Tóth Elemér és Mács József szobra Hanván

Hanva Emberek
Tóth Elemér és Mács József szobra Hanván (Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

Juhász István, az Agrárius Kft. vezetője és munkatársai elhatározták, hogy községük nagy szülöttének, Tóth Elemér költőnek és a Felvidék, illetve Gömörország krónikásának, Mács József írónak örök emléket állítanak Hanván. Az ő anyagi áldozatuknak köszönhetően készültek el a mellszobrok, az Európa-díjas szobrászművész, Štefan Pelikán alkotásai.

A szoboravató ünnepségre több százan sereglettek össze a történelmi Gömör különböző részeiből, sőt a politikai, társadalmi, egyházi és kulturális szervezetek képviselői, mindannyian irodalmi életünk jeles képviselőinek és Juhász Istvánnak a tisztelői, családtagjai, hogy együtt örvendezzenek ezúttal a krónikás és dalnok hanvai éledésének.

Kulturális élményekkel H. Bartók Beáta énekművész, László Éva orgonaművész, a hanvai Tompa Mihály ÉnekkarBalázs István miskolci előadóművész, Koncz Károly György Radnóti-díjas versmondó, Páko Mária és tanítványai, valamint Gyenes Ferencz Veronika magánénekes gazdagították a programot.

„Úgy gondolom, méltó volt a két gömöri alkotóra való megemlékezés, amikor egyszerre avathattunk itt szobrot. Mindkettejüket régóta ismertem, s egész életemet jó irányba formálták a magyarságom megtartása érdekében” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Juhász István mecénás, a Magyar Kultúra Lovagja, az emlékjelállítás kezdeményezője és támogatója.

Kifejtette, Hanván, szeretett falujában már vagy harminc éve dolgozik azért, hogy munkatársaival együtt bebizonyítsa,

„a magyarok talpraesettek, jólelkűek, jóindulatúak, szorgalmasak, senkit nem bántók, boldogulni és építkezni szerető emberek”.

Forrás: HE, Felvidék.ma/SZAKC