Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál

lebelsberg Kultúrkúria Ismeretterjesztő

Időtartam:

2016. november 25. (péntek) egész nap – 2016. december 13. (kedd) egész nap

A Klebelsberg Kultúrkúria égisze alatt immáron 5. alkalommal kerül megrendezésre november 25. és december 13-a között az országos szinten is egyedülálló kezdeményezés: a Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál. A fesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Dr. Láng Zsolt, Budapest II. kerületi Önkormányzat polgármestere, a fesztivál díszvendége: Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem környezetvédelmi tanszékének professzora, éghajlati és fenntartható energiapolitikai kutatóközpontjának vezetője, a Béke Nobel-díjas Kormányközi Klímavédelmi Testület egyik alelnöke.
A fesztivált Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár nyitja meg november 25-én 18 órakor. A megnyitó alkalmából egy Öko-design divatbemutatóra is sor kerül, amelynek keretében természetes illetve újrahasznosított alapanyagokból készült, környezettudatos iparművészek által tervezett, egyedi kollekciók kerülnek bemutatásra.
A fesztivál ideje alatt folyamatosan látogatható lesz a Nemzetközi design kiállítás, amelyen 25 ország képviselteti magát (Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Indonézia, Irán, Izrael, Jamaica, Kína, Kolumbia, Kuba, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Peru, Románia, Skócia, Szerbia, Törökország, Új-Zéland, Ukrajna).
Továbbá a fenntarthatóság jegyében két fesztivál-napra kerül sor: december 10-én a Családi Napra és december 13-án az Ifjúsági Napra, amely utóbbinak fővédnöke Hajnissné Anda Éva, KLIK Budapest II. Tankerületének igazgatója. A fesztivál-napokon olyan színes programokkal várja a nagyérdeműt a Kultúrkúria, mint: Design vásár, Gasztronómia – terítéken: kézműves és bio-ételek, Tárlatvezetések a design kiállításon, Design workshopok iparművészek vezetésével, Környezettudatos és szemléletformáló játékok, Életmód tanácsadás, kerekasztal beszélgetések, előadások. (Családi Fesztivál Nap december 10. szombat, 15.00 – 19.00; az Ifjúsági Fesztivál Nap december 13. kedd 9.00 – 13.00)
A fesztivál célja a természeti környezet megóvását támogató átfogó programcsokor megvalósítása, a lakosság öko-centrikus szemléletének és környezettudatos hulladékkezelésének, illetve újrahasznosításának elősegítése, valamint a nemzetközi környezettudatos design aktualitásainak megismertetése és az interkulturális design-párbeszéd támogatása.

Kiemelt együttműködők: a Dán Királyság Nagykövetsége, Magyarországi Észt Intézet, Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont.

A Fesztivál valamennyi eseményére a belépés díjtalan.
Az esemény az Európai Hulladékcsökkentési Hét hivatalos részét képezi.
A Fesztivál támogatója a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.