Széchenyi kiállítás Újvidéken

Újvidék, Európa Kollégium Kiemelt cikk

Széchenyi István életművéről nyílt kiállítás kedd este Újvidéken, az Európa Kollégiumban. A Víziókból tettek elnevezésű tárlat a legnagyobb magyarként emlegetett gróf kezdeményezéseit és fejlesztési tevékenységeit jeleníti meg. A kiállítást a belgrádi Collegium Hungaricum és az újvidéki Európa Kollégium közösen szervezte. A tárlatot Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete nyitotta meg.    

Széchenyi Istvánt a modern Magyarország egyik megalapozójaként tartják számon. Többek között a Lánchíd megépítése, a Magyar Tudományos Akadémia megalapítása, valamint a Duna és a Tisza szabályozásának elvégzése is az ő nevéhez fűződik. Snejder-Sára Ildikó, igazgató, Európa Kollégium: „Pontosan ez az, ami üzenetként szolgálhat a kollégistáinknak a legnagyobb magyartól, gróf Széchenyi Istvántól, hogy megfelelő törekvéssel, munkával és erővel a vízióból bizony tettek és eredmények lesznek.”

A kiállítás legfőbb mondanivalója, hogy az álmokat élni kell, a víziókat pedig megvalósítani – véli Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója. „Képesek vagyunk. Magyarország is bebizonyította és a délvidéki magyar közösség is, hogy képes a csodákra, képes megvalósítani a vízióit. Azért hoztuk ide ezt a kiállítást, az Európa Kollégiumba, Újvidékre, mert önmagában az Európa Kollégium is bizonyítja, hogy igenis képesek vagyunk rá.”

Széchenyi István nélkül nem lett volna Nemzeti Casino Magyarországon és a lóversenyről sem beszélhetnénk – emelte ki az eseményen Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. „Azt gondolom, hogy ez egy rendkívüli pillanat és egy rendkívüli kiállítás, hiszen a legnagyobb magyarnak állít emléket a Vízióból tettek elnevezést viselő kiállítás. Egy olyan embernek, akinél többet azt gondolom, nem sokan tettek Magyarországért, Magyarország felemelkedéséért.”

A tárlatot április 5-ig hétköznaponként délelőtt 9-től délután 5 óráig tekinthetik meg az érdeklődők az újvidéki Európa Kollégium dísztermében. A belépés ingyenes.

Forrás: PannonRTV

szechenyi