Üzembe helyezték Horvátország legnagyobb öntözőrendszerét

Kiemelt cikk

HERCEGSZÖLLŐS

Június 28-án, szerdán került sor a laterális kanális ünnepélyes felavatására Hercegszöllősön. Az ünnepi megnyitót követően a hercegszöllősi Sport- és Rekreációs Központban folytatódott a tanácskozás, ahol a földművelők és termelők olyan tudnivalókat és információkat kaptak, amelyek nagymértékben segíthetik a jövőbeni munkájukat.

A múlt szerdán ünnepélyes keretek között helyezték üzembe Horvátország legnagyobb öntözőrendszerét, Hercegszöllősön, amely Vörösmart és Hercegszöllős között található.

Az öntözőrendszer ünnepélyes megnyitóján jelen volt Tomislav Ćorić, környezetvédelmi és energetikai miniszter, Tomislav Tolušić mezőgazdasági miniszter, Ivan Anušić Eszék-Baranya megye ispánja, Vedran Kramarić, a Hercegszöllősi járás elöljárója, Sója Dénes, a Hercegszöllősi járás elöljáró-helyettese, Zoran Đuroković, a Horvát Vizek vezérigazgatója, a pélmonostori Baranjski Vodovod (Baranyai Víztársulat) és a dárdai (Vodoopskrba d.o.o.) Víztársulat képviselői.

1 HERCEGSZÖLLŐS 1

A laterális kanális teljes egészében érinti a Hercegszöllősi járás területét. Mi ennek nagyon örülünk, mivel Hercegszöllősön, Csúzán és Vörösmarton a falvak alatti területek rendeződtek, kiépült ez a nagy csatorna, ami ellátja majd vízzel a dunai rétet, ahol körülbelül 4,5-5 ezer hektár földterületet lehet öntözni. Bízunk benne, hogy nem csak búza és kukorica lesz, hanem vetemény is, olyan kerti vetemények, amelyek termesztése munkaigényes. Ebből kifolyólag szükségessé válik a munkaerő és új munkahelyek létesülnek majd. Ha visszaemlékezünk a kezdetekre, akkor ki kell hangsúlyozni, voltak felvetések, hogy milyen módon működik majd a dolog. Ennek a nagy csatornának a kiépítése alkalmával, akitől megvásárolták a földterületet, az egy komoly megtérítést kapott, tehát a föld értékének a négyszeresét, ötszörösét. Mi rendeztük a hercegszöllősi és a csúzai kanális melletti területet, ahol szeméttelepek voltak, már csak a vörösmarti maradt. Vannak még bizonyos problémák a kanálistól északra – a falu irányába – a vízelvezető rendszert ki kell szélesíteni, vagy másik megoldást találni, hogy a záporok során az embereknek ne legyen gondjuk a kertjükben – nyilatkozta lapunknak Sója Dénes, a Hercegszöllősi járás elöljáró-helyettese.

A HMDK szinte minden jelentősebb beruházást igyekezett megfékezni valamilyen módon. Andócsi János tanár úr és Jankovics Róbert képviselő úr mindent elkövettek azért, hogy megakadályozzák a projektet. Ők mindenáron meg akarták fékezni az öntözőrendszer kiépítését. Csúzán összehívták az embereket és buzdították a projekt ellen. EZT A CSÚZAIAK NAGYON JÓL TUDJÁK! Hála istennek, hogy nem sikerült megfékezniük a projekt megvalósítását. Mi örülünk, hogy ez elkészült és nemcsak a földműveseknek, hanem a járásnak is lesz haszna belőle – tette hozzá Sója Dénes.


1 HERCEGSZÖLLŐS 3