Molnár Rozália kiállítása Esztergomban

Esztergom Kiemelt cikk

„Országjáró Fényszilánkok” címmel adott otthont az esztergomi ferences rendházban található Kákonyi Asztrik Kortárs Galéria kiállítóterme a Komáromhoz tartozó felvidéki Örsujfalun élő Molnár Rozália képzőművész alkotásainak.

A rendház barokk stílusú refektóriuma fogadta a megnyitó ünnepség vendégeit, ahol a kiállítás fővédnökeként jelen volt Romanek Etelka, Esztergom polgármester asszonya és Bánhidy László alpolgármester. Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt Stubendek László, Komárom polgármestere és Knirs Imre alpolgármester is. Dr. Szilas László a művész munkásságának kurátoraként, a kiállítás megvalósulásának segítőjeként volt jelen.

A Felvidék több helységéből is érkeztek vendégek, köztük Párkányból, Komáromból, Léváról, Szőgyénből. A megnyitó ünnepségen fellépett Pitti Katalin operaénekes és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium fiúkórusa Pálmai Árpád karnagy vezetésével.

A művész munkásságát dr. Farkas Veronika művészettörténész méltatta. Elmondása szerint a hajdan pedagógusként dolgozó Molnár Rozália húsz éven keresztül hordozta magában azt, ami végül kibontakozott, felszínre került egyedi alkotásaiban. Pedagógusi munkássága során is közel állt a művészethez, hiszen rajz és zene szakos pedagógusként oktatott. A négygyermekes édesanya, nagymama és feleség, Molnár Rozália három éve szenteli életét az üveg megmunkálásának, annak a fizikailag is megterhelő alkotásnak, melyet a szakrális művészetek világában, gótikus templomokban, épületeken láthatunk. Ez idő alatt több mint száz alkotása látott napvilágot. Első alkalommal szülővárosában, Léván mutatkozott be a Reviczky Házban, majd ez év tavaszán a komáromi Limes Galéria adott otthont a kiállításának. Ezt követte a Vácott történő bemutatkozás, melynek folytatása a jelenlegi kiállítás, Magyarország bölcsőjének királyi városában.

Molnár Rozália alkotásai, a fényszilánkok, töredezettségük ellenére üzenetet közvetítenek a legnemesebb emberi érzésekről, a szeretetről, a keresztény és nemzeti értékekről. A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének tagjaként, a képzőművészetben és az iparművészetben jelentős helyet elfoglaló műveiből sugárzik a művészi alázat, szakrális és nemzeti jelképeiből pedig a mély vallásosság.

Az első két kiállítás „Fényszilánkok” címen vándorolt, majd az anyaországi bemutatkozások során „Országjáró Fényszilánkok” néven folytatja útját, utalva a történelmi Magyarország egységére, a szétszakítottság elleni összetartozásra.

A kiállítást követően Molnár Rozália kérésére jótékonysági koncertre került sor a rendház templomában, a komáromi 2. számú Jókai Mór cserkészcsapat javára, ahol az alkotó Hunor fia is cserkészkedik. A cserkészcsapatot Csémi Ildikó képviselte az ünnepségen.

Ezt követően Pitti Katalin Liszt-díjas érdemes művész és Pálmai Árpád egyházzenész, énekes előadásában, valamint Hegedűs Valér zongorakíséretében gyönyörködhetett a szép számú közönség, mely megkoronázta Molnár Rozália kiállítását. A korai barokk építészet remekeként ismert templomban elhangzott zenei művek hallatán és az ott kiállított, Szűz Máriát ábrázoló üvegmozaik-alkotását szemlélve megerősödött a résztvevőkben Molnár Rozália hitvallása: „Hangszer vagyok Isten kezében.”

A kiállítás október 31-ig látogatható a Bottyán János utca 10. szám alatt, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium épületében.

 

Forrás: Felvidek.ma