Tudományos-fantasztikus sorozat

Marosvásárhely Kiemelt cikk

Tudományos-fantasztikus színházi sorozat indul Marosvásárhelyen

Rendhagyó színházi projektnek ad helyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház: Oláh-Horváth Sári és Mikó Csaba: A Köd című színházi sorozatának első részét március 14-én, kedden este hattól mutatják be a Színház Undeground Termében.

A projekt kuriózuma, hogy a tudományos-fantasztikus jellegű fikció valóságalapja marosvásárhelyi ihletettségű: Mikó Csaba storyline-ja és Oláh-Horváth Sári szövegkönyve ismerős helyi jelenségekből indul ki, és egyfajta lokál-disztópiát rajzol meg a város jövőjét illetően. Oláh-Horváth Sári, aki egyben a sorozat rendezője is, jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős magiszteri rendező szakos hallgatója.

„2036-ban járunk – Ausztrália elpusztult, Afrika és India elpusztult, Amerika elpusztult, Európa elpusztult. Egyetlen város kivételével. Itt él az a maroknyi túlélő, akiket a 20 éve történt robbanás megkímélt. A város körül áthatolhatatlan fehér köd terjeng, amely beborítja az egész világot. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kombinát, amely felrobbant, és 20 éve ezt a sűrű ködöt a világra bocsátotta, megkímélte az epicentrumot, azaz a várost.

Az ismert világ határa a város határa, azon túl az áthatolhatatlan, mindent beborító köd hömpölyög, amely a földtől az égig ér. Egyetlen élhető hely maradt: Varosmásárhely.

Mi történik egy közösséggel, ha elszigetelõdik, ha a hatalom kijelenti, nincs számukra más lehetőség? Az emberek csak a körülöttük lévő információra, és személyekre támaszkodhatnak. A félelem társa a diktatúra. A diktatúra pedig megsemmisíti az egyéniséget. Legalábbis megpróbálja. Gazsi, a történetünk főszereplője, és társai mégis megpróbálják megőrizni a szabadságukat önmaguk, és a város érdekében. A köd című színházi sorozatban megismerhetjük a ködgyűrűbe szorult várost, és annak lakóit” – olvasható az előadás ismertetőjében.

A március 14-i bemutatót követően, melyre érvényesek a Bernády György mecénás bérletek, az előadás megtekinthető március 15-én, szerdán 17:00 órától az UG Teremben.

Forrás: maszol.ro