Ünnepel a dél-bánáti Ürményháza

Ürményháza Vezércikk

A dél-bánáti Ürményháza telepítésének kétszázadik évfordulóját ünnepli. A magyar többségű faluban négynapos programmal várják a vendégeket. Az eseménysorozat leglátványosabb része a felvonulás volt.

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Ürményházának 905 lakosa van. Időközben sokan elköltöztek, így most hétszáz, zömében idősebb ember él a faluban. A jubileum azonban megpezsdítette a falu életét.

Móric Elvira, szervezőbizottsági tag, Ürményházi Barátok Társasága 1817: „A fő ünnepség 24-én, hétfőn kezdődött egy ünnepi felvonulással. Az összes fellépő felvonult. A falubeliek kijöttek az utcára és igazi ünnepi hangulat volt. A táncosok táncot roptak az utcán és rég, rég látott esemény volt Ürményházán.”

urmenyhaza

Felvonult a falu apraja-nagyja. Az idősebbek pedig jelképesen bemutatták, hogyan is érkeztek őseik erre, az akkor mocsaras, kietlen vidékre. Kancsár Ida, Ürményháza: „Amikor őseink ebbe a faluba bevonultak, ilyen batyukkal vonultak be, amiben élelmet hoztak magukkal, tehát kenyeret, szalonnát, hagymát, férfiak bort, meg talán éppen a kis ruhájukat, ami volt nekik.

Makó, Szeged és Apátfalva térségéből került ki az első telepítési hullám. A telepesek zöme dohánytermesztő volt. XX. század elején már 1800-an éltek a faluban, hatvan iparosuk volt. Dulka Andor, történelemtanár, Ürményház: „Ürményháza az a viszonylag rövid története során 1848-ig egy olyan erős, élni akaró közösséggé kovácsolódott, hogy visszatértek az üszkös romokra, és újraépítették a falut. Ez az élni akarás, hogy így mondjam, mélyre eresztett gyökerek, ezek meghatározták a falu sorsát a későbbiek során is.”

A faluban 1995 óta újra van nyolcosztályos általános iskola. Azóta megnőtt az egyetemet végzettek száma is. Viola Lujza, magyartanárnő, Ürményháza: „Elég nagy az elvándorlás, főleg az utóbbi években, de a magyar iskolát befejező gyerekek – általános iskolát befejező gyerekek – magyar középiskolában is folytatják nagyon sokan a tanulmányaikat.”

Huszka Irén, férjével, Bélával több, mint negyven éve Svájcban él. Rendszeresen hazajárnak szülőfalujukba, kinn született fiaikkal együtt: „Ők is kötődnek még ide, és büszkén mondják, hogy „Anyu! Nekünk két hazánk van.” Nagyon szeretnek ide eljönni. Ők is be vannak fogadva, és jól érzik magukat.”

Kedden megemlékeztek a háborúkban elesett ürményháziakról is. Az ünnepségsorozat szerdán ünnepi szentmisével, az Ürményházi Ifjúsági Klub műsorával és tűzijátékkal zárul

Forrás: Pannon RTV