Régi zene szólt a vártemplomban

Nagyvárad Hírek

Régi zene szólt a vártemplomban

Pannóniának, Magyarországnak ragyogó csillaga… Énekek és dallamok Szent László korából címmel Andrejszki Judit és zenész barátai régizene koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők június 26-án, vasárnap 18 órától a Vártemplomban, a IV. alkalommal megszervezett Szent László Napok keretében.

Andrejszki Judit a magyar régi zenei élet emblematikus alakja. Barokk énekes, csembalista, számos ismert historikus együttes tagja, a régi zenei élet aktív résztvevője. Különös hangsúlyt fektet a magyar régi zene bemutatására és megismertetésére. Váradon először a nagyközönség előtt Sebestyén Mártával mutatkozott be szintén a Szent László Napok keretében.

Mostani fellépése alkalmával a művésznő betekintést nyújtott a Szent László-kultusz zenei irodalmába, a középkortól a 18. századig. Ebben az évszázadokon átívelő zenei utazásban segítségére voltak zenész barátai (Kállay Katalin, Lackó Pető Balázs, Molnár Andrea, Szabó Zsolt) és természetesen a különböző korhű hangszerek (tekerő, fidula, csembaló, viola da gamba, furulya stb.)

Forrás: erdon.ro