Vakok és gyengénlátók zenei vetélkedője

Zenta Kiemelt cikk

Vakok és gyengénlátók zenei vetélkedője volt Zentán.

vakok-zene

A vakok zenei vetélkedőjét 1975 óta minden második évben szervezik meg Zentán. Idén nyolc énekes és két hangszeres produkciót láthatott a közönség.

Összesen nyolc énekes és két hangszeres produkciót láthatott a közönség a vakok és gyengénlátók zenei vetélkedőjén. A versenyt a Vajdasági Vakok Szövetsége szervezte, idei házigazdája pedig a zentai Vakok és Gyengénlátók Egyesülete volt.

Balla Annamária, elnök, Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, Szeged: „Tanultam énekelni. Sajnos nem diplomáztam énekből, szociális munkás diplomám van, mert az oktatási rendszer, meg a társadalom hozzáállása az énekesekkel szemben még mindig olyan, hogy ha te énekelsz, akkor lássál. Ha nem látsz, akkor te nem tudsz énekelni. Így engem nem engedtek zeneakadémiára, de az ének az életem központi része maradt, és amikor tehetem, igyekszem megragadni a lehetőséget, hogy énekeljek.”

Nyolc énekes és két hangszeres produkció mutatkozott be a vetélkedőn. Györe Árpád, elnök, Vakok és Gyengénlátók Egyesülete, Zenta: „Itt mind a vajdasági egyesületekből való személyek. Amatőrök, nem profi énekesek, de már több alkalommal léptek fel ilyen koncert alkalmával.”

A vetélkedőt a Vajdasági Vakok Szövetsége szervezte. Vladimir Palin, elnök, Vajdasági Vakok Szövetsége: „Tekeversenyt három alkalommal szerveztünk már Zentán. A vakok zenei vetélkedőjét minden második évben megszervezzük. Először még 1975-ben rendezték meg, tehát a hagyomány minden második évben folytatódik.”

A fellépők elmondták, habár Európa egyes részein, például Olaszországban már elfogadott, hogy a vakok énekelnek, nálunk és a környező országokban lassú a változás.

Forrás: Pannon RTV