Sikeres évet zárt a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány

Kiemelt cikk

A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány 2015-ben is sikeres évet zárt.

Január-márciusban irodalmi rendezvénysorozatot tartottunk, melynek első felvonásaként Dsida Jenőről emlékeztünk meg. Dsida verseit leszármazottai körében Halmosi Sándor, költő és Auth Magda, riporter olvasta fel és értelmezte. Részt vettünk az egész világ magyarságát megmozgató Wass Albert felolvasó maratonon egészen a hajnali órákig, majd márciusban “Mese mint életre szóló élmény” címmel egy egész hétvégét a mese világának szenteltünk. A rendezvény előadói között szerepelt László Péter Sándor, aki történelmi földrajzi perspektívából beszélt a mesék jelentőségéról, Farkas L. Rozália a mese nevelésben betöltött szerepéről tartott előadást, majd bemutatta saját készítésű oktató-nevelő, népmesére épülő társasjátékait. A Szlovéniában élő Hagymás István pszichiáterként a mese pszichológiáját, Szeibert András pedig szimbólumvilágát elemezte. Kimák Gréta, nyelvészhallgató a népmesében rejlő nyelvi elemekről tartott játékos nyelvórát. A rendezvényt a fiatalok Mesemúzeumban tett látogatás zárta.

2015. évi nyári egyetemünket a Vajdaságban: Palicson, Szabadkán és Újvidéken tartottuk meg. A nyári egyetem témája a környezetvédelem köré csoportosult, az ötletet a Palicson működő környezetvédelmi egyesület, az Ecofriends and Ecokits adta, kiknek vezetője, Tóth Dénes külön műhelyfoglalkozást rendezett elemszelekciós technikákból a velünk érkezett vendég- és a helyi fiatalok részére., Dr. Illés Zoltán környezetpolitikus mellett több helyi szakember is részt vett az előadók sorában, többek között Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesületének alelnöke, valamint Hovány professzor a Palicsi-tó természeti és társadalmi jelentőségének kutatója. Újvidéken a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervezetének tagjai fogadtak minket és egy rövid környezetvédelmi beszélgetést követően elkalauzoltak minket Újvidék nevezetes helyszíneire, a Péterváradi erődnél ért véget a sétánk. A résztvevők eljutottak a Vaskapu erőműhöz is, útközben felidéztük Széchenyi István és Bánki Donát az Al-Dunához kapcsolódó munkásságát. A résztvevő 25 főnyi fiatal az idén is pályaművel jelentkezett a rendezvényre, a dolgozatokat kötetbe rendezve “Humánökológiai fordulóponton vagyunk” címmel tettük közzé, A program a Hegyvidéki Önkormányzat, az MVM Paksi Atomerőmű, a Budapest Bank, és az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport támogatásával valósult meg.

Novemberben mi láttuk vendégül az Ecofriends and Ecokits szervezet tagjait, akik a Petrik Lajos szakközépiskolában Budapesten és a Csonka János szakközépiskolában Szigetszentmiklóson tartottak bemutató órát környezetvédelmi technikákból.

Az év utolsó rendezvényeként november 28-án jótékonysági estet szerveztünk erdélyi árvaházak javára Ráckevén. A felajánlott tárgyi és pénzbeli hozzájárulást a székelyhídi árvaháznak szállította el társszervezetünk, az évente több millió forintnyi adományt összegyűjtő Csengeri Ifjúsági Egyesület.

2016-ban hungarikumok, székely és székelyföldi termékek témában várunk pályaműveket Kárpát-medencei főiskolás fiataloktól  és nyári tehetségprogramunkat Székelyföldön rendezzük meg.

2016 februárjában tartjuk szokásos díjátadó ünnepségünket Magyar Fiatalokért Díj kiosztása céljából.

 

Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány

Honlapjuk ide kattintva érhető el.