Stradivarius Újvidéken

Újvidék Hírek

Megkezdődött a NOMUS – Ma Varga István, újvidéki származású, Budapesten élő csellós lép fel

Pénteken este a NOMUS zenekarának és Yeol Eum Son ifjú dél-koreai zongorművésznőnek a fellépésével kezdődött a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő NOMUS, az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezte egyhetes nemzetközi művészeti és zenei fesztivál. A koncert az újvidéki zsinagógában volt. Ez a fesztivál nemcsak a városban, hanem egész Szerbiában a legrangosabb komolyzenei fesztivál. Kiváló zenészek érkeztek a világ szinte minden részéből – mondta többek között megnyitóbeszédében Vanja Vučenović, a városi tanács művelődéssel megbízott tagja. A fesztivál művészeti vezetője, egyben a NOMUS zenekarának karmestere a Budapesten élő, újvidéki születésű Varga István csellós. A kiváló megnyitókoncerten Alfred Schnittke és Mozart szerzeményeit élvezhette a nagyszámú közönség.

Szombaton a városházán felléptek Lakatos Róbert újvidéki hegedűművész, aki 2015-ben elnyerte a rangos Pablo Srasote-pályázat aranydíját, Yeol Eum Son (zongora) Dél-Koreából és Maja Bogdanović (violoncselló) Franciaországból. Vasárnap a Les Vent Francais fúvós quintett zenéjét élvezhette a közönség.

Ma 19.30-kor a zsinagógában a NOMUS zenekara lép fel, Varga István csellózik, holnap pedig a magyarországi Liszt Ferenc kamaraegyüttes és Ning Feng kínai hegedűművész. Ez a koncert is 19.30 órakor kezdődik a zsinagógában. Ning Feng egy 1721-es MacMillan Stradivariuson játszik, melyet privát kölcsönként a hongkongi Premiere Performances szervezésében kapott meg.

 

Forrás: Magyar Szó