MNB alapítványainak ügyében nyomoznak

portfolio.hu Vezércikk

Közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomoz az V. kerületi rendőrkapitányság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné-alapítványokkal összefüggésben – írja a Világgazdaság a lap munkatársa által korábban megnyert per “utózöngéjeként”.

A lap munkatársa tavaly december 8-án jogerősen megnyerte az alapítványokkal szemben a közérdekű információkért indított pert, azonban a kért adatokat másfél hónappal később sem kapta meg. Noha az alapítványok jogi képviselője elismerte, hogy a döntés végrehajtásának nincs halasztó hatálya, arra hivatkozott, azért nem adják ki az adatokat, mert kérték a Kúriát, függessze fel az ítélet végrehajtását.

Lényeges, hogy az alapítványok február 10-én kiadták a közérdekű adatokat a Világgazdaság újságírójának, ennek jogszerűségét a Kúria március 30-ai ítéletében megerősítette.

A cikk emlékeztet arra, hogy az MNB jogi lépéssel fenyegette meg a Magyar Tudományos Akadémiát amiatt, mert a Közgazdaságtudományi Bizottság erősen kifogásolta az MNB-s alapítványok aktív felsőoktatási tevékenységét. Ez a jogi lépés azonban mégsem következett be, mert állítólag az MTA megígérte, hogy leveszi ezt az állásfoglalást az oldaláról. A cikk azonban azt jegyzi meg, hogy ez az állásfoglalás még mindig elérhető az Akadémia honlapján.

Forrás: portfolio.hu