Civil véradás

Csák

A csáki Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület idén 20. alkalommal szervezi meg a nemzetközi folklórszemlét szeptember 1-én.

Bjelovár

Augusztus 26-án a bjelovári főtéren tartott rendezvényt a Bjelovári Magyarok Közössége. A rendezvény a Bjelovári Nyár elnevezésű eseménysorozat részeként valósult meg.

Bjelovár

A Bjelovári Magyarok Közössége 2018. augusztus 26-án, vasárnap, 19 órai kezdettel gazdag folklórműsorral várják a magyar kultúra iránt érdeklődőket Bjelovár főterén.

Pélmonostor

Augusztus 4-én került megrendezésre 20. alkalommal a Pélmonostor MKE által szervezett, mesze foldón híres csirkepaprikás-főző verseny, mely iránt idén nagy volt az érdeklődés.

Laskó

A Laskó Művelődési Egyesület július 21-én tartotta meg a már hagyományossá vált Kórusszemléjét. A rendezvény a laskói Magyar Ház udvarán, a félig-meddig felépített kultúrotthon épületében zajlott. A rendezvény a Bellyei Járás támogatásával valósult meg.

Újbezdán

Június 9-én, az Újbezdáni Falunap keretében sor kerül a 8. Halpaprikásfőző versenyre.

Újbezdán

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület idén is megszervezi az Újbezdáni Falunapot. Az egésznapos eseménysorozatra június 9-én kerül sor.

Dárda

Június 3-án a Dárdai Magyar Kultúregyesület nagyszabású rendezvényt tartott a dárdai Magyar Házban. Sor került a májusfa-kitáncolásra és az egyesület kereteiben immár 10 éve működő Diófa Ifjúsági Néptáncegyüttes jubileumi műsorára.

Ójankovác

Májusfa-kitáncolással, kultúrműsorral, fotókiállítással, gasztronómiai kínálattal, népi gyermekjátékokkal és vetélkedőkkel várta az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület június 3-án, vasárnap az érdeklődőket az egyesület nyílt napja alkalmából a helyi Magyar Házba.

Dárda

A Dárdai Magyar Kultúregyesület keretében működő Diófa Ifjúsági Néptáncegyüttes június 3-án ünnepeli fennállásának 10. jubileumát, melyet a májusfakitáncolás hagyományának felelevenítésével egybekötve fog megünnepelni a dárdai Magyar Házban.

Eszék

Június első napjaiban, négy nap erejéig, Eszék-Baranya Megyébe helyezte ki hivatalát Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök asszony.

Dárda

Májusfa-kitáncolásra készülnek a hercegszöllőisek. Vegynek Önök is részt a hagyományápoló rendezvényen!

Pélmonostor

Május 26-án, a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület szervezésében megtartásra került a már hagyományos Pünkösdi Kórusszemle. A nagyszabású esemény a pélmonostori Magyar Ház nyári színpadán zajlott.

Sepse

A sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület május 26-án, májusfakitáncolásra invitálja az érdeklődőket.

Vörösmart

Május 20-án, vasárnap a vörösmarti Magyar Ház, Petrik László festő 90. születésnapja alkalmából rendezett kiállítás megnyitójának adott helyet. Az eseményen beszédet mondott Gyurkovics Hunor, Rada Zekić, Davor Tasliđić és Bisztricán Hajnalka. Közreműködött a vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület énekkara, Pécsi Mária vezetésével.

Kásád

Magyarország legdélibb településén, Kásádon, már több éve egy nagyszabású rendezvény keretében elevenítik fel a sokác lakodalom szokásait. A rendezvényre az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület is meghívást kapott.

Barban

Május közepén a kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület ifjúsági táncegyüttese az isztriai Barbán járt vendégségben, ahol a helyi Barban Kultúregyesület negyedik alkalommal szervezte meg a megyei szintű néptáncszemlét.

Kiskőszeg

Kiskőszegen évente megünnepelik Nepomuki Szent János, a folyók, hidak, hajósok, halászok védőszentjének napját. Így volt ez az idén is.

Újbezdán

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület legkisebbjei május első vasárnapján anyák napi ünnepséggel köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat és dédmamákat a helyi Magyar Ház szabadtéri színpadán megrendezett műsor keretében.

Ójankovác

Húsvét másnapján, az Ójankováci Magyar Kisebbségi Önkormányzat közbenjárására, idén is megszervezték Ójankovácon a magyar nyelvű szentmisét, a helyi katolikus templomban, a járásbeli magyar ajkú hívek részére.

Újbezdáni

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület fiataljai április 2-án, húsvét hétfőn ismét megszervezték a hagyományos locsolkodást a faluban.

Vörösmart

Nagy péntek délutánján hagyományos tojásfestő kézműves foglalkozást tartott a vörösmarti József Attila Kultúregyesület.

Ójankovác

Ójankovácon igyekeztek az ünnepre hangolódást kézműves foglalkozással gazdagítani.

Kórógy

Nem kis utat járt be a kórógyi Gőzelem Labdarúgó egyesület, mely tavaly ünnepelte fennállásának 90 éves évfordulóját, s mind a mai napig küzd a fennmaradásért.

Kiskőszeg

Március 11-én a kötésé, horgolásé, hímzésé, varrásé volt a főszerep Kiskőszegen a kultúrotthon régi olvasóteremében, ahol a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület megrendezte hagyományos kézimunka kiállítását.

Bjelovár

Bjelováron, a magyar egyesület kereteiben nőnapi összejövetelt tartottak március 8-án.

Kórógy

Az Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület és a Zrinyi Ilona Nőszervezet Kórógyon közösen ünnepelték meg a nőnapot.

Ójankovác

Az Ójankováci Hagyományőrző Egyesületben megtisztelték a kórus és tánccsoport hölgytagjait nőnap alkalmából.

Várdaróc

A várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület keretében minden évben sor kerül a nemzetközi nőnap megünneplésére.

Laskó

Nem érte csalódás azokat a vendégeket, akik azért vettek jegyet a laskói nőnapi bálra, hogy kellemesen szórakozzanak, kikapcsolódhassanak. A nőnapi rendezvényre megtelt a laskói Magyar Ház.

Pélmonostor

A pélmonostori magyarságot magába tömörítő szervezet előzmények nélkül a Honvédő Háborút lezáró békés reintegráció időszakából nőtte ki magát, a városban élő magyarság összetartozásának és öntevékenységének igényére. Az önszerveződés már 1996-ban kezdetét vette. Az asszonykórus első fellépése 1997. augusztus 21-én volt. A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület alakuló közgyűlése pedig 1998. március 20-án volt megtartva, a hivatalos bejegyzésére 1998. április 14-én került sor. A tánccsoport első próbáját 1998. október 3-án tartották meg. A nem egyszerű kezdetek után, amikor is háromszor váltottak székhelyet, végül az Augusta Cesarca 16 alatti Magyar Ház lett tevékenységének védőbástyája. Ez a székház 2005-ben bővült ki a vendégházzal, amely ma is egyedi lehetőségeket nyújt az egyesület működésében. Itt terebélyesedett ki idővel munkája, melyet ma már hat szakcsoportban folytat - asszonykórus, Talicska, Kopogtatók, színjátszócsoport, hagyományőrző csoport, játszóház - s amelyek révén az elmúlt 20 év alatt 11 ország 112 településén, mintegy 757 alkalommal léptek fel, s több mint 300 rendezvénynek voltak házigazdái, szervezői.

Eszék

Az elmúlt hét a húsvéti ünnepekre való készülődésben telt.

Csák

A csáki Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület március 23-án, pénteken tartotta meg beszámoló közgyűlését a helyi Magyar Házban.

Dárda

Kilencedik alkalommal szervezete meg a Dárdai Magyar Kultúregyesület hagyományos márciusi kórusszemléjét, melyen idén hat magyar kórus vett részt.

Kórógy

A kórógyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület március 18-án emlékezett meg az 1848-as eseményekről.

Március 18-án, vasárnap délután került sor Kőben, a helyi kultúrotthonban a Tánc MKE húsvéti kiállítására és szalvétacserére.

Dárda

A Dárdai Magyar Kultúregyesület kórusszemlét szervez, melyet a helyi általános iskolában fognak megtartani.

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület húsvéti kiállítást szervez március 18-án, melynek keretében sor kerül a hagyományos szalvétacserére is.

Gerbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége március 17-én tartotta meg évi beszámoló közgyűlését Gerbavácon.

Bolmán

Március 17-én megemlékezést szerveztek a bolmáni csata 73. évfordulója alkalmából. Több helyszínen is koszorúzásra került sor.

Gerbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége a környékbeli magyar közösségekkel karöltve emlékezett meg 1848-as hősökről, az alkalmi rendezvényre Gerbavácon a helyi Magyar Házban került sor.

Ójankovác

Március 16-án került sor az Ójankováci Járás Kisebbségi Tanácsának szervezésében a helyi Magyar Házban az 1848-as magyar forradalom kitörésére való alkalmi megemlékezésre.

Ójankovác

Az Ójankováci Magyar Kisebbségi Tanács történelmi előadással és ünnepi műsorral emlékezik meg az 1848-as eseményekről.

Eszék

Számos magas rangú vendég jelenlétében március 15-én megemlékezést tartottak a rétfalusi Népkör székházban.

Nagygordonya

Koszorúzásra került sor Nagygordonyán, Knézich Károly mellszobránál, március 15-én a környékbeli magyar közösségek részvételével.

Haraszti

1848-as magyar forradalom kitörésére emlékeztek Harasztiban a Dózsa György Magyar Kultúregyesület szervezésében.

Vörösmart

Csodálatos műsorral emlékeztek az 1848-as eseményekre Vörösmarton, a helyi általános iskolában.

Újbezdán

Március 15-én az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Zenede szakcsoportja és az Újbezdáni Tagozati Általános Iskola diákjai közös alkalomhoz illő műsorral emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről.

Újbezdán

Az újbezdáni közösség alkalmi műsorral fog megemlékezni az 1848/49-es magyar forradalom és szabadágharc kitörésének évfordulójáról.

Vörösmart

Vörösmarton is szerveznek megemlékezést az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából.

Nagygordonya, Gerbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége megemlékezést tart az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából.

Sztaza

A Sziszek-Moszlavina Megyei Magyarok Közösségének küldöttsége Dario Lilijan elnök úr vezetésével, március 11-én Sztazára látogatott, Damjanich János szülőfalujába, ahol az aradi vértanú tábornok szülőházánál felállított emlékművet koszorúzták meg.

Kiskőszeg

A Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület hamarosan megtartja hagyományos kézimunka kiállítását.

Újbezdán

Március 10-én került sor az újbezdáni Gakovác Sporthorgász Egyesület beszámoló közgyűlésére, ahol a vezetőség sikeresnek minősítette a tavalyi év mérlegét.

Laskó

A Laskói Magyar Kultúregyesület Nőnapi bált szervez a helyi Magyar Házban.

Bjelovár

A Bjelovári Magyarok Közössége március 8-án tartotta meg beszámoló közgyűlését.

Újbezdán

Március 8-án az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület nőnapi összejövetelt szervezett a hölgytagság részére.

Pélmonostor, Dárda

Néhány éven belül realizálódhat a mesterséges vér előállítása, addig viszont az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adjon vért.

Pélmonostor

A Pélmonostori Városi Könyvtár és a keretében működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára megújult könyvállománnyal és számos érdekes gyerekprogrammal várja az érdeklődőket.

Vörösmart

A vörösmarti pincesorokban, azt szeretem legjobban, hogy a nagy pincészetek mellet, sok kis pincészet is működik. Ezek a kis pincészetek általában csak pár hektár szőlő ültetvényen gazdálkodnak. Így van ez a Kovács Ferencéknél is. Ők jelenleg kevesebb mint két hektáron szüretelnek évente.

Újbezdán

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület március 6-án tartotta meg beszámoló és egyben tisztújító közgyűlését is, a helyi Magyar Házban.

Eszék

Közgyűlést tartottak az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesületben.

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület március 3-án tartotta meg az immár hagyományossá vált nőnapi bálját. Az esemény idén is jó hangulatban és teltházas részvétellel múlott el.

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület nőnapi bált szervez a helyi kultúrotthonban.

Hercegszöllős

Horvátországban minden év február 26-án ünnepeljük az Orvosok Napját. Ez a nap 1874. február 26.-nak emlékére lett kijelölve, amikor Európában nyolcadikként megalakult a Horvát Orvosi Kar. Ez nap apropó volt arra, hogy elgondolkozzunk a tényeken, miszerint egyre több orvos hagyja el az országot.

Vörösmart

A vörösmart József Attila Kultúregyesület, február 25-én vendégül látta a Pécsi Székesegyház liturgiájának szolgálatában álló Palestrina kórust. A két kórus közössen szolgált a vasárnapi szentmisén. A pécsi kórus a mise szolgálatot látta el, de a vörösmarti énekkar is bemutatkozott. Különleges esemény volt ez a vörösmartiak számára.

Vörösmart

A Pécsi Székesegyház Palesztrina Kórusa miseszolgálatot nyújt Vörösmarton a helyi római katolikus templomban.

Pélmonostor

A „Baranya-film” Fotó- és Film Társulat február 20. és 24. között 12. alkalommal tartotta meg ötnapos dokumentumfilm szemléjét Pélmonostoron, a mikormoziban.

Kórógy

A kórógyi Cerin Tomisláv harmadik osztályos autómechanikus az eszéki műszaki középiskolában. Minap Slavonski Brodban vehetett részt egy szakiránybeli, megyeközi műszaki versenyen, ahol figyelemre méltó eredményt ért el. A család méltán büszke a tehetséges fiatalemberre.

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület tagjai és a fiatal kői anyukák idén is nagy lelkesedéssel szervezték meg a gyermek maszkabált. A helyi kultúrotthonban megtartott mulatságra január 21-én került sor.

Pélmonostor

1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A Szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára

Újbezdán

A Baranyaszentistváni Járás Magyar Kisebbségi Önkormányzat idén is táblagépekkel ajándékozta meg a magyar tagozatra iratkozó elsősöket.

Hercegszöllős

A legkisebbek nagy örömére, a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet keretében tavaly óta, rendszeresen kerül sor játszóházas foglalkozásokra.

Kiskőszeg

Február 13-án, húshagyókedden, farsangi társalgást tartottak a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület tagjai a klubhelyiségükben.

Hercegszöllős

Nem lesznek helyhatósági választások a Hercegszöllősi járásban. Erről a járási tanács február 12-ei ülésén döntöttek. A helyi választmányok helyett járási tanácstagok, és a helyi szervezetek vezetőivel egyeztetik majd a teendőket. Az elöljáró, Vedran Kramarić költség-megtakarításra hivatkozik.

Pula

A pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület február 11-én tartott farsangi ünnepséget az egyesület helyiségeiben. A pulai közösség márciusra is több eseményt tervez.

Mohács

Február 11-én Mohácson kezdetét vették a farsangvégi programsorozat eseményei. A pélmonostori Talicska Néptáncegyüttes visszajáró fellépője ennek a rendezvénynek.

Ójankovác

A helyi gyermekek nagy örömére az Ójankováci Hagyományőrző Egyesületben február 10-én farsangi jelmezbált szervezett. Az esti órákban megtartott eseménynek természetesen az ójankováci Magyar Ház adott helyet.

Kiskőszeg

Február 10-én tartotta meg közgyűlését a kiskőszegi Önkéntes Tűzoltó Testület. Az idén 107 éves egyesület beszámolóiból számos komoly gond került felszínre, mellyel nem csak a kiskőszegi tűzoltóság küzd, s melyek komoly kihívást jelentenek a vezetőség számára.

Újbezdán

Gyertyaszentelő napjától február 10-ig járnak össze az újbezdáni vallási hagyományőrzők, hogy elvégezzék a lourdes-i kilenced ájtatosságot, imádkozzanak a Lourdes-i Szűzanya tiszteletére és közbenjárásáért, hiszen a lourdes-i kilenced énekei szinte kizárólag Mária-énekek. Sajnos évről-évre egyre kevesebb a csoport létszáma, de a hagyományápolásból nem engednek, s az év folyamán több formában ápolják még a vallási életet.

Pélmonostor

Február 9-én, pénteken került sor a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület játszóházában a farsangi foglalkozásra.

Grubisno Polje

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége február 9-én búcsúztatta a telet. A közösség tagjai a városi farsangi rendezvényen vettek részt. Péntek este a Bilogora Hotelben, szombaton pedig a városi sportcsarnokban tartották meg a hagyományos farsangot.

Pélmonostor

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület téli aktivitásainak egyike egy honismereti tábor megtartása volt. Az öt napos táborban mintegy harminc baranyai fiatal vett részt. A tábor létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Újbezdán

Február 8-án, csütörtökön került sor az újbezdáni Tarkabarka játszóházban a farsangi ünnepségre.

Pélmonostor

Miután január végén Ivica Tkalec, a pélmonostori rendőrfőnök, a Városi Tanács ülésén, negyedévi beszámolójában bemutatta a javuló közbiztonsági statisztikát, február elején öt helyen is betörésekre került sor Pélmonostoron.

Pélmonostor, Eszék

Az elmúlt hét nagy botránya volt, hogy Baranya területén a Panturist Utasszállító Vállalat mintegy 20 autóbuszjáratot beszüntetett. Mindez nagy gondokat okozott azon diákok, egyetemisták, munkások és a lakosság számára, akik rendszeresen vették igénybe a baranyai falvakat Eszékkel összekötő buszjáratokat.

Zágráb

Zágráb Város Magyar Kisebbségi Önkormányzata, valamint az Ady Endre Magyar Kultúrkör kezdeményezésére 2018. január 28-án is folytatódtak a családi összejövetelek, társalgások.

Karancs, Vörösmart

Arany János születésére emlékező 200 éves jubileum alkalmából Baranyába érkezett a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete. Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók tolmácsolásában a nagy író-költő-műfordító klasszikusait hallhatta a baranyai közönség. Ehhez Török Noémi Aranypáva Nagydíjas népdalénekes egyházi dalokkal és népdalokkal járult hozzá. Az előadás az Arany János Emlékév hivatalos programja.

Újbezdán

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület január 20-án tartotta meg első alkalommal falusi disznótoros napként elnevezett eseményét. A rendezvényt Újbezdán testvértelepülése, Nagytótfalu Község Önkormányzata tette lehetővé adományával, ugyanis ők ajándékozták a disznót.

Haraszti

A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház zsinata november 11-én Szenn Péter református lelkészt választotta meg az egyház püspökének Laskón. Szenn Péter ez év január 19-én a haraszti református templomban mondta el esküjét.

Pélmonostor

A Pélmonostori Magyar Kultúregyesület január 13-án szervezte meg a hagyományos disznótort. Az eseményt az egyesület fennállása óta minden évben megszervezik a pélmonostori Magyar Házban.

Sepse

Sepsén január 27-én került megtartásra a falusi disznóvágás. A Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület többször is megszervezte már disznótoros eseményt. 2015-ben és 2016-ban Böllérfesztre is sor került, amikor több csapat is versenyzett egymással.

Gerbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége június 16-án az egyesület székhelyén, a gerbaváci Magyar Házban jubileumi rendezvényt szervezett.

Újbezdán

Június 9-én, nyolcadik alkalommal került megrendezésre az újbezdáni falunap. A rendezvény idén is nagy népszerűségnek örvendett, annak ellenére, hogy az időjárás nem épp volt kegyes a szervezőköz. A rendezvény az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület és a Gakovác Sporthorgász Egyesület közös szervezésében és a Baranyaszentistváni Járás támogatásával valósult meg.

Újbezdán

Július 25-én, szerdán, a helybéli gyerekek nagy örömére egésznapos cserkész napot tartottak az újbezdáni Magyar Házban.

Laskó

A Laskói Kultúregyesület Kórusszemlét szervez 2018. július 21-én, 17 órai kezdettel a laskói Magyar Ház udvarán. A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak.

Drávaszög

A kaposvári székhelyű Kárpát-medencei Magyarok Baráti Társaságának tagjai többnapos vajdasági és horvátországi kiránduláson vettek részt július közepén, melynek keretében az 1848-as forradalomhoz kapcsolódó helyszínket járták be.

Kásád

Július 8. és 12. között a Kásádi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat felajánlásának köszönhetően hagyományőrző táborban vehettek részt az újbezdáni gyerekek. Az három napos tábor sok érdekes programmal várta a résztvevőket.

A kői „Tánc” Magyar Kultúregyesület július 1-én, vasárnap, tizenegyedik alkalommal szervezte meg hagyományos sütemény kiállítását a helyi kultúrotthonban.

Kórógy

A kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület 2018. július 1-én tartja meg hagyományos aratóünnepségét, az Aranykalász Folklórszemlét. A programban 15 órai kezdettel a résztvevő tánccsoportok viseletes felvonulása, majd a helyi Magyar Házban azok színes folklórműsora kerül megrendezésre.

Nagytótfalu

Június 30-án került sor második alkalommal a falunapi rendezvényre Nagytótfaluban. A határmenti település egésznapos eseménysorozattal várta a falu apraját-nagyját. A délutáni kultúrműsor keretében több horvátországi magyar kultúrcsoport is fellépett.

Pélmonostor

Június 25-én vette kezdetét az az egy hetes tánctábor Pélmonostoron, melyen félszáz baranyai és szerémségi magyar gyermek és fiatal vett részt.

Újbezdán

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület és a Gakovác Sporthorgász Egyesület közös szervezésében kerül megrendezésre a helybéli - újbezdáni gyereke számára egy horgászverseny a helyi halastón.

Bellye

Bellyén, második alkalommal kerül sor a Savoyai piknikre. A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak!

Krapina

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület június 16-án kirándulást szervezett az egyesületi tagság számára a horvát Zagorje vidékére, ellátogattak Krapinára és megtekintették a tarakostyáni kastélyt is.

Grubisno Polje

Június 9-én került sor Bjelovár-Bilogora Megye 4. Kisebbségi Kultúrszemléjének megtartására Grubisno Poljen, a városi mozitermben.

Bjelovár

Bjelovár- Bilogora Megye június 8-án, a megye napi díszülés keretében elismerében részesítette többek között a Grubisno Poljei Magyarok Közösségének Gémeskút táncegyüttesét.

Hercegszöllős

Június 2-án, szombaton a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet rendezésében sor került a hagyományos májusfa kitáncolásra a hercegszöllősi főtéren.

Sepse

Május 26-án került sor sepsén a hagyományos májusfa-kitáncolásra. A falu központjába felállított fát népviseletbe öltözött táncosok táncolták ki idén is.

Eszék

Idén első alkalommal, május 26-án rendezték meg a Kisebbségek Napját Eszéken, mégpedig egy kerekasztal beszélgetéssel.  Eszék-Baranya Megye közgyűlésének határozata értelmében a megye szervezésében minden év május utolsó szombatja a kisebbségi kultúra jegyében fog pompázni.

Meccő

Meccőn, a helyi Vöröskereszt szervezésében, május 19-én a kulturális sokszínűség jegyében tartottak rendezvényt a napközi épületében.

Pélmonostor

A "Pélmonostor" Magyar Kultúregyesület immár majd két évtizede szervezi a messze földön híres Csirkepaprikás-főző versenyt. Idén augusztus 4-én kerül sor a gasztrokulturális eseményre, melynek a pélmonostori Magyar Ház ad helyet. A részletek a plakáton. A szervezők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Marinci

Marincin június 2-án, szombaton került megtartásra az idei folklórszemle, a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezésében. A rendezvényen  szinte az összes környékbeli magyar kultúregyesület képviseltette magát.

Eszék

Újbezdán

Verőce

A Verőce-Drávamente Megyei Magyarok Közössége két évvel ezelőtt alakult és azóta is aktívan működik. Az egyesület részt vesz a városban megrendezett eseményeken, kirándulásokat szerveznek és egy magyar nyelvtanfolyamot is szerveztek a tagok számára.

Kórógy

Július 1-jén, vasárnap került megtartásra 12. alkalommal Kórógyon az Aranykalász folklórszemle a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében.

A kői "Tánc" Magyar Kultúregyesület július 1-én, vasárnap 17:30 kezdettel rendezi meg hagyományos sütemény kiállítását a helyi kultúrotthonban.

Zágráb

December 19-én megtartották a Horvátország vidéki turizmusának Napraforgója díjátadó ünnepségét. A díjazottak között baranyai pincészetek, vállalkozások és rendezvények is szerepeltek és vehetettek át arany, ezüst és bronz Napraforgókat.

Eszék

December 13-án került sor a rétfalusi parókia átadására. Az 1802-ben épült parókia felújítása Eszék város támogatásából és a hívek adományaiból jöhetett létre.

Bjelovár

December 11-én, hétfőn Kolinda Grabar-Kitarović elnökasszony Bjelováron fogadta a Bjelovár-Bilogora Megyei Kisebbségi Koordináció tagjait. A tagok az elnökasszonynak bemutatták a koordináció munkáját, de beszélgettek a tervekről is.

Karancs

A Karancsi Önkéntes Tűzoltó Testület december 9-én ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját. Az ünnepség a karancsi kultúrotthonban zajlott, ahol a helyi és környékbeli tűzoltók és ÖTT tagok mellett jelen voltak a véméndi és kishegyesi tűzoltó barátok, de vendégek érkeztek Mohácsról és Budapestről is.

Grbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége december 9-én szervezte meg első alkalommal a Gyermekalkotások szemléjét. A szemlét a grbaváci Magyar Házban tartották.

Pélmonostor

Tóth Péter Lórántot, Radnóti-díjas versmondót 2016-ban ismerhettük meg, amikor József Attila életéről szóló rendhagyó irodalomóráját hozta el a magyar tannyelvű iskoláinkba, Vörösmartra, Sepsére, Csúzára, Laskóra és Eszékre. 2016 novemberében Tóth Péter ismét Horvátországba látogatott. Zágrábban, majd az Eszék-Baranya megyei magyar tannyelvű iskolák tanulóinak tartotta meg a Forr a dal már! rendhagyó történelemórát. A gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták a tanár urat, aki verseken keresztül hozza közelebb a magyar irodalmat iskoláinkba.

Haraszti

Tizenkettedik alkalommal szervezték meg december első vasárnapján a Kárpát-medencei imanapot. A liturgiát idén a Tiszáninneni Református Nőszövetség állította össze.

Pélmonostor

December 1-jén Pélmonostoron került sor a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttesnek előadására Napszentület – Őseink hagyatéka címmel. Pélmonostor az Ördögborda Néptáncegyüttes a Kárpát-medence hat országa hat települését érintő turnéjának utolsó állomása volt.

Pélmonostor

Újbezdán

Eszék

Hercegszöllős

Laskó

A minap Laskón, a fűszerpaprikáról messze híres településen jártam. Laskón ritka az a család, aki nem termeszt fűszerpaprikát, ha többet nem is, legalább saját szükségletre. Viszont ezen, a piros aranyról híres településen számtalan családi vállalkozás van, amelynek fő terméke az őrölt paprika.

Kórógy, Sepse, Kopács, Haraszti

A nagytótfalusi Fontos Vagy Nekünk Egyesület és a haraszti Dózsa György Magyar Kultúregyesület közös szervezésében május és október között sor került a Sztárai Mihály nyomdokán – Reformáció a Drávaszögben elnevezésű programsorozat. A lassan végéhez közeledő programsorozatnak keretében október 7-én Kórógyon, Harasztiban, Kopácson és Sepsén előadásokra és zenei programokra került sor.

Verőce

Október 7-én évi közgyűlést, kultúrműsort és bált tartott a Verőce-Drávamenti Magyarok Közössége a milanováci kultúrotthonban.

Kórógy

A kórógyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület október 7-én tartotta meg hagyományos néptáncszemléjét. A Horvátországi Magyar Gyermek Folklórszemle elnevezésű rendezvényre három megyéből érkeztek fellépők. A Vukovár-Szerém, az Eszék-Baranya és a Bjelovár-Bilogora megyéből érkező csoportok műsorát láthatta a kórógyi közönség.

Nagygordonya

A bilogorai magyarok október 6-án, pénteken nemzeti gyásznapunk alkalmával, Knézich Károly nagygordonyai mellszobránál koszorúztak.

Csák

Október 1-jén került sor a 19. alkalommal megrendezett néptáncfesztiválra, amelyet a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület kezdeményezett a település 700 éves fennállásnak alkalmával, s mely rendezvényt azóta is minden évben megtart.

Marinci

Szeptember 30. és október 5. között tartották meg a Nustári járási napokat. Ez alkalommal is Marinci elestére emlékeztek. A rendezvénysorozat keretében a marinci Magyar Házban sor került a hagyományos Folklórszemlére is.

Eszék

Eszék

Eszék

Marino Selo

A Dezsanováci Magyarok Közössége az idősek világnapja (október 1.) alkalmából a Marino Selo-i idősek otthonába látogatott szeptember 30-án. Ezzel a látogatással szerették volna köszönteni az idősebbeket.

Haraszti

Szeptember 30-án Harasztiban megtartották a 18. Haraszti Őszi Napot a helyi Dózsa György Magyar Kultúregyesület szervezésében. A helyi táncosokon kívül a szomszédságból, sőt Vajdaságból is érkeztek vendégek. A rendezvény támogatója a Lacházi Járás volt.

Vörösmart

1800 résztvevő indult a vörösmarti Bormaratonon A vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület és a Szurdok Magyar Hagyományőrző Egyesület ismét egy rendkívüli Bormaraton szervezője volt. A hagyományos rendezvény, amelyet a Vörösmarti Falunap keretében tartanak meg minden évben, idén is több ezer látogatót vonzott Horvátországból, de a határon túlról is.

Pélmonostor

A Horvátországi Magyar Gazdasági és Kulturális Napok rendezvénysorozatának egyik kiemelt eseményére került sor szeptember 29-én Pélmonostoron, a helyi moziteremben. A Magyar Egyesületek Szövetsége és a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület megszervezte hagyományos rendezvényét, a Nemzetközi Néptánc Fesztivált. A fesztivál idén a Jesen u Baranji rendezvénysorozat egyik eseménye is volt egyben.

Újbezdán, Csák

Szeptember 29-én és 30-án több magyarok lakta településen is megemlékeztek a honvédő háború áladozataira és a békés reintegrációnak köszönhető menekültségből való hazatérés 20. évfordulójára. Méltóságteljes eseményekre került sor Csákon, Kórógyon és Újbezdánban is.

Pélmonostor

Szeptember 28-án Kucsera Dezső fotókiállításának megnyitójára került sor a pélmonostori Baranyai Júlia Népfőiskolán. A fotókiállítás a kilencedik alkalommal megszervezésre kerülő Horvátországi Magyar Gazdasági és Kulturális Napok nyitórendezvénye volt.

Kopács

Sepse

Mária nevét különböző napokon a 11. századtól ünnepelték. Az ünnepet az egész Egyház számára Boldog XI. Ince pápa (1676-89) rendelte el a török felett Bécsnél 1683. szeptember 12-én aratott győzelem emlékére. Napja ekkor a Kisboldogasszony nyolcadába eső vasárnap lett. Szent X. Pius pápa (1904-14) az ünnepet áthelyezte a győzelem napjára (IX. 12).

Vörösmart

Baranyában már szeptember elején megkezdődött az idei szüret. A borosgazdák a tavalyihoz képest korábban kezdték a szőlő szedését, néhányan a korai fajták szüretelésével már végeztek is.

Kórógy

Mozgalmasnak ígérkezik az őszi évad a kórógyi Ady Endre MME háza táján. Az egyesület szakcsoportjai fellépések és vendégszereplések sorozatának tesznek eleget az őszi hónapok folyamán. De azért marad idő új kapcsolatok kezdeményezésére is.

Grubisno Polje

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége szeptember 9-én, szombaton kulturális rendezvényt tartott A városnak szeretettel címmel. Az esemény a helyi Mária-napi rendezvénysorozat keretében került megtartásra.

Eszék

Szeptember 9-én került sor az idei Eszéki Magyar Nap megtartására. Az 19. alkalommal megszervezésre kerülő rendezvénynek ismét Eszék főtere adott helyet. A program a gyermektánccsoportok bemutatkozásával kezdődött, majd a felvonulást és a hivatalos megnyitót követően sor került a gálára. A jó hangulat mellett a gyönyörűen feldíszített kiállítóasztalok gazdag kínálatával és a ragyogó idővel együttesen, remekbe szabott eseményként múlott el ismét.

Eszék

Gudovac

Szeptember 8. és 10. között tartották meg a 25. bjelovári nemzetközi őszi vásárt Gudovácon, amely a mezőgazdaság, kisipari, gazdasági, ökológiai és vidéki turizmussal foglalkozó kiállítókat gyűjtötte egy csokorba. Idén Magyarország volt a vásár társszervezője. Az eseményt színesítő gasztro-kulturális programokon a megyei magyarság képviselői is részt vettek.

Vörösmart, Eszék

Szeptember 5-én került bemutatásra Varga Mária, Ég és föld között - Berger Otti, a vörösmarti textilművésznő című könyve. Másnap, szeptember 6-án Eszéken is bemutatták a kötetet.

Nagybodolya

A Magyar Egyesületek Szövetségének kezdeményezésére, Varga Géza atya tiszteletére, halálának harmadik évfordulója emlékéül gyászmisére került sor szeptember 5-én. A szentmisét a nagybodolyai Szent Anna tiszteletére szentelt katolikus templomban Almási Róbert atya celebrálta.

Vörösmart, Kopács, Eszék, Szentlászló

Tóth Péter Lórántról több alkalommal is olvashattak újságunkban, hiszen a Radnóti-díjas versmondó több ízben járt már Horvátországban és hozta el előadásait magyar iskoláinkba, felnőtt magyar közösségeinkbe. A versmondó legutóbb egy 260 kilométeres zarándoklaton vett részt s így látogatott el Baranyába és Szlavóniába.

Vörösmart

A Magyar Cserkészszövetség és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának segítségével, valamint a zágrábi Zrínyi Miklós Cserkészcsapat közbenjárásával cserkésznapot szerveztek a Vörösmarti Általános Iskolában szeptember 2-án, Vörösmart és a környező települések gyerekei részére. A Nagykovácsiban megtartott nyári Cserkésztábor folytatása volt.

Vörösmart

Augusztus 26-án, második alkalommal került megtartásra Vörösmarton a református szurdokban a Halfőző verseny, amelyet a Szurdok Egyesület szervezett. Az érdeklődőket hangulatos környezetben, jó borok és vidám talpalávaló várta.

Vukovár

Az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület legfiatalabb tagjai augusztus 23-án kiránduláson vettek részt. A gyerekek Vukovárra és az Adica Üdülőközpontba látogattak el vezetőikkel és szüleikkel.

Szentlászló

Szentmiklóstól Szentlászlóig - Gyalogos zarándoklat I. László király tiszteletére

Bjelovár, Grbavác, Eszék, Ójankovác

Vörösmart

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg.

Vörösmart

Az Európai Szociális Alap egy egyéves projekt keretében támogatja a Magyar Egyesületek Szövetségét, amely a baranyai idegenforgalom fejlesztésének szolgálatát tűzte ki célul. A többrétegű - magyar tájházaink fogadóképességének továbbfejlesztését, turisztikai csomagok kialakítását, valamint azok hagyományos és online marketingjét, továbbá magyar munkanélküliek képzését magába foglaló - pályázat nemrég vette kezdetét.

Újbezdán

Augusztus 18-án délután az újbezdáni Magyar Ház udvarán ismét összegyűlt a falu gyerekserege. Újbezdánba ugyanis vendégségbe érkeztek a siklósi Apró Paták Lovas Sportegyesület lovastúrájának résztvevői. A gyerekek ezen a délutánon estébe nyúlóan mind nyeregbe ülhettek és megtapasztalhatták a lovaglás adta örömöket.

Dárda

A második Tarda fesztivált augusztus 18. és 20. között tartották meg Dárdán, az Eszterházy kastély környezetében. Az első két nap a török időket idézte, pontosabban Nagy Szulejmán hagyatékát, akinek a nevéhez kötődik annak a hadihídnak a megépíttetése, amely a Kis Đola-tótól egészen a mai eszéki óvárosig húzódott. A három napos zenei, ruházati és gasztronómiai fesztivál immár második éve ad tanúbizonyságot arról, hogy a török kori örökség is jó alapot ad egy kulturális fesztivál megtartásához. A harmadik nap az Eszterházyak örökségének lett volna szentelve, azonban a rossz időjárás miatt az aznapi programok elmaradtak.

Bjelovár

Ezt a nevet viselte a Bjelovári Magyarok Közösségének rendezvénye, amelyet június 29-én tartottak meg az Eugen Kvaternik téren, Bjelováron. Az esemény a Bjelovári Kulturális Nyár rendezvénysorozatának egyik mozzanata volt.

Vörösmart

A vörösmarti Önkéntes Tűzoltó Testület július 27-én megkapta első tűzoltókocsiját, magasnyomású tömlővel ellátva. Ezt az értékes és a testület munkájához rendkívül szükséges járművet a Hercegszöllősi járás és a Baranja Tűzoltó Közösség kezdeményezésének köszönhetően kaphatták meg a vörösmarti tűzoltók.

Dárda

A Dárdai Magyar Kultúregyesület eseményekben gazdag júliust zárt a napokban, hiszen 10 éves fennállásuk óta első alkalommal számolhatnak be arról, hogy a tagságukhoz tartozó gyerekek, csoporttagok számára a szorgalmas munka idén több táborozási, nyaralási lehetőséget is nyújtott.

Baranyaszentistván

Július 23-án Baranyaszentistvánon szerveztek gyerekolimpiát a helyi sportparkban. A megmérettetésen általános iskolások versenyezhettek két korcsoportban. Baranya több településéről is érkeztek résztvevők.

Bellye

A várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület Menyecskéi a Bellyei Járási Napok keretében, július 16-án megtartott néptáncszemlén mutatta be a magyar táncokat.

Kiskőszeg - Zöld sziget

Bellye

Július 14. és 16. között került megrendezésre a 63. Országos Horgász Kupa-döntő Bellyén. A házigazda a területi Baranya Horgászszövetség volt. A versenyen részt vett az újbezdáni Gakovác sporthorgász egyesület csapata is.

Kiskőszeg

Harmadik önálló kiállítását tartotta meg Živić Nevena július 14-én, a batinai csata emlékművénél található galériában. A Színek naplója című kiállítás a fiatal művész az utóbbi három évben született alkotásait mutatta be a közönségnek.

Nagybodolya

Tudjuk, hogy a gyerekek őszinték, bármilyen témával kapcsolatban teszünk fel nekik kérdéseket, biztos, hogy azt mondják ki, amit éppen gondolnak. Gondolataik, elszólásaik a legtöbbször mosolyra fakasztanak minket. A Gyerekszáj rovatunkban gyerekek aranyköpéseit szeretnénk összegyűjteni, hiszen számtalan érdekes történetnek, aranyköpésnek lehetnek fültanúi az óvó nénik, tanító nénik, de a szülők is.

Zágráb

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör fennállásának 85. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos rendezvénysorozat mögöttünk maradt. A Kör iránti őszinte, bensőséges tiszteletadás ezúttal sem maradt el. Ezt jóleső érzéssel vesszük tudomásul.

Kiskőszeg

A kői Tánc Magyar Kultúregyesület július 9-én tartotta meg egyik legnagyobb rendezvényét, a Süteménykiállítást. Az idei kiállítás rendkívül különleges volt, hiszen a tizedik alkalommal került megszervezésre.

Baranya

Július 8-án, szombaton honismereti kiránduláson vettek részt a Drávaszögben a kaposvári székhelyű Kárpát-medencei Magyarok Baráti Társaság tagjai. A kirándulás kettős céllal jött létre, egyrészt, hogy megismerjék a Horvátországi magyarság által lakott vidéket, másrészt, hogy ezen a területen székelő és működő magyar civil szervezetekkel kapcsolatot létesítsenek, a jövőbeli együttműködés reményében.

Szentlászló

Július 7. és 9. között ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját a szentlászlói Laslovo 91 Labdarúgó Egyesület. A háromnapos ünnepségen az Osijek Futballklub is részt vett.

Grbavác

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége 2003-ban alakult. A Grbavácon működő egyesület legfontosabb célja a magyar kultúra és néphagyományok ápolása, valamint a nemzeti öntudat megőrzése.

Karancs

Július 2. és 8. között tartották meg Karancson a Sár akadémiája (Akademija blata) elnevezésű rendezvényt. Az akadémiát hatodik alkalommal szervezte meg a Régi Mesterségek Őrzői Egyesület.

Kórógy

Július 1-jén, szombaton került megtartásra 11. alkalommal Kórógyon az Aranykalász folklórszemle a helyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület szervezésében és a Tordinci Járás támogatásával.

Hercegszöllős

A Kneževi parkovi d.o.o. pénteken, június 30-án mutatta be a felújított Iris dísztermét, amely a hercegszöllősi strandon, a Panon étterem épületében található. Ez alkalommal egy mini esküvői kiállításra is sor került.

Szlavónia és Baranya

Véget ért az iskolákban a tanév és megkezdődik a mintegy két és fél hónapos nyári vakáció. Arról, hogyan végződött a tanév, hány diák ballagott el és hány elsős diákra számítanak őszre az intézményekben, a Vörösmarti Általános Iskola, a Kórógyi Általános Iskola és az eszéki HMOM Központ igazgatóit kérdeztük.

Dezsanovác

A Dezsanováci Magyarok Közössége a nyár folyamán sem pihen. Az egyesület szakcsoportjai a Dezsanovácon és környékén megtartott események rendszeres résztvevői. Júniusban Petrovon, Goveđe Poljen és Grbavácon is vendégszerepeltek.

Trogir

A vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület június 17. és 24. között Trogirba utaztak. A kirándulás során számos helyre eljutottak, bejárták a környező szigeteket és megnézték a város nevezetességeit is. A vörösmartiak szép élményekkel, újult energiával tértek haza a kék Adriáról.

Vörösmart

A Vörösmarti Általános Iskola június 12-én, 10 órai kezdettel tartotta meg az évzáró ünnepélyt. Az ünnepséget az iskola tornatermében tartották, ahol a helyi intézmény mellett a körzeti iskolák tanulói is szép műsorral készültek.

Baranya

A MESZ nagy gondot fordít a horvátországi magyarság tárgyi és épített kulturális örökségének ápolására. A Magyar Egyesületek Szövetsége a honvédő háború lezárulta után az egyetlen horvátországi magyar szervezet, amely komoly eredményeket tud felmutatni magyarságunk tárgyi és épített kulturális értékeinek megőrzése és prezentálása terén.

Újbezdán

Bármerre visz sorsom útja, haza vágyom csendes kis falumba Június 10-én, hetedik alkalommal került megrendezésre az újbezdáni falunap. Idén is gazdag program várta a faluba látogatókat. A rendezvény az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület és a Gakovác Sporthorgász Egyesület közös szervezésében valósult meg.

Hercegszöllősi járás

Negyedik alkalommal tartották meg a Gator Fest elnevezésű rendezvényt Június 9. és 10. között rendezték meg a Gator Festet. Az előző évekhez hasonlóan idén is három helyszínen zajlottak az események. A rendezvény keretében a Wine&Walk sétára is sor került, amikor a bort és a sétát kedvelők, a baranyai borúton végighaladva kóstolhatták a baranyai borászok kiváló nedűit.

Darázs

A Magyar Egyesületek Szövetségének kezdeményezésére idén is volt magyar nyelvű szentmise Darázson pünkösd alkalmából. Egész Baranya területéről érkeztek magyar hívek pünkösd vasárnapján a kis magyarlakta településre. A szentmise megtartására a Jézus Szíve templomban került sor.

Satnica Đakovačka

Június 3-án a várdaróci Petőfi Sándor KE menyecsketánccsoportja Satnica Đakovačka-n vendégszerepelt. A járási napok alkalmából megrendezett Pjesmom i plesom kroz Satnicu elnevezésű kultúrműsoron a horvát tánccsoportok mellett a magyar kisebbség is bemutatkozott.

Pélmonostor

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület június 3-án tartotta meg a már hagyományossá vált Pünkösdi Kórusszemlét. A rendezvény a pélmonostori Magyar Ház nyári színpadán zajlott.

Marinci

A marinci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület már hagyományként tartja meg minden évben a folklórszemlét. Idén június 3-án került sor a rendezvényre. A szemlén baranyai és szlavóniai tánccsoportok szerepeltek, akik nagy lendülettel és lelkesedéssel adták elő produkciójukat.

Hercegszöllős és Ójankovác

Június 2-án a májusfa kitáncolásának hagyományát elevenítették fel Ójankovácon. A rendezvényen a helybéliek mellett jelen voltak az egyesületi tagok és a tanácstagok is. A Hercegszöllősi Mihály MISZ június 4-én, 16 órai kezdettel szervezte meg a májusfa kitáncolását a kultúrotthon előtti téren. Az eseményt jókedv és vidámság jellemezte.

Zágráb

Június 2. és 4. között ünnepelte a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör fennállásának 85. évfordulóját. A háromnapos ünnepség keretében díszülésre, könyvbemutatóra, fénykép- és plakátkiállításra és kultúrműsorra is sor került.

Kiskőszeg (Batina)

Idén is méltón emlékeztek meg Kiskőszegen a vízbe veszett hajósokról, halászokról. Az egybegyűltek a Dunára engedték a megemlékezés virágait és mécseseit, valamint imákkal és templomi énekekkel tisztelegtek a vízbe fulladt halászok emléke előtt.

Pélmonostor

A Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes szinte minden hétvégéjét vendégszerepléssel tölti. Így történt ez a múlt szombaton is, amikor a táncosok Mohácsra látogattak, ahol a Nepomuki Szent János ünnepe alkalmából léptek fel.

PÉLMONOSTOR (Beli Manastir)

Pélmonostor város támogatásával, a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület és a Baranya-film fotó és filmtársulat, a Pélmonostor Város Magyar Kisebbségi Önkormányzat és a Baranyai Júlia Népfőiskola társszervezésében május 12-én két emlékezetes programnak lehettünk szemtanúi. Az esemény első mozzanata a Tanulmányok Pélmonostorról című könyvbemutató volt, majd sor került az Istennek hajlékai a Drávaszögben című fotókiállításnak a megnyitójára. Az esmemény a Sokszínűség gazdagság rendezvénysorozat nyitó eseménye volt.

PÉLMONOSTOR (Beli Manastir)

A hétvégén megtartott Sokszínűség gazdagság elnevezésű rendezvénysorozat egyik fontos mozzanata volt a május 13-i esemény. A kiemelt eseményen az eddig névtelen parkot ünnepélyes keretek között Mohács Város Parkjává nyilvánították.

PÉLMONOSTOR (Beli Manastir)

A múlt hétvégén több eseményre is sor került Pélmonostoron. A város jóvoltából megrendezésre került a Bor és turizmus napjai eseményre, a baranyai egyesületek vására, valamint a Sokszínűség gazdagság rendezvényre, amelyet immár 6. alkalommal szerveztek meg a város főterén. A téren gazdag standok voltak felállítva, ahol a város és környékének kisebbségei színes kínálattal várták az érdeklődőket.

VÁRDARÓC (Vardarac)

A várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tagsága múlt szerdán, május 3-án munkaakciót szervezett. A Magyar Ház helyiségeit, a virágoskertet és az udvart varázsolták szebbé, rendezettebbé a téli hónapok leköszöntével.

KARANCS (Karanac)

A Piros Tulipánok gyermektánccsoport tagjai nagy lendülettel készülnek az idei rendezvényekre, szemlékre. A gyerekekkel László Róbert és Bóni Krisztián foglalkoznak párhuzamosan.

DEZSANOVÁC

A Dezsanováci Magyarok Közössége május 6-án, szombaton szervezte meg a Magyar Nap elnevezésű rendezvényt, amelyre immár ötödik alkalommal került sor. A kulturális rendezvényt a trojeglavai kultúrotthonban tartották, ahol a szép számban megjelent közönség csodás produkciókat tekinthetett meg.

Pélmonostor (Beli Manastir)

A Határtalanul! program pályázatának támogatásával a budapesti Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola 7. osztályos ének tagozatos csoportja három napra Baranyába és Szlavóniába látogatott, ahol a diákok és a tanárok számos település nevezetességeivel ismerkedhettek meg.

Grubisno Polje

Május 5-én iskolanapot ünnepeltek a Grubisno Polje-i Ivan Nepomuki Jemeršić Általános Iskola szervezésében. A programot az intézmény magyar anyanyelvápoló csoportjának műsora tette még szebbé.

Ójankovác (Stari Jankovci)

Az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület május 6-án a Rusnak Ruszin Egyesület rendezvényén mutatkozott be. Az esemény a Ruszinok Világtanácsának ülése alkalmából került megtartásra az Ójankováci járás helyiségeiben.

Sepse

Április 30-án a süteményeké volt a főszerep. A sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület, a tavalyi sikeres süteménykiállítás után idén ismét megszervezte ezt az ínycsiklandó rendezvényt. A helyi kultúrotthon zsúfolásig megtelt a sütikedvelő, édesszájú látogatókkal.

Újbezdán Sepse, Pélmonostor, Hercegszöllős, Dárda, Újbezdán

A májusfaállítás még mindig divatos szokás néhány helyen. A napokban több egyesület összefogott annak érdekében, hogy felelevenítsék a májusfaállítás hagyományait. Sok településen már kihalt ez a szép, ősi szokás, ezért örülünk, amikor az egyesületeknek köszönhetően meglátunk egy-egy májusfát az út szélén.

Grubisno Polje

Grubisno Polje vezetősége és a helyi turisztikai egyesület gazdag programmal várta az érdeklődőket május elsején. Érdekes sporteseményeket, biciklitúrát, koncerteket szerveztek, a szervezők emellett babgulyást főztek, sőt, hangulatos kultúrműsorra is sor került. Az eseményen a Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének szakcsoportja, a Csillagok játszóház tagjai is szerepeltek.

Zágárb

A Kisebbségi Tanács április 20-án - törvény által előírt határidőt jócskán túllépve - soron következő ülésén döntést hozott a Horvátországban működő kisebbségi szervezetek anyagi támogatásáról. A nem kormányzati egyesületek, valamint a kisebbségi intézmények és egyesületek kulturális autonómiájára (tájékoztatás, kiadványok, kulturális amatőrizmus, rendezvények támogatása) meghirdetett pályázatra jelentkezve a magyar kisebbség 2017-ben összesen 3.629.000,00 kuna támogatásban részesül, ami a tavalyihoz képest 139.000,00 kunával többet jelent!

Grubišno Polje

Multikulturális alkotások szemléje Grubišno Poljén. Ezen a magas színvonalú rendezvényen több kisebbség is bemutatkozik.

Eszék, Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ

Kodály Zoltán neves magyar zeneszerző és zenepedagógus születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett emlékév jegyében, a Kül és Európaügyi minisztérium pénzügyi támogatásával indított A magyar népdalok és táncok ápolása projekt keretében az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesület megrendezte a Magyar Kórusok regionális találkozóját. A 2017. április 22-én, szombaton 17 órakor kezdődő rendezvény helyszíne az eszéki Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Drinska 12/A, Eszék).

Vörösmart

Tavaszköszöntő ünnepség, amelyen bemutatkozik a kultúregyesület gyermektánccsoportja és a női kara.

Újbezdán (Novi Bezdan)

Húsvéthétfőhöz számos hagyomány és szokás fűződik, a legelterjedtebb mégis a locsolkodás. Ezt a hagyományt elevenítik fel évről évre az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület tagjai. Április 17-én, húsvéthétfő reggelén vödrökkel és szagosvízzel indultak a lányos házakhoz a fiatal legények.

Újbezdán (Novi Bezdan)

Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület fiataljai 2017. április 17-én HAGYOMÁNYŐRZŐ HÚSVÉT címmel nagyszüleinket idéző húsvét hétfői locsolkodást szerveznek Újbezdánban.

Eszék-Rétfalu

Minden Eszék és környékén élő magyar ajkú hívőt értesítünk, hogy az eszéki Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia szervezésében 2017. április 17-én, húsvét hétfőjén magyarnyelvű szentmisét tartunk Eszéken.

Vörösmart

A vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület április 7-én húsvéti kézműves foglalkozást tartott a helyi Magyar Házban. A foglalkozáson hagyományos és új tojásfestési technikákkal dolgoztak, emellett színes húsvéti díszek is készültek.

Pélmonostor

Pélmonostor város támogatásának köszönhetően, a Baranya Turisztikai Egyesület és a Nyugdíjas Egyesület társszervezésében április 7-én került megrendezésre a húsvéti kreatív műhely és kiállítás, melynek keretében nagy hangsúlyt kapott a tojásdíszítés hagyományos technikájának a bemutatása. Az eseményt a pélmonostori Néprajzi Központban tartották, ahol 12 baranyai egyesület vett részt.

Zára (Zadar)

A fiatalok főként a nyári időszakban vállalnak szezonmunkát, hiszen általában áprilisban, májusban kezdődik és szeptemberig, októberig tart. A legtöbb állást a hotel-turizmus, illetve vendéglátás területén kínálják a munkáltatók, de a mezőgazdaság, építkezés, gyerek- és idősgondozás munkakörökben is vannak alkalmi munkalehetőségek.

Pélmonostor

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület, kedden április 11-én 17 órakor húsvéti kézműves foglalkozást szervezett.

Belovár (Bjelovar)

A Bjelovári Magyarok Közössége április 6-án húsvéti témájú kézműves műhelyt tartott a játszóházas gyerekek részére. A foglalkozáson húsvéti díszeket készítettek, különböző technikákkal festették a tojásokat, emellett locsolóverseket és dalokat tanultak. Az alkotóműhelyre az egyesület székhelyén került sor.

Hercegszöllős

A Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet szervezésében április 9-én immár harmadik alkalommal került sor a húsvéti kiállításra. Az eseményt a helyi kultúrotthonban tartották.

Eszék

Eszék elöljárósága szervezésében a múlt szombaton, április 8-án, 18. alkalommal került sor a "Šarana jaja u bojama Grada", azaz a "Hímes tojás a város színeiben" elnevezésű rendezvényre. A szombaton megrendezett húsvéti előzetesen standokkal, alkalmi bemutatókkal, fellépésekkel idén is ott voltak az oktatásügyi és nevelési intézmények, egyesületek, nemzeti kisebbségek képviselői. Az eszéki magyarságot a rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület képviselte.

Eszék

Többéves múltra tekint vissza a Salori elnevezésű vásár és kiállítás Eszéken. A múlt hétvégén került sor erre a rendezvénysorozatra, amely keretében szombaton horgászversenyt tartottak Bellyén, másnap pedig Eszéken folytatódott a program, ahol kiállítás, fórum, halfőző verseny várta az odalátogatókat.

Hercegsöllős (KneŽevi Vinogradi)

Húsvéti kiállítás Hercegszöllősön 2017 április 9-én, 15 órakor a hercegszöllősi kultúrotthonban.

Kórógy (Korođ)

A kórógyi Zrínyi Ilona Nőegyletnek köszönhetően, a gyerekek nagy örömére, március 25-én új köntösbe bújt a vadászház közelében elhelyezett játszótér.

Kő (Kamenac)

A Tánc Magyar Kultúregyesület április 2-án tartotta meg hagyományos húsvéti kiállítását a kői kultúrotthonban. Az immár negyedik alkalommal megszervezett kiállításon szalvéta kiállításra és azok cseréjére is sor került.

Kopácsi rét Nemzeti Park

Az állatvilágban és látnivalóban nagyon gazdag nemzeti park, a Kopácsi rét mindenki számára remek kirándulóhely. A Kopácsi rét remek turisztikai desztináció, egy egyszerű délutáni séta, sport és rekreáció vagy éppen egy fotózás helyszíne is lehet.

Vörösmart

A Magyar Egyesületek Szövetsége 2011-ben március 30-át Baranyai Júlia emléknapjává nevezte ki

Kórógy (Korođ)

A kórógyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület április 1-jén rendezte meg a Lebár Lajos-estet, amelynek a Magyar Ház adott helyet. A kórógyiak minden évben méltóképpen emlékeznek meg a tanító bácsiról, az egyesület egyik alapítójáról.

Póla (Pula)

A pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület tagjai minden évben lelkesen készülnek a húsvéti ünnepekre. Ez idén sem lesz másképp, a tagok húsvéthétfőn találkoznak és többek között kézműves foglalkozást is tartanak a gyerekek részére. Ami a legfontosabb, az egyesület továbbra is aktívan működik és megtartják tervezett rendezvényeiket.

Kő (Kamenac)

Hagyományos húsvéti kiállítás. A rendezvény keretében szalvéta kiállításra és cserére is sor kerül.

Nagybodolya, Ójankovác, Újbezdán, Várdaróc, Szentlászló, Kő, Vörösmart

A pénzelosztásról szóló határozatot csak április közepén hozzák meg

Vörösmart

A vörösmarti Helyi Választmány és a József Attila Magyar Kultúregyesület képviselői március 14-én Palkonyára látogattak. A vörösmartiak a palkonyai Cifra Műhely Egyesület meghívására érkeztek a magyarországi faluba.

Omiš

Az omiši Dinári-hegységben március 11-én, szombaton került megrendezésre az 5. Imbertrek-futam. A versenyzők között a spliti Új Magyar Kulturális Központ tagjai is ott voltak. A futam résztvevői választhattak a 8 km-es rekreációs, valamint a 16 km-es és 26 km-es versenyszakaszok közül.

Pélmonostor

Évadnyitó koncert Pélmonostoron

Eszék, Rétfalu

Az eszék-rétfalusi Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia szervezésében március 19-én magyar nyelvű lelkinapot tartottak Eszéken. A szentmisét Almási Róbert segédlelkész celebrálta.

Vörösmart, Staza, Kórógy, Haraszti, Split, Újbezdán, Sepse

Országszerte az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

KARANCS

A Magyar Egyesületek Szövetsége idén is ünnepi műsorral emlékezett meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. A megemlékezést a karancsi kultúrotthonban tartották.

Zágráb

A Horvátországi Magyar Országos Koordináció március 15-én tartotta meg harmadik ülését. A testület tagjai Zágrábban értekeztek. A koordináció képviselői az ülést követően a Petőfi emléktáblánál koszorúztak.

Pélmonostor

Harminc év múlott el azóta, hogy a legendás operaénekesünk, Németh Rudolf itt hagyta ezt a mi földi világunkat. Korán ment el az a nagy művész, akit nem csak szűkebb pátriánkban ismertek, becsültek! Nem. Németh Rudolfot, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház operatársulatának neves énekesét jól ismerte az akkori nagy Jugoszlávia operaházainak a közönsége. Jól ismerte és tisztelte a gyakran fellépő művészt. Sőt! Európaszerte a rangos operaházak színpadán, a reflektorok fényében otthon érezte magát. Erőteljes, mély zengésű hangja felforrósította maga körül a levegőt, és a közönség ünnepelte, az előadások végén pedig ovációval kísérte le a színpadról.

Cukorgyár (Šećerana)

A napokban Csaplár Sándorral beszélgettem, aki lapunknak egy kis baranyai település múltját idézte fel. Visszaemlékezett arra az időre, amikor a falu tele volt vidámsággal, reménnyel, a kulturális és társadalmi élet pedig gazdag és fejlett volt.

Haraszti (Hrastin)

A minap azzal a céllal kerestem fel Bajcsi Pált, hogy meséljen a zöldségtermesztés fortélyairól, milyen nehézségekkel jár ez a munka, és mennyire kifizetődő az effajta vállalkozás manapság.

Rétfalu, Eszék

Magyar nyelvű lelkinap Eszéken.

Karancs

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója

Vörösmart

Harmincöt évvel ezelőtt, csendesen, szerényen, úgy ahogyan élt, itt hagyott bennünket Baranyai (Schneider) Júlia. Hetvenhat éves korában köszönt el a Drávaszögtől, álmainak, vágyainak csodálatos, megtartó világától.

Pélmonostor

A minap azzal a céllal kerestem fel Joh Ornelát, hogy meséljen arról, miért döntött az óvodapedagógus szakma mellett, miért éppen ez a hivatás nyerte el a szívét, hol látja magát a jövőre nézve, és arról faggattam, hogy a gyerekek mennyire képesek feldobni egy-egy napját.

Kiskőszeg (Batina)

A Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület szervezésében március 12-én 14 órakor került megrendezésre a Nemzetközi Kézimunka-kiállítás. A többéves múltra visszatekintő rendezvényre a házigazda kultúregyesület székhelyén került sor.

Kiskőszeg

Kézimunka kiállítás Kiskőszegen

Haraszti, Csúza, Vörösmart, Pélmonostor

Diákok voltak, s ők csinálták a dicsőséges forradalmat. MÁRCIUSBAN ÚJRA KEZDJÜK! című pódiumműsorával tért vissza Horvátországba Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovics-díjas versmondó. Ezúttal felnőtteknek szóló műsorát láthattuk Harasztiban, Csúzán, Vörösmarton és Pélmonostoron.

Csák (Čakovci)

A csáki egyesületben a gyermektánccsoport és a Csáki Betyárok zenekar aktívan folytatja a munkát.

Újbezdán

Táncmulatság, amelyre 2017. március 4-én, 20 órai kezdettel kerül sor az újbezdáni művelődési otthonban.

Zágráb

A Horvátországi Magyarok Országos Koordinációja tavaly márciusban alakult. A tanácsadó, javaslatadó testületet a napokban jegyezték be a kisebbségi tanácsok nyilvántartásába.

Újbezdán

Hímzés, kötés, horgolás...

Póla (Pula)

A pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület tagjai február 12-én farsangi mulatságot rendeztek. Vasárnap délután gyermek és felnőtt álarcosok töltötték meg vidámsággal az egyesület székhelyét. A résztvevők végigvonultak az utcán, hogy a lakosság egy részének bemutathassák ötletes jelmezeiket.

Milanovac

A Verőce-Drávamente Megyei Magyarok Közössége a múlt pénteken, február 10-én első alkalommal szervezte meg a Téli Magyar Nap elnevezésű rendezvényt. A kultúrműsor előtt az egyesület tagjai beszámoló közgyűlést tartottak, és az idei tervekről is beszéltek.

Várdaróc

A várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület 2017. február 18-án, 17 órai kezdettel Felnőtt és gyermek maszkabált szervez

Eszék

Az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesület 2017. február 18-án tartja hagyományos Farsangi bálját.

Belovár

Szombaton, február 4-én tartotta beszámoló közgyűlését a Bjelovári Magyarok Közössége. A megjelent tagság a tavalyi sikerekről és az idei tervekről beszélt. Megemlítették a tánccsoport és a vegyes kar számos fellépését, valamint az egyéb eseményeket, az általuk szervezett rendezvényeket és a vendégszerepléseket.

Ójankovác

Az elmúlt néhány évben a legnagyobb gondot a fiatalok kivándorlása jelenti. A jobb élet, a több munkalehetőség reményében vándorolnak ki külföldre egyedül, családostól egyaránt. Ójankovác utcái is egyre üresebbek.

SEPSE

Az iskolások maszkabálja nagy múltra tekint vissza Sepsén. Minden évben, február első felében sort kerítenek a jelmezes bálra a helyi kultúrotthonban. Idén február 5-én rendezték meg a kisiskolások a maszkabált, amelynek társszervezője most is a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület volt.

Vörösmart

Február 6-án érdekes és látványos elemekkel egybeszőtt bábszínházra került sor a Vörösmarti Általános Iskolában. A gyerekek nagy örömére újra ellátogattak a Kalap Jakab Bábszínház tagjai Budapestről, akik a Macskamese című bábelőadásukat adták elő.

Grbavác

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége 2003-ban alakult. Az egyesület attól kezdve számos rendezvény házigazdája, a szekciók pedig évről évre egyre aktívabbak. Az egyesület tevékenységi körébe a hagyományok és kultúra ápolása tartozik.

Pélmonostor

A pélmonostori Franjo Tuđman Általános Iskola 8. osztályos tanulója, Farkas Marina tíz éve jár gimnasztikára. Számára nagyon sokat jelent ez a hobbi és lapunknak örömmel mesélt sikerélményeiről

Pélmonostor

A minap Lakatos Istvánnal beszélgettem, aki nagy örömmel mesélt nekem legnagyobb szenvedélyéről, a horgászatról. Amikor csak teheti, kimegy a természetbe és a szabadidejét a vízparton tölti.

PÉLMONOSTOR

A Baranya Turisztikai Egyesület és Pélmonostor város társszervezésében január 25-én került megrendezésre az első baranyai varró. Az eseményt a pélmonostori Néprajzi Központban tartották.

Hercegszöllős

A pélmonostori Oaza egyesület kezdeményezésére Hercegszöllősön január 26-án kreatív műhelyre került sor, amelyen részt vettek a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet és a kői Tánc Magyar Kultúregyesület tagjai is.

Daruvár

A daruvári Prosvjeta szerb kultúregyesület szervezésében január 28-án került sor a Svetosavska akademija elnevezésű rendezvényre, amelyen a Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének és a Bjelovári Magyarok Közösségének tánccsoportjai is szerepeltek.

Baranya

Vince, ki a borok szentje: a telet tanítja rendre. Mint a jó borok a hideget, Vince úgy győzi le a telet.

PÉLMONOSTOR

A Pélmonostor MKE megalakulása óta szervezi a hagyományos disznótort. Így történt ez idén is, amikor január 15-én összegyűlt a szorgos kis csapat, és együtt elevenítették fel ezt a falusi szokást.

Horvátország

Az Eszék-Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a pélmonostori rendőrség hatáskörébe tartozó településeken 2017. január 10-től ellenőrzik a bejelentett lakcímeket. Azokat a személyeket, akik nem élnek az adott lakcímen és nem jelezték a megváltozott körülményeket, a szabályoknak megfelelően, a rendőrség kijelenti lakcímükről.

ÓJANKOVÁC

Ójankovácon karácsony másnapján, István napon hagyományosan megtartották a magyar nyelvű szentmisét. Az anyanyelven celebrált mise rendkívül fontos a helyi lakosság számára, hiszen évente csak néhányszor van alkalmuk erre.

Horvátország

Kedden a reggeli órákban munkába álltak a magyarországi jégtörő hajók a Duna horvát-szerb határszakaszán. Az 1998-ban aláírt háromoldalú egyezmény alapján a magyar, a horvát és a szerb felek megállapodtak, hogy szükség esetén a közös érdekeltségű Duna szakaszon magyar hajók látják majd el a jég elleni védekezést.

Horvátország

Hétfőtől tilos szabadon tartani a baromfit a madárinfluenza terjedése miatt.

Buzsák

A Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének és a Bjelovári Magyarok Közösségének tánccsoportjai január 13-15 között Buzsákon jártak, ahol a község polgármesterének, Kara Lajosnak jóvoltából tánctábort szerveztek a részükre.

Újbezdán

Újabb könyvadományok Magyarországról Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület tavaly júniusban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából alapította meg a gyermek- és ifjúsági könyvgyűjteményét.

Horvátország

Ha segíteni szeretnél, hozz egyet!

Sikeresnek nevezte a magyar gazdasági modellt, a munkaalapú gazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc műsorának adott interjúban, amelyben azt mondta: azért emelkedhet nagy mértékben a minimálbér és csökkenhet a társasági adó, mert az ország gazdasági alapjai rendben vannak, a pénzügyi rendszer stabil.

Magyarország

Magyarország

Nyolcmilliárd forint fölé emelkedett a civil szervezetek között szétosztható szja-felajánlás összege. 2016-ban 8 százalékkal több szja 1 százalékot juttattak a civilszervezeteknek az adófizetők, mint egy évvel korábban. Az erőteljes növekedésben a jövedelmek emelkedése és a felajánlással élő adófizetők táborának bővülése is szerepet játszott.

Baranya

Horvátország vidéki turizmusának Napraforgója díjátadó ünnepség

Magyarország

Tudjátok, hogy egy kupac avar 6 órás égetése mivel egyenlő? Döbbenetes!

Magyarország

PÓLA (Pula)

Május 8. és 9. között negyedik alkalommal tartották meg a multikulturális fesztivált Pulán, a Horvát Honvédők Otthonában. A kétnapos rendezvénysorozatot az Európa-nap alkalmából tartották.

Laskó