Még hét nap Gombaszögig

Gombaszög Kiemelt cikk

Pontosan egy hét múlva, július 10-én foglalhatják el a táborozók a gombaszögi kempinget, ugyanis kezdetét veszi a Gombaszögi Nyári Tábor. Az egy hétig tartó rendezvényen jól megfér egymás mellett a politika, a közélet, az irodalom és a zene is.

Az odalátogatók idén több mint 200 programból válogathatnak. A tábor nyitónapján, július 11-én leleplezésre kerül Tompa Mihály felújított szobra, amelynek alkalmából beszédet mond Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere is. Ugyanezen a napon szó lesz az Európában érvényesülő emberi jogokról, majd a volt budapesti lengyel nagykövet, Grzegorz Lubczyk Magyar Szív című dokumentumfilmjét vetítik le a táborozóknak, amely után Molnár Imrétől tudhatunk meg többet a lengyel-magyar barátságról.

A hazai politikai élet rajongóinak igazi ínyencséggel készültek a szervezők, a nagysátorban ugyanis július 12-én megvalósul egy HÍD-MKP kerekasztal-beszélgetés. Míg a Magyar Közösség Pártját a párt elnöke, Menyhárt József képviseli, addig a másik oldalon Ravasz Ábel, a HÍD alelnöke foglal helyet. Ha ez nem lenne elég, a kerekasztal-beszélgetés után Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa tart előadást Mitől merre ível egy focicsapat csillaga? címmel.

Július 13-án, csütörtökön az Igen, tessék! elnevezésű, erdélyi civil mozgalom néhány aktivistája a hazai Kétnyelvű Dél-Szlovákia tagjaival tárgyalja meg a kétnyelvűség alakulását a határon túli régiókban, érintve a kétnyelvű táblák és feliratok kérdéseit is. A trafik.sk szlovákiai magyar portál szervezésében pedig Ravasz Ábel, romaügyi kormánybiztos és Ravasz József romológus beszélgetnek. A magyarországi sajtó jelenlegi helyzetéről Murányi András, a Népszabadság volt főszerkesztője és Huth Gergely a Pesti Srácok portál főszerkesztője beszélget Gazdag Józseffel. Még ugyanezen a napon Terrorizmus Európában címen előadást tart Marton Péter.

Július 14-én, pénteken Oroszok a spájzban és a neten címmel Feledy Botond és Sz. Bíró Zoltán a putyini politika EU-s hatásait és dimenzióit boncolgatják. Bemutatásra kerül Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos legújabb könyve is, Simon Attila történész moderálásában.

Az Új Szó beszélgetések keretei közt pénteken Rigó Konrád, Őry Péter és Vasik János Tokár Gézával beszélget, míg szombaton Molnár Judit és Szalay Zoltán a hazai sajtóban történő politikai befolyásolásról folytatnak párbeszédet. Szombaton Milan Žitný és Lovász Attila a jogállamiság kérdését járják körül, míg pénteken a Komáromi Szalon szervezésében Munk Veronika és Sánta Szilárd Kéjutca – magyar szex euróért (magyar szexmunkások Németországban) címen tartanak előadást.

A közéleti programok mellett kulturális eseményből sem lesz hiány. A táborban felépült PajtaSzínház vendégül látja többek között Bandor Évát és Olasz Istvánt, akik a SZER+ELEM+EZ? elnevezésű versösszeállításukat adják elő, valamint Soóky László Egy disznótor pontos leírása című darabja kerül bemutatásra Lajos András rendezésében és előadásában.

A legkisebbeket megszólító Gombaoviban minden délután a Mesél a bolygó foglalkozás valósul meg, ahol délutáni meséléssel szórakoztatják a kicsiket, de akár a nagyokat is. A TANDEM sátorban pedig minden nap önismereti workshopokat tartanak, valamint élménybeszámolókat hallhatunk a világot bejárt utazóktól. A B-612-es kisbolygó és a Márai Sándor Író Kör együttműködéséből létrejött irodalmi sátorban Grecsó Krisztián és Simon Márton tartanak felolvasást, és bemutatásra kerül Ötvös Anna: Lola könyve – Kassától Márai Sándorig című kötete is.

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes jóvoltából idén egy Folkszöglet is helyet kap a völgyben. Csángó, ruszin, roma és magyar esteken vehetnek részt a népzene és néptánc szerelmesei. A zenéről és a hangulatról a Tindia, a Ľudová Hudba Radoslava Kertisa, a Parno Graszt, valamint a Dobroda zenekar gondoskodik július 12-től 15-éig.

A zenei kínálat ez évben is kiemelkedő. Fellép többek között az Irie Maffia, a Tankcsapda, a Halott Pénz, szombaton az Useme, a párkányi Jóvilágvan és a Quimby. A szombati napra a gömöriek szimbolikus egy euróért válthatnak jegyet, míg a Komáromi járás lakosainak a belépő előregisztráció fejében ingyenes. A chillsátrat idén a dunaszerdahelyi Durvacrew, a komolyzenét pedig a Korona Énekegyüttes biztosítja.

További információt, valamint a folyamatosan frissülő programot a www.gombaszog.sk honlapon találják az érdeklődők, ahol a jövendőbeli táborozók kedvezményes hetijegyet is válthatnak. Ugyanitt válthatóak jegyek a Somorjáról, Komáromból, illetve Királyhelmecről induló partibuszokra.

 

Forrás: Felvidek.ma