Negyedszer szerveztek mesemondó versenyt

Beregszász Emberek

„A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni” – ennek a Bruno Bettelheim-idézet elhangzásával vette kezdetét a magyar népmese napján szervezett mesemondó verseny a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF).

A Pro Cultura Subcarpa­thi­ca (PCS) civil szervezet a II. RF KMF Pedagógia és Pszichológia Tanszékének közreműködésével negyedik alkalommal szervezte meg az eseményt Benedek Elek, „a nagy mesemondó” születésnapján, szeptember 30-án.

Az alkalom megnyitóján Szi­lágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntötte az egybegyűlt mesemondókat és kísérőtanáraikat. A mese jelentőségére helyezve a hangsúlyt elmondta: nincs olyan közöttünk, aki nem nevelkedett volna valamilyen formában a mese és a népmese hagyományain. „A mese az a műfaj, amely az életre tanít, és rendkívül érdekes lélektani rétegeket is felszínre hoz” – húzta alá a főkonzul. Minden népnek megvan a saját mesevilága a saját motívumaival, amelyek a nép saját lelkét tükrözik: a legfontosabb életproblémáit, a legvidámabb, legkegyetlenebb, legromantikusabb életérzéseket, s az adott népre jellemző gondolkodást, bölcseleteket mutatja be – emelte ki, majd hozzátette: ezért a mese szervesen illeszkedik a népi és nemzeti identitásunk legfontosabb megnyilvánulásai közé.

Elmondhatjuk, hogy Kárpátalján a mesemondásnak már hagyománya van, s a mese „az emberek identitását, nyelvi-kulturális gyökereit erősíti amellett, hogy rendkívül fontos gondolkodásfejlesztő és az olvasás szeretetét elősegítő szerepe is van” – fogalmazott Szi­lágyi Mátyás az olvasás jelentős szerepére rámutatva.

A köszöntőt követően a szervezők ismertették a verseny szabályzatát és annak menetét. Az előzetesen meghirdetett négy kategória helyett a túljelentkezés miatt hat csoportra osztották a jelentkezőket, akik párhuzamosan több helyszínen mondták el a meséket. Összesen 126 tanuló vett részt az eseményen. Kategóriánként három-három zsűritag értékelte a mesemondók előadását, figyelembe véve a művészi teljesítményt és a meseválasztást.

A verseny ideje alatt és a szünetekben kézműves-foglalkozások és játékok várták a gyerekeket: Gabóda Évával, a Pedagógia és Pszichológia Tanszék tanárával könyvjelzőt és koronát hajtogathattak papírból, a Salánkról érkezett Kalanics Évával anyagból készítettek babát és krepp-papírból virágot, míg az újlaki Harapkó Marianna kőfestéssel és dekupázsolással készült. A tanszék meghívására Gál Natália és Ferenczi Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészei Benedek Elek Az égig érő fa című meséjét mutatták be a főiskola gyakorlóiskolája, a Beregszászi 6. Sz. Horváth Anna Általános Iskola 1–2. osztályos tanulói számára. A mese után a gyerekek egy-egy karkötőt kaptak ajándékba, amelyeken különböző pozitív tulajdonságok, erények voltak feltüntetve.

Délután Ránki György A két bors ökröcske című zenés mesejátékát mutatta be a Gödöllői Szimfonikus Zenekar.

Az előadás után került sor az eredmények kihirdetésére, melyek a következők lettek (I–III. helyezettek): 1. kategória (5–6 év): I. helyezett: Borovszki Eszter Flóra, II. helyezett: Molnár Kevin, III. helyezett: Végh Lilien. 2. kategória (7–10 év): I. helyezett: Turi Eszter, II. helyezett: Buda Eleonóra, III. helyezett: Kiss Dominik. 3. kategória (7–10 év): I. helyezett: Perényi Rebeka, II. helyezett: Szilágyi Lídia, III. helyezett: Szabó Szófia. 4. kategória (11–14 év): I. helyezett: Hánka Dávid, II. helyezett: Béres Dominik, III. helyezett: Katkó Rebeka. 5. kategória (11–14 év): I. helyezett: Sass Eszter, II. helyezett: Pufler Szilárd, III. helyezett: Pinte Zsófia. 6. kategória (15–23 év): I. helyezett: Toldi Cintia, II. helyezett: Mátyus Boglárka, III. helyezett: Kuruc Andrea.

 

Forrás: https://karpataljalap.net