Mutatjuk, hol fog szünetelni az oktatás

Románia Kiemelt cikk

Mutatjuk, hol fog szünetelni az oktatás hétfőn és kedden

FRISSÍTVE: Húsz megye valamennyi iskolájában nem lesz tanítás hétfőn a kedvezőtlen időjárás miatt a vasárnap esti adatok szerint. Ezek mellett több erdélyi megye (Fehér, Kolozs, Maros, és Szeben) néhány tanintézményében is szünetel az oktatás a rendkívüli időjárás miatt a hét első napján – közölte vasárnap este az oktatási tárca. 

  1. Hétfőn szünetel az oktatás valamennyi iskolában Botoşani, Buzău, Brăila, Călăraşi, Konstanca, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Olt, Máramaros, Neamţ, Suceava, Teleorman, Temes, Tulcea, Vaslui, Vrancea megyében és Bukarestben.
  2. Kedden Călăraşi, Giurgiu, Tulcea és Vaslui megyében kinyitnak az iskolák és óvodák, a többi felsorolt megyében viszont a hét második napjára is érvényes a tanítás felfüggesztéséről szóló döntés.
  3. Fehér megyében 10, Maros megyében 3, Kolozs megyében 2, Hunyad megyében 4, és Dâmbovița megyében 1 oktatási intézményben szünetel az oktatás hétfőn.
  4.  Kedden Fehér megyében 5, Hunyad megyében 4 iskolába nem kell bemenni. Szerdán 1 Fehér megyei iskolában szünetel a tanítás.

Mint arról már hírt adtunk, szombaton felszólította az oktatási minisztérium a megyei tanfelügyelőségeket, mérjék fel, hol vannak olyan tanintézmények, amelyek működését befolyásolhatja a cudar időjárás, és “maximális operativitással” döntsenek arról, hol kell szüneteltetni az oktatást emiatt.

A döntés meghozatalakor a megyei tanfelügyelőségeknek “szem előtt kell tartaniuk az időjárás alakulását, valamint a diákok és a pedagógusok biztonságát”.

Szombat estig a minisztériumnak a következő megyei tanfelügyelőségek jelezték, hogy nem lesz tanítás hétfőn, illetve kedden:

  1. Hétfőn nem lesz oktatás Brăila, Vaslui, Dolj, Suceava, Giurgiu, Teleorman, Botoșani, Buzău, Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Vrancea, Tulcea megyében és a fővárosban
  2. Kedden Brăila, Dolj, Suceava, Botoșani, Buzău, Ialomița, lfov, Constanța, Vrancea megyében és Bukarestben marad el a tanítás.

A várhatóan rendkívül alacsony hőmérséklet miatt szintén nem lesz oktatás Máramaros megye egyetlen tanintézményében sem hétfőn és kedden – döntött a megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsa.

Eddig egyetlen egyetem sem jelezte, hogy szüneteltetné az oktatást, viszont hangsúlyozták, azok a hallgatók, akik az időjárás miatt nem tudnak jelen lenni a kurzusokon, nem kapnak igazolatlan hiányzást.

FRISSÍTÉS: Bákó megyében szintén elmaradnak az órák hétfőn és kedden.

FRISSÍTÉS1: A Maros megyei tanfelügyelőség arra kéri az oktatási intézményeket, hogy folyamatosan álljanak kapcsolatban a tanfelügyelőség vezetőségével, és amennyiben olyannak ítélik meg az időjárási feltételeket, függesszék fel az oktatást.

Egyelőre sem a Hargita, sem a Kovászna megyei tanfelügyelőség hivatalos oldalán nem jelezték, hogy nem lenne tanítás az említett két napon.

FRISSÍTÉS2: Temes megyében sem lesznek órák a hét elején. Hunyad megyében 4 oktatási intézményben, Fehér megyében pedig egy iskolában (a szelistyei elemi iskolában) maradnak el órák.

FRISSÍTÉS3: A tanügyminisztériumhoz vasárnap este hatig beérkezett információk szerint Prahova megyében 1, Fehér megyében 10, Maros megyében 3, Kolozs megyében 2, Hunyad megyében 4, és Dâmbovița megyében 1 oktatási intézményben szünetel az oktatás hétfőn. Kedden Fehér megyében 5, Hunyad megyében 4 iskolába nem kell bemenni. Szerdán 1 Fehér megyei iskolában szünetel a tanítás. A tanfelügyelőségek hivatalos oldalukon nem közölték le, mely iskolákról van szó, holott ez kötelességük lenne.

FRISSÍTÉS4: Kolozs megye hegyvidéki településein két iskola zárva tart hétfőn a megyei tanfelügyelőség döntése értelmében.

A tanfelügyelőség tájékoztatása szerint Havasnagyfalu és Reketó iskolája zárva tart január 9-én. A közlemény magyarázata szerint a két település 1.100 méternél magasabban fekszik, a házak nagyon messze esnek egymástól, a közlekedést pedig megnehezíti a nagy hó és a mínusz 20 fokos reggeli hideg.

Ugyanakkor hétfőn és kedden részlegesen zárva van Nemeszsuk óvodája és Aranyoslóna iskolája, mert meghibásodott a fűtőberendezés.

Forrás: maszol.ro