Megkezdődött a fűszerpaprika szedése

Horvátországi Magyar Napló Laskó Kiemelt cikk

A paprika egész éven keresztül nagy odafigyelést igényel

A minap Laskón, a fűszerpaprikáról messze híres településen jártam. Laskón ritka az a család, aki nem termeszt fűszerpaprikát, ha többet nem is, legalább saját szükségletre. Viszont ezen, a piros aranyról híres településen számtalan családi vállalkozás van, amelynek fő terméke az őrölt paprika.

S hogy az igazán jó fűszerpaprikának mi a titka? Riportalanyaim elárulják.

Első utam a Stojanović családhoz vezetett. A háznál éppen a családfővel Boróval találkoztunk, aki épp a paprikaföldre igyekezett segíteni feleségének, Katicának. Mi is vele tartottunk. A délelőtti napsütésben Katica már több sort végigjárva, ügyesen szedte a gyönyörűen megtermett piros paprikákat. A család már huszonöt éve foglalkozik a fűszerpaprika termesztésével.

Idén egy holdon dolgozunk. Évről-évre nagyobb területeket ültettünk be paprikával, mivel nagyon sokan keresik az őrölt fűszerpaprikát – tudtuk meg Stojanović Katicától, aki elmondta, Magyarországra, Ausztriába, Németországba, sőt Amerikába is eljut a paprikájuk.

Március 28-án kezdtem a magot vetni a fólia alá ládákba. Körülbelül 35-40 ezer palántát ültettünk el, akkor napszámosokat is kellett fogadni, hiszen nagyon sok volt a munka. Mi nem öntözzük a paprikát, annyi vizet kap, amennyi eső esik. Az ültetés után egy hónapig nem volt eső, de szerencsére a palánták túlélték, és most nagyon szépen megnőttek és teremtek is. Év közben háromszor kapáltam meg, a családtagok is segítettek. Férjem traktorral segít, így könnyebb utána kapálni. A permetezés is minimális, csak vitaminokkal permeteztük a paprikát. Igazából a mi termékünk öko-termék.

Stojanovic 1

Több fajta paprikát vetettünk, édeset, erőset és középerőset. Az édes és erős paprika magját szegedről és horgosról hoztuk, és van még tűzerős paprikánk is. Régebben kimondottan erős pfefferónit is vetettem, de abból nagyon sok paprika kellett ahhoz, hogy egy kiló őrölt paprikát kapjunk, így ebből már nem ültetünk egy ideje. Tavaly kisebb területen dolgoztunk, mint idén, és 250 kiló őrölt paprikánk lett, idén 300 kilóra számítok, de ki kell várni a szedés végét. Körülbelül 8-10 kiló nyers paprikából kapunk egy kiló őrölt paprikát. Az első szedést most kezdtük, a megszedett paprikát hazavisszük, majd ott egyenként fűzzük, a napon szárítjuk, majd utána a két szárítóba helyezzük, ahol tovább szárítjuk fával. A paprikákat külön-külön, egyenként törjük a fűzérről. Ezek a munkálatok mind otthon történnek, őrölni viszont egy falubeli ismerőshöz visszük – mondja Katica.

A paprika nagyon sok odafigyelést, munkát és gondoskodást igényel. Mi is még úgy dolgozunk, ahogy régen nagymamáink csinálták. Késő télen vagy kora tavasszal kezdjük a magok vetését és körülbelül az egész folyamat decemberben ér véget. Itt az a lényeg, hogy szeretni kell azt, amit csinálunk, másképp nem menne – tette hozzá Katica.

Következő beszélgetőtársam Zetović Siniša volt, aki szintén családi vállalkozást vezet. A fűszerpaprika mellett dinnyét, paradicsomot, ajvár paprikát és más zöldségeket is termeszt.

Körülbelül öt éve foglalkozom a fűszerpaprika termesztésével. Összesen 2,5 hold földön dolgozunk. 1,5 holdon termelünk fűszerpaprikát. A vetéstől az őrlésig, az összes munkát mi végezzük, leginkább a családtagok, de napszámosokat is fogadunk – tudtuk meg Sinišától.

A fűszerpaprika egy részét fűzzük, a másik részét pedig a hálókban és polcokon szárítjuk. Otthon történik a szárítás és az őrlés is. Valóban nagy figyelmet kell szentelni a paprikának, ha jó minőséget akarunk. A földjeink legnagyobb részén öntözőrendszer van, így a szárazság nem okoz gondot. A termés idén jó, meg vagyunk elégedve, nem voltak nagy károk. Azt még nem tudjuk, mi lesz a végeredmény, én körülbelül 700 kiló őrölt paprikára számítok. A szedést már megkezdtük, egy kisebb területet már megszedtünk – mondta el Siniša.

Paprika2

A Zetović család az összes termékét a házuk előtt felállított standon árulja. Ezen kívül, másokhoz hasonlóan fűszerpaprikájukat állandó vevőiknek postán küldik egész Horvátország területére és külföldre is.

Utolsó állomásom a Vašarević családnál volt. Julianna és István éppen nagy munkában voltak, a paprikát fűzték. Garázsukon vagy húsznál is több, gyönyörű füzér lógott, az udvarban a tető alatt számos, paprikával teli láda állt. Julianna és István körbevezettek minket. Megmutatták a ventilátort, amely a ládákra volt irányítva, István elmondta, fontos, hogy a paprika állandóan levegőzzön. Julianna pedig megmutatta a szárítót, majd a nagy melegtől elbújva a konyhában beszélgettünk.

Tíz éve foglalkozunk a fűszerpaprika termesztéssel. Az első három évben kevés volt, majd miután nyugdíjba vonultunk megnöveltük a területet is. Jelenleg egy hektáron terem a paprikánk. Az első három év nagyon jó volt arra, hogy tapasztalatot gyűjtsünk, akkor még nem volt szárítónk, sem darálónk. Ez mind idővel jött – meséli Julianna.

Vasarevic 1 Vasarevic 3

Eddig a paprika gyönyörűnek mutatkozott. A paprikaszedés időszakában körülbelül három-négy szedésünk van, ez mind az időjárástól függ. A magokat Magyarországon vásároljuk, az édesből és az erősből is négy-öt fajtánk van. Februártól decemberig nincs megállás. A palántát három fóliában magunk neveljük. Valamennyi paprikát azonnal a földbe vetettünk, a helyére. Az a paprika később érik, és nincs is rajta akkora termés, mint azokon a paprikákon, amiket úgy palántáltunk. Öntözőrendszerünk van, így nem számít a szárazság.

Mi augusztus 14-én kezdtük meg a szedést, az első szedést be is fejeztük, közel két tonna édes paprikát szedtünk meg. A következő szedésre szeptember elején kerül sor. Természetesen egyedül nem győznénk a sok munkát, ezért a szedés idejére mindig fogadunk napszámosokat. A kapálást egyedül oldjuk meg, a férjem traktorral, heti egyszer nyes. Idén ötször kapáltuk meg a paprikát.

A szedés után következik a paprika fűzése, szárítása, darálása és a tárolása. István elmondta, minden momentumra figyelni kell, hiszen hiába csináltunk minden lépést jól, ha mondjuk nem jól tároltuk az őrleményt.

Nagyon kell ügyelni a szárításra, mi fával tüzelünk, így figyelni kell, hogy a tűz ne aludjon ki, mindig egyforma hőmérsékleten kell tartani a paprikát. Rendesen ki kell száradnia a paprikának, majd következik a törés, amikor szintén figyelni kell, akkor válogatjuk. Minden paprika legalább tízszer átmegy a kezeink között. Miután megtörtük, következik a paprika darálása, ahol szintén még egyszer átnézem a paprikát. A paprikát többször is átengedem a darálón. Ezután a legfontosabb a tárolás, száraz, sötét helyen kell tárolni – mondja István.

Paprika3 Vasarevic 2

István azt mondta, mindenkinek melegen ajánlja, hogy paprikával foglalkozzon, hiszen kifizetődik. Ő is azt mondja, a legfontosabb, hogy szeresd azt, amit csinálsz!

A beszélgetések során sokszor szóba került a Paprikafest is. A termelők azt mondják, ha nyolc évvel ezelőtt nem lett volna Paprikafest, akkor nem biztos, hogy ilyen sokan vásárolnák éppen Laskón az őrölt piros aranyat.

A Paprikafest Laskó település egyik legnagyobb ünnepe, ahol megmutathatják, hogy valóban nagy értékkel rendelkeznek. A fesztivál látogatói testközelből ismerkedhettek meg a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal, a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek.

Lesz-e idén is valódi Paprikafest?

Igen. A Laskói paprikatermelők jóakaratának és segítőkészségének köszönhetően a Laskói Kultúregyesület és a Magyar Egyesületek Szövetsége október 14-én megrendezi a laskói Paprikafestet!

M.LJ.