Összetartozunk!

Vajdaság Kiemelt cikk

Idén, 2021. június 4-én, budapesti idő szerint 20:21-kor, 6 kontinens közel 40 országának 600 településén mintegy 1000 helyszínen lobbant fel a trianoni békediktátum emléknapján, a Nemzeti Összetartozás Napján, az Összetartozásunk Tüze, https://gyujtsukmeg.ma/ oldal adatai alapján.

Vajdaságban közel 70 helyen tartottak megemlékezést ezen a napon, köztük a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség csapatai is.

Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani minden szervezetnek, ifjúsági csoportnak, intézménynek, plébániának, művelődési egyesületnek, néptánccsoportnak és magánszemélynek, aki csatlakozott a kezdeményezéshez.

A muzslyai 4. számú Szent Imre herceg cserkészcsapat szervezésében a Road Flyers motoros klub udvarában a tartották meg az összejövetelt, idén már a helyi civil szervezetekkel karöltve  (a Muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, a Muzslyai Amatőr Képzőművész Klub, a Hagyományápolók és Szakácsok Egyesülete, a Road Flyers motoros klub, a Szent Márton Borkedvelők Egyesülete, a Don Bosco Családok Egyesülete, az Emmausz Kollégium, az Önkéntes Tűzoltótestület, a Muzslyai ifjúsági fórum és a Nyugdíjasok szervezete).

Az óbecsei alakuló cserkészcsapat a temerini 54. számú Szent Illés cserkészcsapattal együtt emlékezett meg a 101 évvel ezelőtt történtekről, az óbecsei Than Emlékházban.

A szabadkai 52. számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat Bálint Zoltánnak, a csapat Szent György felnőtt rajvezetőjének udvarában tartotta meg a tüzet.

Szentmihályon, a 47. számú II. János Pál pápa cserkészcsapat is tartott megemlékezést a csapatparancsnokuk kertjében.

A magyarkanizsai alakuló cserkészcsapat az Összetartozás Tüzét a Tisza parton gyújtotta meg, a Tiszavirág sétány végén elterülő tisztáson.

A tóthfalusi alakuló cserkészcsapat együtt ünnepelt  a Helyi Közösség Tanácsának tagjaival és a falu lakosaival. A cserkészek a tüzet a régi iskola udvarán rakták meg.

A gunarasi alakuló cserkészcsapat tagjai az országzászló emlékmű mellett, őrsvezetők szervezésében gyújtották meg az Összetartozásunk Tüzét.

A horgosi 11. számú Nepomuki Szent János cserkészcsapat a falu központjában, a Szent István szobor előtt rakta meg a tüzet, a Juvenior Polgárok Egyesületével és a falu polgáraival együtt.

Ahol fellobbant a láng, ott a magyar Himnusz is elhangzott, de voltak akik a Székely Himnuszt énekelték. A legtöbb helyen felolvastak egy rövid beszámolót, hogy felidézzék a múltban történteket, verseket mondtak és népdalokat énekeltek. A tűz meggyújtása után, egyesek hazamentek, míg mások ott maradtak beszélgetni, szalonnát vagy pillecukrot sütni.

Ez a röpke pillanat mindenkinek adott valamit. Csodálatos érzés volt együtt énekelni a himnuszt a lobogó tűz fényénél! Láthatatlan kötelékként élt bennünk a tudat, hogy megannyi más helyen ugyanabban az időben, ugyanaz a gyászos történet miatt, több tucat magyar cserkész, ifjúsági szervezet, művelődési egyesület vagy magánszemély tüzet gyújt és emlékezik.  Óbecsén a tűz fáklyákkal lett meggyújtva, szimbolizálva az elszakított területeket és hogy a történtek ellenére mégis egyek vagyunk, egy nemzethez tartozunk és ezt a tüzet kell éltetnünk. A tűz megerősített minket abban, hogy a nemzetiségünk nem ismer határokat, és hogy érdemes más külhoni és hazai magyarokkal ismerkedni és fenntartani a kapcsolatainkat.

A csapatoktól érkezett beszámolók, a fent leírt gondolatok, nem egy embertől származnak, de mind ezt éreztük. Hiába szelik át határvonalak a világot, mi összetartozunk, de ne csak ilyenkor jusson eszünkbe, emlékezzünk minden nap.

 

Bíró Fanni, őrsvezető

horgosi 11. számú Nepomuki Szent János cserkészcsapat