Közép-bácskai mozaik

Kishegyes Emberek

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság a kishegyesi Kátai-vendégházban tartott konferenciát, amely a Közép-bácskai mozaik címet viselte. A számos neves előadó egy részben még feltáratlan területtel foglalkozott, amelynek kapcsán egy kiadványt is szeretnének megjelentetni – mondta el dr. Szőke Anna, a társaság elnöke.

– Tavaly kezdődött a közép-bácskai kutatásunk, amire azért volt szükség, mert már nagyon sok mindent felkutattunk: Nyugat-Bácskát, Dél-Bánátot, Székelykevét stb., viszont valahogy mindig kimaradt Közép-Bácska. Ezért fogtunk ebbe a munkába, és az idén pályázati úton kaptunk támogatást a kötet megjelenésére. Ahhoz, hogy nagyon gazdag anyag jöjjön össze, szükség volt még egy konferenciára, s így jött létre ez a mostani. Tulajdonképpen hiánypótló ez a konferencia, mert Közép-Bácska nagyon érdekes terület, nem igazán kutatták. Magyar nyelven még Bajsa sincs igazán felkutatva, és Kishegyesről sem lehet elmondani, hogy sok szakirodalom lenne róla – számolt be az elnök, majd hozzátette, hogy igen sokszínű előadások voltak a konferencián.

– A verbászi templomot Paraczky László mutatta be. Erről idáig semmilyen adatunk nem volt. Silling tanár úr a lakodalmi szokások nyelvezetét vizsgálta, jómagam pedig a diverzitást kutatom. A betelepülőkkel foglalkozom, azzal, hogy hogyan hatunk egymásra. Vajon a többségi nemzet meg tudja-e változtatni a betelepültek szokásvilágát? Ezzel évek óta foglalkozom, mert az én utcám szinte belőlük tevődik össze, és nem igazán hajlanak arra, hogy mifelénk alakuljanak. Ómoravicáról a rokonházasságokat Besnyi Károly vizsgálja. A Ferenc-csatornáról, Közép-Bácska meghatározó tényezőjéről megjelent egy kötet Bordás Győzőtől, amit maga a szerző mutatott be. Prof. dr. Czékus Géza a sírversek üzenetét mutatta be – mondta el Szőke, majd azzal folytatta, hogy a két Közép-Bácska-konferencia anyagából még az idén meg fog jelenni egy kötet. A mostani konferenciát azért tartották meg a tervezett idő előtt, hogy a kéziratokat időben leadják. A kötetet novemberig szeretnék kiadni – mondta az elnök.

– A legnagyobb gondunk mindig a kötetek kiadásához szükséges pénz. Most viszont ez biztosítva van, és azt is elárulom, hogy nem akárhonnan, hanem a Magyar Tudományos Akadémiától kapunk támogatást. Erre nagyon büszkék vagyunk – fogalmazott a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke.