Múzeumpedagógiai foglalkozások…

hirek.sk Galánta Hírek

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Galántai Honismereti Múzeumban

A honismereti múzeum tevékenységével jelentősen hozzájárul a galántai régió kulturális életének sokszínűségéhez. A látogatókat érdekes állandó tárlat és változatos időszaki kiállítások várják a múzeum felújított termeiben. A múzeum emellett október közepétől különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínál az általános iskolák részére.

muzeum-pedagogia

Ezek a foglalkozások nagy sikert arattak a múzeum nyári táboraiban is, ezért hirdették meg iskolás csoportok számára is. “Célunk, hogy közelebb hozzuk régiónk kultúráját a gyermekekhez, és emlékezetesebbé tegyük számukra a múzeumlátogatást” – fogalmaz Bús Katalin tárlatvezető, idegenforgalmi referens.

A pedagógusok az alábbi programok közül választhatnak:

A vidám játékokkal egybekötött tárlatvezetés során a kiállítások helyszínén az adott témával kapcsolatos játékokat játszanak. Ezek segítségével a gyerekek jobban megjegyzik a hallottakat, és felszabadultabban érzik magukat a múzeumban.

A Kincskeresés olyan kalandos játék, amelyben a gyerekek csoportokban fejtenek meg érdekes feladványokat. Az egész múzeum területét bejáró felfedezés során fejlesztik a logikájukat, kreativitásukat és a csapatmunkára való képességüket. A játék célja, hogy a gyerekek a helyes jelszó segítségével megtalálják a hőn áhított kincset.

A Múzeum, szeretlek! vetélkedő első része egy kvízjáték, melyben a tárlatvezetés alatt szerzett ismereteket kamatoztathatják a diákok. A játék második részében a gyerekek memóriáját tesztelik, hiszen a kiállítótermek miniatűr térképét kell elkészíteniük.

A kézműves-foglalkozások segítenek felszínre hozni a gyermekekben rejlő alkotókészséget és fejlesztik a kézügyességet. Különféle technikákat mutatnak be: pl.: kavicsfestés, szalvéta – és papírtechnika, üvegfestés, homokfestés stb.

A hagyományos játékokkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az okostelefonok és számítógépek nélküli világban is lehetett kellemesen szórakozni. A célba dobás fa paripáról vagy a „paraszt-tenisz”, de a többi népi játék által is szép közös élményeket szerezhetnek a gyerekek.

Kvízeket és feladatlapokat általában az időszaki kiállításokhoz készítenek. A diákok egyénileg vagy csoportosan válaszolnak a feltett kérdésekre anélkül, hogy félniük kellene a rossz osztályzattól.

Nyitvatartás a programok idejére: kedd – péntek: 9:00-15:30 óra

Bővebb információk és bejelentkezés: Tel.: +421 31 780 55 35, e-mail:

Forrás: hirek.sk