Rekordokat döntött az idei Bormaraton

Horvátországi Magyar Napló Vörösmart Kiemelt cikk

1800 résztvevő indult a vörösmarti Bormaratonon

A vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület és a Szurdok Magyar Hagyományőrző Egyesület ismét egy rendkívüli Bormaraton szervezője volt. A hagyományos rendezvény, amelyet a Vörösmarti Falunap keretében tartanak meg minden évben, idén is több ezer látogatót vonzott Horvátországból, de a határon túlról is.

Szeptember 30-án tömegek látogattak el Vörösmartra, hogy részesei lehessenek a Vörösmarti Falunapnak és természetesen a 12. Bormaratonnak. A MESZ által szervezett Horvátországi Magyar Gazdasági és Kulturális Napok keretében megtartott hagyományos rendezvény idén ismét a Vörösmarti Általános Iskola tanulóinak kirakodóvásárával kezdődött a délelőtti órákban, a helyi kultúrotthon előtt. A gyerekek és a szülők által készített ajándéktárgyak, dísztárgyak mellett sokféle dolgot vásárolhattunk. A házi készítésű édes és sós sütemények mellett sorakoztak a különféle gyümölcsök és az azokból készült finomságok, de édesburgonyát és fűszerpaprikát is kínáltak a gyerekek, a sepsei Kovács család által készített lángosokból szintén nem volt hiány. Dél körül már a református és a katolikus szurdokokban is megkezdődött a nagy készülődés, és a standokon is már sorakoztak a hazai termékek és kézműves tárgyak.

Kora délután a Siklósi fúvószenekar koncertjét hallhattuk a kultúrotthon előtt, majd az erre a napra érkezett néptáncegyüttesek felvonulása vette kezdetét. A Macedóniából, Erdélyből, Magyarországról és Vajdaságból érkezett tánccsoportok és zenekarok a vörösmarti Magyar Háztól a kultúrotthonig vonultak végig az utcán, majd a kultúrotthon mellett felállított színpadon be is mutatkoztak.

Fél három körül már a piros-, sárga- és zöldpólós „maratonosok” gyülekeztek a központban, ahol Eszék-Baranya megye ispánja Ivan Anušić, a Hercegszöllősi járás elöljárója Vedran Kramarić és a Hercegszöllősi járás elöljáró-helyettese Sója Dénes mondtak köszöntő beszédet, majd pontban 15 órakor elindították a 12. Bormaratont. Az előző évekhez hasonlóan, a „futók” benevezés után egy pólót, egy térképet, kuponokat és egy poharat kaptak. A három szín most is a szurdokokat jelezte.

A résztvevőknek valamennyivel több, mint 4 kilométeres távot kellett megtenniük 4 óra alatt. Sok pincéből zeneszó hallatszott, de a látogatókat az utcai zenészek is szórakoztatták, a színpadokon pedig folyamatosan váltották egymást a zenészek, előadók. A református szurdokban az este folyamán a Neki Novi Klinci (Balašević tribute band) zenélt, a katolikus szurdokban pedig a Reflex band húzta a magyar dalokat.

A lángos, a kolbász, a paprikás illata egész délután belengte a szurdokokat. De mégis, ezen a napon a boré volt a főszerep. Vörös és fehér boraikat kínálták a baranyai borászok. Rosét, olaszrizlinget, chardonnayt, kékfrankost és még sorolhatnánk a borok fajtáit. Minden „maratonosnak” a 25 megállón egy-egy decit kellett meginnia ahhoz, hogy a térképére megkapja a pecsétet, vagy az aláírást. Csak az nyerhetett, aki mind a 25 aláírást begyűjtötte és időben odaért a célba. Mégis kevesen voltak, akik csak emiatt jöttek Vörösmartra.

Ez a nap valójában arról szólt, hogy az ember kikapcsolódjon, és finom borok és ételek mellett szórakozzon. A szervezők idén is kiemelték, a Bormaraton lényege nem a lerészegedés volt, hanem a baranyai borok prezentálása és a falu hírnevének öregbítése.

A Bormaratonon a következő borászatok borait kóstolhattuk:

Pinkert, Josić, Svijetli dvori, Tűr, Čokot čarda, Szabó, Kolar, Zajec, Kusić, Čočić (I i II), Guštin, Varga, Martinov, Gerštmajer, Vukoje, Kovač, Đerfi, Pavlović, Martin, Underground, Kromer, Boni, Kováts i Kalazić.

A maraton nyertese idén a Tarda csapat lett.

M.LJ.

1 2 3 4 5 6 7 8