Százezrekért adnák a pozitív értékelést

Kiemelt cikk

Százezrekért adnák a pozitív értékelést

Ismeretlen szempontok szerint értékel és kér pénzt civilektől egy weboldal.

 

„Meg fog lepődni, mire költik az Ön pénzét…” – sejtelmes mondat fogadja azt, aki az Alapítványok Feketén Fehéren weboldalára látogat. A visszaszámláló szerint heteken belül élesedik a honlap, amely a 30 ezer magyar civil szervezet és alapítvány működését világítja át.

Az érintettek pedig aggódnak.

A szervezeteket telefonon, levélben keresik meg, felsorolva pontokat, melyeket kifogásolnak a működésükkel kapcsolatosan, és százezres-milliós nagyságrendű összeget kérnek tőlük, hogy ne kelljen „nem támogatandónak” feltüntetniük őket. Ám a pontos értékelési rendszer nem ismert, kiszivárgó részletei szakmaiatlanok, és azt sem lehet tudni, pontosan miért is fizetnének az alapítványok.

Transzparencia kell

– A céllal, hogy a civil szervezetek átláthatóan működjenek, alapvetően egyetértünk. E kezdeményezés a szektor transzparenciájáról szól, ezt a célt tűzte ki maga elé az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete is – mondta el a Metropolnak Cseh Balázs, az ASZÖT szóvivője. Azzal ugyanakkor, amit a gyakorlatban tesz a weboldal, már nem értenek egyet. – Egy transzparenciáról szóló kezdeményezés legyen transzparens. Itt nem derül ki sem a honlapról, sem a megkeresésekből, mi alapján minősítenek, milyen szolgáltatásért kérnek pénzt – mondja.

Ezzel nem ér véget a kifogásolható pontok sora: Cseh szerint a weboldal azt az üzenetet sugallja, hogy a civilek nem transzparensek, ezzel a szektor egészét veszélyezteti, holott a szervezetek túlnyomó többsége tisztességesen dolgozik. A módszertannal sem ért egyet a testület.

– Olyasmit kérnek számon a civileken, ami nem is kötelező. Pontszám szerint értékelik őket, de nem tudni, ki és miért adott nekik ennyi pontot. Szívesen vitatkoznánk velük a minősítési rendszerről szakmai alapon – mondta a Metropolnak, kiemelve: úgy tudják, a cél szerinti juttatások mutatója alapján is értékelnek, ami szakmai hiba, mivel bizonyos szolgáltatások értéke felbecsülhetetlen, s ezek értéke nullaként jelenik meg ebben a cellában. Egy mentálhigiénés segélyvonalon fogadott napi száz, kétségtelenül fontos hívás értéke is nulla, míg ha valaki adományt vásárol és ad át rászorulóknak, az egy az egyben megjelenik e mutatóban.

Kártékony lehet

A weboldal komoly kárt is okozhat a civileknek. Cseh Balázs szerint sokan vannak ugyanis, akik nem ismerik közelről a szervezeteket, ők az auditálókra támaszkodnak. Az ASZÖT ezt transzparens módon teszi, ennek alapján bocsát ki Etikus Adománygyűjtő minősítést.

– A weboldalon nem támogatandóként feltüntetett szervezetek sérülni fognak, s valószínűleg jogi lépéseket fontolgatnak majd. Az információ ugyanakkor már megjelenik, a magyarázkodás nehéz feladattá válik, fölösleges költséget és tevékenységet jelent – mondta a szóvivő a Metropolnak.

Ugrott a számláló

A szervezetek minősítésének kérdése Gerencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) igazgatója szerint nehéz.

– Ki segít jobban: aki tíz idős embernek változtatja meg gyökeresen az életét, vagy aki ezernek, de kisebb mértékben segít? – vet fel csak egyetlen szempontot. Véleménye szerint vannak ügyek, amelyekre egyszerűbb, míg másokra nehezebb adományt gyűjteni, így önmagában az, ha egy szervezet keveset költ adománygyűjtő tevékenységre, még nem jelenti azt, hogy jobb vagy hatékonyabb egy másiknál. Gerencsér Balázs úgy véli, nem spórolható meg az, hogy az adományozó igyekezzen jobban  megismerni a szervezeteket, amiben az Etikus Adománygyűjtő minősítés mellett a NIOK által üzemeltetett adhat.hu adományozási portál is segít.

– Az adományozás alapvetően érzelmi döntés, de a szervezet működéséből, a közhasznúsági jelentésből, a kuratóriumi tagok kilétéből, az előző évi tevékenységből is  következtetni lehet arra, hogyan működik a szervezet – mondta a Metropolnak.

Természetesen az Alapítványok Feketén Fehéren weboldalt is megkerestük, az értékelési szempontrendszer, valamint az alapítványoktól kért összeg felől érdeklődve. Megkeresésünket az oldalon megtalálható egyetlen elérhetőségre, az e-mail-címére küldtük ki, de válasz nem érkezett, ellenben az észrevételeket nyugtázó számláló ugrott egyet.

Így válasszon szervezetet!

A NAV már csak azon szervezetek számára engedélyezi az 1% utalását, amelyek megfelelnek az általa támasztott követelményeknek, már tavaly több ezerrel csökkent így a jogosult civilek száma.

Az alapító okiratot, költségvetést, közhasznúsági jelentést érdemes átnézni döntés előtt, ezeknek könnyen elérhetőeknek kell lenniük a szervezet weblapján.

Érdemes megismerkedni a pontos tevékenységi körrel és a tisztviselők kilétével.

Amennyiben auditáló weboldalon tájékozódunk, annak is szenteljünk figyelmet, hogy mennyire lehet megbízható maga az audit.

Kutatás a felajánlókról

A szervezet céljai, a megbízhatóság és a szim­pátia a legfontosabbak az 1%-ot felajánlóknak a Human Dialog reprezentatív felmérése szerint.

Az idősebbek ritkán változtatnak azon, kinek adják az 1%-ot, a 20–39 évesekre jellemzőbb, hogy az adóbevallás kitöltésekor döntenek.

Az informálás és a figyelemfelkeltés javítana sokat a válaszadók szerint azon, hogy hányan rendelkeznek a felajánlható összegről.

További információk: adhat.hu és atlathatosag.eu

Forrás: nonprofit.hu