Várdaróciak a bajsai Prélón

Horvátországi Magyar Napló Bajsa Kiemelt cikk

Február 24-én a várdaróci „Petőfi Sándor“ MKE menyecsketánccsoportjának tagjai a vajdasági Bajsára utaztak, ahol a bajsai Préló rendezvényén vettek részt.

A bajsai rendezvény 13. alkalommal került megrendezésre. Helyszínéül a helyi Testvériség–Egység Általános Iskola tornaterme szolgált. Az esemény mára már nemzetközi jellegű színes népművészeti kavalkáddá nőtte ki magát, mely révén a tájainkon élő családok hajdani életformájának és a bajsai szokásoknak állítanak emléket.

Az ünnepélyes megnyitó 9 órakor vette kezdetét, a népviseletbe öltözött résztvevők felvonulásával, melyet a három nyelvű kultúrműsor követett. A műsoron a vajdasági, magyarországi, felvidéki és a Várdarócról érkező horvátországi résztvevők működtek közre.

A színpadon először a helyi iskola gyermekkórusa mutatkozott be, majd a bajsai közösség elöljárója, Lackovics Károly üdvözölte a résztvevőket. A rendezvényt a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke Hajnal Jenő úr nyitotta meg.

‑ Az esemény 13 éve ölt rendezvényi köntöst, de a találkozó gyökerei legalább 100 évre nyúlnak vissza, hiszen régen telente – amikor nem volt kint a földeken munka – a bajsai ismerős, rokon családok egy-egy napon összejöttek, és közösen tollat fosztottak, alkalomadtán dohányt simítottak vagy morzsoltak, a nők kézimunkáztak, a gyerekek játszottak, és közben énekeltek, meséltek egymásnak. – hallottuk a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonyától.

A rendezvény több helyszínen zajlott: kézműves foglakozások gyermekeknek, ügyességi játékok, művelődési műsor, pogácsasütő verseny.

A művelődési műsoron az első fellépők a várdaróci menyecskék voltak, akik a „Várdaróci mulatós“ táncukkal nagy tapsot arattak. Őket a magyarországi és vajdasági népdalkörök műsorai követték, ahol szebbnél szebb népdalok hangzottak el.

Először járt Bajsán a várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület Menyecske tánccsoportja és népdalköre. A 2006-ban alakult csoport, eddig Horvátországban és Magyarországon vett részt vendégszerepléseken.

‑ Vajdaságban még nem jártunk, és igyekszünk ezzel a vendégszerepléssel újabb kapcsolatokra szert tenni, hogy bővíteni tudjuk nemcsak a vendégszerepléseink, hanem a rendezvényeink vendégeinek a sorát is. Reméljük, hogy a Bajsán is tapasztalt jókedv és barátkozás a jövőben folytatódik – mondták a várdaróciak.

Az egyik fő momentum a vetélkedők voltak. Az ügyességi versenyekben olyan régen mindennaposnak számító tevékenységekben mérkőztek meg a csapatok, mint például a kukoricamorzsolás, kukoricapattogatás, csutkavárépítés. Ezúttal 13 versenyző csapat között jelen voltak a várdaróciak is, akik a pattogatottkukorica fűzésben diadalmaskodtak – Sipos Karolina volt a legügyesebb mind közül.

A délutáni eredményhirdetés után ebédet szolgáltak fel a szervezők, majd következett az élő zenés mulatság, ahol a az Azúr együttes szolgáltatta a zenét, amire jó hangulatban táncolt is a tisztes társaság.

A szíves vendéglátás, jó hangulat, a felettébb érdekes vetélkedők és a sikeres fellépés, kellemes emléknek marad a várdaróci menyecskéknek.

Az eseményről a magyarországi M1, az újvidéki PANNON TV és a vajdasági Magyar Szó munkatársai is elismeréssel tudósítottak.