Rendhagyó megemlékezés Szalkán

Szalka Kiemelt cikk

Rendhagyó nemzeti összetartozás napi megemlékezés Szalkán

Az Alsó-Ipoly mente egyik falujában, Szalkán, rendhagyó módon ünnepelték a nemzeti összetartozást: gyermek folklórfesztivált rendeztek. A magyarság sorsát megpecsételő trianoni eseményeken nem keseregni kell, hanem egymást megismerve és segítve a magyarság megmaradásáért kell tennünk – véli Szőcs Fruzsina, a Csemadok Szalkai Alapszervezetének elnöke.

A községben idén szervezték meg a 14. gyermek folklórfesztivált, eddig mindig május végén tartották, de tavaly úgy határozott a szalkai Csemadok vezetősége, hogy június negyedike alkalmából szervezik meg a fesztivált. “Gondoltuk, hogy ilyenkor, amikor mindenki szomorú, akkor mi elhívjuk a szórványtelepülések együtteseit, és velük együtt próbálunk megemlékezni erről a napról. Idén jó időnk van, habár fúj a szél, de így legalább ezt az összetartozást elfújja azokra a vidékekre is, ahol már kevés magyar él” – mondta a Csemadok Szalkai Alapszervezetének elnöke, Szőcs Fruzsina.

Szórványvidékről ezúttal a nagycétényi citerások érkeztek. Szülőföldjükön, a Zoboralján már jól ismerik a csoportot, de Magyarországon és a bécsi Szent István ünnepségen is rendszeresen fellépnek.

„Ipolyszalkán első alkalommal vagyunk és nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, reméljük, hogy nem utoljára vagyunk itt” – mondta portálunknak Presinszky Edina, hozzátéve, hogy a Nagycétényi Citerazenekar 2012 őszén alakult a nagycétényi alapiskola diákjaiból, és a csoportban nyitracsehi és nagycétényi gyerekek vannak.

A fesztiválon bemutatkozott a Pengetők citeracsoport is. Ők Zsitvabesenyőről érkeztek, és előadásukban a helyi népdalkincsből válogattak, ahogy a Zsitvácska hagyományőrző csoport is. A magyarországi Letkés település kis néptáncosai szintén bemutatkoztak a szalkai közönségnek, és a helyi magyar iskola tanulóiból verbuválódott Rikkancsok Néptánccsoport is színpadra lépett. „Egy éve tanít bennünket Juhász Sanyi bácsi Zselízről, most a fesztiválon a kicsikkel előadtuk a somogyi ugróst, a nagyokkal pedig a bogyiszlói karikázót. Nagyon örülünk, hogy a hétvégén másodszor léphetünk fel szülőfalunkban” – hangsúlyozta Veres Emese Fanni a hazai csoport nevében.

A gyermek folklórfesztivál legfiatalabb fellépői a párkányi Kisbojtár Néptánccsoport óvodás és kisiskolás gyerkőcei voltak, akik tavaszköszöntő dalokkal, majd vásárúti táncokkal szórakoztatták a közönséget.

„Én az esperes urunkat idézném, aki az egyik Csemadok rendezvényen azt mondta, hogy „Szalkán mi magyarul élünk.” Nekem gyakran ez cseng a fülemben, és a Csemadok 14. alkalommal helytáll, és a gyerekeket, a jövőt neveli” – állapította meg elégedetten Búcsi Teréz, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának alelnöke.

A mintegy 1100 lelket számláló Ipoly menti településen gazdag kulturális élet folyik, melyhez nagyban hozzájárul a helyi Csemadok is. De hiába a szervezők igyekezete, tenni akarása, ha a festői Ipoly-parton zömében csak a fellépő gyerekek vidám zsivaja hallatszott. Pedig az összetartozást nemcsak a nemzetnek, hanem egy-egy közösségnek is teremtenie, ünnepelnie kellene.

 

Forrás: hirek.sk