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében szombaton tartották meg a helyi Katolikus Kör épületében.

USA

Ha az ember nyitott szemmel jár-kel a világban, nem fél a kihívásoktól, és egy nagy adag bátorsággal is fel van vértezve, előbb-utóbb megtalálják a lehetőségek.

Udvarnok

Szombaton tartották meg Udvarnokon a VI. Szűcs Imre Gyermekversmondó versenyt.

Szabadka

Az Észak–bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében szombaton 21. alkalommal szervezték meg a hagyományos Kárpát–medencei honismereti versenyt

Magyarkanizsa

A községbeli oktatási és nevelési intézmények dolgozói a Művészetek Háza színháztermében lélekemelő műsor keretében ünnepelték meg november 8-át, a pedagógusok napját.

Szabadka

A közelmúltban jelent meg mgr. Hulló István biológusnak, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójának a legújabb kötete Palics madárvilága címmel. Ennek kapcsán madármegfigyelésről és -kutatásról

Zenta

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 — A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve elnevezésű programja keretében Zentán is bemutatkoztak

Muzslya

A jószágtartás hagyományainak a felelevenítése mellett a kis, falusi közösségek termékeinek bemutatására is alkalmat adott a muzslyai Pásztornap.

Doroszló

A doroszlói Szent Imre herceg nevét viselő 1754-ben épült katolikus templom napja, a templombúcsú alkalmából szombaton Verebélyi Árpád, Doroszló és Gombos plébánosa ünnepi szentmisét celebrált

Martonos

Magyarkanizsa község egyik legrégebb óta létező önkéntes tűzoltó egyesülete, a martonosi fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte szombaton egész napos programsorozattal.

Újvidék

Még a fénykép sem fekete-fehér: Megannyi árnyalata van. Az emberi sorsoknak, történeteknek, a való világnak, világunknak – még inkább.

Szeged

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület közös szervezésében immár nyolcadik alkalommal került sor a Görgey Artúr Történelemversenyre, melynek témája az idén a lengyel–magyar kapcsolatok voltak.

Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

Eredményes, műhelymunkával és záradékok megfogalmazásával gazdagított, megbeszélést szervezett a Keresztény Értelmiségi Kör a Vajdaságban működő vallási, egyházi, társadalmi kérdésekkel is foglalkozó civil szervezetek, egyesületek, tömörülések részvételével.

Bácskertes

Szombaton Bácskertesen (Kupuszinán) tartották a Fúvós Zenekarok X. Nemzetközi Fesztiválját.

Vajdaság

Pancsova

Törökbecse, Hotel Tiski Cvet (Tiszavirág)

2016. szeptember 30. és október 2. között 70 délvidéki és magyarországi középiskolás számára szervez vezetőképzőt a Rákóczi Szövetség Törökbecsén.

Újvidék

Zenta

Zenta

Zenta

Szabadka

Óbecse

Magyarkanizsa, Ilonafalu

Bácsfeketehegy

Ada

Vajdaság

Magyarkanizsa

Kúla

Temerin

Feketetó

Szabadka

Erzsébetlak

Mohol

A hétvégén Moholon, a Tisza-parti kiserdőben húsz helybeli óvodásnak tartottak ismeretterjesztő foglalkozást a madarak gondozásáról és védelméről a Zöldike természetvédelmi civil szervezet aktivistái.

Topolya, Művelődési ház

Az elmúlt hétvégén a topolyai mozi előcsarnokában zajlott a II. baba-, gyerekruha- és játékbörze.

Bácsfeketehegy

Tanulmányi hétvégét és közgyűlést tartott a Vajdasági Pax Romana – Márton Áronról szóló vándorkiállítás nyílt Bácsfeketehegyen

Zenta

Pár hónappal ezelőtt a zentai egészségház és az önkormányzat képviselői a laikus újraélesztésre szolgáló automata külső defibrillátort helyeztek el a város piacterén.

Zenta

Az idén is több százan vettek részt a Zenta főterén megtartott autómentes napon.

Topolya

Számos művelődési, sport- és szórakoztató tartalom várta az érdeklődőket a szeptember 9-e és 18-a között zajló községnapi rendezvénysorozat keretében Topolyán és a környező településeken.

Szabadka, Városi Könyvtár

Az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör kedden este vendégül látta a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületét.

Versec

Harmadik osztályba jártam, amikor Vajdaságról tanultam. Vastag kartonpapírt kellett vinnünk az iskolába, arra rajzoltuk tartományunk térképét.

Csóka

Csókán a hétvégén az Orpheus Művelődési Egyesület In vino veritas címmel rendezte meg hagyományos kórustalálkozóját.

Magyarkanizsa

Szeptember 17-étől 22-éig Magyarkanizsa is bekapcsolódik abba a rendezvénysorozatba, amelynek célja felhívni a figyelmet a környezettudatos életmód és az autómentes közlekedés előnyeire.

Vajdaság

Dr. Silling Léda néprajzkutató, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa. Egyebek mellett kutatási területéről, valamint a népi műemlékvédelem keserédes feladatairól mesélt nekünk.

Torontálvásárhely

Szeptember 24-én és 25-én rendezik meg Torontálvásárhelyen a sorrendben 21. VIVE magyarnóta- és csárdásfesztivált.

Doroszló

Két nap alatt, szeptember 7-én és 8-án csaknem 10 000 hívő járt a doroszlói Szentkúton Kisboldogasszony ünnepén.

Szabadka

Telt ház előtt léptek fel budapesti kántorok a szabadkai városházán szerdán este, a koncert végén a közönség állva tapsolt.

Muzslya

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség és a muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesülete közös szervezésében a magyarországi, október másodikai kvótareferendumról szerveztek estet

Pacsér, Bihartorda, Tiszaalpár, Aranyostorda, Újszentes

Tordának hét testvértelepülése van Vajdaságban, Magyarországon és Romániában, amelyekkel szoros kapcsolatokat tart fenn.

Kishegyes

Interjú Dr. Szőke Anna óvódapedagógus, néprajzkutatóval.

Szabadka

Vajdasági protestáns kataszter címmel jelent meg a MILKO Egyesület legújabb, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó kiadványa Tómó Margaréta szerkesztésében.

Királyhalom

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében kedd este Királyhalmon Bencze Izabella magyarországi jogász tartott előadást a migrációról.

Toplya, Múzeum

Immár tizedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok konferenciáját, amelyre az idén is, csakúgy mint tavaly, Topolya Község Múzeumában került sor.

Nyékinca

A bensőséges, csupán a lelkünk mélyén átélt pillanataink, érzéseink, kimondatlan szavaink lehetnének a tanúi mindannak, amit éreztünk azon a forró vasárnapon Szerémségben, Nyékincán

Feketics

Pénteken kezdődött és vasárnap ért véget a 45. Bácsfeketehegyi Szüreti Napok rendezvénysorozat és a 15. Bácsfeketehegyi Szőlész- és Borásztalálkozó.

Magyarkanizsa

Kötetlen beszélgetéssel ért véget szombaton délelőtt a 64. Kanizsai Írótábor Magyarkanizsán.

Topolya

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat több mint ötvenéves múltra tekint vissza, és a csapatnak jelenleg mintegy 50–60 tagja van. Ez a szám folyamatosan változik. A minap Huber Csabával, a csapat parancsnokával beszélgettünk cserkészetről, illetve a csapathoz köthető aktualitásokról.

Topolya

A jelenleg 39 tagot, szklerózis multiplexben megbetegedett egyént tömörítő Kis Bácska elnevezésű humanitárius civil szervezetnél tett hivatalos látogatást dr. Nenad Ivanišević, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára

Újvidék

Ma kellett volna lezajlania a főtárgyalásnak az újvidéki Felső Bíróságon a Jogtudományi Kar ügyében. Mint ahogyan arról már többször is írtunk, a Vajdasági Magyar Diákszövetség a magyarul történő felvételizési lehetőségért harcolt hónapok óta.

Bácskossuthfalva

A bácskossuthfalvi szüreti napoknak nagy hagyománya van, és igen népszerű rendezvény a helyiek körében.

Zenta

Szombaton táltosdobok és táltosénekekből felszabaduló energiával volt tele a Zenta szélén lévő Lovas-tanya udvara, ugyanis itt rendezték meg Délvidék első dobos találkozóját.

Padé

Szerdán Padén az Önkéntes Tűzoltó-egyesület épületében az 1991 óta Svájcban élő, padéi származású Bárdos György tűzoltó átadta az általa Oberbipp településen gyűjtött tűzoltó-ruházati felszerelést.

Bácsföldvár

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) védőszentjének, Szent Ágostonnak szentelt ünnepet az idén Bácsföldváron tartották augusztus 27-én, Szent Mónika napján. A Skaldilis terem mintegy száz érdeklődőt fogadott be és adott otthont a rendezvénynek.

Szabadka

Az idei Interetno utolsó napján a Sétaerdőtől az Etnopolisig, azaz a városközpontba tartó útvonalon vonultak fel a résztvevők, majd a táncszínpadon Bunford Tivadar, a szabadkai képviselő-testület elnöke zárta le a fesztivált:

Horgos

Bartók Béla Horgoson címmel szombaton emlékműsort tartottak

Nosza, Róka-tanya

Romániából, Magyarországról és Vajdaság számos településéről érkeztek civil szervezetek tagjai a Ludasi-tó partján található Róka tanyára. A kétnapos Civil piknik célja a barátkozás, kapcsolatépítés és a tapasztalatcsere volt.

Zenta

Kedden Zentán jártak a szentendrei Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület tagjai.

Egy ökumenikus segélyszervezetnek ajánlotta fel Ladik Katalin vajdasági származású, Budapesten élő költő, performanszművész

Szabadka

A nyári évszakhoz képest igencsak hűvös és esős időjárás kihatott az Interetno fesztiválra is, legalábbis, ami a megnyitót illeti.

Zenta

Zentán tartotta meg hagyományos őszi tanácskozását a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület

Szabadka

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium (Újvidék, 2001, www.vmtdk.edu.rs) és a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar együttműködésének keretében megszervezett kari VMTDK-házikonferencián

Székelykevén borászati szemináriumot tartottak, Kevevárán körzeti szavalóversenyt, illetve az idei Dél-bánáti Szemle előtanácskozását, Hertelendyfalván pedig székely kaput állítottak.

Zenta

Újvidék

Zombor

Nyugat-Bácska magyarsága az ünnep előtt egy nappal, augusztus 19-én tartotta meg a Szent István-napi kenyérszentelő központi ünnepségét Zomborban

A szabadkai Pásztor Noémi huszonkét évesen nyerte meg a magyarországi Miss Grand Hungary szépségversenyt.

Zenta, Zentai Alkotóház

Különleges megnyitónak adott helyet augusztus 18-án, 18 órától az zentai Alkotóház.

Vajdaság

Október másodikára tűzték ki a magyarországi országos népszavazást a migránsok kötelező betelepítése ellen.

Ludas

Tizenkilencedik alkalommal ünnepeltek falunapot és tizenötödik alkalommal szerveztek Fokhagymafesztivált a Szabadka melletti Ludason.

Kishegyes

,,Néhány évvel ezelőtt odapötyögtem egy Szép Szó Tábor sajtóanyaga alá, hogy ,,Szép Szó. Egy biztos hely”. Mert azt gondoltam, és ma is úgy érzem, hogy az. Egy hely, ahol megállhatunk.

Zenta

Fergeteges latin- és reggae zenével kezdődött pénteken a zentaiak „hazaváró” fesztiválja.

Szabadka

Szabadkán ma sport-, kulturális és szórakoztató programokkal várják a fiatal generációt

Topolya

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat immár tizenhárom éve működteti napközijét, amelybe felnőttek és gyermekek egyaránt járnak az év tizenegy hónapjában.

Topolya, Kiskunmajsa, Jászberény

Az elmúlt héten, augusztus 1-jétől 7-éig a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ képviselői, elsősorban a Cirkalom, a Kaláris, a Tulipán csoportok, a Csörgő és a Csalóka zenekar tagjai, a kiskunmajsai Jonathermál Gyógy- és Élményfürdőben üdültek

Doroszló

Augusztus 7- én új helyszínen, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület udvarában tartották az idei Nyári Napok zárórendezvényét.

Szabadka

A Szabadkai Városi Könyvtárban Dormán László fotóművész, publicista tartott előadást a jazzről

Kishegyes, Kátai tanya

Idén is a kishegyesi Kátai-tanyán tartják a rangos vers- és prózamondó tábort

Kevi

Kevi néhány száz lelket számláló lakossága számára a családi ünnepeken kívül az augusztusi Kenyérszentelő az év legnagyobb ünnepe

Szabadka

Huszadik alkalommal is megkezdődött a Szabadkai Nyári Akadémia, környékünk legnagyobb magyar nyelvű, nemzetközi szintű pedagógusképzése.

Aracs

A tordai Aracs Hagyományápoló Társaság immár tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az aracsi pusztatemplom emlékünnepét.

Péterréve

Hétfőn kezdődött és ma este gálaműsorral ér véget a péterrévei Tücsök tábor.

Szabadka

A jazzről szólt a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub, valamint az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör közös műsora csütörtökön Szabadkán a Városi Könyvtárban.

Temerin, Tekia

Ritka évfordulót jegyez idén Tekia, ahol az 1716-os péterváradi csata emlékére minden év augusztus 5-én, Havas Boldogasszony napján búcsút tartanak.

Jelentős tevékenységéért a Vajdasági Magyar Diákszövetség kiérdemelte a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Nívódíjat.

A Délvidék lesz az idei díszvendége Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Kurultajnak

Topolya, Művelődési ház

Az Origo Open Festen idén először művésztelepet is szerveztek a fiatal topolyai kötődésű művészek számára.

Temerin, Tekia

Az idén emlékezünk a 1716-os péterváradi csata 300. évfordulójára. A nagy múltú tekiai Mária-kegyhely a Havas Boldogasszony-templom búcsúja – a péterváradi csata emléknapján – mindig is fontos szerep jutott

Évről évre községről községre figyelemmel kísérhetjük őket, kacagunk a poénjaikon, tapsolunk nekik, és közben sejtjük, micsoda erőfeszítés rejlik emögött

Szarvas

Délvidék labdarúgó-válogatottja 3:1-re legyőzte Székelyföldet a nem szuverén államok számára kiírt vb-selejtező elődöntőjében Szarvason

Szabadka, Ivan Sarić Műszaki Iskola

Augusztus 8-a és 12-e között rendezi meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete az idei, sorrendben huszadik Szabadkai Nyári Akadémiát

Horgos melletti Túrú tanya

A néptánc kiváló alkalom arra, hogy a mozgásban, a kultúrában mély gyökeret eresszünk

Zentagunaras

Padé

Magyarkanizsa

Zenta

Pancsova

Muzslya

Magyarkanizsa

Zenta

Horgos

Újvidék

Újvidék

Pacsér

Szabadka

Magyarkanizsa

Vajdaság

Bajsa

Zenta

Bácskossuthfalva

Kishegyes

Csonoplya

Szabadka

Kishegyes

Csapatmunka, tanulás, kerekasztalbeszélgetések – ezek jellemezték a mai napot a Vajdasági Szabadegyetemen. A kishegyesi Kátai tanya nyitott amfiteátrumában Gulyás Gergely, a magyar Országgyűlés törvényalkotásáért felelős alelnöke, Tonk Emil üzleti szaktanácsadó és Fenyő Iván színész tartott előadást.

Szabadka

A szabadkai Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskolában az idei tanévben is több mint 100 diák fejlesztette képességeit a hétvégi foglalkozásokon

Etyek

Bevallom, nem tudtam, hogy hol van Etyek. Fel kellett „ütnöm” a Google térképet, hogy megnézzem, hogyan tudok Újvidékről oda eljutni. Kiderült, hogy roppant egyszerűen.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület szerdán egész napos kirándulást szervezett az egyesület munkájában részt vevő gyerekek számára.

Ilonafalva

A Magyarkanizsa Község Agráruniója keretében működő Kapitány-réti Juhászok Egyesülete, valamint a Mezőgazdászok Egyesülete és Gazdakör június 16-án ötödik alkalommal rendezte meg a juhászok és mezőgazdasági termelők találkozóját az ilonafalui (Vojvoda Zimonjić) futballpályán.

Zenta

A stressz, illetve a stresszoldás képezte a központi témáját a zentai Tiszapart–Alvég helyi közösség épületében szombaton megtartott stresszoldó napnak, amelyet a hetedik alakommal megszervezett Életmód-konferencia keretében hívott életre a helyi Éld az életed! Egyesület.

Bácsfeketehegy

A 20. század végén megtapasztalt hanyatlást követően ma ismét népszerű a borászat Bácsfeketehegyen. Már a falu újratelepítésekor szőlővesszőket is hoztak magukkal az érkezők.

Zenta

Szabadka, Városi Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum rendkívüli történelmi emléktárgygyűjteményének egyedülálló darabjait láthatják a szabadkai múzeumlátogatók a mártír miniszterelnök születésének 120. évfordulója

Gunaras

Gunaras egy kis közösség, ennek ellenére pezsgő civil élet folyik a faluban. Az aktív és sikeres civil kezdeményezések közé tartozik a József Attila Művelődési Egyesület keretén belül működő Kéknefelejcs Kézimunkacsoport is.

Topolya

Az eddigi négy év hagyományaihoz híven a topolyai Tájházban tervezték megtartani az idei nyár köszöntőjét, a Szent Iván-napi hagyományok felelevenítésével.

Töröktopolya

Újabb örömhír a Keresztény Értelmiségi Körből: Töröktopolyán is megalakult a Helyi Csoport.

Zenta

A legünnepélyesebb pillanatához érkezett a zentai Tiszavirág Fesztivál, amelynek keretében tegnap este tartották meg a hagyományos hajós fáklyás felvonulást

Bajsa

Topolya község területén az 1950-es évek elején Bajsán alapították meg a Véradók Klubját, amihez hamarosan csatlakozott maga Topolya is, és jelenleg mintegy 2500 aktív véradó van a községben.

Horgos melleti Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) hagyományos Barátkozási napját június 11-én tartotta meg a Horgos melletti Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos és közösségi házban.

Zenta

Tegnap délután és este zajlott a Zentai Alkotóházban a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok vajdasági záróeseménye, melynek első része, a könyvheti zsibongó, könyvturkáló és könyvvásár az Alkotóház udvarában és a VMMI oszlopcsarnokában elsősorban a legfiatalabbakat szólította meg.

Mohol

A Csobolyó Művelődési Egyesület vasárnap Moholon a színházteremben tartotta meg évadzáró ünnepségét, amelyen az egyesületből fellépett a Pitypang tánccsoport, Pajor Tímea népdalénekes és a tamburások, valamint az adai Vadvirág Hagyományápoló Körből a Bodros tamburazenekar.

Kishegyes

Két új akcióval rukkolt elő a Nők Kishegyesi Fóruma – A sikerükre való tekintettel mindkét kezdeményezésből hagyományt akarnak teremteni

Szabadka

Sokrétű munkásságáért, kiemelkedően eredményes tehetséggondozó tevékenységéért részesült elismerésben a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács

Interjú Ágyas Sándorral a Házi Tanítói Szolgálat vezetőjével.

Torda

A Durindó és a Gyöngyösbokréta lobogójának átadásával lezárult az idei néptáncos rendezvény

Zenta, Népkert

Százötven játékhelyszín várta a gyerekeket a Mosolytenger Gyermekfesztiválon ma délután, a zentai Népkertben

Szabadka, Ivan Sarić Műszaki Iskola

Jubileumi évzáró ünnepséget tartott tegnap, csütörtökön az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusegyesület szakosztályaként működő Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola Szabadkán

Topolya

Szerdán benépesült a város főtere, ahol a gyerekek trambulinozhattak, gumivárban ugrálhattak, a helyi intézmények és civil szervezetek jóvoltából pedig tizenegy sátorban különböző szórakoztató és oktató jellegű foglalkozásokon vehettek részt.

Zenta

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában is nagy sikerrel mutatkozott be a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet nemrég

Zenta

Az elkövetkezőkben az összes, az egyesület alapokmányát elfogadó nyugdíjas tagja lehet a Zenta Községi Rokkantnyugdíjasok Egyesületének.

Topolya melletti Truzsinszki-tanya

A Topolya melletti Truzsinszki-tanyán, az őshonos állatok farmján az elmúlt hétvégén tizedik alkalommal tartották meg a szarvasmarha-tenyésztők napját.

Belgrád

Padé

Szoboravatással és a Közegellenállás riportpályázat eredményhirdetésével egészült ki a Keszég Károly újságíró tiszteletére megtartott megemlékezés Padén.

Ada

Az adai Fitlife Aerobik Sportegyesület szombaton Adán, a Cseh Károly Általános Iskola tornatermében harmadik alkalommal rendezett nagy sikerrel fittnapot

Zenta

Író, költő, újságíró és utazó – így mutatta be Sinkovits Pétert Sándor Zoltán, a Sikoly folyóirat főszerkesztője szombaton este a Vajdasági Magyar Művelődési Egyesület csarnokában.

Újvidék

Az újvidéki Híd Kör Egyesület által szervezett KultúrPass rendezvénysorozat keretében a székvárosba látogatott a debreceni Alföld folyóirat

Magyarittabé

Többévi kihagyás után a hétvégén újra volt csigatészta-készítő verseny Magyarittabén.

Az egész Kárpát-medencében érnek el kiemelkedő sikereket Kanalas Zsófia, a Szabadkai Zeneiskola népzenei tanszak tanárának növendékei.

Szabadka

Kiállításokkal, koncertekkel, játszóházakkal, műhelymunkákkal ünnepelték Szabadkán a Múzeumok Éjszakáját.

Óbecse

A hétvégén sikeresen lezajlott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett XX. Kőketánc énekes népi játék és néptánc vetélkedő

Muzslya

A muzslyai plébánia keretében működő Don Bosco Családok Egyesülete szervezésében tartottak szombaton második alkalommal családfesztivált.

Grünwald

„A magyarok nyilaitól ments meg minket, Uram!” Jól szerepeltek az adai lovas íjászok a lengyelországi Grünwaldban megtartott tornán

Szabadka

Nagy érdeklődést kiváltó, különleges előadást tartott a Keresztény Értelmiségi Kör Szabadkai Helyi Csoportja. Deák Magdaléna, nyugalmazott tanár, a KÉK oszlopos tagja, Az Amerikai Egyesült Államok Mária kegyhelye címmel tartott élménybeszámolót

Bácskossuthfalva

A falu betelepítésének 230. évfordulóját ünneplik Bácskossuthfalván. A program május 20-án, pénteken nyilvános koronglövőedzéssel kezdődött, szombaton a Rekreációs Központban teketornát, az iskolaudvarban kispályás focitornát tartottak.

Lajkó Félix az egyik legjelentősebb amerikai nemzetközi dalszerző versenyen, az International Songwriting Competition pályázatán második díjat nyert A madárnak című videóval.

Zenta

Az európai és a szerbiai polgárság viszonya az Unióhoz és annak intézményeihez címmel tartottak műhelymunkát szombat délelőtt Zentán.

Muzslya

Pénteken, május 13-án Muzslyán szervezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a XVI. Vajdasági Suliszínház Fesztivál bánsági elődöntőjét.

Újvidék

A Szórakoztató szóra késztető anyanyelv-ápolási program célja a magyar nyelv ápolása, sikerélmény biztosítása a fellépés alkalmával

Újvidék

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban a hétvégén megtartották a XIV. GENIUS konferenciát

Zenta

Annak ellenére, hogy az idén mindössze tíz előadó, illetve zenekar vett részt az Énekelt Versek 21. Zentai Fesztiváljának a versenyprogramjában, a megmérettetés zsűrijének ezúttal sem volt könnyű dolga

Szabadka

Vasárnap délután Szabadkán, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben nagyszámú érdeklődő előtt bemutatták Gyurkovics Hunor Bölcsőtől fejfáig című helytörténeti gyűjteményét.

Torda

Falunap és templombúcsú volt a hétvégén a bánáti Tordán, amely újratelepítésének a 240. évfordulóját ünnepli az idén.

Zenta

Kiváló hangulatú interaktív gyermekkoncerttel lepte meg a zentai óvodásokat ma délelőtt a helyi Művelődési Házban Korhecz Imola és a Cimbora Együttes

Temerin

Százharmincöt évvel ezelőtt ezen a napon született Kováts Antal, temerini költő, tanító, a község múltjának, néphagyományainak krónikása.

"A Világ Magyarságáért" művészeti és közéleti elismerést ítélte oda az Udvari Kamaraszínháznak

Doroszló

Szent Flórián a tűzoltók védőszentje, emléknapja május negyedikére esik. Az önkéntes tűzoltó testületekben rendszerint megemlékeznek erről a napról

Zenta

Hétfőn este a Zentai Alkotóházban a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös szervezésében egy Újvidéknek mint művészettörténeti metaforának szentelt programnak lehettünk részesei

Törökkanizsa

Szombaton nagy érdeklődés mellett tartották meg Törökkanizsa központjában a VIII. Észak-bánáti Néptánctalálkozót, amelyen a hazai tánccsoportok mellett fellépők érkeztek Magyarországról

Topolya

A Vöröskereszt nemzetközi napján, május 8-án veszi kezdetét a Vöröskereszt hete elnevezésű alkalmi eseménysorozat

Temerin

Ma tartják a kóstolóval egybekötött VII. Vajdasági és a XVII. Temerini Pálinkaverseny eredményhirdetését a helyi Ifjúsági Otthon nagytermében.

Muzslya

Nagykikinda

A Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében, május 7-én, szombaton a kikindai Szent József lelkigyakorlatos házban a Szentírást kedvelők nagy élményben részesültek

Újvidék

Szombaton rendezték meg az újvidéki Apáczai Diákotthonban a Gion Nándor Olvasási Versenyt középiskolások számára. Az esemény szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete volt.

Bácsfeketehegy

A bácsgyulafalvi Ákombákom színjátszó csoport képviselheti Vajdaságot a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó döntőjében

Zenta

Még a különböző felügyelőségek képviselőinek túlbuzgósága sem tudta elrontani azt a kiváló hangulatot, amely tegnap a zentai Vásártéren megrendezett, sorrendben tizenötödik Nemzetközi Birkanyíró és Birkapörköltfőző rendezvényen uralkodott

Szabadka

Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült Utcai Róbert csantavéri plébános

Magyarkanizsa

A Magyarkanizsai Íjászkör 2014 decemberében alakult hagyományőrző civil egyesületként. Vasárnap rendezték meg az első önálló szervezésű versenyüket

Vajdaság

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetség Program keretén belül a határon túli magyar nyelvű oktatásban résztvevő kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulókat támogatásban részesítette.

Magyarkanizsa

A magyarkanizsai Cantilena kamarakórus 15 évvel ezelőtt egy alkalmi fellépés apropóján állt össze énekelni az általános iskola tanáraiból, az iskola centenáriumi ünnepségére.

Zentai Alkotóház

Hétfőn kezdődött meg Zentán a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében az a háromhetes intenzív kurzus, amelynek keretében a magyarországi Pető András Főiskola szakemberei tartanak fejlesztő foglalkozásokat

Bácskossuthfalva

Közel 200 gyermek részvételével tartották meg a III. Diákszínjátszó Találkozót Bácskossuthfalván a felújított, zsúfolásig megtelt színházteremben.

Adorján

Tegnap este megalakult Adorjánon a Keresztény Értelmiségi Kör legújabb helyi csoportja.

Újvidék

Hétfőn este a szegedi Tiszatáj folyóirat mutatkozott be a Híd Kör Egyesület KultúrPass rendezvénysorozatának keretében.

Kishegyes

A Tartományi Természetvédelmi Intézetben azt tervezik, hogy védetté nyilvánításra javasolják a Kishegyes és Szeghegy határában, a Krivaja völgyében még kisebb területeken megtalálható ősgyepek maradványait.

Újvidék

A hétvégén Újvidéken járt Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, az Árvíz utáni rehabilitáció elnevezésű projektum kapcsán látogatott Szerbiába.

Topolya

Emléktáblák, Egri József-filmpályázat, holokauszt-megemlékezés, rádióműsor – A Film-Múzeum idei, megújuló programjairól

„Legyen nékem a te igéd szerint” (Lk 1,38) Zarándoklat Máriaradnára

Hajdújárás

A hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete nevet változtatott.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) idén immár második alkalommal ismerték el Genius Loci Díjjal a tehetséggondozást aktívan támogató vállalatokat és vállalkozókat.

Szabadka

Ada

Nagyszabású gálaműsorral zárult szombaton este Adán a Vadvirág Tavaszi Fesztivál. A rendezvényen felléptek az egyesület csoportjai, valamint vajdasági és magyarországi vendégeik is.

Újvidék

Pénteken este a NOMUS zenekarának és Yeol Eum Son ifjú dél-koreai zongorművésznőnek a fellépésével kezdődött a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő NOMUS, az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezte egyhetes nemzetközi művészeti és zenei fesztivál.

Kishegyes

Hétvégén tartotta szokásos éves közgyűlését a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület.

Ada

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége szombaton Adán tanácskozást tartott A gyermekvállalás és -nevelés segítése hazánkban elnevezéssel.

Szabadka

Kedden került sor a szabadkai Népkör MMK évi közgyűlésére, amely során dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke tartott beszámolót:

Magyarkanizsa

Megkezdődtek a munkák a Tisza-parton: a magyarkanizsai cserkészcsapat a nyári telephelyének rendezésére szervezett akciót.

Az óbecsei petőfisek hozták el az első díjat VIII. Határon Túli Honismereti Versenyről

Bácsfeketehegy

Szombaton igazi kalandban volt részük azoknak a bácsfeketehegyi gyerekeknek, akik részt vettek a Feketics Művelődési Egyesület által szervezett játszóházban.

Szabadka

Szépszámú érdeklődő volt kíváncsi a város több mint félezredes szakrális építkezésére, és az előadótól mgr. Dévavári Beszédes Valéria, néprajzkutatótól igen sok, részletes és érdekes adatot tudhattak meg.

Zenta

Az Éld az életed! Egyesület Életmód egy órában című ismeretterjesztő és tanácsadó előadássorozata három évvel ezelőtt indult, azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

A hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete egy feledésbe merült, régi népszokást, a komatálat szeretné bevezetni mai, rohanó világunkba. Ez egy feledésbe merült, de a XXI. században is életképes népszokás.

Újvidék

Az egészség világnapja alkalmából a Vojvodina Sport- és Üzletközpont emeleti részében tegnap egész napos egészségbazárt tartottak

A hétvége az amatőr színjátszóké: Vajdasági Amatőr Színjátszók XXI. Találkozója

Budapest

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez újabb vajdasági egyesületek csatlakoztak – Növekvő nemzetközi szerepvállalás

Szabadka

2016.04.2-án tartották az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjét Szabadkán.

Magyarkanizsa

Az adai lovasklub előadása Magyarkanizsán

Szabadka

A Planta Újvidéki Magyar Civil Szervezetek Szövetsége a Vajdasági Magyar Civil Szövetség közreműködésével két alkalomból álló műhelyfoglalkozást szervezett Szabadkán

Muzslya

Muzslyán ünnepi műsorral és a díjak kiosztásával befejeződött a 46. MIRK, a kézimunkázók és gyűjtők nemzetközi kiállítása. A zárónapon elhangzott, ez volt az utóbbi évek egyik legtömegesebb ilyen rendezvénye.

Szabadka

Kosztolányi Dezsőre emlékeztek születésnapja alkalmából Szabadkán – a Svetozar Marković Gimnáziumnál álló szobrot koszorúzták meg.

Zenta

A Zenta községhez tartozó településeken – Bogarason, Felsőhegyen, Keviben, Tornyoson és Zentán – végzett értékfeltáró munkájukat mutatták be a hétvégén a zentai Royal Szállóban a Lakiteleki Népfőiskola Zenta Kollégiumának fiatal kutatói

Kishegyes

Szakmai konferenciát tartottak a falugondnoki szolgálat működtetésének tapasztalatairól Kishegyesen

Szabadka

Civilek egymás között (avagy Civil stratégiai kérdések – ma) elnevezéssel tartottak pénteken tanácskozást Szabadkán, a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében. A résztvevők a megbeszélésen olyan kérdésekre keresték a válaszokat mint: Milyen állapotban van a civil szféra jelenleg?

Zenta

Zentán idén is közös sétával emlékeztek meg a Down-szindróma világnapjáról, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a szindrómára, növelje a megértést és az elfogadást, illetve segítsen abban, hogy a Down-szindrómások a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Szabadka

Megfogyatkozásunkhoz idomulni, Isten segítségével - Ezzel a mottóval tartotta meg idei csapatépítő napját a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör.

Szabadka

A szabadkai városházán zajlott pénteken a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács IV. Vajdasági Tehetségnapja, amelyen sor került a legkiemelkedőbb tehetséges fiatalok díjazására. Az egybegyűlteket De Negri Ibolya, a VATT elnöke köszöntötte

Óbecse

2013 áprilisában avatták fel Óbecsén a Than Mór és Than Károly szülőházából kialakított, a Than fivérek utcában található emlékházat. Az intézményt a Than Fivérek Értelmiségi Kör működteti, és a névadók szellemi örökségéhez híven az emlékházban főleg Than Mór festészete és Than Károly kémiai munkássága köré épültek föl a tartalmak.

Káty

Ha Újvidékről Kátyra utazunk, egykettőre célba érünk. A városi forgalom és nyüzsgés egy pillanat alatt eltűnik, egy vidéki kis településen találja magát az ember, ahol a hosszú főutcán minden jelentős helyi intézmény megtalálható.

Bácsfeketehegy

Ha tavasz, akkor faültetés. Így gondolják ezt a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában is. Az iskola diákjai egy környezetvédelmi órán, majd egy fásítási akción vettek részt, amelyet az általános iskola a Verbászi Környezetvédelmi Mozgalommal közösen szervezett meg.

Bezdán

Határon átnyúló együttműködési megállapodást írt alá a belgrádi 4SE és az úgyszintén fővárosi Duna, az együttműködés folyója fórum, Mohácsról a helyi önkormányzat, a Maximál kajak-klub és az Evezősök Klubja, a bajai Spartacus és a találkozó házigazdája, a bezdáni Duna kajak-klub.

Bácskossuthfalva

Megnyílt a Tavaszi zsongás elnevezésű kiállítás Bácskossuthfalván, az Emlékházban. A helyi amatőr kézművesek és művészek kiállításán a hagyományos kézimunkákon kívül újabb technikákkal készült tárgyakat is megtekinthetnek és megvásárolhatnak az érdeklődők.

Szabadka

Paganini József tüzérszázados a kaponyai csatában szerzett sebébe halt bele ‒ áll a hős síremlékén, akinek ügybarátai 1866-ban állítottak emlékművet a szabadkai Zentai úti temetőben.

Zombor

Lassan a város egyik legimpozánsabb épületéve alakul a Magyar Polgári Kaszinó. Tavaly számos munkálat nyomán új külsőt kapott a zombori magyarság kulturális székhelye, most belefogtak a belső renoválásba. Elsőként az illemhelyeket újították föl, most a nagyterem került sorra.

Zenta

Az utóbbi időszakban régiónkban visszaesés tapasztalható a pálinkafőzés terén – nyilatkozta lapunknak dr. Rózsa Péter, a Zentai Pálinkabírálók Társaságának elnöke, akivel az egyesületnek a napokban megtartott évi közgyűlése kapcsán beszélgettünk.

Topolya

Magyar kezdeményezésre, a Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) nyilvánította minden év márciusának második csütörtökét a vese világnapjának. Szövegünk címe azonos e világnap idei jelmondatával, amely a vese világnapjának 2016-os évi központi témájára, agyermekek és a vesebetegség kapcsolatára utal.

Kishegyes

Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Kishegyesen. Szombaton került sor a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományos március 15-ei megemlékezésére. Az alkalmi műsor helyszíne ezúttal is a nyugati temetőben lévő 1848/49-es emlékmű volt.

Nagybecskerek

A képzőművészekkel, műkedvelőkkel és vendégekkel megtelt nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület nagytermében került sor Karlecsik Irénke első önálló képkiállítására.

Topolya

Topolyán szervezték meg a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági elődöntőjét. A versenyt Kisimre Szerda Anna, községi művelődési tanácsos nyitotta meg a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban.

A legjobb vajdasági magyar tollforgatók idén is szakmai díjban részesülnek.

Topolya

Környezetvédelemről és vadgazdálkodásról a Topolyai Téli esték keretében

Magyarkanizsa

A Vajdaságért Alapítvány szervezésében szerdán egészségnapot tartott Magyarkanizsán az Eleki Életmódközpont. A központ 2010 szeptembere óta működik aktívan, célja az egészséges életmód fontosságára felhívni a lakosság figyelmét.

Zenta

Tízéves a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ. A fogyasztók védelme és a lakosság tudatos fogyasztóvá való nevelése megalakulása óta kiemelt célkitűzése a Zentai Fogyasztóvédelmi Központnak, amely ma tartotta meg rendes évi közgyűlését.

Szabadka

Több mint százötven, vajdasági résztvevő előtt tartotta meg Az idők jelei címmel Ft. Dr. Osztie Zoltán a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnöke előadását a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) által szervezett lelki napon február 27-én Szabadkán.

Zombor

Március 3-án a zombori Bosnyák Ernő–moziban vetítették a Határúton című és az Ukrajna újratöltve címet viselő dokumentumfilmeket.

Ürményháza

Zenta

Több, mint félszáz általános és középiskolás diák mérte össze tudását kémiából, Zentán a Curie Kémia Emlékverseny területi döntőjén.

Topolya

Szabadka

Kishegyes

Csóka

Pancsova

Nagybecskerek

Ada

Nagybecskerek

Palics

Szabadka

Óbecse

Törökfalu

Hajdújárás

Martonos

Legszebb díjazott munkáit mutatja be ma megnyílt magyarkanizsai kiállításán a martonosi Testvériség Művelődési Egyesület Tiszavirág kézimunkacsoportja.

Kishegyes