Tartalmasan eltöltött hétvége

Buzsák Kiemelt cikk

A Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének és a Bjelovári Magyarok Közösségének tánccsoportjai január 13-15 között Buzsákon jártak, ahol a község polgármesterének, Kara Lajosnak jóvoltából tánctábort szerveztek a részükre.

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége már több éve baráti kapcsolatot ápol Buzsák községgel. A december 17-én Grbavácon megtartott karácsonyi műsorra eljöttek kedves barátaik Buzsákról, akikkel nagyon jó az együttműködés. Az ünnepi eseményen megbeszélték, hogy a csoportoknak mindenképp hasznos lenne egy tábor, ahol új táncokkal ismerkedhetnek. Ez az ötlet meg is valósult Kara Lajos, Buzsák község polgármesterének köszönhetően. A Bjelovári Magyarok Közösségének és a Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének tánccsoportjai három tartalmas napot töltöttek el Magyarországon. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a fiatalok érdekes programokban részesüljenek, így a tánc mellett volt idő kirándulásra, a település megtekintésére, és pihenésre is. A tánccsoportok Takács László koreográfus közreműködésével egy közös koreográfiát állítottak össze, amit január 14-én be is mutattak a közönségnek.

Szombaton, január 14-én Buzsák, Grbavác és Bjelovár képviselői konferenciát tartottak, ahol a hangsúly a csoportok további együttműködésén volt. Tóth Sándor, a Bjelovár-Bilogora Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke fontosnak tartja ezt az együttműködést, és mindenképpen tervezik a következő találkozót.
– Két évvel ezelőtt tekintettem meg a Grubisno Polje-i Magyarok és a Bjelovári Magyarok Közösségének a fellépését, és mély benyomást hagyott a szívemen. Úgy döntöttem, mindenféleképpen segíteni fogom valamilyen módon a két csoportot, akikkel gyümölcsöző kapcsolatot ápolunk. Úgy gondolom, közös munkával még többet tudnak tanulni, több tapasztalatot szerezhetnek. Nagyon tetszett a csoportok közös produkciója, szívmelengető volt, és bízom benne, hogy a jövőben gyakrabban tudunk majd találkozni – mondta el Kara Lajos, Buzsák község polgármestere.

V. D.