Zenébe öntött líra

Zenta Emberek

Nyolc zenekar állt a bírálóbizottság s a közönség elé, ők a Bátor Nyulak (Budapest), Emy (Törzsudvarnok), Jóbi Annamária és Molnár István Tamás (Budapest), Kéttamás (Budapest), Németh Viktor (Budapest), Pertlik zenekar (Dárda) és Rauscher Géza — RaG (Veszprém).

Az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljának több kísérőprogramja is volt, fellépett, és bemutatta legújabb lemezét a Pro Urbe díjas Mécsvirág együttes, emellett koncertezett a Kossuth-díjas Kaláka együttes, ami immár hagyománynak számít, hiszen visszatérő résztvevője a fesztiválnak, és az utóbbi időben vendég előadókat is hívnak, ezúttal Gryllus Dorka és Simon Kornél színművészt.  

A fesztivál díszvendége, Móger Tímea költő, író, szerkesztő mellett a zsűri tagjai voltak még: Radványi Balázs énekes, zenész, a Kaláka együttes tagja, Verebes Ernő zeneszerző, költő, Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja.

Miután mindenki előadta a három megzenésített verset, a zsűri egy nagyobb szusszanásnyi szünetet kapott, hogy meghozza döntését, majd Radványi Balázs, a zsűri elnöke ragadta magához a szót és a mikrofont.

— Mint mindig, most is az érzelmek teljes repertoárja vonult végig a versenyen. „Muszáj részt venni rajta, öröm számomra, hogy ilyen van még” — mondta az egyik versenyző, s milyen jó ezt hallani. Köszönet a remek versekért, a bennük rejlő líraiságért, a sajátos ritmusokért, melyeket sokan megragadtak, köszönet a jelképekért, az üzenetekért. Pontosan az ilyen versek inspirálnak zenekarokat jelentkezésre, megmutatkozni vágyásra s visszatérésre ide, Zentára. Versenyzőink egyik fele a Tájzeneszó, másik fele a Negyven felett című költeményt választotta dalolásra, s ötletgazdag megoldásokat csalogatott elő egy-egy Petőfi-vers is a 200. évfordulóra. A zsűri jegyzetel, figyel és közben drukkol is az előadó sikeréért, azért, hogy a bemutatott dalt olyannak tudja előadni a szólista/zenekar, amilyennek elgondolta. Kell az önbizalom. Önbizalom hiányában, félénken, szomorúan nem lehet olyat alkotni, ami másoknak is tessék. Javasoljuk hát nagy bölcsen, hogy ha egy mód van rá, emelkedett hangulatban, örömteli állapotban üljünk hozzá a dalszerzéshez, így hitelesen cseng majd az, hogy: „barnuló levelek között a rozsdaszín örök, dallal jöttünk a világra”, vagy „az elmúlással nincs vége a világnak” sor, melyért köszönet jár Tímeának. A zsűri értékelte és felfigyelt a rejtett finomságokra, a szép akkordfűzésekre, a jól megválasztott tempókra, tempóváltásokra, valamint arra is, hogy meglegyen az a bizonyos hozzáadott érték is.

Három fő- és egy különdíjat ítéltek oda. Az első helyezett Németh Viktor lett, a második helyen a Kéttamás duója végzett, mely egyúttal fellépési lehetőséget is nyert a Misztrál Fesztiválon, a dobogó alsó fokát pedig Emy foglalta el, a különdíjas pedig Rauscher Géza — RaG lett.

Forrás: Hét Nap