Napszentület – Őseink hagyatéka

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor Kiemelt cikk

PÉLMONOSTOR

December 1-jén Pélmonostoron került sor a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttesnek előadására Napszentület – Őseink hagyatéka címmel. Pélmonostor az Ördögborda Néptáncegyüttes a Kárpát-medence hat országa hat települését érintő turnéjának utolsó állomása volt.

Az 1996-ban alakult Ördögborda Néptáncegyüttes vezetői – Sándor Csaba Lajos és Ágnes -, valamint a volt és jelenlegi táncosai célul tűzték ki, hogy a nagy elődök nyomán kutassák, őrizzék és tovább adják a sokszínű magyar népdal, néptánc még fellelhető, megosztandó értékeit.

Az eltelt több mint húsz év alatt a Csíki- és Gyergyói-medencében összesen 11359 gyermeket oktattak néptáncra, 87 önálló műsort szerkesztettek, 266 fellépésük volt Erdélyben, 94 külföldi turnén vettek részt, összesen 209 fellépésük volt külföldi színpadokon.

Mostani előadásuk egy, a Mezőség táncanyagát összefoglaló, az emberi élet fontos eseményeit magában foglaló (születés, katonáskodás, szerelem, esküvő, temetés) műsor, amely egyúttal tiszteletadás az idén 91 esztendős Kallós Zoltán néprajzkutató, néprajztudós előtt.

A november 25-i Válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány és Múzeum-beli bemutató után öt ország öt településére (Ungvár, Fülek, Budapest, Péterréve, Pélmonostor) vitte el az együttes Kallós Zoltán műsorba beépített videó üzenetét a hagyománytisztelő fiataloknak s nem csak fiataloknak.

A turné utolsó állomása Pélmonostor volt. December 1-jén a több mint egy órás műsor gyerekeket, fiatalokat és időseket egyaránt a mozi terembe vonzott. Az Ördögborda Néptáncegyüttest a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület látta vendégül.

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület és a Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Szerte a Kárpát-medencében vannak egyesületek, akikkel együttműködünk. Külön öröm számunkra, hogy az Ördögborda Néptáncegyüttest láttuk vendégül és hogy turnéjukat itt Pélmonostoron zárták. Az Ördögborda Néptáncegyüttes és a Pélmonostor MKE több mint tizenöt éve ismeri egymást és most végre sikerült elhozniuk egy előadást városunkba. Bemutatták azt a kincset, amit őriznek és amit most a napokban egész Kárpát-medencében is bemutattak. Reméljük, hogy továbbra is ilyen szép és sikeres műsorokat mutathatunk be a pélmonostori, baranyai és a horvátországi magyarságnak – nyilatkozott lapunknak Juhász Sándor, a Pélmonostor MKE tagja, aki köszöntötte a vendégeket.

Juhász Sándor köszöntő beszéde után a Pélmonostor MKE Kerekerdő gyermek néptáncegyüttese mutatkozott be. Ezután vette kezdetét az Ördögborda Néptáncegyüttes műsora.

Ideje volt, hogy az Ördögborda ellátogasson Pélmonostorra, hiszen nagyon régóta ismerjük a pélmonostoriakat. 1996-ban kezdődött a Vendégségben Budapesten Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozója, ahol a Kárpát-medencéből, így innen is érkeztek fiatalok. Ebben a mozgalomban, ami tizenöt éven át tartott találkoztunk és évente frissítettük ezt a barátságot – tudtuk meg Sándor Csabától, az Ördögborda Néptáncegyüttes vezetőjétől.

A Napszentület – Őseink hagyatéka című műsor elkészültével úgy döntöttek, egyik helyszín mindenképp Pélmonostor lesz.

Ez a műsor szerintünk olyan, ami ígéretes és ugyanakkor erős mondanivalóval is rendelkezik. Hagyunk szeretetet, hagyunk üzenetet. Ezzel kerestük meg a pélmonostoriakat, akik szívesen fogadtak minket.

Balánbánya egy kihaló város, amelynek körülbelül egyharmada a magyarság, ez összesen 1200-2000 magyart jelent. Abból gazdálkodunk, amink van. Igyekszünk minél több gyereket bekapcsolni a néptáncoktatás mozgalomba. Ide Pélmonostorra 32 táncos jött el – mondta a vezető.

Kallós Zoltán néprajztudós nagyon meghatározta az életemet. Kolozsváron végeztem az egyetemet, öt évig voltam ott és öt éven keresztül nagyon sok információt kaptunk, hogy hova is menjünk keresni, kutatni falvakon embereket és megtanulni azt a fajta életet, amit éltek a mezőségi, a széki és kalotaszegi emberek. Ott tanultam meg gyűjteni, idős emberekkel együtt lenni, más vidék emberét megkeresni, azt a fajta táncot megtanulni és átadni. Ezzel mentem haza az egyetemről. Kallós Zoltán meghatározó eleme életemnek, ő most 91 éves. Ez a műsor neki szól, csak Mezőségről és nála indítottuk. Neki mutattuk be először, heten nézték meg akkor a műsort nagy szeretetben, sok sírással. Onnan mentünk Kárpátaljára, mert szerintünk az üzenet oda legerősebben kell menjen, tekintve, hogy mit csinálnak ott az iskolákkal, onnan Délvidékre utaztunk és itt zárjuk turnénkat Pélmonostoron – hallottuk Sándor Csabától.

Az Ördögborda Néptáncegyüttes 2012-ben a Fölszállott a Páva közönségdíjas csoportja lett. A Napszentület – Őseink hagyatéka című műsoruk valóban erőt és szeretetet sugárzott.

M.LJ.