Népszerű a borszakértő képzés

Kovács Zsolt Háromszék Hírek

Népszerű a borszakértő képzés Háromszéken

Zenei oktatás, népi mesterségekkel hagyományokkal kapcsolatos tanfolyamok és vendéglátóipari oktatás zajlott az elmúlt tanévben a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolában, összegzett Gáj Nándor. A tanintézmény igazgatója szerint sokoldalú tevékenységet folytatnak, hiszen a felnőttképzés mellett a kulturális jellegű oktatás is hangsúlyosan jelen van az intézmény kínálatában.

Az elmúlt tanév legnagyobb sikere a sommelier azaz borszakértő képzés volt, amelyen túljelentkezés volt, de azok a pincérek, akik ezen részt vettek, megtanultak emelt szinten bort ajánlani  – fogalmazott Gáj Nándor. Hozzátette: az elmúlt tanévben sok olyan területre merészkedtek, amely eddig Háromszéken lefedetlen volt és amelyek a vendéglátóiparnak komoly segítséget jelentenek.

A barista tanfolyam, a sommelier képzés a felnőttoktatás területén hiánypótlónak bizonyultak: ezek esetében nem az államilag akkreditált diploma a lényeg, hanem az a mindennapokban hasznosítható tudás, amely pluszt jelent egy adott vendéglátóipari egységnek. A hideg előételes képzés, a borismertetős tanfolyam a vendéglők igényére született, akárcsak a barista oktatás, amelynek keretében többek közt extravagáns megjelenésű kávéhab elkészítését tanították meg a résztvevőknek.

„Ezek olyan szolgáltatások, amelyekre a vendégek részéről is létezett igény – a kávéhab díszítésből külföldön több helyen is tartanak versenyeket, a latte art mára tulajdonképp már művészi értékkel is bír. „Egy dizájnos kávé 20 banival kerül többe, mint egy normál, az élmény viszont megfizethetetlen” – fogalmazott az igazgató.

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola a népi mesterségeket, hagyományokat is tovább élteti, így a bútorfestő tanfolyam résztvevőinek munkáit kiállítás formájában lehet megtekinteni. A hangszer és énektanulás, kézműves tevékenységek mellett a jövő tanévre tervezik, hogy tanítanak passzívház, illetve szalmabála ház építést, szerveznek grafikai dizájn tanfolyamot és folytatódnak a szabás-varrás, pincér, szakács képzések is.

Az igazgató elmondása szerint az államilag elismert oklevelet garantáló képzések mellett továbbra is jut hely az olyan tanfolyamoknak, amelyek gyakorlatban hasznosíthatók. Ezek nem csak szakembereknek, hanem egy-egy hobbi jellegű tevékenységhez jelentenek kapaszkodót. Az érdeklődők a különböző választható tevékenységekről az intézmény honlapjáról tájékozódhatnak.

Forrás: maszol.ro