Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke

Basity Gréta Szabadka, Városi Múzeum Kiemelt cikk

Kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeumban

A közösség saját múltjára visszatekintve erősíti meg önmagát

A Magyar Nemzeti Múzeum rendkívüli történelmi emléktárgygyűjteményének egyedülálló darabjait láthatják a szabadkai múzeumlátogatók a mártír miniszterelnök születésének 120. évfordulója, illetve a magyarországi 1956-os szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon, amely a Szabadkai Magyar Főkonzulátus jóvoltából, a Nagy Imre Társaság kezdeményezése révén jutott el Szabadkára. A kiállításnak hangsúlyos itteni vonatkozásai is vannak, ugyanis az 1956-os forradalmat követően a Magyarországról menekülők jelentős része is az akkori Jugoszlávián keresztül próbált meg nyugatra jutni.

Nagy Imre tárgyai személyes közelségbe hozzák a történelemben nagyszerű és egyben tragikus szerepet játszó államférfit ‒ nyilatkozta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a szabadkai kiállítás megnyitója alkalmából. A héten Budapesten is megnyílik az ’56-os kiállítás, amely egyszerre képzőművészeti tárlat és klasszikus installációs kiállítás. A forradalom idején készült képzőművészeti alkotások a teremben lévő tárgyakkal és installációkkal párbeszédben készteti gondolkodásra a látogatót. A Múzeumkertben pedig egy valódi szovjet harckocsi idézi majd fel, hogy a tankok még oda is bevonultak ‒ tudtuk meg az intézmény főigazgatójától.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen együttműködést ápolnak a határon túli magyar hagyatékőrző és értékmentő intézményekkel, múzeumokkal, Csorba László elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum mindig is az egész magyar nemzet történetében gondolkodott. Az, hogy egy közösség éppen milyen országhatárokon belül él, csupán a történelem forgandóságától függ, de mindig elérkezik egy pillanat, amikor a saját múltjára visszatekintve erősíti meg önmagát mint közösséget. Ez a magyarokkal valamikor a 19. század elején történt meg, hiszen 1802-ben alapította meg Széchényi Ferenc a Nemzeti Múzeumot, ami azóta minden magyar ember múltjával egyaránt foglalkozik ‒ mondta Csorba László főigazgató.

Két kiállítási anyag találkozása történt meg a Szabadkai Városi Múzeumban, a Nagy Imre Emlékház Nagy Imre életútja című kiállítása, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményének tárgyai egyedülálló élményt kínálnak a látogatóknak ‒ hangsúlyozta Kudlik Zoltán, a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezetének elnöke. A kiállítás megálmodói a nyári szünidő leteltével általános és középiskolás csoportok szervezett múzeumlátogatását teszik majd lehetővé ‒ tudtuk meg a Nagy Imre kultuszát ápoló szervezet szabadkai elnökétől.

A tárlat megvalósulását a két múzeum együttműködésén túl a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, illetve a Külgazdasági- és Külügyminisztérium támogatása tette lehetővé. Dr. Babity János főkonzul reményét fejezte ki, hogy a kiállítás minél szélesebb körű látogatottságnak örvend majd a vajdasági magyar múzeumlátogatók körében. Magyarország szabadkai főkonzulja emlékeztet arra, hogy a forradalom leverését követően az emigránsok egy része éppen itt, Szabadka közelében lépte át az akkori Jugoszlávia határát, majd a palicsi táborban lelt ideiglenes menedéket, ezáltal pedig az itteni magyarság számára távolinak tűnő budapesti események híre és üzenete eljutott a vajdasági magyarsághoz is. Ma nem csupán egy emlékművet találunk Palicson, hanem a közgondolkodásban is még mindig él a megtorlás elől menekülő magyarok emléke ‒ emelte ki dr. Babity János, hozzátéve, hogy a forradalom 60. évfordulóján, idén ősszel gazdag rendezvénysorozattal emlékeznek majd az itteni magyarok segítségnyújtásáról, és felkutatják azokat, akik megélték a közös történelmet.

A Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke ‒ 60 év, 60 tárgy című kiállítás szeptember 30-áig látogatható a Szabadkai Városi Múzeumban.

Basity Gréta

 

Forrás: VajdaságMA

 

Nagy Imre01

 

A Pannon RTV felvétele