Tudományos napok – MATEMATIKA

Óbecse Kiemelt cikk

2019. május 6-án kreatív gyermekfoglalkozásokkal várta a Than Emlékház az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola tanulói számára, akiket Potrebić Tőzsér Gabriella tanítónő vezetett. A matematika foglalkozásokat Zita Diana, matematika szakos tanár vezette.

A gyerekekkel 3 feladatot/témát dolgozott foglalkozás vezetője.
Az első egy klasszikus, matematikus körökben közismert feladat játékosított verziója volt ami azt jelenti, hogy a feladathoz eszközöket készített az előadó amivel érdekesebbé, érthetőbbé tette a feldolgozást.

A második egy egyszerű, szintén ismert kétszemélyes matematikai játék egyszerű verziója volt, amelynél először a nyerési stratégiát fejtették meg. Lejátszottak néhány partit. Majd a szabályok változtatásával újabb játék után megvizsgálták, hogy változtak-e a nyerési esélyek.
A színezési feladat egy közismert matematikai probléma, a Négyszíntétel alkalmazása volt. Egy közösen megrajzolt térképet színeztek ki a diákok négy színnel, mert ennyi pont elegendő bármely térkép kiszínezéséhez.
Mindegyik feladat fejleszti a logikai, kombinatorikus és valószínűségi gondolkodásmódot is.
A gyerekeket kérdések feltevése által próbáltam rávezetni az előadó a  megfejtésekre. Persze ügyesek voltak és bizonyos dolgokra rájötek saját maguk is.

A program szervezői a Than Fivérek értelmiségi Kör, Than Emlékház
A program támogatói: Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Óbecse Község és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

Forrás: Délvidéki Civil Portál