Zentán először volt Ricsaj

Zenta Kiemelt cikk

Találkozás a Népművészettel elnevezésű gyermekfoglalkozást tartottak Zentán a Művelődési Házban. A Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság szervezésében több helyszínen évek óta megszervezik a programsorozatot a népi kultúrát bemutató, érdekes látnivalókkal és neves fellépőkkel.

A rendezvény a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság szervezésében valósult meg és a zentai Thurzó Lajos Művelődési – Oktatási Központ épületében zajlott. A szombati bemutatókon és foglalkozásokon óvodások és általános iskolás gyerekek vettek részt. A szabadkai és óbecsei helyszínek után, idén első alkalommal szervezték Zentán is ezt a közkedvelt programot. A szervezők célja, hogy népszerűsítsék a hagyományokat és a gazdag magyar népi kultúrát. Kézműves foglalkozások, mesemondás, játszóház, néptánc, hangszerbemutató és énekoktatás várta a ricsajozni vágyó gyerekeket.
A táncokat a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpont szakemberei tanították, akik Óbecséről érkeztek, és a Kiscimbora táncegyüttes tagjai is egyben. A népzenét a Csörömpölő zenekar biztosította, akik Hertelendyfalváról látogattak el a Tisza-parti városba. Nagy Abonyi Szabolcs mesemondó varázsolta el a gyerekeket. A foglalkozásvezetők pedig vajdasági népművészek, illetve kézművesek voltak. Az érdeklődő fiatalok agyagoztak, nemezeltek, gyöngyöt fűztek, gyertyát öntöttek.

A szervezők a zenés, táncos programok folytatását ígérik, hiszen nagy igény van a hasonló rendezvényekre, az elmúlt időszakban rendre elmaradtak a fiataloknak szánt zenés, táncos alkalmak is. Következő állomásuk Szabadka lesz november 13-án, majd 20-án Óbecsén zárják az idei találkozókat.

Forrás: Vajdaság Ma