VOLT KOLLÉGÁNK FILMJÉT AJÁNLOM

Marosvásárhely Kiemelt cikk

VOLT KOLLÉGÁNK MAROSVÁSÁRHELYI DOKUMENTUMFILMJÉT AJÁNLOM

A DocuArt filmfesztiválon vetítik szombaton a kolozsvári Dacia moziban volt videós kollégánk, László József Human Places című egészestés doksiját. Egy mondatban, a film Marosvásárhelyről, és az ott élő hétköznapi emberekről szól, akikkel nap, mint nap találkozhatunk a városban, ha az utcát járjuk. Akit már egyszer megérintett Marosvásárhely ép ésszel sokszor felfoghatatlan szele, azoknak biztosan érdekes lehet ez a film, amelyet egy év leforgása alatt készített 2015-ben.

Az ismertető szövegében azt írja, hogy a film a város bárki által érthető és átérezhető jellegére koncentrál; és rövid, egymástól független megfigyelésekből, hétköznapi jelenetekből áll össze. Stílusa a korai megfigyelő dokumentumfilmekhez áll közel, de fikciós filmrendezők, úgy mint Roy Andersson vagy Jacques Tati filmjeinek humora, hangulata és formai megoldásai is visszaköszönnek.

Trailerje még nincs, de Józsi ígérete szerinte nemsokára lesz. Addigi is a Facebookon lehet lájkolni az oldalát.

A 100 százalékban romániai dokumentumfilmeket bemutató fesztiválnak még egy magyar érdekeltsége volt, Püsök Botond Angela című filmjét vetítették péntek délután. Erről sajnos már lemaradtunk. A fesztiválra a belépés díjtalan.

laszlojozsifilm

Szöveg és kép forrása: http://t-rex.egologo.transindex.ro/