Óbecse

Muzslya

Interjú Kalapis Stojan atyával (a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke, és az Emmausz Kollégium igazgatója)

Zenta

Bácsfeketehegy

Magyarkanizsa

Horgos mellett, Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) adventi lelkinapot szervezett a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban, november 26-án.

Újvidék

Az EUTEKA és a TACSO szervezésében november 24-én az Újvidéki Egyetem Rektorátusának olvasótermében EU-s alapok – projektek és partnerség címmel egynapos képzést tartottak a könyvtárak, a civil szervezetek és a helyi médiák képviselői számára.

Zenta

A Zentai Fogyasztóvédelmi Központ a hétvégén ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját.

Tornyos

Négy évtizedes néprajzi gyűjtőmunka eredménye egy helyen

Doroszló

Bemutatkozó estet tartottak a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben a szenttamási Gion Nándor Emlékház munkatársai.

Nagybecskerek

Nagybecskereken, a Szathmáry Karolina Kollégiumban tartották meg ma 16. alkalommal a Délvidéki Háló találkozót

Szabadka

Családi történeteken és szubjektív beszámolókon keresztül ismerkedtek meg a háromfős középiskolás csapatok 1956 eseményeivel.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat az idén is megszervezte a Mindent értük, semmit helyettük elnevezésű alkotótáborát.

Zenta

Kedden este a Zentai Alkotóházban Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus tartott ismeretterjesztő előadást Megszentelt emlékeink címmel az Éld az életed Egyesület által szervezett Életmód egy órában sorozat keretein belül.

Topolya

Milyen igényeik vannak a nagycsaládosoknak? Milyen problémákkal találják magukat szemben? Milyen jogi és szociális helyzetben vannak? Milyen segítségre számíthatnak Szerbiában? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ Topolyán a Nagycsaládok Szerbiában elnevezésű konferencián

Törökbecse

A Törökbecsétől keletre elterülő Sóskopó Speciális Természeti Rezervátum látogatóközpontjánál a törökbecsei vadászegyesület szervezésében idén is megtartották az egyre népszerűbb Darufesztivált.

Ada

A múlt év végén kezdte meg működését Adán és Törökfaluban a települési értéktárbizottság a Vajdasági Magyar Értéktár keretében.

Újvidék

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, így a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia is idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

Baja

A bajai székhelyű Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége szervezésében november 12-én tartották meg a Civilek XV. Határ Menti találkozóját

Ada

A márciustól októberig tartó versenyidény során a ligaküzdelmekben, az országos bajnokságon és a világkupán is jól szerepeltek az Ada Aeroklub repülőmodellezői

Bácsfeketehegy

Szombaton délelőtt gyerekekkel és fiatalokkal telt meg a bácsfeketehegyi (feketicsi) Kultúrotthon. A Feketics Művelődési Egyesület és a Bácsfeketehegyi Asztaliteniszklub szervezésében asztalitenisz bajnokságra került sor.

Tiszakálmánfalva

Az idén tízéves az általános iskolás tanulók zenés-énekes vetélkedője. A rendezvényt a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében szombaton tartották meg a helyi Katolikus Kör épületében.

USA

Ha az ember nyitott szemmel jár-kel a világban, nem fél a kihívásoktól, és egy nagy adag bátorsággal is fel van vértezve, előbb-utóbb megtalálják a lehetőségek.

Udvarnok

Szombaton tartották meg Udvarnokon a VI. Szűcs Imre Gyermekversmondó versenyt.

Szabadka

Az Észak–bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében szombaton 21. alkalommal szervezték meg a hagyományos Kárpát–medencei honismereti versenyt

Magyarkanizsa

A községbeli oktatási és nevelési intézmények dolgozói a Művészetek Háza színháztermében lélekemelő műsor keretében ünnepelték meg november 8-át, a pedagógusok napját.

Szabadka

A közelmúltban jelent meg mgr. Hulló István biológusnak, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójának a legújabb kötete Palics madárvilága címmel. Ennek kapcsán madármegfigyelésről és -kutatásról

Zenta

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 — A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve elnevezésű programja keretében Zentán is bemutatkoztak

Muzslya

A jószágtartás hagyományainak a felelevenítése mellett a kis, falusi közösségek termékeinek bemutatására is alkalmat adott a muzslyai Pásztornap.

Doroszló

A doroszlói Szent Imre herceg nevét viselő 1754-ben épült katolikus templom napja, a templombúcsú alkalmából szombaton Verebélyi Árpád, Doroszló és Gombos plébánosa ünnepi szentmisét celebrált

Martonos

Magyarkanizsa község egyik legrégebb óta létező önkéntes tűzoltó egyesülete, a martonosi fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte szombaton egész napos programsorozattal.

Újvidék

Még a fénykép sem fekete-fehér: Megannyi árnyalata van. Az emberi sorsoknak, történeteknek, a való világnak, világunknak – még inkább.

Szeged

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület közös szervezésében immár nyolcadik alkalommal került sor a Görgey Artúr Történelemversenyre, melynek témája az idén a lengyel–magyar kapcsolatok voltak.

Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

Eredményes, műhelymunkával és záradékok megfogalmazásával gazdagított, megbeszélést szervezett a Keresztény Értelmiségi Kör a Vajdaságban működő vallási, egyházi, társadalmi kérdésekkel is foglalkozó civil szervezetek, egyesületek, tömörülések részvételével.

Bácskertes

Szombaton Bácskertesen (Kupuszinán) tartották a Fúvós Zenekarok X. Nemzetközi Fesztiválját.

Vajdaság

Pancsova

Törökbecse, Hotel Tiski Cvet (Tiszavirág)

2016. szeptember 30. és október 2. között 70 délvidéki és magyarországi középiskolás számára szervez vezetőképzőt a Rákóczi Szövetség Törökbecsén.

Újvidék

Zenta

Zenta

Zenta

Szabadka

Óbecse

Magyarkanizsa, Ilonafalu

Bácsfeketehegy

Ada

Vajdaság

Magyarkanizsa

Kúla

Temerin

Feketetó

Szabadka

Erzsébetlak

Mohol

A hétvégén Moholon, a Tisza-parti kiserdőben húsz helybeli óvodásnak tartottak ismeretterjesztő foglalkozást a madarak gondozásáról és védelméről a Zöldike természetvédelmi civil szervezet aktivistái.

Topolya, Művelődési ház

Az elmúlt hétvégén a topolyai mozi előcsarnokában zajlott a II. baba-, gyerekruha- és játékbörze.

Bácsfeketehegy

Tanulmányi hétvégét és közgyűlést tartott a Vajdasági Pax Romana – Márton Áronról szóló vándorkiállítás nyílt Bácsfeketehegyen

Zenta

Pár hónappal ezelőtt a zentai egészségház és az önkormányzat képviselői a laikus újraélesztésre szolgáló automata külső defibrillátort helyeztek el a város piacterén.

Zenta

Az idén is több százan vettek részt a Zenta főterén megtartott autómentes napon.

Topolya

Számos művelődési, sport- és szórakoztató tartalom várta az érdeklődőket a szeptember 9-e és 18-a között zajló községnapi rendezvénysorozat keretében Topolyán és a környező településeken.

Szabadka, Városi Könyvtár

Az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör kedden este vendégül látta a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületét.

Versec

Harmadik osztályba jártam, amikor Vajdaságról tanultam. Vastag kartonpapírt kellett vinnünk az iskolába, arra rajzoltuk tartományunk térképét.

Csóka

Csókán a hétvégén az Orpheus Művelődési Egyesület In vino veritas címmel rendezte meg hagyományos kórustalálkozóját.

Magyarkanizsa

Szeptember 17-étől 22-éig Magyarkanizsa is bekapcsolódik abba a rendezvénysorozatba, amelynek célja felhívni a figyelmet a környezettudatos életmód és az autómentes közlekedés előnyeire.

Vajdaság

Dr. Silling Léda néprajzkutató, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa. Egyebek mellett kutatási területéről, valamint a népi műemlékvédelem keserédes feladatairól mesélt nekünk.

Torontálvásárhely

Szeptember 24-én és 25-én rendezik meg Torontálvásárhelyen a sorrendben 21. VIVE magyarnóta- és csárdásfesztivált.

Doroszló

Két nap alatt, szeptember 7-én és 8-án csaknem 10 000 hívő járt a doroszlói Szentkúton Kisboldogasszony ünnepén.

Szabadka

Telt ház előtt léptek fel budapesti kántorok a szabadkai városházán szerdán este, a koncert végén a közönség állva tapsolt.

Muzslya

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség és a muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesülete közös szervezésében a magyarországi, október másodikai kvótareferendumról szerveztek estet

Pacsér, Bihartorda, Tiszaalpár, Aranyostorda, Újszentes

Tordának hét testvértelepülése van Vajdaságban, Magyarországon és Romániában, amelyekkel szoros kapcsolatokat tart fenn.

Kishegyes

Interjú Dr. Szőke Anna óvódapedagógus, néprajzkutatóval.

Szabadka

Vajdasági protestáns kataszter címmel jelent meg a MILKO Egyesület legújabb, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó kiadványa Tómó Margaréta szerkesztésében.

Királyhalom

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében kedd este Királyhalmon Bencze Izabella magyarországi jogász tartott előadást a migrációról.

Toplya, Múzeum

Immár tizedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok konferenciáját, amelyre az idén is, csakúgy mint tavaly, Topolya Község Múzeumában került sor.

Nyékinca

A bensőséges, csupán a lelkünk mélyén átélt pillanataink, érzéseink, kimondatlan szavaink lehetnének a tanúi mindannak, amit éreztünk azon a forró vasárnapon Szerémségben, Nyékincán

Feketics

Pénteken kezdődött és vasárnap ért véget a 45. Bácsfeketehegyi Szüreti Napok rendezvénysorozat és a 15. Bácsfeketehegyi Szőlész- és Borásztalálkozó.

Magyarkanizsa

Kötetlen beszélgetéssel ért véget szombaton délelőtt a 64. Kanizsai Írótábor Magyarkanizsán.

Topolya

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat több mint ötvenéves múltra tekint vissza, és a csapatnak jelenleg mintegy 50–60 tagja van. Ez a szám folyamatosan változik. A minap Huber Csabával, a csapat parancsnokával beszélgettünk cserkészetről, illetve a csapathoz köthető aktualitásokról.

Topolya

A jelenleg 39 tagot, szklerózis multiplexben megbetegedett egyént tömörítő Kis Bácska elnevezésű humanitárius civil szervezetnél tett hivatalos látogatást dr. Nenad Ivanišević, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára

Újvidék

Ma kellett volna lezajlania a főtárgyalásnak az újvidéki Felső Bíróságon a Jogtudományi Kar ügyében. Mint ahogyan arról már többször is írtunk, a Vajdasági Magyar Diákszövetség a magyarul történő felvételizési lehetőségért harcolt hónapok óta.

Bácskossuthfalva

A bácskossuthfalvi szüreti napoknak nagy hagyománya van, és igen népszerű rendezvény a helyiek körében.

Zenta

Szombaton táltosdobok és táltosénekekből felszabaduló energiával volt tele a Zenta szélén lévő Lovas-tanya udvara, ugyanis itt rendezték meg Délvidék első dobos találkozóját.

Padé

Szerdán Padén az Önkéntes Tűzoltó-egyesület épületében az 1991 óta Svájcban élő, padéi származású Bárdos György tűzoltó átadta az általa Oberbipp településen gyűjtött tűzoltó-ruházati felszerelést.

Bácsföldvár

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) védőszentjének, Szent Ágostonnak szentelt ünnepet az idén Bácsföldváron tartották augusztus 27-én, Szent Mónika napján. A Skaldilis terem mintegy száz érdeklődőt fogadott be és adott otthont a rendezvénynek.

Szabadka

Az idei Interetno utolsó napján a Sétaerdőtől az Etnopolisig, azaz a városközpontba tartó útvonalon vonultak fel a résztvevők, majd a táncszínpadon Bunford Tivadar, a szabadkai képviselő-testület elnöke zárta le a fesztivált:

Horgos

Bartók Béla Horgoson címmel szombaton emlékműsort tartottak

Nosza, Róka-tanya

Romániából, Magyarországról és Vajdaság számos településéről érkeztek civil szervezetek tagjai a Ludasi-tó partján található Róka tanyára. A kétnapos Civil piknik célja a barátkozás, kapcsolatépítés és a tapasztalatcsere volt.

Zenta

Kedden Zentán jártak a szentendrei Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület tagjai.

Egy ökumenikus segélyszervezetnek ajánlotta fel Ladik Katalin vajdasági származású, Budapesten élő költő, performanszművész

Szabadka

A nyári évszakhoz képest igencsak hűvös és esős időjárás kihatott az Interetno fesztiválra is, legalábbis, ami a megnyitót illeti.

Zenta

Zentán tartotta meg hagyományos őszi tanácskozását a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület

Szabadka

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium (Újvidék, 2001, www.vmtdk.edu.rs) és a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar együttműködésének keretében megszervezett kari VMTDK-házikonferencián

Székelykevén borászati szemináriumot tartottak, Kevevárán körzeti szavalóversenyt, illetve az idei Dél-bánáti Szemle előtanácskozását, Hertelendyfalván pedig székely kaput állítottak.

Zenta

Újvidék

Zombor

Nyugat-Bácska magyarsága az ünnep előtt egy nappal, augusztus 19-én tartotta meg a Szent István-napi kenyérszentelő központi ünnepségét Zomborban

A szabadkai Pásztor Noémi huszonkét évesen nyerte meg a magyarországi Miss Grand Hungary szépségversenyt.

Zenta, Zentai Alkotóház

Különleges megnyitónak adott helyet augusztus 18-án, 18 órától az zentai Alkotóház.

Vajdaság

Október másodikára tűzték ki a magyarországi országos népszavazást a migránsok kötelező betelepítése ellen.

Ludas

Tizenkilencedik alkalommal ünnepeltek falunapot és tizenötödik alkalommal szerveztek Fokhagymafesztivált a Szabadka melletti Ludason.

Kishegyes

,,Néhány évvel ezelőtt odapötyögtem egy Szép Szó Tábor sajtóanyaga alá, hogy ,,Szép Szó. Egy biztos hely”. Mert azt gondoltam, és ma is úgy érzem, hogy az. Egy hely, ahol megállhatunk.

Zenta

Fergeteges latin- és reggae zenével kezdődött pénteken a zentaiak „hazaváró” fesztiválja.

Szabadka

Szabadkán ma sport-, kulturális és szórakoztató programokkal várják a fiatal generációt

Topolya

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat immár tizenhárom éve működteti napközijét, amelybe felnőttek és gyermekek egyaránt járnak az év tizenegy hónapjában.

Topolya, Kiskunmajsa, Jászberény

Az elmúlt héten, augusztus 1-jétől 7-éig a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ képviselői, elsősorban a Cirkalom, a Kaláris, a Tulipán csoportok, a Csörgő és a Csalóka zenekar tagjai, a kiskunmajsai Jonathermál Gyógy- és Élményfürdőben üdültek

Doroszló

Augusztus 7- én új helyszínen, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület udvarában tartották az idei Nyári Napok zárórendezvényét.

Szabadka

A Szabadkai Városi Könyvtárban Dormán László fotóművész, publicista tartott előadást a jazzről

Kishegyes, Kátai tanya

Idén is a kishegyesi Kátai-tanyán tartják a rangos vers- és prózamondó tábort

Kevi

Kevi néhány száz lelket számláló lakossága számára a családi ünnepeken kívül az augusztusi Kenyérszentelő az év legnagyobb ünnepe

Szabadka

Huszadik alkalommal is megkezdődött a Szabadkai Nyári Akadémia, környékünk legnagyobb magyar nyelvű, nemzetközi szintű pedagógusképzése.

Aracs

A tordai Aracs Hagyományápoló Társaság immár tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az aracsi pusztatemplom emlékünnepét.

Péterréve

Hétfőn kezdődött és ma este gálaműsorral ér véget a péterrévei Tücsök tábor.

Szabadka

A jazzről szólt a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub, valamint az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör közös műsora csütörtökön Szabadkán a Városi Könyvtárban.

Temerin, Tekia

Ritka évfordulót jegyez idén Tekia, ahol az 1716-os péterváradi csata emlékére minden év augusztus 5-én, Havas Boldogasszony napján búcsút tartanak.

Jelentős tevékenységéért a Vajdasági Magyar Diákszövetség kiérdemelte a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Nívódíjat.

A Délvidék lesz az idei díszvendége Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Kurultajnak

Topolya, Művelődési ház

Az Origo Open Festen idén először művésztelepet is szerveztek a fiatal topolyai kötődésű művészek számára.

Temerin, Tekia

Az idén emlékezünk a 1716-os péterváradi csata 300. évfordulójára. A nagy múltú tekiai Mária-kegyhely a Havas Boldogasszony-templom búcsúja – a péterváradi csata emléknapján – mindig is fontos szerep jutott

Évről évre községről községre figyelemmel kísérhetjük őket, kacagunk a poénjaikon, tapsolunk nekik, és közben sejtjük, micsoda erőfeszítés rejlik emögött

Szarvas

Délvidék labdarúgó-válogatottja 3:1-re legyőzte Székelyföldet a nem szuverén államok számára kiírt vb-selejtező elődöntőjében Szarvason

Szabadka, Ivan Sarić Műszaki Iskola

Augusztus 8-a és 12-e között rendezi meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete az idei, sorrendben huszadik Szabadkai Nyári Akadémiát

Horgos melletti Túrú tanya

A néptánc kiváló alkalom arra, hogy a mozgásban, a kultúrában mély gyökeret eresszünk

Zentagunaras

Padé

Magyarkanizsa

Zenta

Pancsova

Muzslya

Magyarkanizsa

Zenta

Horgos

Újvidék

Újvidék

Pacsér

Szabadka

Magyarkanizsa

Vajdaság

Bajsa

Zenta

Bácskossuthfalva

Kishegyes

Csonoplya

Szabadka

Kishegyes

Csapatmunka, tanulás, kerekasztalbeszélgetések – ezek jellemezték a mai napot a Vajdasági Szabadegyetemen. A kishegyesi Kátai tanya nyitott amfiteátrumában Gulyás Gergely, a magyar Országgyűlés törvényalkotásáért felelős alelnöke, Tonk Emil üzleti szaktanácsadó és Fenyő Iván színész tartott előadást.

Szabadka

A szabadkai Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskolában az idei tanévben is több mint 100 diák fejlesztette képességeit a hétvégi foglalkozásokon

Etyek

Bevallom, nem tudtam, hogy hol van Etyek. Fel kellett „ütnöm” a Google térképet, hogy megnézzem, hogyan tudok Újvidékről oda eljutni. Kiderült, hogy roppant egyszerűen.

Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület szerdán egész napos kirándulást szervezett az egyesület munkájában részt vevő gyerekek számára.

Ilonafalva

A Magyarkanizsa Község Agráruniója keretében működő Kapitány-réti Juhászok Egyesülete, valamint a Mezőgazdászok Egyesülete és Gazdakör június 16-án ötödik alkalommal rendezte meg a juhászok és mezőgazdasági termelők találkozóját az ilonafalui (Vojvoda Zimonjić) futballpályán.

Zenta

A stressz, illetve a stresszoldás képezte a központi témáját a zentai Tiszapart–Alvég helyi közösség épületében szombaton megtartott stresszoldó napnak, amelyet a hetedik alakommal megszervezett Életmód-konferencia keretében hívott életre a helyi Éld az életed! Egyesület.

Bácsfeketehegy

A 20. század végén megtapasztalt hanyatlást követően ma ismét népszerű a borászat Bácsfeketehegyen. Már a falu újratelepítésekor szőlővesszőket is hoztak magukkal az érkezők.

Zenta

Szabadka, Városi Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum rendkívüli történelmi emléktárgygyűjteményének egyedülálló darabjait láthatják a szabadkai múzeumlátogatók a mártír miniszterelnök születésének 120. évfordulója

Gunaras

Gunaras egy kis közösség, ennek ellenére pezsgő civil élet folyik a faluban. Az aktív és sikeres civil kezdeményezések közé tartozik a József Attila Művelődési Egyesület keretén belül működő Kéknefelejcs Kézimunkacsoport is.

Topolya

Az eddigi négy év hagyományaihoz híven a topolyai Tájházban tervezték megtartani az idei nyár köszöntőjét, a Szent Iván-napi hagyományok felelevenítésével.

Töröktopolya

Újabb örömhír a Keresztény Értelmiségi Körből: Töröktopolyán is megalakult a Helyi Csoport.

Zenta

A legünnepélyesebb pillanatához érkezett a zentai Tiszavirág Fesztivál, amelynek keretében tegnap este tartották meg a hagyományos hajós fáklyás felvonulást

Bajsa

Topolya község területén az 1950-es évek elején Bajsán alapították meg a Véradók Klubját, amihez hamarosan csatlakozott maga Topolya is, és jelenleg mintegy 2500 aktív véradó van a községben.

Horgos melleti Domus Pacis lelkigyakorlatos ház

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) hagyományos Barátkozási napját június 11-én tartotta meg a Horgos melletti Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos és közösségi házban.

Zenta

Tegnap délután és este zajlott a Zentai Alkotóházban a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok vajdasági záróeseménye, melynek első része, a könyvheti zsibongó, könyvturkáló és könyvvásár az Alkotóház udvarában és a VMMI oszlopcsarnokában elsősorban a legfiatalabbakat szólította meg.

Mohol

A Csobolyó Művelődési Egyesület vasárnap Moholon a színházteremben tartotta meg évadzáró ünnepségét, amelyen az egyesületből fellépett a Pitypang tánccsoport, Pajor Tímea népdalénekes és a tamburások, valamint az adai Vadvirág Hagyományápoló Körből a Bodros tamburazenekar.

Kishegyes

Két új akcióval rukkolt elő a Nők Kishegyesi Fóruma – A sikerükre való tekintettel mindkét kezdeményezésből hagyományt akarnak teremteni

Szabadka

Sokrétű munkásságáért, kiemelkedően eredményes tehetséggondozó tevékenységéért részesült elismerésben a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács

Interjú Ágyas Sándorral a Házi Tanítói Szolgálat vezetőjével.

Torda

A Durindó és a Gyöngyösbokréta lobogójának átadásával lezárult az idei néptáncos rendezvény

Zenta, Népkert

Százötven játékhelyszín várta a gyerekeket a Mosolytenger Gyermekfesztiválon ma délután, a zentai Népkertben

Szabadka, Ivan Sarić Műszaki Iskola

Jubileumi évzáró ünnepséget tartott tegnap, csütörtökön az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusegyesület szakosztályaként működő Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola Szabadkán

Topolya

Szerdán benépesült a város főtere, ahol a gyerekek trambulinozhattak, gumivárban ugrálhattak, a helyi intézmények és civil szervezetek jóvoltából pedig tizenegy sátorban különböző szórakoztató és oktató jellegű foglalkozásokon vehettek részt.

Zenta

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában is nagy sikerrel mutatkozott be a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet nemrég

Zenta

Az elkövetkezőkben az összes, az egyesület alapokmányát elfogadó nyugdíjas tagja lehet a Zenta Községi Rokkantnyugdíjasok Egyesületének.

Topolya melletti Truzsinszki-tanya

A Topolya melletti Truzsinszki-tanyán, az őshonos állatok farmján az elmúlt hétvégén tizedik alkalommal tartották meg a szarvasmarha-tenyésztők napját.

Belgrád

Padé

Szoboravatással és a Közegellenállás riportpályázat eredményhirdetésével egészült ki a Keszég Károly újságíró tiszteletére megtartott megemlékezés Padén.

Ada

Az adai Fitlife Aerobik Sportegyesület szombaton Adán, a Cseh Károly Általános Iskola tornatermében harmadik alkalommal rendezett nagy sikerrel fittnapot

Zenta

Író, költő, újságíró és utazó – így mutatta be Sinkovits Pétert Sándor Zoltán, a Sikoly folyóirat főszerkesztője szombaton este a Vajdasági Magyar Művelődési Egyesület csarnokában.

Újvidék

Az újvidéki Híd Kör Egyesület által szervezett KultúrPass rendezvénysorozat keretében a székvárosba látogatott a debreceni Alföld folyóirat

Magyarittabé

Többévi kihagyás után a hétvégén újra volt csigatészta-készítő verseny Magyarittabén.

Az egész Kárpát-medencében érnek el kiemelkedő sikereket Kanalas Zsófia, a Szabadkai Zeneiskola népzenei tanszak tanárának növendékei.

Szabadka

Kiállításokkal, koncertekkel, játszóházakkal, műhelymunkákkal ünnepelték Szabadkán a Múzeumok Éjszakáját.

Óbecse

A hétvégén sikeresen lezajlott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett XX. Kőketánc énekes népi játék és néptánc vetélkedő

Muzslya

A muzslyai plébánia keretében működő Don Bosco Családok Egyesülete szervezésében tartottak szombaton második alkalommal családfesztivált.

Grünwald

„A magyarok nyilaitól ments meg minket, Uram!” Jól szerepeltek az adai lovas íjászok a lengyelországi Grünwaldban megtartott tornán

Szabadka

Nagy érdeklődést kiváltó, különleges előadást tartott a Keresztény Értelmiségi Kör Szabadkai Helyi Csoportja. Deák Magdaléna, nyugalmazott tanár, a KÉK oszlopos tagja, Az Amerikai Egyesült Államok Mária kegyhelye címmel tartott élménybeszámolót

Bácskossuthfalva

A falu betelepítésének 230. évfordulóját ünneplik Bácskossuthfalván. A program május 20-án, pénteken nyilvános koronglövőedzéssel kezdődött, szombaton a Rekreációs Központban teketornát, az iskolaudvarban kispályás focitornát tartottak.

Lajkó Félix az egyik legjelentősebb amerikai nemzetközi dalszerző versenyen, az International Songwriting Competition pályázatán második díjat nyert A madárnak című videóval.

Zenta

Az európai és a szerbiai polgárság viszonya az Unióhoz és annak intézményeihez címmel tartottak műhelymunkát szombat délelőtt Zentán.

Muzslya

Pénteken, május 13-án Muzslyán szervezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a XVI. Vajdasági Suliszínház Fesztivál bánsági elődöntőjét.

Újvidék

A Szórakoztató szóra késztető anyanyelv-ápolási program célja a magyar nyelv ápolása, sikerélmény biztosítása a fellépés alkalmával

Újvidék

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban a hétvégén megtartották a XIV. GENIUS konferenciát

Zenta

Annak ellenére, hogy az idén mindössze tíz előadó, illetve zenekar vett részt az Énekelt Versek 21. Zentai Fesztiváljának a versenyprogramjában, a megmérettetés zsűrijének ezúttal sem volt könnyű dolga

Szabadka

Vasárnap délután Szabadkán, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben nagyszámú érdeklődő előtt bemutatták Gyurkovics Hunor Bölcsőtől fejfáig című helytörténeti gyűjteményét.

Torda

Falunap és templombúcsú volt a hétvégén a bánáti Tordán, amely újratelepítésének a 240. évfordulóját ünnepli az idén.

Zenta

Kiváló hangulatú interaktív gyermekkoncerttel lepte meg a zentai óvodásokat ma délelőtt a helyi Művelődési Házban Korhecz Imola és a Cimbora Együttes

Temerin

Százharmincöt évvel ezelőtt ezen a napon született Kováts Antal, temerini költő, tanító, a község múltjának, néphagyományainak krónikása.

"A Világ Magyarságáért" művészeti és közéleti elismerést ítélte oda az Udvari Kamaraszínháznak

Doroszló

Szent Flórián a tűzoltók védőszentje, emléknapja május negyedikére esik. Az önkéntes tűzoltó testületekben rendszerint megemlékeznek erről a napról

Zenta

Hétfőn este a Zentai Alkotóházban a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös szervezésében egy Újvidéknek mint művészettörténeti metaforának szentelt programnak lehettünk részesei

Törökkanizsa

Szombaton nagy érdeklődés mellett tartották meg Törökkanizsa központjában a VIII. Észak-bánáti Néptánctalálkozót, amelyen a hazai tánccsoportok mellett fellépők érkeztek Magyarországról

Topolya

A Vöröskereszt nemzetközi napján, május 8-án veszi kezdetét a Vöröskereszt hete elnevezésű alkalmi eseménysorozat

Temerin

Ma tartják a kóstolóval egybekötött VII. Vajdasági és a XVII. Temerini Pálinkaverseny eredményhirdetését a helyi Ifjúsági Otthon nagytermében.

Muzslya

Nagykikinda

A Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében, május 7-én, szombaton a kikindai Szent József lelkigyakorlatos házban a Szentírást kedvelők nagy élményben részesültek

Újvidék

Szombaton rendezték meg az újvidéki Apáczai Diákotthonban a Gion Nándor Olvasási Versenyt középiskolások számára. Az esemény szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete volt.

Bácsfeketehegy

A bácsgyulafalvi Ákombákom színjátszó csoport képviselheti Vajdaságot a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó döntőjében

Zenta

Még a különböző felügyelőségek képviselőinek túlbuzgósága sem tudta elrontani azt a kiváló hangulatot, amely tegnap a zentai Vásártéren megrendezett, sorrendben tizenötödik Nemzetközi Birkanyíró és Birkapörköltfőző rendezvényen uralkodott

Szabadka

Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült Utcai Róbert csantavéri plébános

Magyarkanizsa

A Magyarkanizsai Íjászkör 2014 decemberében alakult hagyományőrző civil egyesületként. Vasárnap rendezték meg az első önálló szervezésű versenyüket

Vajdaság

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetség Program keretén belül a határon túli magyar nyelvű oktatásban résztvevő kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulókat támogatásban részesítette.

Magyarkanizsa

A magyarkanizsai Cantilena kamarakórus 15 évvel ezelőtt egy alkalmi fellépés apropóján állt össze énekelni az általános iskola tanáraiból, az iskola centenáriumi ünnepségére.

Zentai Alkotóház

Hétfőn kezdődött meg Zentán a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében az a háromhetes intenzív kurzus, amelynek keretében a magyarországi Pető András Főiskola szakemberei tartanak fejlesztő foglalkozásokat

Bácskossuthfalva

Közel 200 gyermek részvételével tartották meg a III. Diákszínjátszó Találkozót Bácskossuthfalván a felújított, zsúfolásig megtelt színházteremben.

Adorján

Tegnap este megalakult Adorjánon a Keresztény Értelmiségi Kör legújabb helyi csoportja.

Újvidék

Hétfőn este a szegedi Tiszatáj folyóirat mutatkozott be a Híd Kör Egyesület KultúrPass rendezvénysorozatának keretében.

Kishegyes

A Tartományi Természetvédelmi Intézetben azt tervezik, hogy védetté nyilvánításra javasolják a Kishegyes és Szeghegy határában, a Krivaja völgyében még kisebb területeken megtalálható ősgyepek maradványait.

Újvidék

A hétvégén Újvidéken járt Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, az Árvíz utáni rehabilitáció elnevezésű projektum kapcsán látogatott Szerbiába.

Topolya

Emléktáblák, Egri József-filmpályázat, holokauszt-megemlékezés, rádióműsor – A Film-Múzeum idei, megújuló programjairól

„Legyen nékem a te igéd szerint” (Lk 1,38) Zarándoklat Máriaradnára

Hajdújárás

A hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete nevet változtatott.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) idén immár második alkalommal ismerték el Genius Loci Díjjal a tehetséggondozást aktívan támogató vállalatokat és vállalkozókat.

Szabadka

Ada

Nagyszabású gálaműsorral zárult szombaton este Adán a Vadvirág Tavaszi Fesztivál. A rendezvényen felléptek az egyesület csoportjai, valamint vajdasági és magyarországi vendégeik is.

Újvidék

Pénteken este a NOMUS zenekarának és Yeol Eum Son ifjú dél-koreai zongorművésznőnek a fellépésével kezdődött a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő NOMUS, az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezte egyhetes nemzetközi művészeti és zenei fesztivál.

Kishegyes

Hétvégén tartotta szokásos éves közgyűlését a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület.

Ada

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége szombaton Adán tanácskozást tartott A gyermekvállalás és -nevelés segítése hazánkban elnevezéssel.

Szabadka

Kedden került sor a szabadkai Népkör MMK évi közgyűlésére, amely során dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke tartott beszámolót:

Magyarkanizsa

Megkezdődtek a munkák a Tisza-parton: a magyarkanizsai cserkészcsapat a nyári telephelyének rendezésére szervezett akciót.

Az óbecsei petőfisek hozták el az első díjat VIII. Határon Túli Honismereti Versenyről

Bácsfeketehegy

Szombaton igazi kalandban volt részük azoknak a bácsfeketehegyi gyerekeknek, akik részt vettek a Feketics Művelődési Egyesület által szervezett játszóházban.

Szabadka

Szépszámú érdeklődő volt kíváncsi a város több mint félezredes szakrális építkezésére, és az előadótól mgr. Dévavári Beszédes Valéria, néprajzkutatótól igen sok, részletes és érdekes adatot tudhattak meg.

Zenta

Az Éld az életed! Egyesület Életmód egy órában című ismeretterjesztő és tanácsadó előadássorozata három évvel ezelőtt indult, azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

A hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete egy feledésbe merült, régi népszokást, a komatálat szeretné bevezetni mai, rohanó világunkba. Ez egy feledésbe merült, de a XXI. században is életképes népszokás.

Újvidék

Az egészség világnapja alkalmából a Vojvodina Sport- és Üzletközpont emeleti részében tegnap egész napos egészségbazárt tartottak

A hétvége az amatőr színjátszóké: Vajdasági Amatőr Színjátszók XXI. Találkozója

Budapest

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez újabb vajdasági egyesületek csatlakoztak – Növekvő nemzetközi szerepvállalás

Szabadka

2016.04.2-án tartották az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjét Szabadkán.

Magyarkanizsa

Az adai lovasklub előadása Magyarkanizsán

Szabadka

A Planta Újvidéki Magyar Civil Szervezetek Szövetsége a Vajdasági Magyar Civil Szövetség közreműködésével két alkalomból álló műhelyfoglalkozást szervezett Szabadkán

Muzslya

Muzslyán ünnepi műsorral és a díjak kiosztásával befejeződött a 46. MIRK, a kézimunkázók és gyűjtők nemzetközi kiállítása. A zárónapon elhangzott, ez volt az utóbbi évek egyik legtömegesebb ilyen rendezvénye.

Szabadka

Kosztolányi Dezsőre emlékeztek születésnapja alkalmából Szabadkán – a Svetozar Marković Gimnáziumnál álló szobrot koszorúzták meg.

Zenta

A Zenta községhez tartozó településeken – Bogarason, Felsőhegyen, Keviben, Tornyoson és Zentán – végzett értékfeltáró munkájukat mutatták be a hétvégén a zentai Royal Szállóban a Lakiteleki Népfőiskola Zenta Kollégiumának fiatal kutatói

Kishegyes

Szakmai konferenciát tartottak a falugondnoki szolgálat működtetésének tapasztalatairól Kishegyesen

Szabadka

Civilek egymás között (avagy Civil stratégiai kérdések – ma) elnevezéssel tartottak pénteken tanácskozást Szabadkán, a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében. A résztvevők a megbeszélésen olyan kérdésekre keresték a válaszokat mint: Milyen állapotban van a civil szféra jelenleg?

Zenta

Zentán idén is közös sétával emlékeztek meg a Down-szindróma világnapjáról, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a szindrómára, növelje a megértést és az elfogadást, illetve segítsen abban, hogy a Down-szindrómások a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Szabadka

Megfogyatkozásunkhoz idomulni, Isten segítségével - Ezzel a mottóval tartotta meg idei csapatépítő napját a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör.

Szabadka

A szabadkai városházán zajlott pénteken a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács IV. Vajdasági Tehetségnapja, amelyen sor került a legkiemelkedőbb tehetséges fiatalok díjazására. Az egybegyűlteket De Negri Ibolya, a VATT elnöke köszöntötte

Óbecse

2013 áprilisában avatták fel Óbecsén a Than Mór és Than Károly szülőházából kialakított, a Than fivérek utcában található emlékházat. Az intézményt a Than Fivérek Értelmiségi Kör működteti, és a névadók szellemi örökségéhez híven az emlékházban főleg Than Mór festészete és Than Károly kémiai munkássága köré épültek föl a tartalmak.

Káty

Ha Újvidékről Kátyra utazunk, egykettőre célba érünk. A városi forgalom és nyüzsgés egy pillanat alatt eltűnik, egy vidéki kis településen találja magát az ember, ahol a hosszú főutcán minden jelentős helyi intézmény megtalálható.

Bácsfeketehegy

Ha tavasz, akkor faültetés. Így gondolják ezt a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában is. Az iskola diákjai egy környezetvédelmi órán, majd egy fásítási akción vettek részt, amelyet az általános iskola a Verbászi Környezetvédelmi Mozgalommal közösen szervezett meg.

Bezdán

Határon átnyúló együttműködési megállapodást írt alá a belgrádi 4SE és az úgyszintén fővárosi Duna, az együttműködés folyója fórum, Mohácsról a helyi önkormányzat, a Maximál kajak-klub és az Evezősök Klubja, a bajai Spartacus és a találkozó házigazdája, a bezdáni Duna kajak-klub.

Bácskossuthfalva

Megnyílt a Tavaszi zsongás elnevezésű kiállítás Bácskossuthfalván, az Emlékházban. A helyi amatőr kézművesek és művészek kiállításán a hagyományos kézimunkákon kívül újabb technikákkal készült tárgyakat is megtekinthetnek és megvásárolhatnak az érdeklődők.

Szabadka

Paganini József tüzérszázados a kaponyai csatában szerzett sebébe halt bele ‒ áll a hős síremlékén, akinek ügybarátai 1866-ban állítottak emlékművet a szabadkai Zentai úti temetőben.

Zombor

Lassan a város egyik legimpozánsabb épületéve alakul a Magyar Polgári Kaszinó. Tavaly számos munkálat nyomán új külsőt kapott a zombori magyarság kulturális székhelye, most belefogtak a belső renoválásba. Elsőként az illemhelyeket újították föl, most a nagyterem került sorra.

Zenta

Az utóbbi időszakban régiónkban visszaesés tapasztalható a pálinkafőzés terén – nyilatkozta lapunknak dr. Rózsa Péter, a Zentai Pálinkabírálók Társaságának elnöke, akivel az egyesületnek a napokban megtartott évi közgyűlése kapcsán beszélgettünk.

Topolya

Magyar kezdeményezésre, a Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) nyilvánította minden év márciusának második csütörtökét a vese világnapjának. Szövegünk címe azonos e világnap idei jelmondatával, amely a vese világnapjának 2016-os évi központi témájára, agyermekek és a vesebetegség kapcsolatára utal.

Kishegyes

Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Kishegyesen. Szombaton került sor a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományos március 15-ei megemlékezésére. Az alkalmi műsor helyszíne ezúttal is a nyugati temetőben lévő 1848/49-es emlékmű volt.

Nagybecskerek

A képzőművészekkel, műkedvelőkkel és vendégekkel megtelt nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület nagytermében került sor Karlecsik Irénke első önálló képkiállítására.

Topolya

Topolyán szervezték meg a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági elődöntőjét. A versenyt Kisimre Szerda Anna, községi művelődési tanácsos nyitotta meg a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban.

A legjobb vajdasági magyar tollforgatók idén is szakmai díjban részesülnek.

Topolya

Környezetvédelemről és vadgazdálkodásról a Topolyai Téli esték keretében

Magyarkanizsa

A Vajdaságért Alapítvány szervezésében szerdán egészségnapot tartott Magyarkanizsán az Eleki Életmódközpont. A központ 2010 szeptembere óta működik aktívan, célja az egészséges életmód fontosságára felhívni a lakosság figyelmét.

Zenta

Tízéves a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ. A fogyasztók védelme és a lakosság tudatos fogyasztóvá való nevelése megalakulása óta kiemelt célkitűzése a Zentai Fogyasztóvédelmi Központnak, amely ma tartotta meg rendes évi közgyűlését.

Szabadka

Több mint százötven, vajdasági résztvevő előtt tartotta meg Az idők jelei címmel Ft. Dr. Osztie Zoltán a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnöke előadását a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) által szervezett lelki napon február 27-én Szabadkán.

Zombor

Március 3-án a zombori Bosnyák Ernő–moziban vetítették a Határúton című és az Ukrajna újratöltve címet viselő dokumentumfilmeket.

Ürményháza

Zenta

Több, mint félszáz általános és középiskolás diák mérte össze tudását kémiából, Zentán a Curie Kémia Emlékverseny területi döntőjén.

Topolya

Szabadka

Kishegyes

Csóka

Pancsova

Nagybecskerek

Ada

Nagybecskerek

Palics

Szabadka

Óbecse

Törökfalu

Hajdújárás

Martonos

Legszebb díjazott munkáit mutatja be ma megnyílt magyarkanizsai kiállításán a martonosi Testvériség Művelődési Egyesület Tiszavirág kézimunkacsoportja.

Kishegyes