Örökség előadás

Horvátországi Magyar Napló Karancs, Vörösmart Kiemelt cikk

Arany János születésére emlékező 200 éves jubileum alkalmából Baranyába érkezett a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete. Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók tolmácsolásában a nagy író-költő-műfordító klasszikusait hallhatta a baranyai közönség. Ehhez Török Noémi Aranypáva Nagydíjas népdalénekes egyházi dalokkal és népdalokkal járult hozzá. Az előadás az Arany János Emlékév hivatalos programja.

December 27-én Karancson és Vörösmarton került bemutatásra a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének előadása Az örökség címmel. A karancsi református imaházban csendültek fel Arany János balladái és versei, valamint egyházi dalok és népdalok. Az előadókat Hajek János lelkész és családja fogadta. Az előadás lenyűgözte a karancsi híveket.

A következő baranyai állomás Vörösmart volt. A helyi kultúrotthonban Bisztricán Hajnalka, a vörösmarti József Attila MKE elnöke és egyben a település polgármestere köszöntötte a vendégeket. Az örökség előadás mindenkit magával ragadott. Az összeállításban Tóth Pétertől és Hajvert Ákostól elhangzott a Rege a csodaszarvasról, a Szent László-legenda, de Arany Jánosra jellemző balladák is. Az előadók olyan szövegeket válogattak, amelyeket talán mindannyian ismerünk, köztük a Walesi bárdok és a Családi kör is. Török Noémi magas színvonalon előadott népdalokkal színesítette az előadást.