Négy éves kora óta gimnasztikára jár

HMN Pélmonostor Kiemelt cikk

A pélmonostori Franjo Tuđman Általános Iskola 8. osztályos tanulója, Farkas Marina tíz éve jár gimnasztikára. Számára nagyon sokat jelent ez a hobbi és lapunknak örömmel mesélt sikerélményeiről.

Marina életében nagy szerepe van a sportnak, hiszen évek óta gimnasztikázik. Mindig is szerette szabadidejét a tornateremben tölteni, fontosnak tartja a rendszeres mozgást, és mindent megtesz annak érdekében, hogy egészségesen éljen. Elmondása szerint, a bátyja kezdett először gimnasztikára járni, majd neki is megtetszett. Egészen kicsi volt, csupán négyéves, amikor a szülei első alkalommal kísérték el a tréningre. Heti négy alkalommal folynak az edzések és a felkészülések különböző versenyekre.
– Több mint tíz éve gimnasztikázom. Úgy kezdődött az egész, hogy a bátyám edzéseire jártam és szerettem volna kipróbálni ezt a sportágat. Amikor megláttam, milyen módon folynak a tréningek, rögtön megtetszett és úgy éreztem, én is ezzel szeretnék foglalkozni. Idővel egyre jobban éreztem magam a csapatban, és elkezdtünk versenyekre is járni – kezdte történetét Farkas Marina, aki jelenleg szenior kategóriában gimnasztikázik.

Marina visszaemlékezett az első edzésekre, amikor megismerkedett az alapokkal. Azt mondta nem volt könnyű, de a szülei és a csapattársai biztatták őt, ma már el sem tudja képzelni az életét gimnasztika nélkül.
– Minden kezdet nehéz, de miután elsajátítottam az alapokat, minden könnyebben ment. Fontos a rendszeres gyakorlás. A gyakorlatok mindig vidám hangulatban telnek, egy jó kis csapatot alkotunk és segítünk egymásnak. A csapattársaim Diana Tomašević, Matea Dodlek, Mia Petričević és Lana Antunović, akikkel jó barátnők is vagyunk. A csapat edzője Matea Dodlek, akit nagyon tisztelek, a csapattársaimmal egyetemben, hiszen a szüleink mellett mindenben támogat minket, és neki is köszönhetően kerültünk oda mindannyian, ahol most vagyunk. Ő nagyon elégedett az eddig elért teljesítménnyel, és minden egyes versenyen biztat minket, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból – tette hozzá Marina.

Marinától megtudtuk, számos hazai és nemzetközi versenyen szerepeltek és komoly elismerésekkel, díjakkal gazdagodtak. Rengeteg edzésmunka, gyakorlat, pszichikai felkészülés van a sikereik mögött, de a születési adottságok is nagyon fontosak.
– Volt egy verseny Slavonski Brodban, ahol hatodik helyezést értem el. Nekem már az is nagyon jó eredmény volt, és motivált arra, hogy még jobban törekedjek és bízzak magamban. Edzőnknek köszönhetjük, hogy ma már a legjobbak között vagyunk a megyében, emellett számos hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottunk és komoly elismerésekben részesültünk. Kiemelném a Šibenikben megtartott nemzetközi versenyt, ahol aranyérmet szereztünk, valamint az országos bajnokságot Nedelišćén (Drávavásárhely), ahol a csapatunk első helyezést ért el. Erős a pszichikai állapotunk, az ambíciónk és a kitartásunk az edzések, versenyek során, de a legfontosabb, hogy nagyon sokat gyakorlunk. Rengeteg sikerélményem van ezzel kapcsolatban, és életre szóló barátságok is alakulnak ilyenkor – tudtuk meg Marinától.

Az edzés fontos eleme a koncentráció, az előadói készség és a mozgás iránti szeretet. Marina hozzáfűzte, akkor lesznek jó eredmények, ha szívből és szeretetből űzzük a hobbinkat.
– Fontos, hogy az emberek belelássanak a sportolók mindennapjaiba, illetve abba, hogy hogyan élnek, hogyan mozognak, hogy ez mennyire összetett, komplikált és ne csak azt lássák, amikor már valaki a dobogó legfelső fokán áll, hiszen az odavezető út sokkal, de sokkal hosszabb. A helyezések mögött óriási munka rejlik, ami kiemelkedő eredményeket hozott. Sajnos még mindig lámpalázzal küzdök a versenyek előtt, de igyekszem mindig legyőzni. Továbbra is járok az edzésekre, hiszen a gimnasztikának jelentős szerepe van az életemben – mondta el végezetül Marina.

Marina a jövőre nézve a sport terén szeretne tevékenykedni, sőt tornatanárnak készül. Mi még sok örömteli sportéveket kívánunk neki!

V. D.