Pásztornap volt Muzslyán

Muzslya Hírek

A jószágtartás hagyományainak a felelevenítése mellett a kis, falusi közösségek termékeinek bemutatására is alkalmat adott a muzslyai Pásztornap, amelyet XII. alkalommal szervezett meg szombaton a RÉMUSZ hagyományápoló egyesület.

A rendezvényen a szlovéniai Ptuj hagyományőrzői, valamint magyarországi és romániai vendégek is jelen voltak. A hagyományt próbálják megőrizni, másrészt bemutatni az értékeket, amelyeket kis közösségekben teremtenek.
– Ezeknek a termékeknek az értéke, minősítése kap itt helyet ma. Ez azért nagyon fontos, mert egy új korszakban nyilvánvalóan másként kell közeledni a hagyományokhoz, a szokásokhoz is. Ez pedig azt jelenti, hogy az értéken belül a minőséget kell megtalálni, a minőségen belül pedig az eladhatóságot, mondta a megnyitón Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Libapásztorok, csordások, kondások, kanászok, juhászok, már csak magyar vezetéknevekben élnek. Az egykor megbecsült szakmák a mai intenzív jószágnevelésben lassan kimúlnak. A rendezvény próbálja megőrizni az állattartás hagyományát.

A rendezvényen Ments András, a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság igazgatója előadást tartott a helyi termékek védjegyeztetéséről, amire várhatólag Szerbiában is sor kerül a közeljövőben.

A Pásztornap nem múlhatott el birkapaprikás, hagyományos sütemények és házi pálinkák nélkül. A megnyitón felléptek a muzslyai néptáncosok.

 

Forrás: Magyar Szó

 

pasztornap01