Tonk Márton: egyetemet alapítani

Kolozsvár Emberek

Tonk Márton: korábban kellett volna egyetemet alapítani

A 15 évvel ezelőtt megalakult Sapientia EMTE a 700 évvel ezelőtt városi rangra emelt Kolozsvár egyik jelenlegi büszkesége. A 7. Kolozsvári Magyar Napok utolsó napján az egyetem új, Tordai úti épületében lezajlott ünnepi ülésen áttekintették a Sapientia létrejöttének előzményeit, és bemutatták a jövőbeli kilátásokat is.

Az egyetem első rektoráról, dr. Tonk Sándorról készült portréfilm bemutatásával pedig a 13 évvel ezelőtt elhunyt jeles személyiségre is emlékezhettek az egybegyűltek. A következőkben fia, dr. Tonk Márton, a kolozsvári kar dékánja emlékezik az elmúlt 15 évre.

A mai rendezvényen többször elhangzott, hogy talán nem ártott volna, ha az intézményalapítás, a Sapientia EMTE megalapítása még korábban – tehát a kétezredik évet megelőzően – megtörténik. Hiszen az azóta eltelt események, az elmúlt 15 esztendő is azt igazolja vissza, hogy továbbra sincs lényegi, jelentős előrelépés az állami finanszírozású, önálló magyar felsőoktatási intézmény ügyében. Továbbra sincs Erdélynek önálló, de a román állam által támogatott, magyar nyelvű felsőoktatási intézménye, amit több-kevesebb rendszerességgel és erővel az elmúlt századokban az erdélyi, Kolozsváron élő emberek igényként, célként, törekvésként fogalmaztak meg.

Riporter:László Tibor

Forrás: kolozsvárirádió.ro