Sikeres testvértelepülési kapcsolatok

Pacsér, Bihartorda, Tiszaalpár, Aranyostorda, Újszentes Hírek

Tordának hét testvértelepülése van Vajdaságban, Magyarországon és Romániában, amelyekkel szoros kapcsolatokat tart fenn. A nyári időszakban számos rendezvény zajlott ezekben a helységekben, amelyeket a tordaiak is részt vettek.

A pacséri falunapra a horgászegyesület csapata és a főzőcsapat látogatott el. Az esti programon jelen volt a helyi közösség küldöttsége is Dobai János elnök vezetésével, aki Szombathy Zoltán pacséri polgármesterrel köszöntötte a helybelieket és a vendégeiket. A művelődési műsorban fellépett Gúth Emilia énekes Udvarnokról.

Bihartordán a falunapot és Szent István ünnepét ülték meg. Az önkormányzati testület díszülésén Dobai János fordult az egybegyűltekhez. Beszédében a három Torda kapcsolatának jelentőségét hangsúlyozta, az eseményen ugyanis jelen volt a romániai Aranyostorda küldöttsége is.

Augusztus 20-án a tordaiak Tiszaalpárra utaztak. Mivel ezzel a településsel harmincéves kapcsolatot ápolnak, Vancsura István polgármester és Dobai János aláírta a további együttműködést megerősítő dokumentumot. Az ünnepi műsorban fellépett a tordai Petőfi Sándor ME néptánccsoportja valamint az Orgonavirág asszonykórus.

Aranyostorda augusztus 26-a és 28-a között szervezte meg a városnapi rendezvényeit. Mivel Romániában nemrégiben voltak az önkormányzati választások, a tordaiak ezt az alkalmat használták fel, hogy megismerkedjenek az új vezetőséggel. Cristian Octavian Matei, Aranyostorda új polgármestere nyitottságot és hajlandóságot mutatott a testvértelepülési kapcsolat folytatására. A küldöttség részére ezúttal is gazdag programot szerveztek, többek között kirándulást a tordai sóbányába és a tordai hasadékhoz, de az esti koncertek is kiváló hangulatban teltek el. Az ottani magyarság képviselőivel sem maradt el a szokásos találkozó, hisz a három Torda együttműködésének fő hordozói Aranyostordán továbbra is az ottani magyar képviselők és az RMDSZ vezetői.

A tordai helyi közösség tagjai jelen voltak Újszentes község napján is. Az alkalmi műsorban szintén a Petőfi Sándor ME néptánccsoportja valamint az Orgonavirág asszonykórus és a ritmikai táncegyüttes mutatkozott be.

A bácsfeketehegyi szüreti napokon szintén a tordai néptánccsoportnak és Gúth Emíliának jutott szerep, a legutóbbi testvértelepülési program viszont Balástyán zajlott, ahol virág- és zöldségfesztivált, valamint falunapot hirdettek.

Forrás: Hét Nap

Torda01

Torda02