Új helyszínen a Vásárhelyi Forgatag

Antal Erika Marosvásárhely Kiemelt cikk

Új helyszínen szervezik meg a Vásárhelyi Forgatagot

Hosszú és kitartó, göröngyös út vezetett odáig, hogy a szervezők elérték: a Vásárhelyi Forgatagot nem a szomszéd község területén, hanem Marosvásárhelyen tarthatják meg. A polgármesteri hivatallal csütörtök reggel írták alá a megállapodást, miszerint az idei, augusztus 24. és 28. között megrendezésre kerülő Forgatagnak a Liget és a Sportcsarnok előtti tér lehet a helyszíne.

Minderről Portik Vilmos számolt be a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón, ahol a szervezők közül mellette ült Molnár Sántha Ágnes, aki a családi programokat ismertette, Birtalan István, aki a verbunk-versenyről és Gáspár Botond, aki a gasztronómiai programokról beszélt.

Az új helyszín minden szempontból megfelelőbb, egyrészt mert könnyebben megközelíthető, más szempontból pedig jobb az infrastruktúrája – mutatott rá Portik, hangsúlyozva, hogy bár vannak olyanok többen is, akik ellenzik a Forgatagot, nem marad el az idén sem, sőt még gazdagabb, változatosabb programmal várja a marosvásárhelyieket. A testvértelepülések közül idén Kecskemét a díszvendég, amely nyolcvanfős küldöttséggel fogja képviseltetni magát, bemutatva mindazt, ami a városra jellemző, művészeteket, néphagyományt, hangszereket, építészetet, színjátszást, saját termékeket, gasztronómiát, de még pálinkát és bort is. Kecskemét mellett itt lesznek a Baja és Zalaegerszeg küldöttei is.

Mivel sok kisgyerekes család vesz részt évről évre a Forgatagon, ezért az idén még nagyobb kínálattal várják a kicsiket és nagyokat – mondta Molnár Sántha Ágnes, hangsúlyozva, hogy a tizenéveseket is szeretnék megszólítani, akikről tudvalevő, hogy kinőttek már a kisgyerekeknek szánt tevékenységekből és hajlamosak arra, hogy unatkozzanak, ezért számukra érdekes, vonzó programokat találnak ki. A helyszín többnyire a Liget lesz, de mellette mindenhol, ahol a Forgatag eseményei történnek, a gyerekekre is gondoltak a szervezők. Alapvetően délelőtt 10 és délután 2 között lesznek a gyerekfoglalkozások, illetve délután 4 órától estig folytatódnak.

A gasztronómiai programot Gáspár Botond ismertette, kiemelve, hogy az idei újdonság a pálinka- és párlatverseny lesz. A kecskeméti vendégek megfőzik a náluk hagyományos kolbászos lebbencset és székely káposztát, a bajaiak a hagyományos bajai halászlét.

A kulturális programok egyik fő támogatója a Teleki Téka, amelynek udvara könyvvásárnak és egyéb programoknak ad majd helyet, ahogyan a Kultúrpalota és a Kultúrpalota előtti tér is előadások, koncertek helyszíne lesz.

Forrás: maszol.ro