Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál

HMN Komló Kiemelt cikk

Horvátországi magyarjaink is részt vettek a versenyen

A VII. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál 2017. február 4-én került megrendezésre a város és a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület szervezésében. A Fesztiválon, amely évről évre egyre több látogatót vonz, a Baranyai gurmanok is részt vettek.

Komlón nagy hagyománya van már ennek a gasztronómiai versenynek, minden évben méterszám készülnek az ízletes kolbászok, és ez idén sem volt másképp. A verseny látványdisznóvágással vette kezdetét a reggeli órákban. 102 csapat, a korábbi évekhez hasonlóan, a szervezők által biztosított tíz kiló húsból készített kolbászt. Az elkészült kolbászokat szakemberekből álló zsűri értékelte, a legjobbakat pedig díjazták. Horvátországi magyarjaink, a Baranyai gurmanok csapata nem első alkalommal látogatott a fesztiválra. A csapattagok, Sipőc Árpád, Tóth István és Rajki Zoltán idén is igazi baranyai csípős kolbászt készítettek.

A versenyről a Baranyai gurman csapat egyik tagja, Rajki Zoltán mesélt.
– Minden évben részt veszünk ezen a fesztiválon. Idén is feleségeinkkel neveztünk be a versenyre, az ő feladatuk inkább az asztal dekorálása volt, hiszen a zsűri azt is osztályozta. A csapat férfi tagjaival pedig a tíz kiló húsból kolbászt készítettünk. A kolbászt hagyományos módon kevertük, hazai őrölt paprikával, sóval, foghagymával ízesítettük. Az asztal díszítése mellett természetesen osztályozzák a kolbászt is. Legelőször a nyers kolbászok színét, kinézetét, majd miután megfőtt, a kolbász ízét is értékelik. Nagy élmény volt ez számunkra, hiszen 102 csapat mérette meg magát, így a jó hangulat sem maradhatott el – tudtuk meg Rajki Zoltántól.
– A meghívást egy barátunknak köszönhetjük, mindig nagy örömmel veszünk részt ezen a fesztiválon. Idén is sok embert ismerhettünk meg, és a régi ismerősökkel szintén találkozhattunk – tette hozzá Zoltán.

Hogy a munka gördülékenyen haladjon, és jobban csússzanak a toros ételek és italok, két zenekar is gondoskodott a jó hangulatról.

M.LJ.