Pódium Díjak átadása

Bihar megye Kiemelt cikk

Pódium Díjak átadása a Magyar Kultúra Napján

Két egyéni és három csoportnak járó Pódium Díjat, illetve a pedagógusoknak létrehozott Szépműves Díjat adták át a Magyar Kultúra Napján, vasárnap Érmihályfalván. Az ünnepi műsorban operettösszeállítás hangzott el.

Az elmúlt szombaton tizenhatodik alkalommal adták át Érmihályfalván az önkormányzat által alapított Pódium Díjakat azoknak, akik a helyi kulturális életben kiemelkedőt alkottak az előző évben. A díjátadási ünnepséget kezdetben karácsony táján tartották, néhány éve kapcsolták össze a Magyar Kultúra Napjának megünneplésével, idén pedig negyedjére talált gazdára a helyi RMDSZ-alapította Szépműves Díj, mely olyan pedagógusnak jár, aki az oktató-nevelő munkát az osztálytermek falain kívül is hivatásának érzi. Idei újítás volt, hogy az odaítélők pályázatokat (tevékenységi beszámolókat) kértek az elismerésre esélyesektől. Úgy tűnik, nem mindenkinek piros betűs ünnep a Magyar Kultúra Napja, utalt a megjelentek számára (mintegy 80-an foglaltak helyet a kultúrházban) Boros Emőke tanárnő műsorvezetőként, ám vigaszként értékelte, hogy, ha kevesen is, de szinte minden magyarok lakta településen vannak, akik éltetik a lángot. Kezdetben az is szokás volt, hogy a díjátadás “körítéseként” helyi előadók és csoportok léptek fel, de mivel erre évente sok alkalom van, meghívottak szolgáltatják a műsort.

Operettslágerek

Idén a nagyváradi Lári Fári operett együttes (Tasnádi Ferenc és Varkucs Róbert) Frissen jó a csók című operett-összeállítását lehetett megtekinteni. A magyar operettirodalom legnagyobb slágereit felvonultató, ezzel együtt sikerre ítélt produkció egy orfeumbeli társalgás fonalára fűzte fel A cigányprímás, a Csókos asszony, az Ördöglovas, a Csárdáskirálynő, a Mágnás Miska és a többi közkedvelt operett legdúdoltabb dalait, áthidalva a női hang hiányát. Ünnepi beszédet Gábor Éva tanítónő, a Helyi Tanács kultúrával is foglalkozó szakbizottságának elnöke mondott. Ebben egyebek mellett kiemelte: “Csak ott beszélhetünk igazi kultúráról, ahol értékeink, hagyományaink fennmaradása biztosított, mert a kultúra szó eredetileg ápolást, megőrzést jelentett, azt, hogy gondot viselünk valamire. A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha feladataink jegyében számvetést készítünk, vagy legalábbis kijelöljük önmagunkban – ki-ki önmagában – hogy milyen módon kell a ránk hagyott kulturális örökségünkkel felelősséggel bánnunk.”

Mini Pódium Díj

Ez után került sor a díjak átadására (az örömteli feladat az említett szakbizottság tagjaira – Boda Brigitta, Gábor Éva, Baricz-Nánási Ferenc, Csengeri Csongor – hárult), mindjárt egy új kategória premierjével: úgynevezett Mini Pódium Díjat hoztak létre, melyet ezentúl egy-egy 12 év alatti gyerek kaphat, hiszen ők is tevékeny tagjai a kulturális életnek. Ezt most a II. osztályos Karsai Kristóf vehette át, aki helyi, megyei és országos szavaló-, mesemondó- és rajzversenyeken ért el kimagasló sikert. Egyéni díjban részesült még Máté Tímea koreográfus, modern és showtánc-csoport vezető. A csoportok között díjat vehetett át a Móka színjátszó csoport, a Small Steps moderntánccsoport és a Nyíló Akác néptánccsoport. Születésnaposokat is köszöntöttek: tavaly volt 10 éves a Veres László Zsolt Városi Kórus (melynek vezetője, Darabont Aliz tanárnő ugyanezen az estén a Magyar Kultúráért Díjat vehette át a Szigligeti Színházban), 30 éves pedig a Nyíló Akác néptánccsoport, mindkettő tagjainak kijárt a torta.

Szépműves Díj

Mindezek után a Szépműves Díjat adta át Nyakó József polgármester Felvinczi Erzsébetnek, aki tanítónői teendői mellett zeneoktatást tart, kulturális események szervezője, műsorvezetője és/vagy előadója szükség szerint, évtizedek óta színjátszó csoport(ok) tagja, mindemellett karitatív tevékenysége is közismert, melynek során hátrányos helyzetű családoknak, otthonokban élő gyerekeknek segít. Utóbbiakhoz tartoznak a helyi Iskolaház gyerekei is, ennek kapcsán mutatta be a polgármester azt a látványtervet, melyen az intézmény új épülete volt látható (a téma részleteire visszatérünk). Az ünnepség a nemzeti gyásznap előestéjén a franciaországi áldozatokra történt csendes emlékezéssel, majd a Himnusz éneklésével ért véget.

Forrás: erdon.ro