Lovastábor Nagyszőlősön

Nagyszőlős Hírek
Lovastábor Nagyszőlősön nagycsaládos gyerekek számára
106487_1

Hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete lovastáborát olyan nagycsaládos gyerekek számára, akik ebben az évben nem tudtak, illetve nincs lehetőségük nyaralni, táborozni menni.

A tavalyi évben az egyesület elnökségi tagja, Margitics Ildikó vállalta, hogy lovardájukban, Nagyszőlősön megrendeznek egy nagycsaládos programot, pontosabban egy lovasnapot, ahol egy napon keresztül érdekes bemutatókkal, programokkal szórakoztatták az érdeklődőket. Ez a kezdeményezés az idei évre nagyobb méretet öltött, az egyesület elhatározta, hogy az egynapos program helyett egy ötnapos ingyenes tábort szervez gyerekek számára, ezzel is támogatva, segítve tagcsaládjaikat.
A táborra július 18–22. között került sor Nagyszőlősön, a Margitics család által működtetett Szelíd Lovasközpontban. A gyerekek együtt, busszal indultak Beregszászból az izgalmas programra. Többségük ritkán táborozik, kevés lehetőségük van a nyári kikapcsolódásra. Sokan mondták, hogy még sohasem ültek lovon, féltek is kicsit, hogy mit fognak ott csinálni, de a kíváncsiságuk erősebb volt a félelmeiknél. Izgatottan várták, hogy vajon mi várja majd őket Nagyszőlősön.

Az érkezés után megtörtént az eligazítás, a szállás elfoglalása. Az első nap igazából az ismerkedésről szólt. A gyerekeknek nemcsak egymással és a táborvezetőkkel kellett megismerkedniük, hanem a területtel és a tábor főszereplőivel, magukkal a lovakkal is. A táborvezetők elmondása alapján a gyerekek jól dolgoztak csoportokban, a csapatmunka nem volt kihívás számukra.
A táborozók sokat tanultak a lovakról, lovaglásról. A biztonsági szabályok megismertetése után a lovak lecsutakolása következett. Ezután mindegyik gyerek kipróbálhatta, hogy milyen egy lovat vezetni, ami a látszat ellenére egyáltalán nem könnyű feladat. Csak ezek után ülhettek fel a lovakra, először úgy, hogy a táborvezetők irányították azokat, majd a következő napokon már egyedül vezethették őket. Tény, hogy öt nap alatt nem lehet megtanulni lovagolni, de a résztvevők így is nagyon élvezték a lovastornákat. A gyerekek fejlődése azzal is bizonyítható, hogy a kezdeti bátortalanság után már különféle gyakorlatokat is bátran végeztek el a lovak hátán, például még labdáztak is lóháton ülve.
A lovas programok mellett különböző színes szórakozási lehetőségeket biztosítottak a táborvezetők a gyerekek részére. Minden délben kézműveskedhettek Molnár Erika segítségével. Délutánonként íjászkodhattak, kirándultak, túráztak a gyerekek, a Nagyszőlősön található Kankó-várhoz is ellátogattak. Az estéket tábortűzzel varázsolták még hangulatosabbá számukra.
A táborozók pénteken délután élményekkel gazdagon, egy remek hetet tudva maguk mögött, térhettek haza. A lovastábor sikerességét a gyerekek örömmel teli, vidám arca, valamint a kifogyhatatlannak tűnő élménybeszámolók bizonyítják.
A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete ezúton is szeretné megköszönni a Margitics családnak, valamint Molnár Erikának és a tábor munkatársainak az odaadó munkát és azt, hogy nekik köszönhetően ez a tábor megvalósulhatott.

Forrás: kartpatalja.ma