Mézespogácsa-műhely gyerekeknek

Marosvásárhely Kiemelt cikk

Ingyenes mézespogácsa-műhely várja a gyerekeket Marosvásárhelyen

Hogyan készül a mézespogácsa, melyek az összetevői, mivel ízesítik – mindezekre a kérdésekre választ kapnak azok a gyerekek, akik ellátogatnak a marosvásárhelyi várban működő mézespogácsa-műhelybe, sőt gyakorlati péktudományukat is fejleszthetik.

Az egykori katonai pékség felújított épületében a polgármesteri hivatal biztosítja a helyszínt, az Eldi cég pedig minden egyebet: az ízléses berendezést, és a mézespogácsa alapanyagait. Naponta 12-17 óra között bárki kipróbálhatja, megsütheti saját süteményét.

A műhely december 23-ig tart nyitva és csoportokat is fogad. Ha igény van rá, akkor már a délelőtti, vagy a reggeli órákban is kinyit, illetve délután öt óra után is rendelkezésre áll.

Ottjártunkkor családoknak magyarázta a pékmester, mi minden kell a mézespogácsa tésztájába: liszt, tej, méz, kis só, fahéj és szekfűszeg, kakaó. Csupa természetes anyag. A kicsik egyszerhasználatos fehér sapkát kaptak és kis fehér köténykét, mindenkinek jutott gyúródeszka, sirítőfa, liszt és jó darab mézespogácsa tészta.

A mester megmutatta, hogyan kell gyúrni, siríteni, majd formákkal kivágni. Mindenki választhatott csillag, hold, napocska, mackó, sétapálca, halacska, fenyő, szarvas vagy csokor formát, amivel kivágta saját pogácsáját.

A pék sorra végigjárta az asztalokat és tálcára rakta a sütésre kész tésztákat, majd miután kisültek nem csak a résztvevő kis pékek ehettek a finom süteményből, hanem a kísérő felnőtteknek is jutott, sőt azoknak is, akik épp betévedtek. Gyümölcsteával nyomtatták le a karácsonyi mézeskalácsot és aztán ki-ki, amit készített egy tasakban haza is vihette.

Szöveg és kép forrása: maszol.ro