Veletek vagyunk, MOGYE magyar tagozat!

Marosvásárhely Kiemelt cikk

Veletek vagyunk, MOGYE magyar tagozat!

Az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetséggel (MMDSZ) és a többi magyar egyetemista szervezettel egységesen tiltakozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem egyesítése ellen.
A diákszervezetek közös álláspontja, hogy az egyesülés veszélybe sodorja az anyanyelven való oktatást, a magyar tagozat döntőképességét, illetve az egyetlen magyar nyelvű orvosképzést az országban.
A Petru Maior Egyetem tegnapi rendkívüli szenátusi ülésén fogadták el az egyesítésre vonatkozó határozatot. A MOGYE szenátusi ülésén a magyar tagok nem vettek részt.
Az MMDSZ elmondása szerint a magyar diákok és tanárok nem voltak kellő képpen tájékoztatva egészen a keddi nyílt gyűlés előtt, ahol találkoztak a MOGYE Rektorával, Prof. Dr. Leonard Azamfirei-el.
„A keddi napig se a diákokkal, se a tanárokkal nem találkozott nyilvánosan a Rektor Úr, ugyanakkor az ezelőtti szenátusi üléseken sem volt napirenden az egyesülés. Az információhiány alapja egyértelműen az, hogy a diákság nem volt érdemben tájékoztatva”– nyilatkozta Ladányi Emmánuel, az MMDSZ elnöke és a MOGYE diákszenátora.
Az U.M.F. Campus nevű Facebook csoportban, amelynek közel 4400 román és magyar orvosis hallgató a tagja, László Nimród – szintén MOGYE diákszenátor – még április 13-án, pénteken indított egy szavazást az egyetem egyesítés támájában. A rögtönzött közvéleménykutatás eredményeként a szavazáson résztvevők nagyrésze, köztük több mint 1000 román diák sem támogatja a fúziót.
„A magyar egyetemista diákszervezetek együttesen ellenzik a két egyetem egybeolvasztását, és felszólítják Valentin Popa tanügyminisztert, hogy ne engedélyezze az egyesítést. Az OMDSZ kiáll a MOGYE magyar diákjai mellett, és együttesen szeretnék megakadályozni az egyesítés továbbvitelét” – mondta Andacs Zsolt Levente, az OMDSZ nemrégiben megválasztott elnöke.
A magyar oktatók és diákok érdeke, egyértelműen az, hogy fennmaradjon a magyar tagozat, sőt törvény szerinti önállóságát is megkapja. Az egyetemegyesítést követően kétség kívül gyengülne a magyar tagozat érdekképviselete, ugyanis a Petru Maior Egyetem bekebelezésével növekedne a román diákság száma, ezáltal még kevesebb százalékban lennének jelen a döntéshozatalban a magyar nyelvű diákok és tanárok.
Az OMDSZ nevében,
Andacs Zsolt Levente, Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnöke
Ladányi Emmánuel, Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) elnöke
Varga Levente, Brassói Magyar Diákszövetség – BMD elnöke
Horváth Balázs, BMDSZ – Bukaresti Magyar Diákszövetség elnöke
Lőrincz István- Zoltán, Kolozsvári Magyar Diákszövetség – KMDSZ elnöke
Kőrösi Kristóf, Nagyváradi Magyar Diákszövetség / Centrul de Tineret elnöke
Szőke Attila, Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) elnöke
Mihály Gergő, Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke
OMDSZ Sajtóiroda
Forrás: kmdsz.ro