Nem leszenek helyi választmányok

Horvátországi Magyar Napló Hercegszöllős Kiemelt cikk

Nem lesznek helyhatósági választások a Hercegszöllősi járásban. Erről a járási tanács február 12-ei ülésén döntöttek. A helyi választmányok helyett járási tanácstagok, és a helyi szervezetek vezetőivel egyeztetik majd a teendőket. Az elöljáró, Vedran Kramarić költség-megtakarításra hivatkozik.

Mielőtt ezt a javaslatot a tanács elé terjesztették volna, az elöljáróság elemezte a kérdéskört. A javaslatot egy közvéleményfelmérés előzte meg és a jelenlegi Helyi Választmányok vezetőivel közös megegyezés alapján terjesztették a tanács elé.

Az elemzés kimutatta, hogy a Horvátországban lévő 427 járás közül 183 megszüntette a helyi választmányok rendszerét a saját területén. Eszék-Baranya megyén belül, ahol 35 járás van, 17 azaz szintén majdnem a fele, Baranyában pedig már két járás is feloszlatta őket és máshol is ezt tervezik a közeljövőben.

Az elöljáró, Vedran Kramarić többek között azzal is érvelt, hogy a helyhatósági választások mintegy 159 ezer kunányi költségét és az évente, a helyi választmányok fenntartására előirányzott pénzek összevonásával keletkezett összegeket, fejlesztésekre is lehet fordítani. Legfőképpen a gyermekek beiskoláztatásának segítését és támogatását véli fontosnak az elöljáró. Mindemellett nincs ok rá, sőt közös érdek, hogy továbbra is zökkenőmentesen működjenek dolgok a faluközösségekben.

Az ülésen a tizenhárom tagból, tizenketten voltak jelen, ebből kilencen szavaztak a megszüntetés mellett és hárman szavaztak ellene (ebből kettő a HMDK munkatársa).

A munkaszabályzat szerint a továbbiakban az elöljáró az éves vagy gyakoribb falugyűléseken és nyilvános meghallgatásokon felül, a járási tanácstagokkal és a helyi szervezetek vezetőivel való konzultációban fogja egyeztetni a faluközösségek ügyeit.

Amondó vagyok, hogy ahhoz, hogy tegyünk a falunkért nincs szükség pozíciókra. Vörösmarton a folytatást egyfajta informális vezetőségi klub, koordináció formájában tudom elképzelni, melynek tagja lenne minden helyi szervezet vezetője. Az itt egyeztett álláspontokat ismertetnénk az elöljáróval. – hallottuk Bisztricán Hajnalkától, a Vörösmarti Helyi Választmány leköszönő elnök asszonyától.

Emlékezzünk vissza: a Bellyei járásban 2014-ben, azaz egy mandátummal korábban szüntették meg a Helyi Választmányok rendszerét. Akkor a HMDK teljes vállszélességben, egy zokszó nélkül kiállt e mellett a döntés mellet.