Mentálhigiénés foglalkozás magyar iskolákban

Beregszász, Nagyszőlős, Mezőkaszony, Beregsom, Sárosoroszi, Bótrágy, Munkács Ismeretterjesztő

Játékos Mentálhigiénés foglalkozások kárpátaljai magyar iskolákban
A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének szervezésében a 2019/20-as tanév kezdete óta zajlik a Játékos mentálhigiénés foglalkozások kárpátaljai magyar iskolákban című programja, a 2019 Külhoni magyar gyerekek éve programsorozat keretében.
A program általános célja, hogy az érintett célcsoportoknál az identitáskeresés folyamatában a magyarságtudat- és szülőföldjükhöz való ragaszkodás elmélyítését felkészült és tapasztalt csoportvezetők közreműködésével segítsük. A stábunk által kidolgozott foglalkozásvázlatok arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a gyerekek szorongás-, unalom- és apátiaszintje csökkenjen, közelebb kerüljenek saját magukhoz és egymáshoz, megtanulják felismerni és kifejezni érzéseiket és szükségleteiket, gyakorolják a nyílt és őszinte kommunikációt és azt, hogyan lehet kilépni az áldozat és az agresszor szerepből. Ennek során 8 kárpátaljai magyar tannyelvű középiskola ötödik- és kilencedik osztályos tanulóinak tartanak mentálhigiénés jellegű, játékos foglalkozásokat Kárpátalján élő, mentálhigiénés segítő szakemberek. A program időtartama 8 hónap, iskolánként havi egy-egy foglalkozás zajlik le az adott évfolyamokon. Ez azt jelenti, hogy a 2019/20-as tanévben a kiválasztott iskolákban számszerűleg 16 alkalom lesz megtartva, a nyolc iskolában együttesen pedig 128. A stáb (a foglalkozásvezetők és a programfelelős) egymással kölcsönös együttműködésben dolgozik, nem csupán időközi tapasztalatcsere útján, hanem rendszeres kapcsolattartással, visszajelzések, esetleges elakadások közlésével, esetmegbeszélésekkel.
A következő helyszíneken tart a 8 szakember foglalkozásokat:
1. Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola
2. Beregszászi 6. Számú Drávai Gizella Általános Iskola
3. Nagyszőlősi 3. Számú Perényi Zsigmond Középiskola
4. Mezőkaszonyi Középiskola
5. Beregsomi Általános Iskola
6. Sárosoroszi Általános Iskola
7. Bótrágyi Általános Iskola
8. Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskola

Alább a foglalkozásvezetők visszajelzéseiből olvashatnak:

” Ma tartottam az ötödikkel az első foglalkozást. Nagyon várták, mert az osztályfőnök előre jelezte az alkalmat. Előbb nehéz volt velük, izgatottak voltak, mindenki egyszerre beszélt, ha kérdeztem, egymást sem hallgattak végig. Ugyanakkor várták a játékokat. A végére kiforrott a dolog, “havonta egyszer, az kevés!”, azt kérték, legyen minden héten egyszer legalább. Csapatban jól dolgoztak, egyesek csapatkapitányok lettek (ők még sohasem voltak előtte), mások olyan csapatba kerültek, akikkel még sohasem működtek együtt. Jól megbirkóztak az új helyzettel, és közösen dolgoztak. Várják a következő alkalmat.” (Mezőkaszony)

“A csapat kicsi, 5 lány és 5 fiú van. Jó volt a hangulat, senki nem vonta ki magát, mindenki aktív volt, illetve az osztályfőnök motiválta őket. Másnap az volt a visszajelzés, hogy várják a következő alkalmat, és lehetne minden héten. ” (Mezőkaszony)

” Nehezen ment a gyerekeknek az, hogy magukról beszéljenek, az érzéseiket felismerjék. ” (Beregsom)

” Kevés volt az idő. Sokan különórákra szaladnak, vagy csak ösztönösen mennének, ha szól a csengő. Viszont nagy igényük van arra, hogy halhassák a hangjukat, hogy kimondhassanak dolgokat. Nekem és sokaknak nagy élmény volt, annak ellenére, hogy nem minden a terv szerint alakult.” (Munkács)

“Aranyosak, félszegek, picit szemtelenek voltak. Jó élmény volt nekem. ” (Beregszász)

” Azt vettem észre hogy elkezdtek partnerként kezelni, amikor pozitív dolgokat mondtam velük kapcsolatban (pl. nincsen rossz válasz, nekem tetszik, amit mondtál, ez érdekes meglátás, stb). Azt szűrtem le, hogy ez a társaság ki van éhezve a szeretetre és az elismerésre.” (Beregszász)
“Korábbról is ismertem már ezeket a gyerekeket. De amikor megtartottam velük az első foglalkozást, azt tapasztaltam, hogy megváltozott a kapcsolatunk. Másként köszöntek nekem a folyosón, másként néztek a szemembe. ” (Bótrágy)

Fontos mindenkinek tisztában lennie azzal, hogy az egyik legveszélyesebb dolog, ami a gyerekekkel történhet, az az elhanyagolás. Az a szemléletmód pedig, amelyet a foglalkozásvezetők képviselnek, az elfogadást, a hiteles megnyilvánulásokat, az empátiás hozzáállást helyezi előtérbe. A gyerekekre nem a hierarchia csúcsáról néznek le, hanem olyan egyenrangú emberekként tekintenek rájuk, akiknek kora és megküzdési stratégiáinak fejletlen tárháza végett van szükségük szeretetteljes odafigyelésre.

A Játékos mentálhigiénés foglalkozások kárpátaljai magyar iskolákban című program megvalósulását Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

 

Forrás: https://www.facebook.com