Temerin: Tájékoztató fórum az IPA-ról

Ádám Csilla Temerin Hírek

IPA

 

 

 

 

 

 

A még decemberben elfogadott, hamarosan kiírásra kerülő Magyarország és Szerbia közötti új IPA határon átnyúló együttműködési programról tartottak tájékoztató fórumot Temerinben. A szervező Eulink egyesület azért hívta össze a helyi civil szervezetek képviselőit, hogy beszámoljanak az eddigi tapasztalatokról, megismerjék a várható program prioritásait, hogy valójában már most megkezdjék a tervezést.

Az egyesület nevében Gergely Barnabás elnök köszöntötte a civil szféra képviselőit. Mint elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy azok a pályázatok, amelynek szereplői civil szervezetek voltak, sokkal sikeresebbnek bizonyultak, mint azok a programok, amelyekben az önkormányzati szerv vállalt szerepet: – Temerinben azt látjuk, hogy vannak civil szervezetek, akik képesek egy ilyen IPA lebonyolítására, vannak már nyertes pályázatok, és azt gondolom, hogy most is lesznek olyan egyesületek, amelyek részt vesznek majd ebben a pályázási körben.

Mint a fórumon elhangzott, az önkormányzatnak két sikeres IPA pályázata volt. Óbecse, Ada és Lajosmizse községekkel részt vettek a A hely szelleme – Kapcsolattartás az elszármazottakkal címet viselő programban, amelynek legfontosabb része az az adatbázis, amely az ezekről a településekről elszármazottak adatait tartalmazza. De hasonlóképpen partnerei voltak annak a Cooling Cubes programnak is, amely a Budapest–Belgrád közlekedési tengely mentén működő fürdőhelyek összehangolt fejlesztési stratégiájának létrehozására irányul.

A civil szervezetek is két sikeres pályázattal rendelkeznek, a TSK labdarúgó klub Zákányszékkel közösen lépett fel. Az akkor 100.évfordulóját ünneplő temerini klub nemzetközi jubileumi tornát szervezett, határon átnyúló szakmai, kulturális és társadalmi tapasztalatcserére irányuló programokat tartott.

A Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) a Tájház udvarában lévő Alkotóház befejezésére nyert anyagi támogatást, de képzőművészeti programokat, keramikus fórumot is tartottak.

A fórumra meghívták szolnoki székhelyű Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos egyesület képviselőit is. Schwertner János, elnök: – Azt gondolom, hogy a temerini civileknek valós és jó esélyeik vannak arra, hogy pályázatokat tudjanak benyújtani, nagyon jó elképzelések, gondolatok vannak és most még kellő idő van arra, hogy lehessen partnereket találni hozzá – hangsúlyozta.

A Magyarország és Szerbia közötti új, határon átívelő együttműködési program középpontjában a következő négy prioritás szerepel: a határon átnyúló vízgazdálkodás és kockázatmegelőzési rendszerek színvonalának javítása, a határátmenő-forgalom akadályozó tényezőinek csökkentése, az idegenforgalmi és kulturális örökségi együttműködés ösztönzése, valamint közép- és kisvállalkozók versenyképességének erősítése innováció vezérelt fejlesztéssel.

Forrás: VajdaságMA